Nu kommer fler anklagelser om manipulation mot tidigare predikanten Mattias Lekardal • Dagen kartlägger historien om hur många kristna blivit av med stora summor pengar.

EDSBYN, NORRA BLOMMABERG. Under fem-sex års tid fungerade Fredrik Johansson Åknes som chaufför åt predikanten Mattias Lekardal – och senare även åt medarbetaren Tommy Dahlman inom Divine Favour Mission. Även hustrun Emilie Johansson Åknes reste med till olika karismatiska församlingar, där hon medverkade med lovsång i gudstjänsterna för organisationens räkning.

Ungefär varannan helg gav sig det svensk-norska paret ut på mötesresa från sin dåvarande bostad i södra Norge. Fredrik Johansson Åknes berättar att han körde rejäla sträckor – omkring 5 000 mil på ett år – med Mattias Lekardal i bilen. Ofta handlade det om mellan 10 och 50 personer som infann sig i möteslokalen dit de anlände – inga stora samlingar alltså. Men Fredrik och Emilie minns också kristna möten då de var betydligt fler, exempelvis på Scandic hotell i Oslo.

Det var mestadels i Norge de reste, inledningsvis. Men Divine-folket rörde sig också i Sverige.

– Ofta var det ganska stark lovsång. Olika profeter och predikanter talade. Mattias Lekardal förstås, men det kunde också vara Mikael Enroos eller någon annan. Fredrik åkte ofta och hämtade dem på tåget eller på flygplatsen. Han fick även “sitta dagmamma” åt Mattias son, berättar Emilie Johansson Åknes.

– I eftermötena var det mycket av mirakler, profetior, demonutdrivningar och änglar, då vi skulle be för saker. En del var säkert Gud, men mycket var psykologi och suggestion också, det är jag övertygad om i dag, säger hon.

Fredrik och Emilie Johansson Åknes jobbade med Divine favour mission (DFM). Där arbetade de bland annat som chaufför och lovsångsledare åt Mattias Lekardal. Dagen träffar dem i Norra Blommaberg i Hälsingland.

Fick bo på hotell

Paret Johansson Åknes berättar att de många gånger fick bo på hotell som Mattias Lekardal betalade med sitt American Express-kort. Han bjöd även andra medverkande frikostigt på hotellboende, och ibland även en del av mötes- och konferensbesökarna.

– Jag såg hotellrummen som en välsignelse från Gud. En annan gång köpte han ett leopardsmycke till mig när jag fyllde år, säger Emilie.

Fredrik fyller i:

– Det är klart, att i efterhand undrar jag hur många han hade lurat för att vi skulle kunna få bo på hotell.

Både Mattias Lekardal och Tommy Dahlman hade hotellboende i Örebrotrakten som sin stadiga sovplats under något års tid, uppger paret. Lekardal körde ”en dyr, leasad värsting-Mercedes”, fortsätter den tidigare chauffören och ”allt-i-allon” Fredrik Johansson Åknes.

Fredrik och Emilie Johansson ÅKnes jobbade med Divine favour mission (DFM). Där arbetade de bland annat som chaufför och lovsångsledare åt Mattias Lekardal. Dagen träffar dem i Norra Blommaberg i Hälsingland.

Sjukpensionärer i dag

I dag är båda makarna sjukpensionärer och bor numera med sin hund i ett hus som de hyr ute på landsbygden, några mil norr om Edsbyn i Hälsingland. De bröt med Mattias Lekardal och Tommy Dahlman mer eller mindre parallellt med att Divine Favour Mission (DFM) rasade ihop under 2022.

Emilie, 44, har en autism- och adhd-diagnos, och vill inte gärna vara med på bild. Hon hade svårt att jobba även innan hon mötte den svenske predikanten. Fredrik, 43, dras med sviterna av en ryggskada för några år sedan. De dukar fram fika på köksbordet där vi sitter ner för att prata.

Det finns något som heter religiöst traumasyndrom som gäller människor som varit med i sekter. Jag har haft väldigt tydliga tecken på att jag har haft det. Och jag är ännu inte fri märker jag.

—  Emelie Johansson Åknes
Fredrik och Emilie Johansson Åknes jobbade med Divine favour mission (DFM). Där arbetade de bland annat som chaufför och lovsångsledare åt Mattias Lekardal. Dagen träffar dem i Norra Blommaberg i Hälsingland.

Vad tänker ni i dag om det ni har varit med om?

– Galenskap. Det finns något som heter religiöst traumasyndrom som gäller människor som varit med i sekter. Jag har haft väldigt tydliga tecken på att jag har haft det. Och jag är ännu inte fri märker jag, säger Emilie Johansson Åknes.

– Jag kallar Mattias Lekardal för clownprofeten. Han kan hålla på med sin cirkus. Men det måste ta stopp någon gång.

Emilie Johansson Åknes möter regelbundet en själavårdare och får hjälp med att se sina egna mönster och med att lära sig att sätta gränser.

– Jag är dålig att ta vara på mig själv. Det är lätt att olika pastorer kör över mig om jag inte tänker efter. Även nu, säger hon där de sitter vid köksbordet och berättar.

Fredrik och Emilie Johansson Åknes jobbade med Divine favour mission (DFM). Där arbetade de bland annat som chaufför och lovsångsledare åt Mattias Lekardal. Dagen träffar dem i Norra Blommaberg i Hälsingland.

Norska Birgitte gav 300 000 kronor

Emelie Johansson Åknes är därmed ganska typisk för kvinnor som har upplevt sig lurade och snärjda i den här historien. Det var sommaren 2021 som Dagen som första tidning kunde börja nysta upp berättelsen som en längre tid hade florerat genom obekräftade rykten.

Bland annat berättade den då 40-åriga norskan Birgitte Kyllingstad att hon hade gett Mattias Lekardal 300 000 kronor i gåvor under 1,5 års tid – och kände sig manipulerad och kontrollerad av honom – efter att hon hade fått ett profetiskt budskap och själavård från den svenske predikanten. Allt under en tid då hon upplevde sårbarhet och sömnproblem.

Uppgifterna kunde hon styrka med kontoutdrag som vi kunde visa i tidningen. Gränsen gick när Mattias Lekardal ville att hon skulle skriva under ett juridiskt kontrakt om tystnadsplikt angående överföringarna.

Emilie Johansson Åknes mötte själv Birgitte Kyllingstad under olika mötesbesök i Norge, och lyssnade till henne när hon spelade fiol. Nu i efterhand har de haft kontakt och utbytt erfarenheter.

– Jag tycker verkligen synd om Birgitte, och att hon gett honom så mycket pengar, säger Emilie.

Birgitte Kyllingstad gav Mattias Lekardal 300 000 i gåvor efter själavård. Divine Favour Mission.

Insamling på privat Swishnummer

Dagen kunde samtidigt berätta att Mattias Lekardal, grundare och ledare för Divine Favour Mission och hemmahörande i Örebrotrakten, samlade in pengar till missionsverksamhet i bland annat Uganda och Pakistan via ett privat Swishnummer på sociala medier. Samtidigt hade han skatteskulder på 125 000 kronor. Han hade vidare fått sin F-skattsedel för näringsidkare indragen och hade flera inkomst- och momsdeklarationer som inte hade lämnats in till myndigheterna.

Sällan har så kraftfulla reaktioner mött redaktionen som när artiklarna publicerades i slutet av juni 2021. Som en reaktion på Birgitte Kyllingstads historia ringde sex kvinnor dagarna efteråt upp och delade med sig av liknande berättelser. Senare har ett flertal ytterligare personer dykt upp med berättelser om manipulation av olika slag i fråga om pengar.

Plötsligt var de inte ensamma om sina upplevelser – och hade någonstans att vända sig för att ge luft åt vad som hänt, när de läste om den norska kvinnans erfarenheter.

De flesta av dem var äldre kvinnor runt omkring i Sverige. De hade själva upplevt sig lurade eller kunde berätta om en nära vän som känt sig manipulerad att skänka pengar till missionsarbete eller som lånat ut av sina besparingar, alternativt investerat i något av Lekardals tre-fyra mindre företag.

Jag misstänker att detta är utbrett, men att det inte talas så mycket om saken.

—  Birgitte Kyllingstad
Mattias Lekardal har vid ett tiotal tillfällen de senaste två åren vädjat om akut hjälp till mat för bland annat barn i Uganda som hans missionsorganisation Divine Favour Mission, DFM, stöttar.

Många skämdes

Men ingen av kvinnorna ville träda fram med namn. Flera skämdes för att de lånat ut eller gett bort pengar, andra skrämdes av tanken att bli offentliga inför predikanten, och upplevde sig ha blivit varnade för att försöka vända sig till rättsväsendet. Också Birgitte Kyllingstad var först anonym, men väljer i dag att träda fram med både namn och bild.

– Jag är inte rädd längre, säger hon till Dagen.

Tre år har nu gått och Birgitte Kyllingstad har berättat sin historia anonymt i så väl Nerikes Allehanda, norska Dagen samt nyligen i norska riksradions, NRK:s, podd ”Svindler i guds navn”, som även har skrivit många artiklar om saken. Nu säger hon att hon vill uppmärksamma de faktorer som inte minst gör kristna människor till ett byte för manipulation.

– Jag misstänker att detta är utbrett, men att det inte talas så mycket om saken. Det står i fokus att hjälpa andra, men man får inte tänka på sina egna behov, säger hon.

DFM-ledningen nekade

Ledningen för Divine Favour Mission tillbakavisade inledningsvis alla anklagelser mot DFM och Mattias Lekardal. Den meddelade att den ”helt och fullt” stod bakom DFM-ledaren och hävdade att han var ”regelvidrigt anklagad”.

I ett offentligt uttalande skrev DFM-ledningen: ”Lekardal har visat prov på transparens, rättspatos och ödmjukhet även nu då han får lida svåra skador, till följd av offentliga och felaktiga beskyllningar.”

Efter de inledande artiklarna riktade Mattias Lekardal också ett skriftligt skadeståndskrav för grovt förtal mot Dagen, via en jurist. Han hotade med att vidta rättsliga åtgärder om en ekonomisk överenskommelse inte kunde träffas, samt en krävde att en ursäkt och rättelse publicerades. DFM-ledaren gick dock aldrig vidare rättsligt när tidningen inte ville föra sådana diskussioner.

Tavlor med Gud som säljargument

Ett halvår senare, i januari 2022, avslöjades att Mattias Lekardal hade sålt tavlor till kristna personer i Sverige, vilka påstods vara målade av kända konstnärer som Bruno Liljefors. Säljargumentet var bland annat att ”Gud hade valt ut köparen för ett unikt erbjudande”. Det gavs löften om stor vinst vid vidareförsäljning. Men äktheten på konstverken ifrågasattes starkt av värderingsfirmor – och de utlovade vinsterna uteblev.

En norsk predikantkollega till Mattias Lekardal köpte fem tavlor av svensken efter att de haft nära kontakt med varandra. Predikanten kräver nu Mattias Lekardal på en halv miljon kronor sedan en auktionsfirma värderat målningarna långt under inköpspriset och någon vidareförsäljning aldrig skett.

DFM:s marknadschef och tidigare pingstpredikanten Tommy Dahlman ställde även den här gången upp till försvar för ledaren.

– Jag uppfattar inte att Mattias använder Gud som ett manipulativt begrepp, utan han är ärlig och uppriktig. Att han manipulerar i business har vi inga erfarenheter av, sa Tommy Dahlman till Dagen i det här läget.

Auktionsfirma värderar de fem målningar som Mattias Lekardal sålde till den norske predikanten.

Kärlekssvindel från Nigeria

Ytterligare en sidoberättelse är hur en David Brown, som påstår sig finnas i Nigeria, har ägnat sig åt kärlekssvindel. Han har uppvaktat kvinnor i både Sverige och Norge via Instagram och utgett sig för att vara en helt annan person, med falska fotografier och berättelser.

Pengarna som han efter ett tag har sagt sig behöva låna från kvinnorna för att lösa olika problem har satts in på Divine Favour Missions konto i Norge. Mattias Lekardal kan ses på bilder tillsammans med David Brown. Dagen har haft kontakt med en av de lurade norska kvinnorna, 68 år gammal, som gav bort en miljon kronor.

Efter att banken stoppat kvinnans utbetalning, på grund av att man misstänkte penningtvätt, fick hon dock tillbaka pengarna.

Brown hävdar att han i sin tur är lurad av Lekardal.

Jag tror att många har byggt bilden av Mattias Lekardal som den stora profeten. Och enligt Bibeln går man inte emot en profet.

—  Fredrik Johansson Åknes
David Brown, som påstår sig finnas i Nigeria, har ägnat sig åt kärlekssvindel i Norden. Han har uppvaktat kvinnor i både Sverige och Norge på Instagram och utgett sig för att vara en helt annan person, med falska fotografier och berättelser. Pengarna som han efter ett tag har sagt sig behöva låna från kvinnorna för att lösa olika problem har satts in på Divine Favour Missions konto i Norge. Mattias Lekardal kan ses på bilder tillsammans med David Brown.

Påstod sig vara elittränare i badminton

Fredrik Johansson Åknes utanför Edsbyn konstaterar, med lite distans till händelserna, att det har varit många lögner från Mattias Lekardal. Han vet inte riktigt vad han kan lita på i dag. Han har exempelvis hört Lekardal berätta offentligt flera gånger om hur han varit badmintonspelare och tränat den svenska eliten. Men när norska riksradion, NRK, ringde upp Svenska badmintonförbundet hade man aldrig hört talas om någon Lekardal.

– Min uppfattning är att han har ljugit om det mesta, säger Fredrik Johansson Åknes.

Hur kunde han ändå få så många att ge bort pengar, eller låna ut dem?

– Jag tror att många har byggt bilden av Mattias Lekardal som den stora profeten. Och enligt Bibeln går man inte emot en profet. Samtidigt tror jag att en del kvinnor har skämts. Är de 70 år vill de varken tala om för barn eller barnbarn att de faktiskt har gett bort 300 000 kronor, säger Fredrik Johansson Åknes.

Fredrik och Emilie Johansson Åknes jobbade med Divine favour mission (DFM). Där arbetade de bland annat som chaufför och lovsångsledare åt Mattias Lekardal. Dagen träffar dem i Norra Blommaberg i Hälsingland.

Mattias Lekardal blev i unga år predikant i pingströrelsen i Skåne och hamnade sedan i den omdiskuterade pingstförsamlingen Karisma Center i Stockholm, där han blev känd för betydligt fler i den karismatiska delen av kristenheten.

Karisma Center bildades 1996 och gick i konkurs 2005. Lekardal var en av pastorerna, ansvarig för ekonomin och för bibelskolan, och känd framför allt för sina profetiska budskap till enskilda individer.

Några år efter Karismas konkurs bildade Mattias Lekardal 2014 företaget och aktiebolaget Divine Favour AB, en verksamhet som senare delvis flöt ihop med den ideella föreningen Divine Favour Mission. Han ägnade sig åt profetkurser och drev också ett par ytterligare företag, inom omsorgsverksamhet och inom vatten och vattenrening, där han fick kristna att investera.

Den kristne affärsmannen Hans Versleijen från Nederländerna, som satt i ledningen för ett av Lekardals företag, berättade att han hade lämnat styrelsen i det numera konkursade It’s Just Water AB på grund av metoder som han tyckte skadade enskilda investerare, inte minst unga människor och kvinnor.

– Jag kände att han lurade dem att investera i något han inte kunde lova, sa Hans Versleijen till Dagen.

Kristna företagaren Hans Versleijen från Nederländerna lämnade styrelsen för ett av predikanten Mattias Lekardals företag på grund av metoder han tyckte skadade enskilda människor.

Aktiva i sociala medier

Divine Favour Mission arrangerade åren före coronapandemin mötessatsningar på olika platser i Sverige, inte sällan på hotell. Man drömde också om att få starta vad de kallade ”Divine center” i vissa städer där människor skulle tas emot för själavård, helande och sociala insatser. Några sådana kom dock aldrig till stånd. Parallellt blev organisationen också allt duktigare på sociala medier, något som tog rejäl fart under pandemin.

Organisationens ledare samlade också in pengar till missionsverksamhet i Uganda och Pakistan, bland annat. Förutom i Sverige bildades DFM i Norge, och försök gjordes även i Danmark, men tog aldrig riktigt fart där.

Vid sidan av Mattias Lekardal var den kanske mest centrala personen i DFM norrmannen Tom Gunnar Johnsen, medgrundare och i många år styrelseledamot även i Lekardals företag. Johnsen bor numera i Sverige och har tidigare bland annat funnits i Rudskoga Betaniaförsamling i Värmland.

“I glömskans hav”

Men Tom Gunnar Johnsen vill i dag inte berätta vad han har varit med om kring DFM – varken i Norge eller i Sverige. Han sägs också ha förlorat en hel del pengar till sin tidigare kompanjon Lekardal.

– Allt det där har jag lagt i glömskans hav, säger Tom Gunnar Johnsen kort till Dagen.

Predikanten och “profeten” Mikael Enroos är en annan kompanjon som både fanns med i ett av Mattias Lekardals företag och dessutom predikade hos Divine Favour Mission ibland. Enroos hade under en period profetkurser ihop med Lekardal. Men det fanns också en del teologiska skillnader och det skar sig så småningom rejält mellan de två, erfar Dagen.

Tommy Dahlman ansiktet utåt

En annan central och framträdande person inom Divine Favour Mission blev 2020 marknadschefen Tommy Dahlman, välkänd tidigare pingstpredikant. När han tvingades lämna ett marknadsuppdrag på kristna Kanal 10 i Älmhult togs han in i DFM av Lekardal, som känt honom sedan länge.

Dahlman hade offentligt berättat om det alkoholmissbruk han fått kämpa med. Den tidigare pingstpredikanten har bland annat åkt fast för grovt rattfylleri och grov olovlig körning och varit i klammeri med rättsväsendet även på andra sätt.

När Mattias Lekardals skulder och anklagelserna om manipulation blev kända hänvisade DFM-ledaren gång på gång till att han varit och var allvarligt sjuk och därför inte hade kunnat betala – och drog sig undan både offentligheten och inom DFM. På det personliga planet gick han samtidigt igenom en skilsmässa.

Tommy Dahlman fick med tiden en alltmer framträdande roll som försvarare av Lekardal och blev i praktiken ansiktet utåt inom DFM under en period.

Dahlman kommunicerade i sociala medier, där också flera andra fristående karismatiska predikanter medverkade, och där det ofta blev mer eller mindre hetsiga samtal i kommentarsfälten efteråt.

Facebook Live med Mattias Lekardal och Tommy Dahlman.

Styrelsen saknade insyn

I mars 2022 tvingades Mattias Lekardal att avgå som huvudledare i DFM, efter skriverierna i massmedier och efter att allt fler hoppade av organisationen. En maktkamp tog i stället vid bland en del av de kvarvarande. Chauffören Fredrik Johansson Åknes satt vid det här laget i styrelsen för missionsorganisationen, ihop med ytterligare ett antal personer. En efter en lämnade de nu.

– Vi hade inte haft insyn i vad som hände med pengarna för fem öre. Nu vill jag berätta och varna andra, säger Fredrik Johansson Åknes.

Fredrik och Emilie Johansson Åknes jobbade med Divine favour mission (DFM). Där arbetade de bland annat som chaufför och lovsångsledare åt Mattias Lekardal. Dagen träffar dem i Norra Blommaberg i Hälsingland.

Den i Sverige okända styrelseledamoten och predikanten Carol Krogstrup från Danmark utsågs till ny ledare för DFM efter Mattias Lekardal. Men redan efter ett par veckor avgick hon. Bakom låg samarbetssvårigheter med Tommy Dahlman. När styrelsen bad Dahlman att avgå vägrade han, och stod plötsligt ensam kvar. I turbulensen rasade organisationen mer eller mindre ihop.

Tommy Dahlman försökte under en period ombilda missionsorganisationen och ge den ett nytt namn, Uppdrag Världen, men i dagsläget är allting borta.

De pengar som DFM hade samlat in från privatpersoner till en församling i Pakistan visade sig pastorn där inte känna till alls. Under en kort tidigare kontakt hade den aktuella kyrkan i Lahore i praktiken bara fått cirka 100 dollar – drygt 1 000 svenska kronor – från DFM. Detta trots att församlingen i Pakistan alltså även långt efteråt hade använts flitigt i insamlingsannonseringen här i Sverige.

Tommy Dahlman helvänder – och polisanmäler

Om Tommy Dahlman tidigare hade stått på barrikaderna och försvarat Mattias Lekardal uppstod nu den totala splittringen dem emellan. Tommy Dahlman polisanmälde Mattias Lekardal för trolöshet mot huvudman och förskingring, med hänvisning till att den tidigare ledaren ska ha tömt DFM:s kassa på pengar och dragit till USA.

Tommy Dahlman berättade också om hur han kände till minst 60 personer som lånat ut totalt flera miljoner kronor till Mattias Lekardal. Och som den tidigare huvudledaren nu stod i skuld till.

Exakt vad Mattias Lekardal gör i dag är det få som vet. Dagen har återigen sökt honom, utan att få kontakt. Den adress som han finns skriven på i Stockholm är en postbox, känd för att ofta användas av personer med kriminell koppling.

Det finns en pastor i Norge som uppger att han har kontakt med Mattias Lekardal, som också figurerar i en sluten grupp i sociala medier. Och enligt uppgifter till både NRK och Dagen har olika penningtransaktioner med Mattias Lekardal som part gjorts i närtid.

Några månader efter att han lämnat Divine Favour Mission dök den svenske predikanten och företagaren upp i en video på nätet, riktad till investerare i Indien. Där försökte han locka dem att satsa stora belopp i lyxboenden och privata sjukhus i bland annat USA.

Men den amerikanska grundaren till det påstådda företaget, Luxurious Living International Corporation, drog snabbt tillbaka allt samarbete med Mattias Lekardal, som i videon utlovade stora värdeökningar för investerare.

Några månader efter att Mattias Lekardal lämnat Divine Favour Mission dök den svenske predikanten och företagaren också upp i en video på nätet riktad till investerare i Indien, där han försökte locka dem att satsa stora belopp i lyxboenden och privata sjukhus i bland annat USA.

Medlemmar i Pingstkyrkan i dag

I tallskogarna utanför Norra Blommaberg norr om Edsbyn rinner Voxnan. Här har filmscener i en av Pippi Långstrumpfilmerna spelats in. Fredrik och Emilie Johansson Åknes njuter av lugnet och stillheten i Fredriks uppväxttrakter, där de bor med sin hund. Händelserna kring Divine Favour Mission känns på ett sätt långt borta, samtidigt som de fortfarande är närvarande.

Det var Emilies dröm att få resa med Mattias Lekardal och sjunga på hans möten, inledningsvis. Hon var också på väg att ge bort ett hus som hon fått efter sin mamma i Norge till den svenske predikanten och självutnämnde profeten. Men hon hejdade sig – som tur var, säger hon nu.

I dag är paret medlemmar i Pingstkyrkan i Edsbyn. Emilie berättar att hon är ett ”bönebarn” till sin mormor och att hon gick i söndagsskolan som barn. Hon tog emot Jesus på allvar när hon var 15 år. Fortfarande sjunger hon ibland.

– Pastorn vet om att vi har varit med i en sekt och tar hänsyn till det. Jag jobbar på öppet hus i pingstkyrkan varje lördag.

– Nu är jag inte en fanatisk kristen längre, som jag var när jag var med i DFM, säger hon, och berättar att det samtidigt är hennes gåva att vara känslig för det andliga.

Fredrik och Emilie Johansson Åknes jobbade med Divine favour mission (DFM). Där arbetade de bland annat som chaufför och lovsångsledare åt Mattias Lekardal. Dagen träffar dem i Norra Blommaberg i Hälsingland.

Skulder inte återbetalade

Mattias Lekardal har flera gånger dömts i domstol att betala tillbaka skulder av olika slag. Men ingen av de personer som varit målsägande, och som Dagen har varit i kontakt med, har ännu fått tillbaka sina pengar. Frågan är vad som kommer att hända härnäst.

Enligt vad tidningen erfar finns ett par polisanmälningar som rättsväsendet fortfarande tittar på, även om andra rättsliga ärenden har lagts ned.

Var har då alla pengarna tagit vägen? Det är stora summor – miljontals kronor – som Mattias Lekardal verkar ha fått in genom tavelförsäljning, gåvor efter själavård, akuta missionsinsamlingar, tveksamma investeringar i hans företag samt kärlekssvindel med mera.

Den som studerar Mattias Lekardals aktuella skulder hos kronofogden vet att han i juni i år hade krav på 3,5 miljoner kronor från 33 fordringsägare, där de flesta gäller skatteskulder, och att det inte finns några kända tillgångar att utmäta.

Vart har pengarna försvunnit?

Så vart har alla pengarna tagit vägen? Ja, få verkar veta. Och än mindre vill de berätta. Mattias Lekardal ser ut att själv ha hållit hårt i den ekonomiska informationen, och en hel del transaktioner har skett genom hans företag som nu är borta, och där ett fåtal har haft insyn när Lekardal själv har varit vd.

Spekulationer finns förstås. Är han inne i en skuldspiral, där allt inte syns hos Kronofogden? Finns det individer som med tuffa och ibland mörka metoder kräver pengar av Lekardal, och som denne alltså måste få in pengar till? Har han själv blivit lurad? Ägnar han sig åt penningtvätt? Är han fast i någon form av missbruk som kostar stora summor? Har han helt enkelt gett bort pengarna till missionen? Har sjukdom gjort att han inte orkat med? Är det en blandning av alltihop? Eller finns det något helt annat skäl?

Mattias Lekardal själv har uppgett till övriga DFM-styrelsen, i samband med att han lämnade huvudledaruppgiften, att andra har stora “obetalda skulder” till honom, med summor på “mycket miljoner” som han inte får tillbaka – betydligt större summor än vad han själv var skyldig. Detta samtidigt som han varit drabbat av sjukdom och olyckor. Allt enligt interna handlingar som Dagen har läst. Han tycker att han har misslyckats och ber om förlåtelse.

Spekulationerna ovan är byggda på vad som brukar kunna vara orsaker i liknande fall.

Tre år efter att historien rullades upp vet vi ännu inte hur det verkligen ligger till.

---

Fakta: Divine Favour Mission

  • Divine Favour Mission (DFM) var inte kopplad till något trossamfundsamfund utan en fristående missionsorganisation som främst arbetade i utkanterna av den karismatiska kristenheten.
  • DFM verkade i både Sverige och Norge.
  • Missionsorganisationen finns inte längre kvar.

---

Fler artiklar för dig