Dokument

Sju valfrågor som engagerar kristna: Så här tycker Miljöpartiet

Asyl och invandring, kriget i Gaza, fred och försvarssamarbete, abort och klimatet - så ställer sig Miljöpartiet i sju stora politiska frågor inför EU-valet.

Klimatet är vår tids ödesfråga, EU måste verka för nedrustning och Israel måste stoppa det besinningslösa våldet. Här är Miljöpartiets svar på Dagens frågor.

1. EU-samarbetet sägs ibland bygga på en kristen värdegrund, håller ni med om det?

EU är grundat på gemensamma demokratiska värden, och ska vara en kraft för mänskliga rättigheter och demokrati, både i och utanför unionen. Demokrati, yttrandefrihet, organisationsfrihet, pressfrihet och rättsstatsprincipen är värden som vi inte kan ta för givna, och som måste försvaras. Dessa värderingar återfinns också i en kristna värdegrund med utgångspunkt i omsorg och respekt för våra medmänniskor.

2. Vad vill ni göra inom EU-samarbetet för att stärka religionsfriheten?

Att motverka alla former av intolerans och diskriminering är en prioriterad fråga för Miljöpartiet och en ödesfråga för EU. Samtliga medlemsländer har skrivit under på att leva upp till och garantera vissa grundläggande värderingar och EU måste ställa högre krav än i dag på att medlemsländerna lever upp till sina löften. Därför vill vi att medlemsländer som inte lever upp till de gemensamma kraven på mänskliga rättigheter och demokrati får kännbara och effektiva sanktioner.

Vi vill också att EU inför ett EU-direktiv om förbud mot diskriminering på grund av bland annat religion eller övertygelse inom områdena socialt skydd, utbildning och tillgång till och tillhandahållande av varor och tjänster.

3. Vilken roll bör EU ha när det gäller konflikten mellan israeler och palestinier?

Vi vill bland annat att EU kraftfullt verkar för en permanent vapenvila och att Israel ska stoppa det besinningslösa våldet mot Gazas civilbefolkning, säkerställer det ekonomiska stöd som krävs för att FN-organet UNRWA ska kunna utföra sitt arbete, att gisslan och andra illegalt frihetsberövade personer släpps, pausar associeringsavtalet med Israel, inför ett förbud på produkter från de olagliga bosättningarna och att EU verkar för att få till stånd en hållbar fredsprocess som leder till en rättvis tvåstatslösning.

4. Bör det bli lättare eller svårare att få asyl i EU?

Vi försvarar asylrätten och arbetar för ett humant och rättssäkert asylsystem, där den som har behov av EU:s skydd också får det. Med EU:s nya migrationslagstiftning kommer det att bli svårare för människor att både söka och få asyl i EU. Alla människor som söker asyl i EU har rätt till en individuell och rättvis prövning av sina skyddsskäl. Vi vill även att det ska vara möjligt att få uppehållstillstånd av humanitära skäl, även om den möjligheten i dagsläget inte regleras på EU-nivå.

5. Vad är det viktigaste just nu för att bygga fred i Europa och andra delar av världen?

Att EU alltid agerar i solidaritet med dem vars självständighet och demokratiska fri- och rättigheter hotas, och tar en ledarroll i kampen för en fredlig och rättvis värld. Därför behöver vi EU:s roll i konfliktförebyggande och fredsfrämjande arbete stärkas. Sverige och EU ska fortsätta att solidariskt bistå Ukraina. EU ska verka aktivt för ickespridning och globala nedrustningsinsatser.

6. Hur vill ni att EU ska arbeta med klimatfrågan?

Klimatfrågan är vår tids största ödesfråga och en av de absolut viktigaste frågorna som EU ska arbeta med. EU grundades för att lösa gränsöverskridande problem, och klimatfrågan är global. Att vässa EU:s klimatarbete, höja ambitionerna, hålla vad vi lovat i Parisavtalet, och anpassa all politik därefter är en av EU:s viktigaste uppgifter.

7. På vilket sätt bör abort vara en fråga för EU?

Det finns vissa grundläggande rättigheter och friheter som ska garanteras alla i EU, oavsett vilket EU-land du lever i. Vi anser att rätten till abort, att få fatta beslut om sin egna kropp, bör räknas som en sådan rättighet. Vi vill därför lägga till aborträtten i EU:s grundfördrag.

8. Är er toppkandidat, Alice Bah Kuhnke, medlem i något trossamfund och i så fall vilket?

Ja, Svenska kyrkan.

Fler artiklar för dig