Dokument

Sju valfrågor som engagerar kristna: Så här tycker Centerpartiet

Asyl och invandring, kriget i Gaza, fred och försvarssamarbete, abort och klimatet - så ställer sig Centerpartiet i sju stora politiska frågor inför EU-valet.

Skicka Jas Gripen till Ukraina, se till så att asylbesluten blir mer enhetliga i EU och inga medel till länder som inskränker religionsfriheten. Här är Centerpartiets svar på Dagens frågor.

1. EU-samarbetet sägs ibland bygga på en kristen värdegrund, håller ni med om det?

Ja, EU-samarbetet startade i ett Europa som var mycket mer homogent kristet. Sedan dess har de europeiska länderna och dess befolkning förändrats och européerna bekänner sig i dag till flera andra religioner än kristendom.

EU-samarbete bygger framför allt på en demokratisk värdegrund av alla människors lika rättigheter och rättsstatsprincipen.

2. Vad vill ni göra inom EU-samarbetet för att stärka religionsfriheten?

Det är viktigt att EU-medel inte används för att nedmontera friheter, såsom religionsfrihet eller andra rättigheter som alla EU-medborgare har. Därför vill vi att det existerande demokratilåset på EU:s budget breddas och kan användas mer effektivt om EU-länder undergräver just sådana fri- och rättigheter. Sedan ska självklart inga EU-medel heller gå till organisationer eller länder som inskränker människors religionsfrihet.

3. Vilken roll bör EU ha när det gäller konflikten mellan israeler och palestinier?

Centerpartiet vill att EU ska ta en större roll som global aktör för demokrati och fred. Det kräver mer gemensam utrikes och säkerhetspolitik, för att EU ska kunna agera starkt och med enad röst. EU ska arbeta för hållbart eldupphör, att all israeliska gisslan släpps, att krigets lagar följs och att alla hinder för att humanitär hjälp ska nå in till Gaza genast upphör.

EU måste också vara tydliga med konsekvenser mot dem som angriper civila på Västbanken, genom till exempel sanktioner mot bosättarrörelsens extrema grenar. Det krävs även tydliga konsekvenser vid en fullskalig invasion i Rafah, till exempel genom att pausa associeringsavtalet mellan Israel och EU.

4. Bör det bli lättare eller svårare att få asyl i EU?

Vi står bakom asylrätten och vill att den värnas. Det innebär att den som söker asyl och har skyddsskäl som flykting eller alternativt skyddsbehövande fortsatt ska få skydd utifrån gällande lagstiftning. Vi tycker dock rättssäkerheten i Sverige och EU bör förstärkas. Därför vill vi att EU:s asylbyrå ser över hur asylbesluten som fattas i medlemsländerna ska bli mer enhetliga.

5. Vad är det viktigaste just nu för att bygga fred i Europa och andra delar av världen?

Just nu råder krig i Europa och EU:s och Sveriges viktigaste roll är att göra allt vi kan för att Ukraina ska vinna frihetskampen och freden mot Ryssland. Sverige behöver skicka JAS Gripen och stötta Ukraina med både mer militärt och ekonomiskt stöd så länge det krävs. I ett större och mer långsiktigt perspektiv borde EU ta en större roll globalt för att stärka fred, demokrati och rättigheter både på hemmaplan och i resten av världen.

6. Hur vill ni att EU ska arbeta med klimatfrågan?

EU måste fortsätta leda klimatarbetet globalt, och både sänka utsläppen snabbare än vi gjort, och skapa konkurrenskraftiga företag som klarar att göra den gröna omställningen. Centerpartiet vill sätta stopp för alla fossila subventioner, sätta ett klimatlås på EU:s budget så att vi tvingar alla EU-länder att leva upp till sina klimatmål, och så vill vi satsa mycket mer pengar på att sammankoppla EU:s elnät och bygga bättre energiförsörjning.

För att alla ska kunna göra informerade val vill vi införa en klimatdeklaration på alla varor på den inre marknaden, så det är tydligt vilket klimatavtryck varorna vi köper har.

7. På vilket sätt bör abort vara en fråga för EU?

Kvinnors möjlighet till fria och säkra aborter är en fråga om mänskliga rättigheter. Vi vill därför att aborträtten ska skrivas in i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna så att alla kvinnor inom EU får tillgång till lagliga och säkra aborter.

8. Är er toppkandidat, Emma Wiesner, medlem i något trossamfund och i så fall vilket?

Nej.

Fler artiklar för dig