Dokument

”Jag vill inte att våra barn växer upp och känner att kyrkan tog deras pappa”

Svårigheter att balansera familjeliv med yrket som pastor är en av de största stressfaktorer, särskilt bland manliga frikyrkopastorer, visar en undersökning i Dagen. David Norberg, 32, pastor, är i dag noga med att sätta gränser.

I Dagens pastorsenkät framkommer det att manliga pastorer känner större stress över att få ihop familjelivet med tjänsten, än vad kvinnliga pastorer gör. David Norberg är en av dem som kämpar med att hitta balansen, och har ett tydligt tänk kring vardagen.

David och Sara Norbergs två söner, Harald och Henry, är båda i förskoleåldern. Varje dag hämtas och lämnas de av pappa David på förskolan. Det är tack vare de flexibla arbetstider David har som pastor, något han älskar med yrket.

– Jag vill utnyttja den flexibilitet som ändå finns, vilket för oss har inneburit att jag kan lämna och hämta pojkarna. Sedan är det klart att det blir en del kvällsjobb, men tiden däremellan hinner man faktiskt vara en del med familjen, då gäller det att ta vara på den tiden.

Under 2,5 år har han varit föreståndare för Sollentuna Pingst. Innan dess var han ungdomspastor i samma församling. Familjen har valt att bosätta sig i Sollentuna, för att ha nära till arbete och förskola och på så sätt slippa lägga tid på resor.

Noga med att sätta gränser

Han är också noga med att sätta gränser mellan arbete och fritid.

– Man lär sig hur många kvällar man orkar jobba och samtidigt kunna vara en bra far. För mig är det viktigt att planera in familjetid – jag jobbar till exempel inte fredagskvällar eller lördagar dagtid, det är familjens tid. Även om jag inte hunnit helt klart med predikan skulle jag inte plocka upp den när jag är med familjen.

I perioder stänger han även av mobilen för att inte bli nådd, men oftast har det fungerat att ha den i gång, och ändå kunna vara närvarande. Som ledare bör man kunna vara nåbar, resonerar David Norberg, men det finns förstås gränser även för det.

Även om jag inte hunnit helt klart med predikan skulle jag inte plocka upp den när jag är med familjen.

—  David Norberg, pingstpastor

Har du fått hjälp att landa i vad som funkar bäst för dig och familjen?

– Man får ju ständig vägledning genom mötet med andra människor, och pastorer i nätverket inom Pingst och håller sig på så sätt fräsch i tanken. Jag har ingen mentor som vägleder mig i just detta, man måste hela tiden även vägleda sig själv och ha en holistisk syn på livet. Jag kan inte vara en bra pastor om jag inte är en bra pappa.

David Norborg med familj .

– Vi jobbar mycket med mål och visioner i kyrkan och församlingen, men jag tror det är lika viktigt att ha mål för vad man vill med sin familj. Den ska inte komma i andra rummet utan vara det främsta. Den kommer jag ju alltid ha, de är viktigast.

Han har själv hört många exempel, framför allt från tidigare generationer, på hur manliga pastorer varit frånvarande som fäder – allt sådant vill han själv motarbeta på ett aktivt sätt.

– Jag vill inte att det ska vara den berättelse våra barn växer upp med, hur kyrkan tog deras pappa varje kväll. Min familj är en trygghet i den position jag står i. Jag kan hålla en dålig predikan och ändå komma hem till familjen, det är det viktigaste.

I Dagens undersökning framkommer det att män är mer stressade över att hitta balansen mellan familjeliv och arbetsliv än vad kvinnor gör. Vad tror du det beror på?

– Intressant! Men vad svårt att svara på. I dag ska ju alla ta lika mycket ansvar för hemmet, och kanske är män fortfarande lite nya i att det finns en förväntan på oss. Det kan förstås vara stressande att dels prestera på jobbet, dels finnas tillgänglig i hemmet. Men det bör hänga ihop; har man högt ansvar på jobbet bör man även ha det hemma.

Vad tycker du är mest stressande som pastor?

David Norberg, föreståndare i Sollentuna pingst. Här med äldsta sonen Harald.

– Att man är någon slags behållare för människors oro ibland. Det kan vara inför olika processer, som i det vi står i nu att vi ska riva och bygga nytt. Det är en jätteförändring och då behöver man ha ankaret nere liksom och inte ryckas med i all oro.

David Norberg kan även känna igen sig i de två andra stora orsakerna till stress som pastorerna lyfter fram i Dagens pastorsenkät: hög arbetsbelastning och bristande församlingsengagemang. Utmaningar som han gissar att de flesta församlingsledare emellanåt ställs inför.

Hur gör du för att få återhämtning?

– Om jag ska få ordentlig vila skulle jag vara för mig själv, men står det mellan att vara med familjen eller vara ensam väljer jag alltid familjen. Det blir lätt egoistiskt annars, om jag skulle ha mina lugna pastorsmåndagar för mig själv, när jag vet att mina söner också behöver mycket tid med mig. Då blir det viktigare.

---

Fakta: David Norberg

  • 32 år.
  • Föreståndare och pastor i Sollentuna pingstförsamling.
  • Gift med Sara, har sönerna Henry, 4 år och Harald, 5,5 år.
  • Bor i Sollentuna.

---

Fler artiklar för dig