Dokument

Roger Akelius: Av de hundra miljarder jag tjänat gav jag bort 95

Filantropen Roger Akelius skänker mångmiljonbelopp till kyrkor och deras välgörenhet - men känner varje gång att något gnager på insidan.

Han är en av Sveriges rikaste människor och även en stor filantrop som kan ses som en svensk Bill Gates eller Warren Buffet.
Roger Akelius har genom åren även skänkt mångmiljonbelopp till flera kristna organisationer, bland annat PMU och Frälsningsarmén. För Dagen berättar Roger Akelius att viljan att ge väcktes i barndomens frikyrka.
– Men alltid har det jag gett varit för lite.

”Du får gärna ställa tuffa, oförskämda frågor, då blir artikeln bättre”, skriver Roger Akelius i ett mejl där han har accepterat en intervju med Dagen.

Han förklarar att han oftast brukar tacka nej till intervjuer, men gör här ett undantag.

– Det är en skada från barndomen, säger han och skrattar när Dagen når honom.

Han är nämligen uppväxt i en frikyrklig miljö, där flera av hans familjemedlemmar är pingstvänner. Men han pratar gärna om alla ungdomsläger i Missionskyrkans regi också. Att han har sina rötter i frikyrkan har lärt honom mycket, både om moral men också om frikostighet.

En av Sveriges rikaste

Roger Akelius är en av Sveriges rikaste personer och har många gånger fått stor uppmärksamhet, som på 1980-talet då han hjälpte folk med skatteplanering. Nyligen var han åter en rubrikernas man då han ville köpa friskolekoncernen Academedia, men när det uppdagades att han satte elevernas intressen före aktieutdelning skar det sig och affären gick i stöpet. Däremot blossade en intensiv debatt upp.

– Det här var över på en vecka för min del, säger Roger Akelius och rullar ut med tungan ur munnen, ett återkommande tics som han har.

Men du är nöjd med att få röra om i debatten?

– Absolut, jag håller faktiskt på och skriver en bok om pedagogik just nu, där jag ser det bästa ur barnens synvinkel.

ROGER AKELIUS.
FOTO: ANDERS HOLMSTRÖM  FLT-PICA /    CODE: 501 00

Flera boenden

Anledningen till att Dagen vill intervjua Roger Akelius är att han som filantrop har skänkt stora belopp till flera kristna organisationer, exempelvis Frälsningsarmén, PMU och Act Svenska kyrkan.

Dagen når Roger Akelius via länk där han befinner sig i Berlin i ett av sina många boenden. Han sitter skönt nedsjunken i en fåtölj och berättar att han snart fyller 79 år, med det skämtsamma tillägget att han redan varit pensionär i över femtio års tid.

– Jag har inte haft en fast anställning sedan 1972, säger han.

Men gott om arbete har han alltid haft.

Intressen som gjort honom stormrik

Roger Akelius beskriver sig som en person som nördar ner sig i vissa ämnen ”sjukligt mycket”. Genom åren har han haft olika perioder där hans intressen rört sig mellan datorer, skatter och fastigheter, saker som gjort honom stormrik.

Nu är det alltså pedagogik som gäller.

Efter att jag betalat alla skatter så har jag tjänat hundra miljarder kronor i mitt liv.

—  Roger Akelius, filantrop

Men ett tag var det Bibeln. Roger Akelius säger lite skämtsamt att han inte kom längre än till Första Moseboken och han har till och med skrivit en hel bok om detta, även om det till slut blev en bok som aldrig publicerades.

Vad var det för fel på den?

– Det var inga fel, utan jag utgick från forskningsresultat. I många kyrkor har man en egen uppfattning som inte stämmer med grundtexten, och om man fick veta det skulle det nog störa många. Mina vänner sa åt mig att inte ge ut boken.

Men med pondus och självklarhet börjar han snart att lägga ut texten, exempelvis hur en del felaktiga ord smugit sig in i den svenska bibelöversättningen.

– Ordet syndaflod är egentligen bara en dålig översättning från tyskan, säger han.

– För det hade vare sig med synd eller flod att göra, utan det står “stor översvämning”, och det var vad det var.

Roger Akelius fyller snart på med fler exempel, och till slut får man nästan tvinga honom att byta samtalsämne.

Roger Akelius, en av Sveriges rikaste personer, men också en stor filantrop som skänkt mångmiljonbelopp till flera kristna organisationer.

Vet du exakt hur rik du är?

– Ja, efter att jag betalat alla skatter så har jag tjänat hundra miljarder kronor i mitt liv, säger Roger Akelius.

– Men själv har jag inte så mycket pengar kvar, utan jag har gett bort det mesta, ungefär 95 miljarder.

Filantropin sker främst genom en välgörenhetsstiftelse som bär hans namn, Akelius foundation.

Men du har väl pengar till vardags också?

– Ja, men jag har inget bra att förstöra dem på. Jag har ingen lust att åka på en stor båt så som oligarkerna har. Vill jag åka till Danmark kan jag lika gärna ta en StenaLine.

En del av sin förmögenhet har han också satt in på en stiftelse som är tänkt att gå till familj och släkt, ”så de inte ska känna sig blåsta”.

Att ge bort pengar är inte alltid lätt och Roger Akelius berättar att det stundtals har varit en svår process, för det finns så mycket som man kan göra. Men år 2007 togs beslutet att bilda Akelius foundation, vars uppdrag är att skänka bort de pengar som han dragit in, främst från fastighetsaffärer.

– Men jag hade gett bort mycket även innan dess, säger Roger Akelius.

Exempelvis var han med och tog ett initiativ för att få in pengar till Frälsningsarméns sociala arbete i Göteborg. Det var genom att ge ut en skiva där kända svenska artister tolkade läsarsånger. ”En salig samling” hette skivan som kom ut år 1999 och blev en succé, där det gick att höra Stefan Sundström och Carl-Einar Häckner tolka ”Barnatro” och Freddie Wadling sjunga ”Blott en dag” uppbackad av brassmusiker från Frälsningsarmén.

Roger Akelius tog ett initiativ för att få in pengar till Frälsningsarméns sociala arbete i Göteborg. Det var genom att ge ut en skiva där kända svenska artister tolkade läsarsånger. ”En salig samling” hette skivan som kom ut år 1999 och blev en succé, där det gick att höra Stefan Sundström och Carl-Einar Häckner tolka ”Barnatro” och Freddie Wadling sjunga ”Blott en dag” uppbackad av brassmusiker från Frälsningsarmén.

Var det din idé?

– Ja. Det var någon annan som valde låtarna, men grundidén kom från mig. Vi gav också via Frälsningsarmén ut kokböcker under några år, samt uppföljande skivor.

Omkring 17 miljoner kronor kom in till samfundets sociala verksamhet via det här.

Varför ville du hjälpa Frälsningsarmén?

– För att det är det som är det fina med frikyrkorna i Sverige, deras hjälpverksamhet.

Är det du personligen som väljer vart donationerna ska gå?

– Nej, jag har för några år sedan gått ur alla styrelser och chefsroller. Jag är en sådan där ”influencer”, säger Roger Akelius.

Roger Akelius tog ett initiativ för att få in pengar till Frälsningsarméns sociala arbete i Göteborg. Det var genom att ge ut en skiva där kända svenska artister tolkade läsarsånger. ”En salig samling” hette skivan som kom ut år 1999 och blev en succé, där det gick att höra Stefan Sundström och Carl-Einar Häckner tolka ”Barnatro” och Freddie Wadling sjunga ”Blott en dag” uppbackad av brassmusiker från Frälsningsarmén.

”PMU är duktiga och effektiva”

Men visst verkar han ha en del att säga till om. Under samtalets gång berättar han exempelvis att han bara en kvart innan den här intervjun blev uppringd av ordföranden i Akelius foundation eftersom SOS Barnbyar hade bett om tio miljoner kronor för att kunna stötta ett barnhem i Palestina.

– Jag svarade ja.

Men då är det du som bestämmer?

– Nej, det ska inte vara någon skillnad om jag dör, det ska inte märkas.

Du har också skänkt flera miljoner till PMU, varför?

– För att de har bra projekt. PMU är rejält duktiga och verkar väldigt effektiva. Jag känner även en del av personerna där, säger Roger Akelius och börjar rabbla namn.

Kontakt via pastor

Ett av de namn han nämner är Johanna Litsgård Lebourne, insamlingsansvarig på PMU. När Dagen kontaktar henne berättar hon att de kom i kontakt med Roger Akelius tack vare en pingstpastor på Öckerö.

– Roger hade frågat honom om det fanns något internationellt arbete som var kopplat till kyrkan, och då berättande han om PMU.

Johanna Litsgård Lebourne, PMU

Det här var år 2021 och ett första digitalt möte ordnades inom kort.

– Vi fick berätta vilka vi var och han fick chansen att ställa frågor. Han berättade också att han brinner för utbildning och vi tog sedan fram en lista på vad vi gjorde.

Kontakten slutade med att Roger Akelius lovade att dubbla PMU:s julkampanj det året. Insamlingen landade på drygt 16 miljoner kronor, vilket också blev vad Akelius foundation betalade till PMU.

I ett senare tillfälle har PMU också fått 4,5 miljoner kronor då Akelius även dubblade en insamling till Världens barn, där en del av potten tillföll dem.

Hur använde ni hans pengar?

– Folk har fått lära sig att läsa och skriva på sitt modersmål i Pakistan, föräldrar har ökat kunskapen om barns rättigheter, pengarna har gått till att massajpojkar i Kenya har fått lära sig om varför det är dåligt med kvinnlig könsstympning, säger Johanna Litsgård Lebourne som några exempel.

Pengarna som PMU fått in från Akelius foundation används fortfarande och Johanna och Roger har fortfarande kontakt.

– Vi mejlar fram och tillbaka.

Modersmålsundervisning i staden Abbottabad i Pakistan. FLI bedriver påverksansarbete för att få myndigheterna i norra Pakistan att ge barn chans att få studera sitt modersmål.

Hur vanligt är det med så här stora donationer?

– Att folk går in och ibland ger en större summa, det händer. Men att det sker i den här kapaciteten, det är inte så vanligt, det har jag inte varit med om tidigare.

Kommer donationerna med några krav?

– I det här fallet ville de verkligen att utbildning skulle vara tyngdpunkten. Men samtidigt litade man på oss i vår beskrivning av vad som behöver göras.

FGM-projekt i Kenya. Massajkvinna visar verktyg som tidigare använts för kvinnlig könsstympning.

Johanna Litsgård Lebourne berättar att som organisation kan man inte bara säga tack och amen när någon kommer och vill skänka pengar, utan det är viktigt att stämma av att man har liknande värderingar.

– Så att det inte blir någon ”whitewashing”, säger hon.

Alltså att ett företag försöker köpa sig ett gott anseende.

– För oss är det viktigt att det finns en god intention rakt igenom och att vi kan stå för det här hela vägen. När det gäller Roger är det tydligt att han brinner för det här med utbildning.

Vad är viktigast, att många bidrar med lite, eller att fånga upp de här stora gåvogivarna?

– Alla givare behövs. Det spelar ingen roll om du ger 50 kronor eller 50 miljoner, allt engagemang behövs, framför allt nu när det är skakigt inom biståndsbranschen.

– Men det som händer när en så här generös filantrop bidrar är att det kickar i gång något, det är fler som känner att man kan vara med och ge. Men jag måste understryka, alla givare behövs.

Uppväxten i frikyrkan lade grunden

Roger Akelius är uppvuxen i en frikyrklig miljö i västgötska Sollebrunn. När ämnet kommer på tal börjar han berätta om alla tältmöten han gick på i sin barndom och familjens engagemang i pingstkyrkan. Men även Missionsförbundets barn- och ungdomsläger har etsat sig fast.

– Det var rena raggningslägren på den tiden, säger han med glimten i ögat.

Jag tycker illa om pingstvännernas privata syn på sex, den där hårda synen som inte har något med Bibeln att göra.

—  Roger Akelius

Familjen var fattig men generös, och Roger Akelius är fäst vid en historia om sin egen mamma. Hon hade fått svårt att gå och hade därför fått hjälp med pengar till en taxi då hon skulle ta sig till sjuhuset. Men nej, de pengarna kunde användas bättre och skänktes i stället till behövande i Afrika.

Är du döpt?

– Nej, min mamma sa att det fick jag bestämma när jag blev vuxen. Och då var det ingen idé att göra något dop.

Men du har ändå växt upp i frikyrkan, varför blev du själv inte pingstvän?

– En sak som är väldigt bra är pingstvännernas syn på medmänniskor, med all hjälpverksamhet. Sedan tycker jag illa om pingstvännernas privata syn på sex, den där hårda synen som inte har något med Bibeln att göra.

Roger Akelius nämner pingstpastor Åke Green och hans nedsättande uttalande om homosexuella som exempel på det han ogillar.

Känner du dig hemma i någon kyrka?

– Nej, men jag känner för det hjälparbete som är väldigt starkt i de flesta kyrkor. Jag har också med mig en väldigt stark moral från min frikyrkliga uppväxt.

Tror du själv på Gud?

– Det är så att orden tro och tvivel är synonymer, det är ingen skillnad på att tro och tvivla, säger Roger Akelius.

Sedan byter han ämne och berättar att han läst Bibeln väldigt noggrant och vet vad som står där, att du ska bedja i din kammare, inte samlas till bönemöte med grupptryck.

Men nu smet du undan frågan om du tror på Gud?

– Det var mitt svar.

Roger Akelius intervjuades i Svt-programmet "Min sanning" 2023.

Bibeln och pengar

Det visar sig att Roger Akelius kan mer om Bibeln än vad som står i Moseböckerna. För när han ställs inför Jesus ord om pengar och rikedom känner han mycket väl till vad som står, exempelvis att det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.

– Om vi tar nålsögat, vet du varför Jesus säger det? Jo, det var en smal öppning i muren i Jerusalem som man kunde komma igenom som människa, men för kamelerna var det ett för smalt.

Men vad säger du om budskapet då, att en rik inte kan komma in i Guds rike?

– Ja, då är det väl omöjligt för mig.

Andra säger att jag ska vara stolt, men jag har aldrig haft den känslan. Jag har varit inne i flyktingläger och vet hur det ser ut där. Alltid har det jag gett varit för lite.

—  Roger Akelius

Roger Akelius väljer sedan att problematisera ett annat känt Jesus-citat om att man inte både kan tjäna Gud och mammon, där han menar att det i grunden inte handlar om hur mycket pengar man har, utan snarare hur man förhåller sig till dem.

Ett tredje bibelställe han ställs inför är när Jesus lovprisar den fattiga änkan som gav det sista hon hade, medan de rika enbart gav av sitt överflöd.

I dag är det dig Jesus hade kritiserat, det är du som bara ger av ditt överflöd?

– Nej, nej, det där är ingen kritik mot de rika, utan bara att det som änkan gjorde var större, kontrar Roger Akelius.

Sedan förklarar han att han är glad över att ha kunnat skänka bort så mycket till andra, dessutom har han tagit fasta på ett annat bibelord, att förvalta sitt pund. Samtidigt gnager det något i honom.

– Varje gång jag har gett har jag känt att det varit för lite, säger han.

Du är inte nöjd?

– Jag har aldrig varit nöjd. Andra säger att jag ska vara stolt, men jag har aldrig haft den känslan. Jag har varit inne i flyktingläger och vet hur det ser ut där. Alltid har det jag gett varit för lite.

– Jag har det fortfarande väldigt bra, men vi har mängder av pengar i vår foundation som vi har svårt att placera på rätt plats. För jag har ett annat krav när jag ger bort pengar, det är att de ska göra nytta också. Det är en yrkesskada jag har, man kan inte vara en hypereffektiv företagare och kapa kostnader hela livet för att sedan bara kasta bort pengarna.

Roger Akelius berättar att han då och då får en filmsnutt från något land långt borta, där han kan se överlyckliga barn som får gå i skolan tack vare hans donationer.

– Jag blir väldigt lycklig när jag ser deras glada ansikten. Men att jag skulle vara stolt och nöjd, det har jag inte uppnått än, jag skulle kunna göra bra mycket mer. Men det kanske bara är ett slags arv från företagandet, man måste alltid ha ett bättre företag i morgon än vad man har i dag.

Då får du väl dö missnöjd då?

– Haha, visst visst.

---

Fakta: Filantropi

  • Filantropi är ett begrepp som används när människor skänker pengar till välgörenhet.
  • Kända rika filantroper är Bill Gates och Warren Buffet, två amerikaner som skänkt bort stora delar av sin egen förmögenhet.

---

Fler artiklar för dig