I Colorado, USA, möttes 200 kristna programmerare och ”hackers” från 41 länder för att jobba fram nya AI-verktyg för kyrkorna och Guds rike. I Sverige är AI-utvecklingen inom kyrkorna i sin linda, men här några exempel på hur artificiell intelligens testas i församlingar.
Det var techföretaget Gloo i Boulder i Colorado som bjöd in kristna programmerare och hackerteam från 41 länder till ett så kallat ”hackathon” med rubriken ”AI and the Church”. ”Hackathon” är en sammansättning av orden hackers och marathon, och ett evenemang där datorprogrammerare träffas för att under några dagar inspirera varandra – och över sina datorer koda nya appar, AI-verktyg med mera.
Från samlingen i oktober rapporterar Christianity Today om försök med att ta fram chattrobotar för bibelstudier, en AI-baserad böneguide och skräddarsydda andliga tillväxtplaner. Andra jobbade på verktyg som ska hjälpa till att få tag på volontärer, eller AI-teknik som snabbt gör om en onlinepredikan till en post på sociala medier.
Ytterligare projekt handlade om att programmera för att coacha i evangelisation, träna ledare för smågrupper eller vara ett AI-verktyg som kan hjälpa till att svara på teologiska frågor utifrån en utvald pastors synsätt.
Kingdom coders
I Sverige finns Kingdom coders, en grupp som försöker samla missionsengagerade utvecklare inom kristenheten. Gruppen vill bland annat utveckla appar för mission, men har ännu inte jobbat jättemycket kring artificiell intelligens, enligt de kontakter Dagen har haft.
I svenskt församlingsliv finns några exempel på AI-användning eller experimenterande på området. Dagen har exempelvis tidigare har rapporterat om att:
- Filadelfiakyrkan i Stockholm använder AI-teknik till undertexterna från församlingens webbgudstjänster.
- Simon Sjörén i Bykyrkan i Undersåker (Pingst) har tagit hjälp av AI när han ska uppdatera församlingens webbsida eller för att få förslag till insamlingsvägar vid en ombyggnad av kyrkans lokaler.
- Teologen och författaren Micael Grenholm har berättat om hur en AI-robot på eget initiativ började leda honom i bön när han frågade om att få uppleva språkmirakler och tungotal. Micael Grenholm har också använt AI för att skapa illustrationerna till Apostlaspelet, ett kommande kortspel gjort för kristna tonåringar.
- Dagen bad ChatGPT skriva en lovsång i samma anda som Hillsongpastorn och låtskrivaren Eric Liljero. Den maskinella intelligensen lyckades väl, enligt Liljero själv, som kände igen sig. Sämre gick det med en AI-psalm i Lina Sandells anda.
[ Dokument: När bli AI en del av församlingens liv? ]
Avatar på skärm predikade
Vid en internationell utblick berättas om försök med en gudstjänst förra året i S:t Pauls kyrka i Fürth/Nürnberg i Tyskland där både predikan, böner och musik skapades av ChatGPT, och där chattboten uppmanade de 300 gudstjänstbesökarna att resa sig ur bänkarna och prisa Herren. Predikan framfördes på storbildsskärm av en avatar som föreställde en skäggig svart man.
Från Violet Crown City Church i Austin, Texas, i USA rapporteras att församlingen och pastorn efter en AI-gudstjänst kände sig obekväma. De uppgav att de inte upplevde sig ”andligt bemyndigande”, inte kände den mänskliga beröring som hör till tillbedjan, samt att de upplevde gudstjänsten som tråkig.