Dokument

När blir AI en del av församlingens liv?

Hur långt har kyrkorna kommit i att använda artificiell intelligens? Dagen tar tempen på AI i församlingslivet • Pastorn Anna Aspås: Allt kan användas fel och bli ett problem, men så är det med mycket • Teologiläraren Rikard Roitto: En viktig del av predikoprocessen är att läsa och prata med kloka människor, eller med AI.

Kyrkorna och artificiell intelligens, AI? De första trevande AI-stegen tas just nu.
⋅ Blivande frikyrkopastorer får lära sig använda ChatGPT när de ska förbereda predikan.
⋅ AI-genererade bilder illustrerar Bibelns berättelser i en gudstjänst.
⋅ Missionsorganisationen Ibra testar om en chattrobot kan hjälpa till i Mellanöstern när flera hundra hör av sig efter en kampanj i sociala medier.
Samtidigt väcker den smarta tekniken frågor, som kyrkorna har att hantera.

Det är homiletiklektion på Enskilda högskolan i Stockholm, som drivs av Equmeniakyrkan. Ett tiotal studenter som läser teologi sitter i föreläsningssalen och utbildas i predikandets konst för att kunna bli pastorer. Deras uppdrag och mål är att i framtiden kunna hjälpa gudstjänstbesökarna i kyrkbänkarna att avkoda Bibelns hemligheter och beskrivningar av en värld som är trasig och i behov av frälsning.

Läraren Rikard Roitto - och teologielever som läser homiletik (predikokonst) med hjälp av Chatgpt på Enskilda högskolan i Stockholm.

I dag låter läraren Rikard Roitto, docent och lektor i bibelvetenskap, pastorskandidaterna utgå från bibeltexten i Johannesevangeliets kapitel sex. Det handlar om när Jesus gör under och tecken intill Tiberiassjön i Israel och en stor folkmassa samlas. En ung pojke med fem kornbröd och två fiskar i matsäcken får uppleva hur Jesus välsignar det han har med sig och mättar 5 000 män, förutom kvinnor och barn.

Mitt i detta plockar Rikard Roitto in tips om olika chattrobotar och artificiell intelligens som han menar kan vara hjälpmedel för studenterna när de ska fördjupa sig i bibeltexten och förstå litterära, kulturella och historiska sammanhang runt omkring. Några av studenterna har testat AI lite grand, och en säger att hon blivit nästan skrämd över hur bra det har blivit.

Läraren Rikard Roitto - och teologielever som läser homiletik (predikokonst) med hjälp av Chatgpt på Enskilda högskolan i Stockholm.

---

Fakta: Artificiell intelligens, AI

  • AI är en maskins/dators förmåga att visa människoliknande drag. Det kan handla om att resonera, lära in, planera och vara kreativ.
  • AI har förmåga att anpassa sitt beteende till viss del genom att analysera vad som tidigare har hänt.

Källa: Europaparlamentet

---

Kan analysera bibeltext och hjälpa med predikan

Rikard Roitto förklarar att han vill hjälpa studenterna att ställa rätt frågor till chattroboten, med syftet att de på ett snabbare och mer effektivt sätt ska kunna analysera bibeltexten och få upp olika möjliga spår till en predikan.

– Det är en viktig del av predikoprocessen att tänka i dialog med kommentarböcker, andra kloka människor, eller nu med AI. Men ni har alltid ansvar för att inte behandla det ni hör som från en guru, utan förhålla er aktivt och kritiskt för att ta vara på svaren väl.

– Att tänka i dialog med andra kräver att ni använder er egna kompetens. Det är därför ni går en teologiutbildning, inskärper Rikard Roitto.

Att förstå den grekiska grundtexten är ett sätt att fördjupa sig i bibeltexten. Rikard Roitto visar studenterna hur de kan formulera en fråga till ChatGPT. På storbildsskärmen i salen kan vi se när han skriver in: ”Vilka ord och fraser i grekiska texten i Joh 6:1-15 är möjliga att tolka på olika sätt?” Upp kommer några sekunder senare en lista med nytestamentliga grekiska ord och fraser som blir underlag för diskussion bland eleverna.

Ai-bild från biblisk berättelse skapad av Simon Sjörén i Midjourney.

Rikard Roitto har alltid varit teknikintresserad, och en gång i tiden faktiskt vunnit svenska mästerskapet i programmering, avslöjar han efter föreläsningen. Fascinationen för teknik finns kvar som ett sidointresse även som bibelvetare.

Inför pastorskandidaterna får chattroboten också frågan vad som är dramat i bibelberättelsen. Den ombeds beskriva dramat om de fem kornbröden och två fiskarna med hänsyn till plot, dilemma, och lösning.

Senare i föreläsningen ställer Rikard Roitto också frågan till AI-roboten om vilka teologiska teman som är typiska för Johannes evangelium – och som vi kan hitta i den aktuella bibeltexten. En rad exempel tickar fram på skärmen i salen: 1. Tecken och under. 2. Jesus som livets bröd. 3. Tro och misstro. 4. Jesu identitet och uppdrag … och så vidare. Är det något av detta de skulle vilja gå vidare med i sin predikan?

Läraren Rikard Roitto - och teologielever som läser homiletik (predikokonst) med hjälp av Chatgpt på Enskilda högskolan i Stockholm.

Pastorsstudenten: Blev positivt överraskad

Elsa Nobuoka från Sala är en av teologistudenterna som tänker bli pastor. Hon tycker det är bra att få testa på ChatGPT i predikoförberedelserna.

– Jag har inte använt AI tidigare, men när jag ser hur lätt det är känner jag att ja, det vore härligt. Den är väldigt bra på att strukturera upp och ge några tydliga punkter, säger hon.

Läraren Rikard Roitto - och teologielever som läser homiletik (predikokonst) med hjälp av Chatgpt på Enskilda högskolan i Stockholm.

– Samtidigt behöver jag ha tid att bearbeta frågor när jag förbereder en predikan. Det hinner jag inte göra om jag får för snabba svar, säger Elsa Nobuoka, och funderar över om det kanske ändå kan vara en fördel att få leta i en gammal bibelkommentarsbok när hon inte riktigt förstår.

Kan använda AI i missionsarbetet

Också i andra delar av kristenheten experimenterar man just nu med artificiell intelligens, där människoliknande drag i en dator hjälper till med resonerande, inlärning, planering och kreativitet.

Pingströrelsens Ibra funderar exempelvis över om AI kan vara ett stöd i missionsarbetet riktat till Mellanöstern. Via radio- och webbsändningar samt i sociala medier berättar Ibra om kristen tro och för dialog med lyssnare och läsare.

Försök har gjorts att använda AI i uppföljningsarbetet efter en kampanj i sociala medier. 200-400 personer kan höra av sig och vilja chatta nästan samtidigt. Då handlar det för Ibras del om att identifiera vissa nyckelord med hjälp av AI för att göra en första sortering kring vilka som verkligen är andliga sökare, och vilka som eventuellt bara hör av sig för att ställa till besvär.

I ett nästa steg kan man sedan ta personlig kontakt, uppger en Ibra-medarbetare som Dagen har pratat med. Men inget av detta har använts i skarpt läge än så länge. Här finns både praktiska, teologiska och etiska frågor att fundera över kring vad som är lämpligt.

I ett av Afrikas mest förföljda länder har ett system i sociala medier utformats för att hitta personer med intresse för kristen tro.

AI-genererade bilder

Från församlingslivet i Sverige berättar Anna Aspås som är pastor i Höglandskyrkan i Sävsjö (EFK), att församlingen använde AI-genererade bilder i samband med en bön- och fasteperiod i början av året. Det var tecknade bilder på bibelpersoner som Abraham, Petrus och Johanna, den sistnämnda bland kvinnorna runt Jesus. Bilderna hade placerats ut vid olika bönestationer i kyrkan.

– Det funkade bra. Långt ifrån alla förstod att det här var AI-genererade bilder. En del yngre var samtidigt väldigt uppmärksamma och sa till att det var en av personerna som hade sex fingrar. Så det gäller att ändå ha koll på hur bilderna blir, säger Anna Aspås till Dagen.

Porträtt.

I dagsläget brukar hon inte alls skriva sina predikningar med hjälp av AI, uppger hon. Men hon tänker att artificiell intelligens i framtiden kan vara ett verktyg som mycket annat.

– Det är inte bara dåligt. Jag tänker att det är något vi kommer att få leva med. Då gäller det att hantera det. Sedan kan allt användas fel och bli ett problem. Så är det med mycket, säger Anna Aspås.

Bibelläsningsplan med Ai-genererade illustartioner.

Stiftsprosten: Vi har reflekterat, mer än testat

Svenska kyrkan i Lund tog redan 2019 initiativ till en stor konferens med 450 präster om framtidens smarta datorer och hur man kan tänka kring möjligheter och faror. En expertpanel gav input i samtalet då. Men när Dagen ringer upp stiftsprosten Mats Aldén i Lund och frågar hur/om hans stift i dag praktiskt använder verktyg med artificiell intelligens har han inte mycket konkret att komma med.

Mats Aldén, stiftsadjunkt i Lund.

– Vi har nog reflekterat mer teologiskt och filosofiskt över vad AI kan betyda och göra för oss människor. Mitt stalltips är att vi inte använder AI i någon större egentlig mening i dag – förutom att någon tekniskt intresserad präst gör sökningar på ChatGPT för att skriva en predikan om nåden – och för att se vad det blir, säger Mats Aldén.

Paulina Lindgren, Pekka Mellergård och Sara Wrige.

Sara Wrige, präst i Svenska kyrkan och teknologie doktor i fysik, känner inte heller till att Svenska kyrkan skulle använda sig av AI i någon större utsträckning i dag. Det enda hon kan komma på är att kommunikatörerna på nationell nivå inom kyrkan kanske använder sig av AI-funktionerna i bildprogrammet Photoshop. Det är i alla fall vad hon gissar.

Oro och kritik kring lathet och felaktiga slutsatser

Teologen och författaren Patrik Hagman har skrivit att det ”aldrig varit enklare att vara en lat predikant” med anledning av möjligheten att använda artificiell intelligens, Men han ser ändå ganska positivt på tekniken, om den används på rätt sätt. Samtidigt påtalar Patrik Hagman en risk för en allt mer amerikaniserad bibelundervisning framöver med hänvisning till att AI-verktygen oftast är tränade på engelskspråkig text på internet.

Patrik Hagman.

Skarabiskopen Åke Bonnier har i en debattartikel varnat för en utveckling mot AI-genererade predikningar. Han lyfter där fram att artificiella bibeltolkningar, även om de är högkvalitativa, ändå saknar den ”gudomliga dimension” som bara kan möta oss i den ”mänskliga friheten”. Biskopen ser med oro på utvecklingen, skriver han.

Även homiletikläraren Rikard Roitto på Enskilda högskolan i Stockholm har uppfattningen att AI i nuläget används begränsat som förberedelseverktyg bland aktiva predikanter. Han kan inte räkna upp många namn. När han lägger ut en fråga bland sina vänner på Facebook inför Dagens besök får han få reaktioner från predikanter som använder verktyget.

– Det var i stället flera som uttryckte en skeptisk attityd. De hade aldrig provat på AI, och kände att det här litar jag inte på. Det är värt att notera, säger han.

– Och visst finns det brister med AI. Språkmodellerna, exempelvis, kan hallucinera. Det vill säga, de har svårt att veta när de inte vet svaret på en fråga. Ibland säger de saker som utifrån deras träning är det mest sannolika, men de har ingen aning om svaret är rätt.

– De har med tiden blivit något bättre på att säga ”jag vet inte”. Men det är fortfarande ett bekymmer.

Kan en AI bli troende?

Vad händer om en AI skulle bli religiös? Det är en fråga som har ställts, och intressant att fundera över, menar Rikard Roitto. Men han säger att det inte på något sätt är aktuellt.

– AI som den ser ut nu är inte ens i närheten av att få medvetande. Det ser ut som att den har ett medvetande, och den beter sig så, men det har inget medvetande. Det är som en ekokammare av mänskligheten.

Rikard Roitto vill lära sina studenter att använda AI-redskapen på ett konstruktivt sätt – och att ställa rätt frågor. Det gäller till exempel att inte vara allt för from i dialogen med chattboten, för då får man jättefromma svar, menar han, och justerar en frågeställning han gjort inför eleverna för att vara mer provocerande … och därmed få fram bättre svar.

Läraren Rikard Roitto - och teologielever som läser homiletik (predikokonst) med hjälp av Chatgpt på Enskilda högskolan i Stockholm.

Är AI framtiden för blivande predikanter?

– Det är en del av framtiden. Det är ingenting som ersätter allt som finns, men precis som när Google och andra sökmotorer dök upp så blev det en del av folks arbete. Jag hoppas att de inte slutar tänka själva, eller sluta läsa böcker för det. Det här blir ytterligare ett verktyg i verktygslådan för att tänka.

Risk för genvägar

Hans erfarenhet är att många pastorer och präster känner sig stressade och har svårt att hitta tiden för att djuploda i Bibeln, och därför tar genvägen att gräva fram något gammalt ur sitt inre för predikan. Nu hoppas han att AI ska göra det snabbare att få fram förslag på några ingångar till bibeltexten.

– Allt handlar om att som predikant få tid för att texten ska bli levande i mitt inre och skapa en process så att Anden kan verka. Det som då värker fram är evangelium, säger Rikard Roitto.

Fler artiklar för dig