Dokument

”Jag är väldigt stolt över att församlingen gör det här”

Pingstkyrkan i Eskilstuna driver eget trygghetsboende • Pastorn: Det finns biblisk grund för församlingen att ta hand om äldre.

Marianne Eklund, 76, har jobbat som sjuksköterska i många år. Nu inryms hon i en etta med kök i pingstkyrkans trygghetsboende i Eskilstuna. Hon agerar gympaledare för hyresgästerna, men hjälper också till i församlingens språkkafé. Planer på att bygga nya trygghetsboenden på kristen grund finns i bland annat Umeå, Linköping och Alingsås.

ESKILSTUNA. Marianne Eklund flyttade in i en av de 26 lägenheterna för tolv år sedan. Nu tar hon emot Dagen i den gemensamma samlingssalen med kök som finns i markplanet – ihop med Bo Nilsson, 83, en annan av de boende. Bara 100 meter bort ligger tågstationen i centrum.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

– Omsorgen om varandra är nog det viktigaste här. Vi frågar efter varandra, känner varandras anhöriga och kan hjälpa till om någon inte hittar rullatorn eller orkar gå och handla. Och så är det nära till kyrkan, säger Marianne Eklund.

Pingstkyrkan ligger precis intill. Det går till och med att promenera dit genom en inomhuspassage, utan att behöva halka i snömodden.

Trygghetsboendet Astrarna vilar på kristen värdegrund och så gott som alla som bor här är troende kristna, även om det inte är något krav. De relaterar till flera olika kyrkliga traditioner i staden: frikyrkliga, svenskkyrkliga och ortodoxa.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

Pratar bedrägerier mot äldre

Brita Patriksson, 74, en annan av de boende, släntrar in samlingssalen för att läsa lokaltidningen. Ytterligare någon kikar in i köket till halvtidsanställda värdinnan Lisa Westerdahl och byter några ord om de aktuella bankbedrägerierna mot äldre. Det sker under tiden hon förbereder veckans gemensamma onsdagslunch. I dag serveras kålpudding och kokt potatis för den som så önskar.

– Jag är väldigt stolt över att församlingen gör det här. Inte minst att få träffas och äta tillsammans ibland är viktigt, säger Lisa Westerdahl, vars uppgift är att främja gemenskap.

Hon har pingstkyrkan som arbetsgivare, men tjänsten finansieras också av kommunen.

– Här bor människor som är 70, 80 eller 90 år och som gör bokslut över livet. Vi speglar samhället genom att här finns både svenskar, finnar och syrianer, säger hon.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

Rymliga toaletter

I det gemensamma utrymmet hittas sällskapsspel och pussel. Trygghetsboendet Astrarna har annars en särskild grupp, ett råd, bland hyresgästerna som planerar och bjuder in dem som vill till musikevenemang, föredrag, fikan, gör utflykter och annat. Pensionerade pastorer brukar komma och tala då och då.

Seniorerna lever självständigt i en egen lägenhet med låga trösklar och rymliga toaletter i trygghetsboendet. Den som behöver hjälp upp i åren får vända sig till den kommunala hemtjänsten. Många kommuner uppmuntrar samtidigt trygghetsboenden eftersom de samhällsekonomiskt blir betydligt billigare än mer vårdtunga särskilda äldreboende.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

Sittgympa populärt

Varje tisdag anordnar Astrarna sittgympa i Grändsalen, en trappa ner. Gympan leds av Marianne Eriksson. Hon visar hur de sitter på stolarna i lokalen och ibland står bakom dem och håller i ryggstöden när de gör sina olika rörelser.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

– Vi var 16 personer senast, tror jag. Vi som är över 65 år har alltid ont någonstans, och då är det viktigt att röra sig. En sjukgymnast har varit här och visat mig hur vi kan göra, berättar hon.

I Grändsalen, som leder in till pingstkyrkan, hejar Marianne Eriksson också på några små barn som går i den inhyrda förskolan i kyrkans lokaler. Hon kan namnen på dem.

Fixar trasiga hyllor

Här möter Dagens utsända också Dan-Erik Brådd, 76-årig före detta Volvo-ingenjör, med en verktygslåda i handen. Han har varit inne i kyrkans lokaler och fixat några praktiska saker. Det brukar handla om målning, trasiga hyllor som ska lagas, byte av glödlampor och så vidare.

Nu är han på väg tillbaka till lägenheten i trygghetsboendet. Även där ordnar han en del praktiskt för det gemensamma och har exempelvis skruvat åt bordsbenen på matbordet i samlingssalen någon dag tidigare, visar det sig när vi senare slår oss ner för lunch.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

Matkassar till migranter

Inne i pingstkyrkan är det strax dags för utdelning av matkassar till migranter, hemlösa och andra som inte får pengarna att räcka till. Marianne Eriksson och Bo Nilsson visar matkassarna som står färdigpackade i kyrkbänkarna. Den besökare som fått sin matkasse kan sedan fortsätta till ett språkkafé nere i församlingsvåningen, om han eller hon så vill.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

Här brukar Marianne Eriksson lägga tid. Fika och prata svenska med besökarna. Hon har bland annat skapat kontakt med flera afghanska killar när de anlände till Sverige.

– Jag tycker om att försöka hjälpa. Men numera hjälper de mig i stället, skrattar hon.

I trygghetsboendet har Marianne Eriksson ansvar för de blommor som finns på gården utanför huset under årets varma period. På innergården ligger även en uteplats där grannarna sommartid brukar träffas nästan varje dag för att fika. Marianne Eriksson blickar ner på uteplatsen från sin lägenhet några våningar upp i huset. Hon är glad för sin lilla etta med sovalkov och ett separat kök, och visar den rymliga toaletten som ska ha plats även för en vårdare, om sådant skulle behövas.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

Blir firad vid lunchbordet

När kålpuddingen så står på bordet vid den gemensamma lunchen skrattas det och pratas för fullt. 90-årige Stig Källerteg berättar diverse historier och skrönor från sin ungdom. När Brita Patriksson kommer in en stund efter de övriga, ställer sig alla upp och sjunger ”Ja, må hon leva”. Den här dagen har hon födelsedag och blir firad.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

I Eskilstuna har pingstkyrkans seniorboende funnits sedan 1986, då fastigheten uppfördes i samband med en ombyggnation av pingstkyrkan. I dagsläget är det hyreslägenheter som skulle kunna hyras ut till vem som helst om de av någon anledning skulle vara svåra att fylla med 70-plussare. Men i dag finns ett stort intresse, och en väntelista på några år.

När Dagen letar efter andra boenden i Sverige för äldre på kristen grund, hittar vi totalt ett 40-tal.

De är av olika slag. En stor grupp drivs av lite större koncerner som Ersta diakoni, Stora Sköndal och Bräcke diakoni. Den lite enklare formen av trygghetsboenden är knappt tio till antalet, och utspridda över landet. Här är både frikyrkor, Svenska kyrkan och Katolska kyrkan huvudmän.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

Linköping, Umeå och Alingsås

En spaning är att det är trygghetsboendena som är på frammarsch bland församlingar jämfört med mer vårdtunga särskilda äldreboenden. Att bygga lägenheter med trygghetsboenden planerar bland andra Ryttargårdskyrkan i Linköping (EFK), Pingst i Umeå och Pingst i Alingsås i nuläget – ofta i hop med att det byggs ungdomsboenden, skollokaler eller andra aktiviteter runt omkring kyrkan.

Antalet särskilda boenden på kristen grund med mycket vårdpersonal har däremot minskat under 2000-talet.

Carl-Vilhelm Hasselgren, pastor och föreståndare i pingstkyrkan i Eskilstuna, säger att det finns biblisk grund för församlingen att ta hand om och inkludera äldre människor, inte minst när de inte är lika mobila längre. Men det finns inga direktiv i Bibeln att satsa på just äldreboenden, konstaterar han. Församlingen har också många andra äldre medlemmar som bor på helt andra sätt än i fastigheten intill kyrkan, uppger han.

Dagen besöker trygghetsboendet Astrarna  som drivs av pingstkyrkan i Eskilstuna.

Ensamheten stora problemet

Men med det sagt är Carl-Vilhelm Hasselgren glad för trygghetsboendet Astrarna och skämtar friskt med de boende när han deltar i den gemensamma lunchen under Dagens besök. Han lyfter fram möjligheten till gemenskap och vänskap som skapas, och pekar på närheten till församlingen som en fördel.

– Ensamheten är väl det stora problemet i samhället i dag. Där gör vi så klart en skillnad. Omsorgen mellan de boende är påtaglig. Halkar någon på isen och bryter handleden så vet hela huset snart om det. Man stöttar varandra och hjälper varandra. Och det sker på ett naturligt sätt, säger pastor Carl-Vilhelm Hasselgren.

---

Fakta: Trygghetsboendet Astrarna i Eskilstuna

  • Omfattar 26 lägenheter i centrala Eskilstuna, intill Pingstkyrkan.
  • Har funnits sedan 1986.
  • Trygghetsboende för 70+ på kristen grund, som drivs av pingstförsamlingen.

---

Fler artiklar för dig