Dokument

Unga kristna har gått från läsare till lyssnare: ”Lovsången är vårt andliga vapen”

Ny forskning visar att lovsång är den viktigaste faktorn för unga människors tro – Dagen gav sig ut för att ta reda på varför.

Bortom interna debatter om kyrkans musik pågår en slags Jesusrörelse bland unga, där lovsången spelar en nyckelroll. Dagens Daniel Wistrand besöker We are one Church på Södermalm i Stockholm en vanlig fredagskväll och möts av 800 ungdomar med lyfta händer.

Neonljusen från fasaden till We are one Church färgar vinterdiset rosa. Musik strömmar ut genom kyrkdörrarna. Det är fredagskväll och Södermalm är insvept i århundradets kraftigaste februariregn. Det iskalla vattnet forsar fram över Götgatan. Sköljer smutsig stadssnö ner i gatubrunnarna. Det råder ett närmast profetiskt väder. En föraning om en kommande vår.

We are one Church på Södermalm i Stockholm.

Inne i kyrkan väntar närmare 800 personer på att kvällens gudstjänst ska ta sin början. Blöta jackor, parfym och förväntan blandas i den överfulla foajén. Människorna här är i huvudsak födda i början av 2000-talet eller i slutet av 1990-talet. I en polariserad ung generation är det en slående blandning av bakgrunder. Hoodies och becknarväskor samsas med prydliga pikétröjor och mittbenor. Genom sorlet hörs lovsångsmusiken ljuda över kyrktorget.

Holy, there is no one like you

There is none besides you

Open up my eyes in wonder

– För mig handlar lovsång om bön. Det är ett sätt att kommunicera med Gud, men det är också ett sätt att proklamera vem Gud är, säger Keila Camargo Ribera.

Hon är aktiv i församlingen och arbetar till vardags på en skola. Hon berättar att hon tidigare kunde uppleva ljuden i skolmiljön som påfrestande, så på rasterna brukade hon gå undan och lyssna på lovsång.

– Det hände att jag smet in på toaletten och satte på en lovsång för att hitta lugnet. Sedan gick jag därifrån någon minut senare med mycket mer kraft och energi att fortsätta dagen, berättar hon.

---

Fakta: Fem av de mest spelade lovsångerna internationellt de senaste fem åren

  • ”Reckless Love”, Cory Asbury
  • ”10 000 Reasons (Bless the Lord)”, Matt Redman.
  • ”What a Beautiful Name”, Hillsong Worship.
  • ”Way Maker”, Leeland.
  • ”Goodness of God”, Bethel Music.

---

Gudstjänst med lovsång i We are one church på Södermalm i Stockholm. Michael och Louise Torebring predikar. Dagen har talat om Lovsång med John-Anthony Asfar, Markus Bekele och Keila Camargo Ribera.

Jag har kommit till We are one Church, eller WAO Church som församlingen också kallas, för att prata just om lovsångens betydelse för unga kristna. Förutom Keila Camargo Ribera, 24, möter jag John-Anthony Asfar, 29, och Markus Bekele, 27. Killarna är för dagen båda iklädda svarta mössor och olika typer av svarta tjocktröjor, medan Keila bär en vit vinterjacka. Alla tre är på olika sätt engagerade i församlingen och leder mig genom människomyllret till ett lugnare rum, där några volontärer just förberett det sista inför gudstjänsten.

– För mig handlar lovsång om att tillbe Gud. Det är ett uttryck för min tro, där jag inte bara behöver sitta tyst och stilla utan där jag kan vara lite mer fysisk, berättar John-Anthony Asfar.

– Jag gillar att röra på mig när jag tillber Gud. Lovsången är liksom mitt sätt att ge ett offer till Gud med hela min kropp, fortsätter han.

Markus Bekele beskriver att han ofta tagit hjälp från lovsånger när han själv inte vetat vad han ska be om.

– Då hjälper lovsången mig att connecta med Gud, den har faktiskt fungerat som en bro mellan mig och Gud.

Gudstjänst med lovsång i We are one church på Södermalm i Stockholm. Michael och Louise Torebring predikar. Dagen har talat om Lovsång med John-Anthony Asfar, Markus Bekele och Keila Camargo Ribera.

Jag lyssnar på lovsång på väg till jobbet, på väg hem, överallt!

—  Keila Camargo Ribera

Det råder inga tvivel om hur viktig lovsången är som ett sätt att möta Gud för de tre 90-talisterna framför mig. Deras berättelse är långt från unik. Forskningsrapporten ”Kristen tro på glid? ”visar bland annat att just lovsången är den enskilda faktor som formar unga människors tro mest: På gudstjänst med lyfta händer i gemenskap med andra, men också i ensamhet med sångerna i hörlurar. På bussen mot skolan, i bilen till jobbet, i den enskilda andakten vid dagens början eller slut. De populäraste lovsångerna (även de svenska) har miljontals streams på Spotify. Om den unga väckelsens folk på slutet av 1800-talet var läsare så är 2000-talets unga kristna lyssnare.

– När jag lyssnar på lovsång så hjälper det mig att hitta rätt fokus. Allting annat får liksom ett annat perspektiv. Lovsången har förmågan att förändra situationer, eller åtminstone förändra våra perspektiv i de situationer vi hamnar i, konstaterar Markus Bekele.

---

Fakta: Här är faktorerna som präglar ungas tro mest

  • 1. Lovsång.
  • 2. Egen bibelläsning.
  • 3. Mamma.
  • 4. Ungdomsverksamheten i kyrkan.
  • 5. Vänner.
  • 6. Lokala församlingen.
  • 7. Läger och festivaler.
  • 8. Pappa.
  • 9. Andliga upplevelser.
  • 10. Ungdomspastor eller ledare.
  • 11. Predikan.
  • 12. Pastor, präst.
  • 13. Annan vuxen ledare.
  • 14. Mor- och farföräldrar.
  • 15. Annan i familjen.
  • 16. Syskon.

Listan kommer från undersökningen ”Kristen tro på glid?”, ett forskningssamarbete mellan Akademi för ledarskap och teologi (ALT), Institutet för pentekostala studier (IPS) samt pingströrelsen, Svenska alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan.

---

På en tv-skärm på väggen bakom de tre församlingsmedlemmarna snurrar WAO Churchs logga. Församlingen har genomgått stora förändringar under de senaste åren, då man bland annat sett en stark tillväxt av ungdomar från många av Stockholms mer utsatta förorter. Nu har man även startat församlingar och församlingsplanteringar i flera andra svenska städer. Keila Camargo Ribera tror att lovsången är en av nycklarna i arbetet med att nå unga.

– En anledning till att det blivit en så stor grej bland ungdomar att prisa Gud är att vi människor dras till musik och lovsångsmusiken är något annat än den musik vi lyssnar till i världen, säger hon.

Finns det några speciella lovsånger som ni själva gärna återkommer till?

– Jag är periodare, jag lyssnar sönder en låt i taget. Just nu är det Brandon Lakes låt Greater Still, där han sjunger om Guds nåd, säger John Anthony Asfar.

Han nämner även att han brukar blasta WAO Worships egen låt Kom och fyll mig mer, som man översatt från ett spanskt original. Keila och Markus kompletterar och tipsar om artisterna Jeremy Riddle och William McDowell, som båda har ett tydligt fokus på överlåtelse i sina sånger.

Klockan har passerat 19:00 och några meter från oss har fredagsgudstjänsten just tagit sin början. Händer som klappar i takt hörs genom väggen.

Markus Bekele beskriver lovsångens funktion som en pågående melodi i bakgrunden av våra liv, där vissa sånger kan träda fram och bli levande för oss i särskilda perioder av livet.

– Det finns något djupt andligt i musik. Den talar till vårt innersta, berör det vi kanske inte ens själva kan sätta ord på. Dit kan musiken nå, säger han.

– Musik är som själens språk, vi ser hur ungdomar konstant konsumerar musik på massor av plattformar i dag. Att den kristna lovsången nu på allvar börjar breda ut sig där kan förhoppningsvis leda till att människor får möta Gud genom musiken, fortsätter John Anthony.

We are one church på Södermalm. Tonåringar och unga vuxna firar gudstjänst. Lovsången har en viktig plats i gudstjänsten.

Inne i kyrksalen står unga människor med lyfta händer och sjunger. Kyrksalen är fullsatt och enligt församlingens serviceteam innebär det att 800 personer är på plats i kväll.

Ditt namn över nationer

Och alla positioner

Ditt namn står över alla namn

Lovsången är inte särskilt volymstark. Men känslan i rummet är ändå förtätad. Några tonårskillar i keps böjer knä. Ett tjejgäng som kommer in lite sent ställer sig längs den bakre väggen i brist på lediga sittplatser. Det har nyligen varit alla hjärtans dag och från scenen talar pastorerna Michael och Louise Torebring om relationer. Om skillnaden mellan “Lust and Love”. Undervisningen är rak, men samtidigt förmedlad med en mjuk framtoning från det unga pastorsparet. Påfallande många i församlingen sitter med biblar uppslagna.

We are one church

---

Fem av de mest spelade lovsångerna i Sverige under de senaste fem åren

  • ”Din trofasthet”, Josefina Gniste.
  • ”Det går en väg mot framtiden”, Ida Möller.
  • ”Din godhet”, Bo Järpehag.
  • ”Stormens överman”, Michael Jeff Johnsson.
  • ”Det är inte förgäves”, Martina Möllås.

---

Efter predikan följer en inbjudan till omvändelse och frälsning. Lovsångsteamet kommer upp igen och börjar spela och när de som tagit beslut om att följa Jesus uppmanas att komma fram strömmar ett trettiotal unga människor till scenkanten. Rummet fylls åter av bön och lovsång och orden i sångerna får plötsligt en ny tyngd av det som händer framför oss.

– När vi sjunger till Jesus blir det en bön, det finns något starkt i de orden. För du sjunger inte ut i tomma intet, du sjunger direkt till Gud, säger Keila Camargo Ribera.

Hon får medhåll från John-Anhony Asfar.

– Jag tänker på hur lovsångarna ställdes längst fram i Gamla testamentet och hur de gick runt och lovsjöng och Jerikos murar föll. Jag tror att lovsången är ett vapen som vår generation förstår. Ett vapen som kan bryta ner murar, säger han.

---

Fakta: WAO Church

  • We are one Church eller WAO Church hette tidigare Södermalmskyrkan.
  • Tillhörde vid sitt bildande pingströrelsen, men även varit kopplad till trosrörelsen. I dag är församlingen fristående.
  • Församlingen arbetar enligt G12 metoden, som bygger på smågrupper som möts vid sidan av gudstjänsterna.
  • Huvudpastorer är Lennart och Carolina Torebring.
  • WAO Church finns förutom i Stockholm även i Södertälje, Malmö, Göteborg samt i spanska Gijón. Man har även mindre församlingsplanteringar i Uppsala och i Visby.

---

Fler artiklar för dig