Den nya lovsångsrörelsen bland unga är fantastisk och inspirerande, men den får inte bli för individuell, enligt lovsångsprofilen Josefina Gniste.
Om lovsången är det mest formativa för unga kristna i dag, vilket teologi är det då som präglar lovsångerna? Josefina Gniste är pastor i Pingstkyrkan i Katrineholm och arbetar sedan en tid tillbaka också som ledare för pingströrelsens kreativa arbete. Flera av hennes sånger har nått stor spridning, varav hennes mest spelade lovsång, Din trofasthet, streamats över 1,6 miljoner gånger på Spotify.
– Det är vackert att se hur unga människor i dag tar till sig lovsång. Men det här innebär också ett stort ansvar för oss som skriver sånger att ständigt arbeta med texterna och teologin, konstaterar hon.
Själv har hon nyligen lett en låtskrivarhelg inom Pingst Kreativ, där ett tjugotal låtskrivare och musiker samlades på slottet Bjärka-Säby, för att samtala, be, lovsjunga och skriva nya sånger tillsammans. Josefina Gniste konstaterar att det är många filter texterna passerar innan de möter sina mottagare.
De gudsmöten unga människor får i dag genom lovsång har äldre generationer upplevt under bönemöten. Vi kan inte trycka ner någon annans sätt att be och möta Gud.
— Josefina Gniste
– Sångerna formar vårt sätt att uttrycka vår tro och det arbetas i dag otroligt mycket med teologin och vilken bild av tron som förmedlas i de sånger vi sjunger i våra församlingar, säger hon.
Josefina Gniste är tacksam för att så många streamar lovsånger i dag och för all respons hon får från människor som blivit berörda av hennes sånger. Samtidigt höjer hon en liten varningsflagg för att lovsången inte bara får bli ett individualistiskt projekt.
– Jag blir väldigt ödmjuk över alla som hört av sig om att de upplevt Gud i samband med att de lyssnat till mina sånger.
– Men vi får inte glömma den kollektiva bönen och kraften i lovsången. Det händer något när vi gemensamt står och proklamerar att Jesus är herre, när vi med vår mun bekänner vem han är i våra liv.
Josefina Gniste konstaterar att hon ibland kan bli sorgsen när hon upplever att människor är negativt inställda till en viss typ av tillbedjan och “stänger sig” för det Gud vill göra.
– Jag tror att vi behöver tala mer om lovsång som ett sätt att be helt enkelt. De gudsmöten unga människor får i dag genom lovsång har äldre generationer upplevt under bönemöten. Vi kan inte trycka ner någon annans sätt att be och möta Gud.
För ett par månader sedan var Josefina Gniste en av de svenska artister som medverkade tillsammans med de internationella lovsångsprofilerna Kari Jobe och Cody Carnes under deras Sverigespelning. Under lovsångskonserten var Filadelfiakyrkan i Stockholm fullsatt av tillbedjande människor, många av dem ungdomar och unga vuxna.
– För mig var nog inte fokuset särskilt att det var unga människor, utan framför allt att det var tillbedjande människor. Att blicka ut över Filadelfiakyrkan och se människor stå och tillbe ända upp till taket vid läktaren. Det var det som var så starkt den kvällen, att människor var så hungriga efter Gud.
– Och den där hungern känner jag igen från våra senaste konferenser inom Pingst också. Vi ser en stark längtan efter att få ta mer tid till att vara i Guds närvaro.
Vad tror du att den här lovsångsrörelsen vi ser i dag bland unga människor kan få betyda för Sverige?
– Unga människor som är överlåtna till Jesus kan verkligen få vara med och hjälpa dem som gått länge med Gud. De kan ge en ny iver och nya perspektiv som kan väcka en hunger efter Gud. För mig är de förebilder, jag lär mig mer om Jesus genom dem. Vi behöver varandra, alla åldrar.
– I våra kyrkliga led lägger vi ofta ner pinsamt mycket tid på frågor om musikstil och liknande, men min övertygelse är att när vi upplever den helige Ande, då blir allt det där som bortblåst, säger hon.
---
Fakta: Josefina Gniste
- Ålder: 38 år.
- Bor: I Katrineholm.
- Familj: Maken Lukas och döttrarna Vilhelmina och Dorothea.
- Yrke: Verksamhetsledare för Pingst kreativ, pastor i pingstkyrkan i Katrineholm samt sångerska.
---