Han var pastorn som älskade Bibeln, läsarsånger och reste långt i Sverige för att predika. Men en dag blir Ruslan Fazlieiev mördad. Inrullad i en matta, fastsurrad i en betongplint sänks han i Stockholms skärgård. Det här är berättelsen om oväntad frälsning, karismatiska predikningar och drömmen om ett bättre liv.

Mordnatten, februari 2023

Ruslan lämnar sina vänner i vredesmod. Han har inte fått lön för sitt arbete och nu vill han att rätt ska vara rätt. Till sina vänner har han förklarat att han bara ska gå på toaletten. Men klockan går och han kommer inte tillbaka. Till slut går vännerna ut för att leta efter honom, men de hittar honom inte. Ytterjackan hänger kvar inomhus. Men Ruslan är spårlöst försvunnen.

Två dagar senare ringer det i telefonen hemma hos Ruslans före detta fru, Emilia Fazleeva. Det är Ruslans bror som ringer. Han är förtvivlad.

– Ruslans bror ville att jag skulle be för situationen. Det gjorde jag så klart. Men jag kände direkt att de inte skulle hitta honom vid liv. Fråga mig inte varför, men så var det, säger Emilia Fazleeva.

Tre dagar efter Ruslans försvinnande anländer polisen till bron mellan Gålö och Björnö i Stockholms skärgård. Där har en privatperson sett en ihoprullad matta i vattnet intill bron och fattat misstanke. Mattan har spännband runt och är fäst med en ståltråd i en betongplint som använts som sänke. När poliserna öppnar mattan möts de av en fruktansvärd syn.

I mattan ligger Ruslan Fazlieiev. En före detta pastor har blivit mördad.

I februari 2023 spreds nyheten bland ukrainska adventister i världen att en av deras tidigare pastorer Ruslan Fazlieiev mördats i Sverige. Ruslans mördare har fått sitt straff förlängt av Svea hovrätt till 17 års fängelse för mord och livstids utvisning från Sverige.

Vägen till tro

Som fjärde generationens adventist rör sig Rainer Refsbäck vant genom samfundets högkvarter vid Norra Bantorget i Stockholm. Till vardags är han pastor och missionssekreterare i samfundet.

– Jag ska visa var han brukade hålla sina bibelstudier, säger han.

– Här!

Vi är framme vid en anspråkslös möteslokal med ett 40-tal stolar. I bokhyllan står biblar med kyrilliska bokstäver, men även biblar på en rad andra språk som alla vittnar om den nya mångkulturella vardagen för Adventistsamfundet.

För ett år sedan fick Rainer Refsbäck ett telefonsamtal som han aldrig glömmer. Rainer var på sin sons fotbollsträning när en kollega ringde och meddelade dödsbudet.

– Det var ju en chock naturligtvis, förklarar Rainer Refsbäck.

Själv hade han inte träffat Ruslan, men visste vem han var.

– Det var många rysktalande som hade satt ett stort hopp till honom. Han hade den där pastorala omsorgen. De blev väldigt chockade av att han plötsligt försvann och hittades mördad. Det var helt främmande för alla.

Dagen träffar Rainer Refsbäck på Sjundedagsadventistsamfundet i centrala Stockholm.

När chocken lagt sig började arbetet med att lägga pusselbitarna på plats. Vem var han egentligen, Ruslan Fazlieiev? Och varför blev han, en till synes from bibellärare som ledde människor till Gud, plötsligt brutalt mördad?

Ruslan Fazlieiev föds 1968 i Dnipro i östra Ukraina, i ett uttalat ateistiskt hem. Tanken att lille Ruslan senare i livet skulle komma att bli pastor var avlägsen.

Ukraina hörde vid den här tiden till Sovjetunionen och den sovjetiska regimen var ett av historiens mest religionsfientliga samhällen och behandlingen av troende människor var brutal. Men så kom år 1991.

Sovjetunionen rasar samman och Ukraina blir ett självständigt land och därmed är kristen tro plötsligt något som gemene man kan läsa om i tidningarna. Den här nya kunskapen fascinerar unge Ruslan Fazlieiev och efter militärtjänstgöringen får han gott om tid att fördjupa sig i Bibelns skrifter.

Han letar efter en församlingsgemenskap, prövar sig fram hos flera olika samfund, men valet faller till slut på sjundedagsadventisterna där han låter döpa sig. Tre år efter att han börjat läsa Bibeln tar han beslut om att bli pastor, Han startar en församlingsplantering som snabbt växer sig allt större.

Samtidigt längtar han efter en teologisk skolning och börjar 1997 att läsa på ett teologiskt seminarium, söder om Moskva i Ryssland. Där träffar han också sin blivande fru Emilia Fazleeva, eller “Emma” som hon kallas. Hon delar längtan efter att sprida evangeliet.

I dag, 30 år senare, ler hon vid minnet. Jag når henne via en skakig videolänk till Slovakien, där hon numera är bosatt.

– Han var en överlåten kristen som verkligen sökte Gud. Dessutom var han karismatisk och hade ett annorlunda tänk när han predikade, vilket gjorde honom intressant och populär, minns Emilia Fazleeva.

Dagen intervjuar Ruslans exfru Emilya Fazleeva via länk på Sjundedagsadventistsamfundet i centrala Stockholm.

Ruslan älskar rampljuset. Han blir allt mer en eftertraktad predikant som får pastorsuppdrag i olika ukrainska adventistförsamlingar och spelar teater i en kristen ensemble. Dessutom är han en populär musiker i de rysktalande kretsarna inom adventistsamfundet. På en sepiatonad musikvideo på Youtube från den här tiden framträder han sittandes på en stol med gitarren i knäet och med välansad mustasch. Han blickar in i kameran och sjunger den kristna läsarsången “Vi ber Gud om mycket”. Den spelas in i “Three Angels”-tv-studio och sänds i Adventist Hope Channel, där Ruslan också medverkar som tv-predikant. Under den här perioden får dessutom paret barn och utåt sett ser livet ut som en dans.

Men plötsligt säger Ruslan Fazlieiev upp sig. Emilia Fazleeva minns baksidan av pastorslivet.

– Det kan vara hårt. Det gäller att jobba varje dag, även på helgerna. Och hur mycket Ruslan än gillade att predika var han inte lika förtjust i rutinarbetet. Allt det där som måste göras. Och när han inte höll med så sa han ifrån. Det gjorde att han till slut hamnade i konflikt med ledningen och sa upp sig.

Efter 14 år som pastor står plötsligt Ruslan Fazlieiev utan jobb. Utan försörjning. Utan en plattform. Och utan en tydlig identitet.

I februari 2023 spreds nyheten bland ukrainska adventister i världen att en av deras tidigare pastorer Ruslan Fazlieiev mördats i Sverige. Ruslans mördare har fått sitt straff förlängt av Svea hovrätt till 17 års fängelse för mord och livstids utvisning från Sverige.

Drömmen om Sverige

2010 flyttar Ruslan och Emilia till hustruns hemland, Ryssland. Men Ruslan vill vidare. Han drömmer om Sverige och tar kontakt med en bekant, en kristen ukrainsk kvinna i Göteborgsområdet, som ordnar ett jobb inom byggbranschen. Så snart Ruslan kommit på fötter i Sverige vill han ta med resten av familjen. Vid sidan om arbetet vill han sprida evangeliet även här.

Bit för bit försöker Ruslan och familjen att bygga upp ett liv i Åsa på Västkusten. Han predikar då och då i Adventkyrkan i Göteborg och blir tolkad till svenska. Ett par av predikningarna sänds på en närradiokanal, Radio Adventkyrkan i Göteborg, och finns fortfarande att lyssna på. I inspelningarna möter vi en karismatisk predikant med tydligt bibelfokus och trosviss predikan: “Vår tro kommer att växa. Därför försöker djävulen att göra allt för att ta bort vår blick från Gud, men Herren kommer alltid att hjälpa oss att ha rätt fokus”.

Han ställer ofta retoriska frågor till lyssnarna och väver in smärtsamma personliga erfarenheter, bland annat hur det är att bo långt ifrån sina barn när de drabbas av sjukdom.

Utöver engagemanget i Göteborg reser Ruslan upp till adventisterna i Stockholm. En lördag i månaden håller han bibelstudier och predikningar i den rysktalande gruppen där.

Under den här tiden kontaktar han Adventistsamfundet i Stockholm och frågar om de vill anställa honom som pastor. Svaret blir nej. Rainer Refsbäck arbetar inte på den här tiden i samfundets ledning, men misstänker att det faller på språket. Ruslan kan inte svenska.

– Det känns ju inte bra så här i efterhand, så klart. Hade Ruslan fått ett uppdrag kanske han inte hade hamnat i den situation som sedan blev, säger han i dag.

Ruslan återgår till sitt arbete i byggbranschen. Men så inträffar katastrofen. Ruslan skadar sig i en arbetsplatsolycka. Han blir sjukskriven i månader och när han ska tillbaka till jobbet är han inte längre välkommen. Hans plats är ersatt av en annan. Bakslagen gör att Ruslan Fazlieiev får allt svårare att hitta motivationen att lära sig svenska och söka nya jobb.

Emilya Fazleeva har sin bild av situationen.

– Adventistpastorerna i Ukraina är försedda med allt. Men de flyttas också runt beroende på var de behövs som mest. Det gör att de aldrig behöver fatta egna beslut. Så var det för Ruslan och när han inte längre fick det serverat blev han handlingsförlamad.

Nu formas två parallella spår i Ruslans liv. Spår som i efterhand kan vara svåra att få ihop, även för dem som kände honom väl.

Han fortsätter att besöka församlingen i Stockholm, hålla bibelstudier för en grupp av rysktalande adventister, leder utöver det online-kurser för en ukrainsk familj och får nya människor att komma till tro. För dem är han pastorn, bibelläraren och själavårdaren.

Dagen träffar Rainer Refsbäck på Sjundedagsadventistsamfundet i centrala Stockholm.

– Han var en hängiven kristen. Väldigt godhjärtat och intressant att lyssna på, säger Svitlana Kozachenko insamlingskoordinator på ADRA Sverige, Adventistsamfundets biståndsorganisation och en del av den grupp där Ruslan höll bibelundervisning.

– Unga människor såg honom som en andlig mentor och ville alltid vara nära honom. Och han älskade att berätta om Bibeln, historia och arkeologi. Han svarade upp mot allas behov. Han betydde mycket för många familjer här.

När dödsbudet kommer på tal blir hon tyst en lång stund.

– Det var så hemskt. Det var en chock. Det är svårt att hitta ord.

Dagen träffar Rainer Refsbäck på Sjundedagsadventistsamfundet i centrala Stockholm.

Parallellt formas även ett annat, allt mörkare, spår som församlingen till stora delar inte känner till. Utan jobb kan Ruslan Fazlieiev inte försörja familjen. Makarna skiljer sig och Emilya Fazleeva bosätter sig i Slovakien, besviken över att livet inte blev som hon önskat.

– Jag gifte mig med en pastor och vi delade längtan att sprida Guds ord, men allt eftersom tiden gick så försvann hoppet om att vi skulle kunna leva det livet fullt ut. I stället tog konflikterna en allt större plats och till slut kände jag att jag och barnen var tvungna att lämna.

Ruslan åker fram och tillbaka mellan Sverige och Ukraina. Fortfarande drömmande om en framtid i det nya landet. Men något uppehållstillstånd får han aldrig. I stället är han hänvisad till dåligt betalda småjobb på samhällets skuggsida. Här kommer också allt mer alkohol in i bilden, något som han under många år helt hållit sig borta ifrån. Den här sidan håller Ruslan väl dold för sina vänner i församlingen i Stockholm.

Ett av de småjobb han blir erbjuden är på en däckfirma i Märsta, utanför Stockholm. Där får han uppdrag som bud, men något anställningsskydd är det inte tal om eftersom Ruslan är flykting. Ruslan slutar på däckfirman, men efter ett par veckor in på ett nytt jobb hälsar han på sina tidigare arbetskamrater i området. Det är då han plötsligt blir mördad.

I februari 2023 spreds nyheten bland ukrainska adventister i världen att en av deras tidigare pastorer Ruslan Fazlieiev mördats i Sverige. Ruslans mördare har fått sitt straff förlängt av Svea hovrätt till 17 års fängelse för mord och livstids utvisning från Sverige.

Domen faller

Samma dag som polisen gör det makabra fyndet i Stockholms skärgård häktas Ruslans tidigare arbetsgivare. Mattorna som Ruslan är inlindad i är av samma sort som dem hos däckfirmaägaren. Under förundersökningen dyker bevis efter bevis upp som kastar ljus på händelseförloppet. Under november 2023 faller domen. Ruslans tidigare chef döms av Attunda tingsrätt för dråp. En dom som Svea hovrätt sedan skärper ytterligare till mord och grovt gravfridsbrott. Påföljden blir fängelsestraff i 17 år och utvisning på livstid.

Exakt vad som hände den där natten är det nu bara mördaren som vet. Men enligt domen i Svea hovrätt lämnar Ruslan sina vänner för att söka upp sin tidigare arbetsgivare. Han kräver att få sin lön. De två är sedan tidigare i konflikt på grund av kriget i Ukraina. Ruslan är en hängiven ukrainsk patriot som valt att fylla sitt Facebookflöde med ukrainska framgångar i kriget medan chefen är lojal med Vladimir Putin och den ryska regimens anfallskrig. Därför är det i affekt som Ruslan lämnar sina vänner för att söka sin tidigare arbetsgivare.

Vännerna försöker till och med hindra honom från att lämna verkstaden där de sitter och dricker alkohol. Ruslan får inte upprättelse som han önskar hos sin tidigare chef. I stället är det, enligt domen i Svea hovrätt, ett “enkelriktat våld” som gör att Ruslan mördas. Dödsorsaken är stickskador mot bröstet, men att det också finns skador på Ruslans kropp efter att han kämpat för att försvara sig. I ett försök att göra sig av med bevisen rullar mördaren in kroppen i filtar och en matta för att sedan med lastbil frakta den ut till Stockholms skärgård där han dumpar kroppen.

I februari 2023 spreds nyheten bland ukrainska adventister i världen att en av deras tidigare pastorer Ruslan Fazlieiev mördats i Sverige. Ruslans mördare har fått sitt straff förlängt av Svea hovrätt till 17 års fängelse för mord och livstids utvisning från Sverige.

Ett sista farväl

I slutet av juli samma år samlas ett tiotal människor, vänner och familj, på Silverdals griftegård för att ta farväl av Ruslan Fazlieiev. De sjunger ”Jag har hört om en stad ovan molnen”. Rainer Refsbäck, som är officiant vid begravningen, predikar: ”Gud älskar oss inte bara när det går bra för oss, när vi är lyckade och lyckliga, när solen skiner över vår väg. Guds barmhärtighet och kärlek är som störst och närmast när vägen är tung, hans nåd följer oss genom dödsskuggans dal, hans fadersfamn är öppen när vi behöver den som mest. Jag är övertygad om att den fanns där också när Ruslan ensam mötte sitt slut”.

Dagen träffar Rainer Refsbäck på Sjundedagsadventistsamfundet i centrala Stockholm.

I dag minns Rainer Refsbäck tillbaka på en annorlunda begravning.

– Det var svårt att skriva ett griftetal som ska tala till så motstridiga upplevelser av en människa. Man vill inte att slutet av livet ska förstöra den upplevelse som människor har haft av honom, hans undervisning och förkunnelse och det liv han förde dem till när de kom till tro.

När Ruslan begravs kommer kondoleanserna från Finland, Israel, Kanada och USA. Människor som alla på ett eller annat sätt kommit i kontakt med den musikaliske pastorn från Ukraina.

– Han hade verkligen vänner över hela världen, konstaterar Rainer Refsbäck.

Dagen träffar Rainer Refsbäck på Sjundedagsadventistsamfundet i centrala Stockholm.

---

Fakta: Ruslan Fazlieiev

  • Född 6 november 1968, död 10 februari 2023.
  • Lämnade efter sig en minderårig dotter och en nyligen myndig son.
  • Ruslans mördare dömdes till 17 års fängelse för mord, gravfridsbrott och livstids utvisning från Sverige.

---

---

Fakta: Adventistsamfundet

  • Sjundedagsadventisterna har sitt ursprung 1830-talets Nordamerika.
  • Adventisterna finns i dag främst i Afrika, Latinamerika och Asien och sammanlagt räknar kyrkan med över 20 miljoner döpta medlemmar.
  • I Sverige har samfundet cirka 2 800 medlemmar fördelade på 37 församlingar.
  • Samfundet driver ett omfattande utvecklings- och biståndsarbete genom ADRA Sverige.
  • Adventistsamfundet är inte medlem inom SKR utan är observatör.
  • Församlingarna firar gudstjänst på lördagen och praktiserar vuxendop.

---

Fler artiklar för dig