Dokument

Malina upplevde en osynlig strid i hemmet när hon lämnade nyandligheten

Reportageserie om nyandlighet, del 1 • Malina Arp prövade det mesta inom nyandlighet och drev en spirituell yogabutik på ett nyandligt center • Upplevde ett gudsmöte som förvandlade hela hennes liv

Malina Arp, 32, föddes praktiskt taget in i nyandligheten. Så småningom hamnade hon på ett nyandligt center i Värmland där hon prövade precis allt som fanns. Entreprenör som hon är startade hon som 21-åring en spirituell yogabutik där litteratur och allehanda nyandliga attiraljer såldes. Länge kände hon varken till Jesus eller att kristna gemenskaper existerade. Men livet tog en oväntad väg.

KARLSTAD. Första gången jag hör Malina Arp berätta om sin andliga resa är på en Alphakonferens i S:ta Clara kyrka i Stockholm i oktober 2023. Hennes berättelse gör starkt intryck på åhörarna och det jag särskilt minns är hennes frustration över att kristna är så osynliga. Hon kallar frikyrkan för Hemliga klubben och säger att om hon bara hade vetat det hon nu vet om Jesus så hade det besparat henne tio år av lidande. Men i hennes närhet fanns ingen som berättade om sin kristna tro. Ingen.

När Malina nu förstått vad hon gått miste om har entreprenören i henne gått i gång på alla cylindrar. Hon har ett stort nätverk i nyandliga kretsar och vill inget hellre än att de ska finna frid i sitt sökande på samma sätt som hon själv gjort.

– Jag har kommit hem och hittat det jag alltid längtat efter. Jag behöver ingenting mer. Det är klart. Jag behöver inte gå någon mer kurs. Jag behöver inte någon mer coachning, säger Malina när vi möts en iskall vinterdag i det som hon nu kallar sin församling.

Krokig livsresa

Pingstkyrkan ligger blott ett stenkast från järnvägsstationen i Karlstad. Den korta promenaden är raka motsatsen till den långa, krokiga livsresa som Malina Arp varit ute på innan hon fick ett förvandlande möte med Gud.

När Malina var sju år gammal flyttade familjen från storstaden Berlin till en liten småländsk by, där hon snabbt hamnade i ett utanförskap. Utan några som helst vänner blev somrarnas vistelser på ett nyandligt center en oas för den unga tjejen. Här var människorna öppna och inte alls lika trångsynta som i det lilla samhälle där familjen bodde.

Sakta men säkert blev andlighet en naturlig del av Malinas vardag, och inom nyandligheten erbjöds ett stort smörgåsbord av praktiker.

– Personlig utveckling och yoga kom med löften om ett bättre liv, och till viss del funkade det, men jag kom aldrig ända fram. Man ska hela tiden skala löken. När jag mötte Jesus fanns ingen lök kvar, jag var hemma, friden komplett.

– Det var alltid nyandliga lösningar, minns Malina och berättar hur hon tidigt fick lära sig ett söka övernaturliga svar om olika vägval med hjälp av tarotkort, pendlar och meditationstekniker.

Malina Arp, 32. Som 21-åring startade hon en butik där litteratur och allehanda nyandliga attiraljer såldes. Att hon som formligen var allergisk mot namnet Jesus skulle söka sig till en kristen gemenskap fanns inte kartan. Men livet tog en oväntad väg.

Sålde tarotkort och yogamattor

Innan sista året på gymnasiet spenderade hon hela sommarlovet på centret och året efter valde hon att flytta dit. Efter några år drog hon i gång Karma Store. Hennes butik saluförde kristaller, tarotkort, yogamattor, litteratur, kläder och allehanda saker som tilltalade en kundkrets av andliga sökare.

Malina minns det som roliga år. Här fick hon göra sin grej fullt ut och hennes höga arbetsmoral gav resultat. Parallellt med arbetet att utveckla butiken avlöste nya, spännande kurser varandra.

Det var då tantra seglade upp och fångade hennes nyfikenhet. Malina beskriver tantrautövande som en metod för att komma djupare i meditation på olika sätt, samt för att få upplevelser av det man tror är gud, eller ”oneness med universum” som man ofta talar om. Malina går med i gruppen TNT, i klartext The New Tantra.

– Det är den mörkaste aspekt av nyandlighet som jag har stött på. Och den bara störtdök jag in i.

Tantra och i synnerhet TNT är ett laddat ämne, även i nyandliga kretsar, och Malina väljer sina ord med viss försiktighet. I TNT blandar man sex, andlighet och droger.

– Det är den sämsta kombon du kan hitta på. Som givetvis i den andliga världen är extremt kraftfull. Det är ju därför folk fastnar i den, för där händer ju grejer.

Trodde att hon skulle dö

Under en tvåårsperiod åkte hon runt i världen och deltog i olika retreater med TNT. Bali, Ibiza, Holland, Danmark. Och så Sverige. Vid ett tillfälle i Mexiko utspelade sig ett drama som satte spår. Malina upplevde att det var som om en eldboll spred sig i hennes kropp.

– Jag var tvungen att avbryta det prompt, men elden fortsatte och jag blev supersjuk. Jag fick så fruktansvärt ont i magen. Jag kräktes och fick hög feber. Jag var yr och svimmade. Det var mitt i natten och jag tänkte: Jag kommer att stryka med av det här. Så kändes det.

Den ansvarige ledaren tog ingen notis om sin lärjunge, men några av de assisterande lärarna skaffade en medicin på något litet lokalt ställe. Malina såg hur rädda de var, att de var desperata.

– Då bad jag till Gud. Och jag blev bättre direkt. Smärtorna avtog, bara så här.

Hon knäpper med fingrarna.

När deltagarna nästa dag skulle dela för gruppen vad de varit med om föregående kväll, ville Malina berätta om sin gudsupplevelse, men retreatledaren var helt ointresserad. Det chockade henne, eftersom han ju pratade så mycket om Gud hela tiden och det uttalade syftet med tantra var att komma nära Gud.

Trots den obehagliga händelsen fortsatte Malina med tantra.

– Jag körde bara på, konstaterar hon så här långt efteråt.

”Det absolut farligaste”

Minnena är smärtsamma.

– När jag nu har blivit kristen har jag förstått att av alla galna saker vi gjorde i TNT var bönen det absolut farligaste. För vi bad ju till whatever spirits som ville vara med och leka. Och det är ju det farligaste man kan göra. Om du kallar på grejer som flyttar in i dig, så bär du ju med dig det sedan.

Andra gången som Malina anropade den kristna guden var hon också illa ute. Hon befann sig då i Indien, men blev oväntat tvungen att lämna stället där hon bodde. Plötsligt var hon helt strandsatt.

– Där står jag på en strand i Indien med min röda rullväska utan telefonmottagning.

Av några vänner hade Malina hört att några andra vänner från Sverige skulle befinna sig i området just då, men hur skulle hon få fatt på dem bland alla miljoner människor?

– Då bad jag en bön: Okej Gud, om du finns, då behöver du hjälpa mig att hitta de här vännerna. Sedan började jag promenera och det tar typ tio minuter så står de där på stranden framför mig. Jag tänkte: Väldigt skumt alltså.

Malina Arp, 32. Som 21-åring startade hon en butik där litteratur och allehanda nyandliga attiraljer såldes. Att hon som formligen var allergisk mot namnet Jesus skulle söka sig till en kristen gemenskap fanns inte kartan. Men livet tog en oväntad väg.

Gick tolvstegsprogrammet

Väl hemma igen rullade livet på. Malinas andliga aktiviteter gick på sparlåga och inskränkte sig mest till regelbundna yogaövningar. Hennes tid och krafter gick huvudsakligen åt till att sköta hennes företag som med tiden expanderat. Hålet hon upplevde att hon hade inom sig och som hon enträget försökt fylla fanns kvar, men nu kände hon att hon inte orkade gå upp fem på morgonen och meditera. Hon hamnade i en personlig kris som ledde till att hon kraschade totalt. I ett försök att få näsan över vattenytan igen sökte hon sig till ett tolvstegsprogram som är ett ganska vanligt redskap inom nyandligheten när människor vill förbättra sitt mående. Malina prövade flera olika inriktningar i hopp om att förbättra sitt mående.

– Jag blir superdedikerad. Gick på möten varje dag. Jobbar i de olika stegen. Mitt liv blir bättre och bättre.

I tolvstegsprogrammen talar man om en högre makt och Malina konstaterar att det var det som fick henne att hitta fram till Gud.

– Jag minns ganska väl när jag jobbade i steg två där man öppnar upp för sin higher power. Och då får jag ett absolut gudsmöte. Jag sitter på min säng hemma i mitt sovrum och känner hur det kommer en stor gudfilt och lägger sig runt mig och jag börjar gråta direkt. Det är verkligen en gudskärlek och gudsfamn som kommer, berättar Malina.

Men trots att upplevelsen var så tydlig tog det säkert ett år innan Malina ens funderade på att besöka en kyrka. Hon hade inga kristna vänner och hon kände ingen som gick i kyrkan.

– Då visste jag inte ens om att det fanns en sådan frikyrkovärld. Ni är så hemliga av er. Så när jag väl går till kyrkan gör jag det i Svenska kyrkan, det är ju de byggnaderna man ser.

En befrielse att komma till kyrkan

Första gången hon går dit är det stängt, men andra gången är kyrkan öppen.

– När jag kliver innanför kyrkporten är det som att kedjor runt mig släpper och jag får en djup innerlig frid. Så sitter jag där på en timmes gudstjänst. Skittråkigt. Fattar inte vad de pratar om. Fem andra är där, typ 80 plus.

Det kyrkliga språket går Malina helt förbi, men hon känner friden och bestämmer sig för att komma tillbaka. Gudstjänstbesök blir en ny söndagsvana. Hon hittar en lämplig terapeut och fortsätter att gå till kyrkan. Men hon är en ensamvarg som hon så ofta varit genom livet. Efter tre år tänker hon:

– Jag ska nog gå runt och kyrkshoppa lite.

Kolla vad det finns för andra församlingar, alltså. På rekommendation från en arbetskollega hamnar hon i pingstkyrkan. Det är ungefär två år sedan nu.

– Jag fick en chock. En kyrksal med sköna stolar och, framför allt, människor i de sköna stolarna. Och unga människor! Och så den fantastiska lovsången.

Under lovsången upplever Malina den helige Andes närvaro påtagligt och hon upplever att hon får en relation med Anden.

Malina Arp, 32. Som 21-åring startade hon en butik där litteratur och allehanda nyandliga attiraljer såldes. Att hon som formligen var allergisk mot namnet Jesus skulle söka sig till en kristen gemenskap fanns inte kartan. Men livet tog en oväntad väg.

Ett förvandlande gudsmöte

Malina trivdes i Pingstkyrkan och fortsatte att delta i samlingarna. En helg fick församlingen besök av evangelisten Morgan Carlsson och under gudstjänsten erbjöd han besökarna att komma fram för förbön. Malina var en av dem som sökte sig fram.

– Han bad för oss och jag trillade ihop direkt. Det kändes som att knäna bara vek sig och direkt när jag blev superfylld med den helige Ande så flög det ut en mörk skugga ur mig.

Som du såg?

– För mitt inre. Och jag visste instinktivt att det är något som lämnar mig. Det var så mind blowing för mig. I nyandligheten finns det de som tror på mörka energier, men jag var inte en av dem. Jag kände mig ju typ tio kilo lättare efter det.

Trots den fysiska förnimmelsen hade Malina svårt att tro efteråt att det som hände faktiskt hade hänt.

– Men jag visste att det var sant, understryker hon.

Upplevelsen fick följdverkningar. Malina började läsa Bibeln och hon började besöka en av församlingens hemgrupper. Hon insåg sitt behov av gemenskap med andra troende och hon lärde känna en äldre dam, Annica, som varit kristen hela sitt liv och var trygg i sin tro.

– Annica blev min Zoom-mentor. Vi hörs typ var tredje vecka och pratar om olika grejer. Och hon ber för mig.

Fann sista pusselbiten

Det kan låta som att Malina här och då var helt övertygad om att Jesus var svaret hon egentligen alltid sökt efter, men en liten pusselbit saknades fortfarande. Det visade sig att den fanns på Youtube. En dag efter ett samtal där Annika försiktigt ifrågasatt en yogabild som Malina lagt upp på sina sociala medier, bestämde hon sig för att googla på kombinationen yoga och kristendom. Då fick hon höra ett vittnesbörd av en amerikansk kvinnlig författare som lämnat nyandligheten och funnit Jesus. Malina kände igen henne eftersom hon sålt kvinnans tarotkort i sin butik. Kvinnan förklarade bakgrunden till olika nyandliga metoder.

– Då är det som att jag får sista pusselbiten. Allt blir bara glasklart. Det händer så mycket samtidigt. Gud kommer in i mitt vardagsrum. Jag blir bara översköljd av kärlek och allt gammalt bara rinner av mig. Plötsligt bara vet jag en massa saker som jag inte ska göra längre. Jag nästan hoppar upp ur soffan, för jag förstår att jag måste rensa mitt hem från alla kristaller och nyandliga prylar och böcker som jag har hemma. Jag börjar storgråta och jag förstår hur mycket Gud verkligen älskar oss.

– Så jag rensar mitt hem. Jag slänger saker för säkert 50 000 kronor. Utan problem. Bort med skiten!

Böcker, kristaller, smycken, statyer, tarotkort, yogamattor – allt ryker. Efter utrensningen upplever Malina hur det ”håller på” i hennes lägenhet.

– Det känns som att det är ett krig om mig, men som pågår utanför mig. Jag känner att jag blir jättevarm på nätterna. Jag fattar inte vad som händer, men jag har en sådan tillit att Gud tar hand om det här.

Känner sig attackerad

Det varma gudsmötet hon haft gör att hon inte känner sig orolig, men efter en vecka förändras stämningsläget.

– Det blir värre och värre. Jag blir till och med sjuk. Jag får feber. Sedan börjar det med attacker som är no joke.

Fenomenen är osynliga men ändå påtagliga. Hon bara vet att det är någon i hennes sovrum, trots att ingen syns.

– Jag blir så otroligt attackerad och har så otroligt dålig koll på vad jag ska göra.

Kristna vänner uppmanar henne att ”be i Jesu namn”.

– Men jag har ju typ aldrig bett, jag vet inte hur man gör.

Efter ett tag börjar hon få märkliga drömmar. Hon är helt förstörd eftersom hon inte fått sova ordentligt på två veckor, så hon ringer och pratar med en vän från kyrkan. Vännen föreslår att de ska fira nattvard i Malinas lägenhet. Malina förstår inte varför, men är beredd att pröva vad som helst. Vännen åker hem till Malina och när de dukar upp för nattvarden upplever de båda att de inte är ensamma i rummet.

– Det är som en mörk energi som kommer runt bordet. Den är runt mig och jag bara fryser. Min vän känner den också. Hon säger att vi bara ska fortsätta och då försvinner det här. Då förstår jag att det här med nattvard är inte bara någon lite gullig ceremoni, utan på riktigt har en andlig betydelse. Så vi firar nattvard och min vän ber för alla mina rum. Hon smörjer dörrkarmarna till mitt sovrum med olja. Den natten får jag den sista attacken. Någon står utanför mitt sovrum och knackar på dörren. Ett creepy knack. Jag är klarvaken. Men den kan inte komma in, vi har ju smort med olja och bett här. Sedan dess har det inte varit någonting.

För allas förståelse bör det sägas att smörja med olja i kombination med bön är en metod som tillämpas på flera ställen i Bibeln.

Bestämde sig för att bli döpt

I och med händelsen fick Malina en ny insikt.

– Jag förstod att jag måste låta döpa mig, för det här mörkret måste ju fatta på riktigt att jag har valt min sida. Dopet betyder något på riktigt i andevärlden, konstaterar hon.

Två veckor senare döps hon i Molkomsjön. Det råkade bli ett kvinnodop med idel kvinnor och barn som bevittnade ceremonin. Morgonens regn hade just bedarrat och himlen öppnat sig för solen.

– Ett fantastiskt fint dop. Sedan hade vi fika hemma hos mig efteråt. Där fick jag berätta mitt vittnesbörd och alla är nyfikna och öppna och vill höra mer om det här.

Detta sker sommaren 2023. Redan 2022 lade Malina ner sitt företag Karma Store efter drygt tio år.

– Det var innan jag blev frälst, men hade börjat prata med Gud. Han var inte i mitt företag kände jag, så jag la ner det., då förstår jag inte exakt varför men det gör jag nu. Det kändes bara så rätt, säger hon.

Malina Arp, 32, döper sig.

Efter alla år av andligt sökande har du funnit Jesus. Hur vet du att det inte bara är ännu en grej i raden?

– Jag har ju fått ett jättestort gudsmöte. Du förstår, när Gud står i ditt vardagsrum så tvivlar du inte.

Ofta funderar Malina så här:

– Tänk om jag bara hade träffat en kristen person som hade bett för mig när jag var typ 20 år. Det hade förmodligen ändrat hela min livsresa, för ett sådant möte hade jag ju inte glömt.

”Vill ge varje dag till Gud”

Malina jobbar för närvarande på Backa friskola men har inga planer på att göra karriär. Hon har fått helt andra prioriteringar i livet sedan hon mötte Gud. Nyligen startade Malina en Alphakurs i Molkom med ett 30-tal deltagare, gamla vänner som hon själv dragit ihop. Tillsammans med ett tiotal kristna vänner håller hon i samlingarna. Hennes omvändelse har väckt berättigat uppseende i nyandliga kretsar.

Vad tänker du när det gäller din egen framtid med Gud och livet?

– Jag har ju alltid haft en plan. Du vet, jag har varit den duktiga flickan, entreprenören och allt det där. Nu bryr jag mig inte. Jag vill bara ge varje dag till Gud. Jag vill bara göra vad Gud vill att jag ska göra.

– Jag har också fått hålla utbildningskväll i kyrkan om nyandlighet och jag sprider gärna mer kunskap till kyrkor och pastorer i Sverige. Oftast vet de inte så mycket om detta eller hur de ska ta emot nyandliga.

---

Fakta: Malina Arp

  • Ålder: 32 år
  • Bor: Lägenhet i Molkom.
  • Gör: Arbetar på Backa friskola. Aktiv med att dela berättelsen om sin andliga resa på Instagramkontot @malinaarp. Är en av dem som den här terminen leder Alphakurs i Molkom, vilket är en grundkurs i kristen tro.
  • Favoritbibelord: Johannes 8:32 ”Ni ska få lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.”

---

Fler artiklar för dig