Dokument

Privatspanarna som stoppar skumma predikanter på nätet

Fängelsepastor Carl Lindahl: Få etablerade församlingar pratar om det här problemet

De är en grupp ”privatspanare” som försöker hålla koll på skumma predikanter i sociala medier. Det handlar om predikanter i kristenhetens utkanter som kan lura troende på pengar, begår sexuella trakasserier och som försöker knyta svaga individer till sig.
– Utsatta människor blir utnyttjade i Guds namn, säger Carl Lindahl, en i nätverket.

De är en grupp på 10–15 privatpersoner som de senaste två–tre åren har rört sig i sociala medier för att hålla koll på predikanter som tigger pengar till påstådda missionsändamål, mediciner och andra behov hos dem själva eller hos omgivningen.

Många gånger är det oklart om missionsverksamheterna över huvud taget existerar.

– De vill vara gudsmännen som alla ska lyda och ställa frågor till och skicka pengar till. De älskar att ha folk bundna till sig på en väldigt osund nivå. De kommer med jättemärkliga profetior, oftast väldigt allmänt hållna, säger Carl Lindahl.

Han är till vardags fängelsepastor och socionom i Örnsköldsvik, och en i gruppen. Han ägnar ett par timmar i veckan åt att kartlägga och kontakta predikanterna i fråga.

Startade med Divine Favour Mission

Det hela började när många – framför allt kvinnor – kände sig lurade och osunt kopplade till predikanterna i nu nedlagda missionsorganisationen Divine Favour Mission.

Hur många predikanter med tveksamma metoder det finns i sociala medier är svårt att beräkna. Den svenska gruppen privatspanare fokuserar lite extra på fem-sex personer som har utgångspunkt i Sverige, eller verkar bland svenskarna. “Brasilienmissionären”, som Dagen rapporterar om här, är en utav dem.

– Men vänder man på en sten så hittar man fler. Ofta finns också kontakter mellan dem globalt. De har en förmåga att hitta och backa upp varandra, säger Carl Lindahl.

Sjuka och i livskris

Vilka är då de individer som knyts upp, ger pengar och ibland luras på ganska många tusen kronor? Carl Lindahl menar att det är svårt att veta, men tror att det säkert är några hundra, främst kvinnor från 50 år och uppåt, som det handlar om.

– Ofta är det människor som har gått igenom en livskris, svår sjukdom eller är nyfrälsta. Eller som är utsatta genom en trasig social bakgrund, intellektuell funktionsnedsättning, autism eller på liknande sätt har svårt med sociala kontakter.

Det nätverk som nu försöker agera består dels av människor som har blivit besvikna och lämnat frikyrkan, dels av sådana som Carl Lindahl själv. Han är aktiv i en församling, men känner med de utsatta, och anser att det förstör för hela kristenheten, när ibland självutnämnda och skumma predikanter och insamlare agerar i Guds namn och skapar kontakter i sociala medier.

Försöker varna kyrkor

Nätverket verkar både genom öppna och dolda profiler digitalt. Carl Lindahl har själv ställt frågor till flera av de aktuella predikanterna, och ofta blivit blockad. Han har också tagit kontakt och varnat kyrkor som de är på väg att besöka i Sverige och i utlandet. Nätverket samlar vidare skärmdumpar och ljudinspelningar på sådant som har spridits.

Avhoppare skräms

Några i gruppen försöker att ge stöd till de kvinnor som känner sig bedragna, och som kommer till insikt och vill bryta med predikanterna.

– Ett återkommande mönster hos de här typerna är att de gärna skrämmer kritiker och dem som har lämnat med att de ska göra en polisanmälan. Det är väldigt oklart vilket brottet är. Men uppenbarligen är det tänkt att få avhopparna att inte våga prata, säger Carl Lindahl.

Han konstaterar att fenomenet ovan är något det sällan pratas om i de etablerade frikyrkoförsamlingarna, men anser att saken är viktig att uppmärksamma.

---

Fakta: Kontrollfrågor om du tänker ge pengar till mission på nätet

  • Finns det en etablerad organisation bakom predikanten? Den som drar i väg själv till slummen och säger att du ska Swisha, har antingen samarbetssvårigheter eller luras, menar Carl Lindahl.
  • Finns det en årsredovisning för organisationen? Saknas sådan, och man inte kan redovisa till vad och var pengarna ska användas, är det sannolikt bluff och båg.
  • Knyts bibelundervisningen och givandet till ledaren? Eller lär man människor att följa Jesus självständigt? Osund förkunnelse gör människor bundna till ledaren – en sund förkunnelse gör dem fria.

---

Fler artiklar för dig