“Jag är vigd till präst och det är jag alla timmar på dygnet”

Som gift med statsminister Ulf Kristersson syns Birgitta Ed regelbundet i officiella sammanhang med prästkrage på. Enligt kritiker skickar det fel signaler. Statsministerfrun håller inte med.
– För mig är det ett konstigt sätt att se på saken. Jag är vigd till präst och det är jag alla timmar på dygnet, säger hon i en längre intervju med Dagen.

Strängnäs. Birgitta Ed prästvigdes i Strängnäs domkyrka den 22 januari i år. Fyra dagar senare närvarade hon – iklädd prästkrage – vid en samling i Stockholms stora synagoga då Förintelsens minnesdag högtidlighölls.

Sedan har det fortsatt: Manifestation till stöd för Ukraina. Nationaldagsfirande. Öppet hus på herrgården Harpsund. Natomöte i Vilnius. Prideparad. Sverigebesök av Ukrainas president med hustru. Riksmötets öppnande. Kungens 50-årsjubileum.

Den röda tråden? Alltid har prästkragen funnits med.

– Jag har haft den i alla officiella sammanhang sedan jag prästvigdes, konstaterar Birgitta Ed.

Under våren var det inte många som reagerade. Men när hon valde att bära prästkrage under Natotoppmötet i Vilnius i augusti ilsknade bland annat den tidigare S-ministern Annika Strandhäll till, liksom den tidigare riksdagsledamoten Richard Herrey. Båda menade att prästkragen var opassande i sammanhanget.

”Personligen tycker jag inte det är önskvärt att en statsministerpartner i officiella sammanhang, när man representerar Sverige, bär kläder från sin privata yrkesroll. Framför allt inte när den är religiös”, skrev Ulf Kristerssons moderata partikollega Richard Herrey på X (tidigare Twitter).

”Att statsministerns fru så flagrant visar att hon representerar Svenska kyrkan på ett Natomöte är en väldigt stark signal. Som medlem och representant för en organisation som dels motsätter sig Natomedlemskap och dessutom har fredsarbete som grundsyn blir detta väldigt svårt”, skrev Annika Strandhäll.

July 11, 2023, Vilnius, Lithuania: President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy (middle), Olena Zelenska (L) and Birgitta Ed arrive for a social dinner during the high level NATO summit. The President of Lithuania hosts the dinner for world leaders at the Presidential Palace. The summit agenda covers Ukraine's bid to join the organisation, the accession process of Sweden, boosting arms stockpiles and reviewing plans.

Blev du förvånad över reaktionerna?

– Ja, det blev jag, svarar Birgitta Ed, och tillägger att kritik även kom från kyrkans led, från individer som anser att prästkragen bara bör användas när man är i tjänst.

– Men för mig är det ett konstigt sätt att se på saken. Jag är vigd till präst och det är jag alla timmar på dygnet. Jag är vigd till präst även när jag sover, det handlar inte om jag är anställd eller inte, eller om jag är pensionär.

”Det är som det är”

En som snabbt gick ut och försvarade Birgitta Ed var Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, och den som prästvigde statsministerfrun.

– Svensken mår bra av att se att människor med olika politisk eller apolitisk hemvist kan viga sitt liv till att vittna om Gud, sa han till Kyrkans tidning.

När vi sitter på en sushirestaurang en kylig höstdag, några hundra meter från Strängnäs domkyrka och stiftskansliet, berättar Birgitta Ed att ämbetskläderna, inklusive prästkragen, var en fråga som hon diskuterade med Johan Dalman inför prästvigningen.

– Vår biskop är väldigt tydlig med att han tycker att det är viktigt att bära ämbetsklädseln. Han uppmanar till det och har själv alltid skjorta. Innan man vigs är det en fråga för honom och vi hade också ett samtal som handlade om min speciella situation.

Birgitta Ed säger att ”det är som det är”.

– Och vi var överens, så ser mitt liv ut. Ska jag kunna göra som alla andra präster, det vill säga vara tydlig och öppen med vem jag är, så kommer det att synas i andra sammanhang än var andra präster syns. Det är inte konstigare än så egentligen. Det konstiga vore snarare att ta av prästkragen – det skulle vara ett avsteg från hur vi ser på ämbetet.

Sveriges statsministerfru Birgitta Ed prästvigdes i Strängnäs domkyrka den 22 januari 2023. Dagen träffar henne i Strängnäs domkyrka för att prata om hennes prästkrage och dess betydelse.

Det finns i dagsläget inte några fastslagna riktlinjer inom Svenska kyrkan för hur kyrkans ämbetskläder ska användas. Men enligt Birgitta Ed har vissa präster, i spåren av uppmärksamheten kring hennes klädsel i officiella icke-kyrkliga sammanhang, uttryckt att det behövs en diskussion om detta. Hittills har dock frågan inte tagits upp av biskoparna.

– Däremot har jag personligen mött flera biskopar som har sagt ”vad fint att du argumenterar, att du står upp”.

– Och vi har en levande diskussion i stiftet eftersom biskopen är tydlig i frågan.

Sveriges statsministerfru Birgitta Ed prästvigdes i Strängnäs domkyrka den 22 januari 2023. Dagen träffar henne i Strängnäs domkyrka för att prata om hennes prästkrage och dess betydelse.

Inte en fight

Apropå Natomötet i Vilnius tillägger hon att beslutet att bära prästkrage även genererade positiva kommentarer. Det gläder statsministerfrun, som samtidigt inte säger sig vara helt bekväm med kommentarer i stil med ”tack för att du tar fighten”. Hon förklarar att det inte handlar om en fight för henne utan att det i stället är en naturlig konsekvens av prästvigningen.

Hon jämför med vigselringen som hon alltid har på sig.

– Att vara vigd till präst är jag också 24 timmar om dygnet.

Sveriges statsministerfru Birgitta Ed prästvigdes i Strängnäs domkyrka den 22 januari 2023. Dagen träffar henne i Strängnäs domkyrka för att prata om hennes prästkrage och dess betydelse.

Men när tar du av dig prästskjortan och kragen då?

– I går kväll tänkte jag på det. Då hade jag varit ute och gjort en massa saker och kom hem 21.30. Men då satte jag på mig morgonrocken, då hade jag inte på mig skjortan. Samma sak om jag går ut med hunden en morgon och drar på mig mjukisbyxorna. Men när jag klär mig för att göra något då är den med. Det är liksom jag.

Vad är prästkragen och skjortan för dig?

– Det är ett tydligt ämbetstecken. Att det är ett ämbete som jag har sagt ja till, som jag känner mig kallad till och som jag är vigd till. Vigningslöftena som jag har gett blir synliga på utsidan, även om jag naturligtvis vet att jag har dem ändå.

Sveriges statsministerfru Birgitta Ed prästvigdes i Strängnäs domkyrka den 22 januari 2023. Dagen träffar henne i Strängnäs domkyrka för att prata om hennes prästkrage och dess betydelse.

Många positiva kommentarer

På sushirestaurangen möter vi en diakon och tre präster. Birgitta Ed hälsar på samtliga och konstaterar att prästkragar är relativt vanligt förekommande i staden där hon växte upp. Här vet många vem hon är och prästkragen ger därför inte många blickar. I Stockholm, där hon också spenderar en hel del tid, är situationen en helt annan.

– Där får jag mycket kommentarer, nästan uteslutande positiva. Ungdomar frågar ”Är du präst?” eller ”Är du präst på riktigt?”. Andra säger ”Hej prästen”.

Enligt Birgitta Ed är det uppenbart att prästkragen har ett starkt symbolvärde – många vet helt enkelt vad en prästkrage är.

– Det tycker jag är intressant för man tänker att unga människor kanske inte har varit i kyrkan. Vi som är vigda finns mitt bland alla andra i samhället. Och eftersom prästkragen uppenbarligen är känd av så många människor för vad den är så gör den också stor nytta tänker jag.

Sveriges statsministerfru Birgitta Ed prästvigdes i Strängnäs domkyrka den 22 januari 2023. Dagen träffar henne i Strängnäs domkyrka för att prata om hennes prästkrage och dess betydelse.

Var du medveten om det här innan prästvigningen?

– Jag har de senaste åren fått väldigt mycket kommentarer om att jag alltid bär ett stort kors – just i dag har jag ett litet kors – men det hade jag alltså även innan jag hade prästskjorta. Eftersom kors också ger kommentarer var jag lite förberedd, men det var ändå inget jag hade tänkt på som en så stor sak. Däremot har jag kollegor som tycker att det är jobbigt på tunnelbanan.

Händer det att du hamnar i situationer där du inte känner att du vill skylta med prästkragen och därför döljer den?

– Nej, inte än. Jag har inte gjort det. Jag har varit på utlandsresor, rent privat, efter att jag vigdes då jag inte har haft den. Men annars, gör jag saker i samhället, då har jag den i princip alltid.

Ingen pr-strategi att bära prästkrage

Innan Birgitta Ed började läsa teologi för att bli präst arbetade hon i många år inom pr-branschen. Nu är hon plötsligt en av de företrädare för Svenska kyrkan som syns mest frekvent i officiella sammanhang. Jag frågar hur hon, utifrån pr-aspekten, ser på uppmärksamheten. Är det en pr-strategi att bära prästkrage?

– Mitt första företag hette Sagt och gjort och det var en tanke med att bolaget hette så. Stå för det du tänker och gör, och gör det du säger – då blir den kommunikativa utmaningen nästan noll. Människor har stor fördragsamhet med att saker och ting kan bli fel, bara man säger det. Så för mig är det här inte en pr-strategi. Det jag har behövt tänka igenom är vem jag vill vara som präst och vad det får för konsekvenser. När jag en gång har svarat på den frågan är det väldigt svårt att backa för mig som person.

Sveriges statsministerfru Birgitta Ed prästvigdes i Strängnäs domkyrka den 22 januari 2023. Dagen träffar henne i Strängnäs domkyrka för att prata om hennes prästkrage och dess betydelse.

Under det senaste året har ett flertal uppmärksammade koranbränningar genomförts i Sverige. Detta har i sin tur resulterat i en ökad hotbild mot Sverige och svenskar, något som blev extremt tydligt för en dryg månad sedan då två svenska fotbollssupportrar sköts till döds i samband med en landskamp i Belgien.

Men så länge inte någon säkerhetsexpert gör bedömningen att prästkragen utgör en fara tänker Birgitta Ed fortsätta att bära den.

– Jag vill och hoppas att jag alltid vågar stå upp för den jag är och i vilket sammanhang det än är. I den här tiden är det ännu viktigare att våga vara svensk och kvinna, präst och gift med Ulf, säger hon.

Samma situation i Norge

Att Birgitta Ed, som präst och statsministerfru, lever ett ovanlig liv råder det inte någon tvekan om. Faktum är dock att hustrun till Norges socialdemokratiska statsminister Jonas Gahr Støre också är präst. Marit Slagsvold prästvigdes hösten 2021. Men Birgitta Ed har varken träffat henne, eller pratat med henne, om deras, på det området, identiska omständigheter.

Åter till Sverige konstaterar Birgitta Ed att det inte finns några andra som är i samma situation som hon kan prata med.

– Det är därför jag verkligen har försökt att tänka igenom det här. Jag pratar med min biskop. ”Nu tänker jag så här, vad tycker du om det?”

Inför firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen i mitten av september ställdes saken på sin spets. Som statsministerfru var Birgitta Ed medbjuden till en rad olika arrangemang. Efter att ha rådfrågat Johan Dalman kom hon fram till att det mest hederliga var att ha på sig prästkragen utifrån att hon ser sig som präst 24 timmar om dygnet.

Har Ulf, eller regeringskansliet, haft några synpunkter på att du syns i de här officiella sammanhangen med prästkrage?

– Nej.

Har du någon gång hamnat i en situation där du har känt att det blev fel med prästkragen?

– Jag tycker att man som präst kan ta ett glas vin, men jag vet att en del människor tycker att det är stötande så det funderar jag mycket på.

Som tidigare har nämnts anser inte Birgitta Ed att hon för en kamp när hon har på sig prästkragen. Hon sticker samtidigt inte under stol med att det är roligt att få brev, mejl och telefonsamtal från personer som uttrycker tacksamhet över att hon har på sig ämbetskläderna. Bland annat har hon fått höra att det är jobbigt att vara troende i Sverige och att det därför är upplyftande att se henne i officiella sammanhang.

Ger det dig råg i ryggen att fortsätta på den inslagna vägen?

– Ja, absolut! Lite kan jag faktiskt tycka att vi kristna ber om ursäkt för oss. ”Vi ska inte tränga oss på.” Jag är väldigt mycket för inställningen att vi är kyrkan – människor förväntar sig att vi ber och välsignar. Jag tror verkligen det.

Sveriges statsministerfru Birgitta Ed prästvigdes i Strängnäs domkyrka den 22 januari 2023. Dagen träffar henne i Strängnäs domkyrka för att prata om hennes prästkrage och dess betydelse.

---

Fakta: Birgitta Ed

  • Född: 1968 (55 år).
  • Gift sedan 1991 med Ulf Kristersson. Paret har tre adopterade döttrar.
  • Karriär: Sakkunnig i regeringskansliet 1991–1994. Medgrundare av pr-byrån Sagt:Gjort (1994), som genom en fusion år 2000 blev pr-byrån Springtime, där Birgitta Ed var vd 2000–2001. Vd för Stiftelsen Sverige i Europa 2001–2003 Ledde ja-kampanjen inför folkomröstningen om införande av euron i Sverige 2003. Har tillsammans med Göran Thorstenson och Bo Krogvig grundat affärsutvecklingsbyrån Six Year Plan AB där Birgitta Ed är senior adviser och delägare.
  • Började år 2018 läsa teologi i syfte att bli präst. Prästvigdes den 22 januari 2023 för Strängnäs stift av biskop Johan Dalman i Strängnäs domkyrka.

---

De undviker ämbetskläder i politiska sammanhang

Prästen och riksdagspolitikern Hans Eklind (KD) har aldrig på sig prästskjorta i riksdagssammanhang. Ett undantag finns dock:
– Vid riksdagens öppnande har jag kaftan. Det är min högtidsdräkt, säger han till Dagen.

Hans Eklind har varit tjänstledig från arbetet som församlingsherde i Örebro pastorat sedan 2018 för att fokusera på politiken. Fortfarande genomför han ändå kyrkliga förrättningar som dop, vigsel och begravning – och han betonar att han, trots sin tjänstledighet, alltid är präst.

– Inte bara åtta till fem.

Men han är samtidigt noga med att särskilja rollerna som politiker och präst.

– När jag möter människor i kyrkan i exempelvis själavårdande samtal bär jag prästskjorta eftersom jag vill att det ska vara tydligt att det inte är “Politikern Hans” de möter.

Han tillägger att det är på samma sätt, fast tvärtom, inom politiken. Där är det inte “Prästen Hans” människor möter.

Snabba klädbyten

Varje morgon under partiets riksting, som nyligen ägde rum i Helsingborg, ledde Hans Eklind andakter för de partivänner som ville delta, i en kyrka i närheten av tinget. Då var det snabba klädbyten som gällde.

– På andakten hade jag prästskjorta och krucifix för att tydliggöra i vilken egenskap jag delade evangeliet. Sedan var det snabbt ombyte till skjorta och slips innan jag gick in till rikstinget.

Men en gång per år frångår KD-politikern alltså principen. Han konstaterar att riksdagens öppnande är ett väldigt speciellt tillfälle.

– Det är en högtid och folk klär upp sig i folkdräkter och liknande. Kaftanen är min högtidsdräkt, det är det finaste jag har, förklarar han.

Att hans prästkollega, tillika statsministerfru, Birgitta Ed använder sina ämbetskläder i andra sammanhang än kyrkan har han inte några synpunkter på.

– Det kan hon säkert motivera, säger han.

Hans Eklind leder andakten inför Kristdemokraternas riksting

Utesluter inte rundkrage i framtiden

Jakob Olofsgård har haft en ordinarie riksdagsplats för Liberalerna sedan 2021. Samtidigt har han varit ordinerad pastor sedan 2001, först i Alliansmissionen och sedan i Equmeniakyrkan, där han fortfarande har kvar sin ordinering. När det gäller prästkragen – eller rundkragen som Jakob Olofsgård benämner den – säger L-politikern att det är viktigt för honom att skilja på rollerna. Det innebär att han inte har på sig rundkragen i politiska sammanhang.

Liksom Hans Eklind lyfter Jakob Olofsgård fram riksdagens öppnande som ett speciell tillställning. Till skillnad från KD-politikern har Jakob Olofsgård dock valt att inte ha på sig sina kyrkliga ämbetskläder vid högtidsstunden.

– Men jag har tänkt tanken, säger han och förklarar att det inte är uteslutet att rundkragen åker på i framtiden.

– Jag har inte någon jättestark åsikt i frågan.

Jakob Olofsgård, riksdagsledamot (L) 
Pressbild

Hittills har du ändå valt att inte ha på dig rundkragen, varför?

– En del människor har tyvärr svårt att skilja på tro och politik. Och därför vill jag tydliggöra min roll.

Pastor och folkvald

Att Birgitta Ed bär sin prästkrage även utanför kyrkan säger han sig ha full förståelse för. Han kallar det till och med “hedervärt” att hon inte slutar visa att hon är präst bara för att hon är gift med statsminister Ulf Kristersson.

– Den stora skillnaden mellan Birgitta och mig är att hon inte är folkvald. Jag är pastor och folkvald vilket gör det tudelat för mig. Alla som har röstat på mig har inte gjort det för att jag är pastor.

Jakob Olofsgård, som alltid har på sig rundkragen när han har kyrkliga förrättningar, betonar samtidigt att han alltid är pastor – även när han inte har på sig rundkragen.


Fler artiklar för dig