Hon är den politiska superstjärnan som har en fantastisk förmåga att sticka ut och hamna i rampljuset. Samtidigt som hon är beundrad är det många kristdemokrater som inte alls är intresserade av att backa upp Sara Skyttedal efter att hon hamnat på första plats på partiets EU-vallista.

När KD under jubel röstade bort Decemberöverenskommelsen på sitt riksting 2015 spreds bilden på härföraren Sara Skyttedal då hon skålade i champagne. Bilden har blivit ikonisk. Men redan där och då fanns det kristdemokrater som ville hälla smolk i glädjebägaren.

– Man firar inte upprivna avtal genom att fira med champagne, sa Roland Utbult strax efteråt, uppe på scenen.

Det är väl lite så det brukar se ut runt Sara Skyttedal. Vissa älskar det hon gör, inte minst att hon vågar vara en murbräcka och lyfta frågor som få andra vågat ta i. Andra tycker att hon driver på i fel riktning och tar sig lite för stora friheter. För Kristdemokraterna som parti råder något av en hatkärlek till henne, Sara Skyttedal en färgstark person som nästan alla har en åsikt om. För eller emot. År 2018 gick hon till val på att göra EU lagom, det är nog en av få gånger som ordet lagom omgärdat Sara Skyttedal.

Under 2023 har det funnits gott om rubriker med hennes namn i, främst då hon mot partiets vilja gick ut och argumenterade för legalisering av cannabis, men också när hon polisanmälde KD:s dåvarande partisekreterare Johan Ingerö för sexuellt ofredande efter en blöt partifest för nio år sedan. Åtalet lades ned eftersom preskriptionstiden gått ut, men resultatet blev ändå att Johan Ingerö fick lämna sitt uppdrag.

Högt spel

Nyligen spelade Sara Skyttedal också ett högt spel när det gäller nästa års EU-val, där det ett tag såg ut som om hon hade kastat in handduken, då resultatet i partiets provval inte gick som hon ville.

För när KD:s medlemmar gavs möjlighet att göra sin röst hörd var det EU-parlamentarikern David Lega som fick flest röster. Hans 10 626 röster var dubbelt så många som Sara Skyttedals 5 849 röster. ”Utklassning”, säger en person som Dagen pratat med om resultatet.

Så det var ganska logiskt att det var i den ordningen kandidaterna skulle stå då Kristdemokraterna presenterade sin lista inför nästa års EU-val. Det kallades till pressträff i riksdagen och David Lega pekades ut som partiets toppnamn.

Valet kan också ses som en värdemätare i KD:s falangstrid, som något förenklat brukar beskrivas som en kamp mellan dem som vill dra partiet något åt höger respektive vänster. Där ses David Lega som en symbol för vänsterfalangen och Sara Skyttedal för högerfalangen.

Ordförande för Kristdemokraternas nomineringskommitté Ingemar Kihlström presenterar David Lega som förstanamn och Martin Hallander  som andranamn inför valet till EU-parlamentet.

Sara Skyttedal hade föreslagits som nummer två på EU-listan, men valde att inte acceptera det. I stället tackade hon för sig. ”En era går mot sitt slut”, summerade hon dramatiskt på sociala medier där hon deklarerade att hon nästa sommar står till förfogande för nya utmaningar.

”Efter den rådgivande medlemsomröstningen kommittén genomfört, blev det klart att jag inte har det breda stöd i partiet som krävs för att leda en valkampanj. Jag hade sett fram emot ytterligare fem år som toppnamn och delegationsledare för Kristdemokraterna, men det är bara att konstatera och respektera att förtroendet inte finns”, skrev hon i något slags avskedstal till EU-politiken.

Ombytta roller

Drygt två veckor senare hade hon gjort storstilad comeback och manövrerat ut David Lega från topplatsen på EU-listan. Det hela skedde genom att det hölls en ny omröstning, i det här fallet i en snävare krets, i partifullmäktige. Där vann Sara Skyttedal med röstsiffrorna 44–33.

Så återigen kallades det till pressträff i riksdagen och nu var det alltså Sara Skyttedal som presenterades på plats nummer ett medan David Lega valde att kasta in handduken efter att ha fått rollen som andrafiol. Rollerna blev därmed helt ombytta.

Den förklaring som Sara Skyttedal själv kommit med är ett skriftligt uttalande på Facebook där hon berättade att hon ”mötts av en överväldigande respons, både från människor utanför och i partiet”.

Hon beskriver att hon själv inte var beredd på det stödet, men menar att det förpliktigar, vilket också var anledningen till att hon återupptog kampen om förstaplatsen på EU-listan. Andra personer som Dagen pratat med inom partiet, dock anonymt, menar att Sara Skyttedal aldrig hade några planer på att ge upp, utan att hon snarare hela tiden arbetat strategiskt för att nå toppositionen.

– Jag är besviken naturligtvis, men också tacksam för medlemmarnas stöd. Jag valde att hoppa av under de förutsättningarna som blev, när ombuden inte längre hade förtroendet för mig att toppa listan, säger David Lega till Dagen.

Mer än så vill han inte säga.

Hoppade av i protest

Att det finns en ilska hos vissa inom partiet när det gäller hur David Lega hanterats är uppenbart, då det var så tydligt att medlemmarna såg honom som sin kandidat. Men få är villiga att gå ut offentligt med sin kritik.

En som dock valde att markera är riksdagsledamoten Camilla Rinaldo Miller. När det stod klart att Sara Skyttedal skulle toppa EU-listan valde hon att hoppa av, även om det mest får ses som en symbolisk handling då hon stod på plats 22 på listan och var chanslös i kampen om en plats i EU-parlamentet.

Camilla Rinaldo Miller, riksdagsledamot Kristdemokraterna

– Det var min moraliska plikt mot vad jag sagt till de medlemmar jag mött, jag ville göra den markeringen, säger Camilla Rinaldo Miller till Dagen.

Även om hon menar att KD:s bägge representanter i EU gör ett fantastiskt jobb så finns det ändå en sak som hon anser är problematisk när det kommer till Sara Skyttedal.

– Det är att hon sätter jaget framför laget. Jag har svårt att i längden förena det med ett politiskt uppdrag. Gå tillbaka och se vad hon säger i alla intervjuer när det gäller vad hon själv vill och vad KD vill. Som politiker har man ett förtroendeuppdrag, och det är viktigt att veta vem man företräder.

Camilla Rinaldo Miller säger att hon inte är en politiker som söker personstrider, men just i det här fallet ville hon göra en markering.

– Annars hade jag stått kvar på listan och smugit med. Men jag skulle inte känna mig bekväm med att stå på en lista där Sara är förstanamn och frontar partiet.

Ytterligare en orsak till avhoppet från listan är en osäkerhet kring vilka utspel som ska komma härnäst, exempelvis om det kommer bli så att KD tvingas prata om knark hela valrörelsen på grund av Sara Skyttedals tidigare cannabisutspel.

Camilla Rinaldo Millers kritik är förhållandevis mild jämfört med vad andra företrädare i partiet säger. Men de väljer att enbart göra det anonymt, i bakgrundssamtal som inte får citeras.

Interna konflikter

Vad som framträder i de samtalen är en oro att Kristdemokraterna i det kommande EU-valet kommer att få svårt att mobilisera hela partiet, helt enkelt beroende på besvikelsen över att den kandidat man helst ville se, David Lega, manövrerades bort.

Att Sara Skyttedal är skicklig och kan det politiska spelet verkar de flesta skriva under på. Men samtidigt är hon en vattendelare. Vissa säger därför att de inte kommer att lyfta ett finger under valrörelsen eftersom det blev som det blev, att den högerfalang som gick vinnande ur striden får klara sig själva den här gången, räkna inte med att gräsrötterna sluter upp. ”Sara kommer att samla sin supporterskara, men hon kommer inte att bli en samlande gestalt för Kristdemokraterna i EU-valet”, uttrycker en person sin frustration.

Andra tänker precis tvärtemot.

KDU stödjer

Stefan Sarmes är ordförande för KDU och en av dem som helhjärtat har gett sitt stöd till Sara Skyttedal under processen då hon till slut landade på EU-listans förstaplats.

Varför är det bra att Sara Skyttedal toppar listan?

– Sara är ett tydligt och starkt vallokomotiv, hon är en välkänd och stark debattör och skicklig politiker. Hon är i mina ögon Sveriges mest framgångsrika parlamentariker sedan vi kom med i unionen. Därför skulle det vara märkligt att inte toppa med henne.

Stefan Sarmes nämner tre tunga områden som hon lyckats med, att minska EU:s överstatlighet i sociala frågor, att vara drivande i kärnkraftsfrågan samt hennes ansvar när det gäller gemensamma försvarsupphandlingar.

– Hon leder också EU:s arbete kring kristna minoriteter i Irak, vilket är viktigt för oss kristdemokrater.

Sara Skyttedal på plats i Irak som representant för Europaparlamentet, där hon träffar såväl politiska som religiösa ledare.

Vad är det hon symboliserar?

– Jag skulle säga att hon symboliserar mod. Hon har varit extremt modig i hela sitt liv, så det ordet passar som den tydligaste beskrivningen.

Stefan Sarmes tar trygghetsfrågor, migration och frågan om Decemberöverenskommelsen som exempel på vad hon drivit.

– Hon har fått väldigt mycket skit, även internt i partiet genom åren, men har stått pall.

Stefan Sarmes är KDU:s nya ordförande.

När det gäller hennes utspel om att legalisera cannabis menar han dock att Sara Skyttedal hade fel.

– Men hon har tydligt bett om ursäkt och jag ser att det är överspelat, det är ju inte en EU-fråga, säger Stefan Sarmes.

Sedan nämner han ofullkomlighetsprincipen, ett KD-ord som återfinns i partiets principprogram och som handlar om att ingen människa är perfekt.

– Då är det rimligt att vi tillämpar den principen internt och inte bränner de bästa kandidaterna som vi har då de gör ett litet snedsteg.

Flera andra i partiet tycker att det är olyckligt att hon står som nummer ett och snarare är en polariserande kraft?

– Nej, tvärtom, det här är vad en majoritet av våra företrädare på partifullmäktige ville. När Sara blev etta på listan blev det ett helt annat ljud i skällan. Jag tror att väldigt många fler är taggade på det som kommer nu.

Sara Skyttedal (KD) i Europaparlamentet.

Havererat i Bryssel

Sara Skyttedal och David Lega har i fyra års tid representerat KD i Europaparlamentet. Även om det då och då brukar beskrivas som att de tillhör var sin falang inom partiet har de ändå röstat likadant i nästan alla frågor.

Men samarbetet dem emellan i Bryssel har numera havererat. Sara Skyttedal uppges inte längre hälsa på sin partikollega, vilket Dagen fått bekräftat från flera håll.

Att relationerna blivit så frostiga kan ha att göra med maktkampen om vem som skulle vara först på EU-listan. Till skillnad från förra EU-valet ligger Kristdemokraterna mycket dåligt till i opinionen den här gången, där de flesta mätningar placerar dem under fyraprocentsspärren. Om partiet inte lyfter riskerar det kommande EU-valet att bli en katastrof. Rimligtvis kan KD få ett mandat, om ens det. Att stå överst på listan ser därför ut att bli avgörande.

Annat var det 2019. Då var Kristdemokraterna mitt uppe i en stor framgångsvåg och frågan var om de till och med skulle kunna få tre mandat i EU-parlamentet med opinionssiffror över tio procent. Det var precis innan luften började pysa ut då fokus förflyttades till hur Lars Adaktusson tidigare röstat i abortfrågan. Valresultatet blev till slut 8,6 procent och två mandat, något som med KD-mått mätt ändå får ses som en succé.

Men nu ser det desto mörkare ut. En av personerna som Dagen pratat med lyfter fram att ett valfiasko inte bara påverkar kandidaterna som står på listan, utan att det kan slå hårt mot partiet som helhet. Något drastiskt uttryckt, skulle KD inte få någon plats i EU-parlamentet skulle det till och med kunna vara slutet för Ebba Busch som partiledare.

Dagen har sökt Sara Skyttedal som efter flera förfrågningar slutligen tackat nej till att bli intervjuad, även efter att ha fått frågorna skriftligt.

---

Fakta: EU-valet

  • Den 6 juni 2024 påbörjas valet till Europaparlamentet.
  • Valet hålls vart femte år och 705 platser i parlamentet ska tillsättas.
  • Sverige har 21 av dessa platser, vilket är vad vi i Sverige röstar om.
  • I valet röstar vi på svenska partier, men på EU-nivå formerar de sig sedan i större partigrupper.

---

Fler artiklar för dig