Dokument

Öppna brev och påtryckningar - så kom Jesus revolution till Sverige

I USA har filmen Jesus revolution” nått miljonpublik. I Sverige är intresset stort i samband med biopremiären. Men det krävdes öppna brev och påtryckningar för att de svenska biograferna skulle ta in filmen.

Det var i slutet av februari som Jesus revolution hade amerikansk biopremiär efter sju års arbete med filmen. Många kristna tyckte sig samtidigt se en ”andlig tajming” med väckelsen på Asbury-universitet i USA, som inte ville ta slut. Efter filmvisningarna utbröt på sina håll förbönsstunder och lovsång runt omkring amerikanska städer.

De nordiska rättigheterna till filmen fick det nybildade norska bolaget Inspirasjonsfilm, som i sin tur har förmedlat de svenska rättigheterna vidare till Barfota production, även det ett nybildat företag i filmbranschen.

Kyrkor hjälper till

Maria Viklund på Barfota Production är glad för församlingar som jobbar för att öka intresset för filmen ihop med biosalongerna, och räknar med att att det i ett senare skede också kan bli fråga om visningar i olika kyrkor.

Biografkedjan Filmstaden visar Jesus Revolution på alla sina biografer, och Svenska Bio på en del av dem.

Från inspelningen av filmen rapporteras om statister som ville bli döpta på riktigt av skådespelaren Jonathan Roumie, som spelar hippiepredikanten Lonnie Frisbee. Efteråt har ett par massdop med över 4 000 personer ägt rum vid stranden Pirate Cove utanför Los Angeles, nu senast i juli.

Församlingspastorn Chuck Smith vid det som blev hippiekyrkan Calvary Church spelas av hollywood-veteranen Kelsey Grammer. Han har i intervjuer uttryckt förhoppning om att människor ska bli upplyfta och inspirerade och återupptäcka sin egen tro genom filmen.

Finns det då någon Jesusrörelse i Sverige i dag – 50 år senare? Teologen och aktivisten Micael Grenholm, som är den som skrev det öppna brevet till Filmstaden, pekar för sin del på Pannkakskyrkan eller miljöorganisationen God jord, som förenar ett tydligt Jesusbudskapet med en enkel livsstil.

– Initiativ som Pannkakskyrkan har ganska mycket Jesusrörelsevibe i sig. Det är ett evangelisationsinitiativ som är karismatiskt och har socialt engagemang. En modernt uppdaterad version av kristen hippiekultur, säger Micael Grenholm.

Michael Grenholm
Fler artiklar för dig