Hippies på 1970-talet och gängkriminella på 2020-talet. Tunga droger har bytts mot Jesus i båda ungdomskulturerna.
Leo Perez är pastor och jobbar bland unga människor i rapartisten Sebastian Staksets organisation Heart Stockholm. Via ”Det finns hopp”-möteskampanjer och socialt arbete i utsatta förortsområden erbjuder han Jesus till tonåringar och unga vuxna som hamnat i ett destruktivt livsmönster, gängkriminalitet och droger.
– Jag tror av hela mitt hjärta att det kan komma en ny Jesusrörelse, 110 procent, säger han efter att ha sett filmen Jesus Revolution.
– Med kärleken och nåden kan vi förvandla samhället.
Gettoområden i dag
Leo Perez konstaterar att det inte är 70-talets hippiekläder som gäller bland dagens unga, utan Adidas och Nike-märken med mera. Runt omkring sig ser han vad han beskriver som ”gettoområden och gettospråk”.
– Det innebär att människor finns utanför samhället, och inte känner sig trygga när det gäller diskriminering, missbruk och kriminalitet.
– Jag och min kompis tittade på varandra flera gånger under filmen, för att vi kände igen oss, säger han.
Samma kallelse från Gud
– Pastorn i filmen tvättade fötterna på ungdomarna. På samma sätt har jag och min fru Flavia känt kallelsen från Gud att sprida kärlek, och att aldrig sluta tvätta andras fötter.
Kulturkrockarna är ett annat igenkänningsområde. Han går till sig själv. Han är den första pastorn i sin familj, där det funnits missbruk och annat.
– Men Jesus lär oss att vi ska bryta kulturer och traditioner. Gud öppnar dörrarna på nya sätt. Jag kan fortfarande fråga Gud varför han valde mig. Men i Anden känner jag samtidigt: ”Lets go”.
Vill bara gråta
Leo Perez ser även likheter när det gäller drogerna i hippiekulturen och i dagens kriminella gäng i svenska förorter.
– Vi har många i församlingen i dag som har bakgrund i kriminalitet och missbruk av kokain, amfetamin, heroin och alkohol. Men nu lever de rena och fria från det.
– Jag vill bara gråta när jag tänker på vad Jesus och den helige Ande kan göra, säger Leo Perez.