Den världsomtalade hippieevangelisten och tidigare drogmissbrukaren Lonnie Frisbee möter just nu den svenska publiken på biodukarna i filmen Jesus Revolution. Dagen kan berätta historien om hur den långhåriga 22-åringen Frisbee och hans team från Kalifornien turnerade runt i Sverige i början av 1970-talet, och blev en tändande gnista för Jesusväckelsen bland svenska ungdomar.

Expressen slog upp Jesusfolket och det amerikanska Jesusteamet i en stor artikel när Lonnie Frisbee sommaren 1971 kom till Sverige. Rubriken över helsidan talade om det nya tecknet: ”ett finger mot skyn”, och det publicerades bilder på ungdomarna på besök i Stockholm som pekade uppåt – mot Jesus.

”Vår generation, de unga, kommer att få uppleva Jesu återkomst. Nu skall vi frälsa unga knarkare och alkoholister så att de är beredda”, sa den unge barfotaevangelisten Lonnie Frisbee till Expressen.

Kvällstidningen Expressen slog upp Jesusfolket och det amerikanska Jesusteamet i en stor artikel när Lonnie Frisbee sommaren 1971 kom till Sverige. Rubriken över helsidan talade om det nya tecknet: ”ett finger mot skyn”, och det publicerades bilder på ungdomarna som pekade uppåt – mot Jesus.

Långt hår och droger

Det handlade om hippies med axellångt hår, yvigt skägg och långa kjolar. Lonnie Frisbee och många andra hade kommit från trasiga och drogliberala miljöer, tagit emot Jesus och fått se tiotusentals i sin egen generation bli frälsta på den amerikanska västkusten. Nu Sverigeaktuella Jesus Revolution beskriver detta dramatiska skeende i USA.

Berättelsen i filmen handlar om pastor Chuck Smiths tynande församling med 25 själar. Pastor Smith öppnade kyrkans dörrar för Lonnie Frisbee och det växande antalet hippieungdomar som stormade in i gudstjänstlokalen. De unga hade lämnat LSD, marijuana och andra droger, kom med en enkel klädstil och gjorde revolt mot den materiella livsstilen. Allt i kölvattnet av Vietnamkriget. De satt ofta direkt på golvet i kyrkan i utkanten av Los Angeles.

Scen från filmen Jesus revolution

Kulturkrock och väckelse

Tonåringen Greg Laurie var en av dem var som anslöt sig till hippiegänget i församlingen. Han är en annan viktig karaktär i filmen.

Kulturkrocken i församlingen var ett faktum, men ledde till att man fick döpa flera tusen personer i Stilla havet på kort tid och församlingen växte snabbt.

Men det finns också en mer okänd berättelse, den om hur hippiepredikanten Lonnie Frisbee påverkade Jesusrörelsen i Sverige, vilket inte berörs i Jesus Revolution.

Stanley Sjöberg bjöd hit Frisbee

Pingstpredikanten Stanley Sjöberg i Citykyrkan i Stockholm, då i 35-årsåldern, hade läst om Jesusrörelsen bland de unga i USA i Time Magazine – i en artikel som pastorskollegan Jack-Tommy Ardenfors visade honom. Han blev omskakad av det han tog del av.

Stanley Sjöberg tog direkt telefonkontakt med pastorn Chuck Smith i Calvary Church i Kalifornien, och bjöd hans nyfrälsta ungdomspastor med team att komma till Sverige.

Evangelisten Lonnie Frisbee drog fulla hus under sitt tvåveckorsbesök i Sverige, med som mest upp till 5 000 besökare i samma möte. Han saknade predikantutbildning, men den omvända knarkaren gav ett viktigt bidrag till den ekumeniska ungdomsrörelse som kom att kallas Jesusfolket i Skandinavien, och som var en del av den karismatiska rörelsen.

TIME Magazine Cover: The Jesus Revolution - June 21, 197
Jesusfolkets besök på Nyhemsveckan 1971

“Färgstark talare”

Svenska ungdomar över hela landet påverkades: så kallade Jesushus (närmare 40 stycken), kaféer, kristna kommuniteter och socialt arbete bland missbrukare växte fram.

– Oerhört många ungdomar kom till Citykyrkan i Stockholm direkt från gatan under deras besök, minns Stanley Sjöberg när Dagen möter den nu 87-årige pastorn hemma i hans bostad i Kallhäll i utkanten av Stockholm. Kyrkan var fullsatt minst 3–4 gånger varje helg. De hörde sången och undrade vad som pågick. Frisbee och hans gäng vittnade och predikade även på gatorna.

Dagen träffar Stanley Sjöberg som berättar om när Jesusrörelsen kom till Sverige på 70-talet.

– Lonnie Frisbee var en folktalare, snabb i orden och färgstark i sin beskrivning av vad han upplevt. Jag tolkade honom från engelska. De var ett härligt hippiegäng, gripna av Gud, och som sjöng ”Hallelujakören” och andra lovsånger gemensamt, och skapade en ton och stillsam atmosfär som motiverade unga människor att vilja ta emot Kristus.

– I slutet av mötena gick Lonnie omkring och lade sin hand på än den ena och än den andra och bad för dem. De var så hängivna och innerliga i sin tro, säger han.

Representanter för Jesus-folket i USA, gästar Sverige.
Lonnie Frisbee.

”Vi var del av något större”

Mildred Fagerström, jämnårig med Stanley Sjöberg, fanns också i Citykyrkan i Stockholm, där hon fortfarande ingår i församlingsledningen.

– Jag minns Lonnie Frisbee som vänlig och ödmjuk. Det som smittade av sig på oss var glädjen i Jesus. Det blev en riktig Jesusväckelse. Det gav oss en injektion och känslan av att Guds rike gick fram över allt – att vi tillhörde något större, säger Mildred Fagerström.

Mildred Fagerström, Citykyrkan, Stockholm.

Fick sova på golvet

Stanley Sjöberg och hans hustru Kerstin lät de sju-åtta amerikanska ungdomarna i 20-årsåldern sova på golvet i deras hem. De plockade ihop madrasser och filtar och lite av varje. När Stanley Sjöberg sedan erbjöd andra församlingar runt omkring i landet att få besök av Lonnie Frisbee så var budskapet att de var enkla i sina matvanor och inte behövde några fina hotell, utan kunde sova på golvet.

Det tidigaste svenska Jesushuset växte fram i Göteborg 1970 med amerikanerna Bill Bullard och Jim MacInnes i spetsen. Författaren Magnus Malm var 20 år när Lonnie Frisbee även besökte Heden i Göteborg och medverkade i ett fullsatt tältmöte. Där predikade evangelisten och USA-teamet sjöng sina enkla bibelkörer.

– Jag blev helt knockad av Lonnie Frisbee och de andra, minns Magnus Malm. Det var oerhört starkt – lågmält och kraftfullt – totalt ohysteriskt, annars hade jag aldrig kunnat ta till mig det.

– Jag ger vad som helst för att få del av det där, tänkte jag. Han hade en gåva att få människor att känna sig välkomna till Jesus. Det var en livsförändrande erfarenhet för mig och andra på många sätt.

– Lonnie var samtidigt en komplex personlighet med en trasig uppväxt bakom sig. Ett exempel på hur Gud kan använda väldigt spruckna kärl.

Magnus Malm

Reste runt i Sverige

Två veckor stannade Lonnie Frisbee och de unga amerikanerna i Sverige första gången och hann också resa runt till församlingar i bland annat Sundsvall, Helsingborg, Jönköping, Västerås, Karlstad, Borlänge, Eskilstuna, Avesta och Linköping.

Från pingstförsamlingen i Jönköping rapporterades här i Dagen att 1 500 personer fyllde dåvarande Filadelfiakyrkan när Lonnie Frisbee med team kom dit i början av september, och att 400 av dem fick ståplats. Utomhus väntade 1 200 personer otåligt kvar. Men det ordnades snabbt ett extra möte i Sofiakyrkan, tillhörande Svenska kyrkan, där de släpptes in.

Dagen citerade en annan tidnings journalist som skrev: ”Världens nöjeslokaler tedde sig ödsliga under det att man nästan trampade ner varandra i Filadelfiakyrkan.” Och fortsatte sedan med egna ord: ”Eftermötet blev en manifestation av vad Jesu kärlek förmår när bara människor söker honom. Många blev frälsta, någon andedöpt och ingen gick oberörd från detta möte som var så mäktigt i all sin enkelhet.”

I Stockholm fanns Stanley Sjöberg i Citykyrkan. Men han är noga med att lyfta fram att ett annat nav i Jesusrörelsen i huvudstaden vid den här tiden var det som skedde kring den unga poeten Ylva Eggehorn och Svenska kyrkan. Han är glad att de hade god kontakt med varandra.

Debby Kerner Rettino, Connie Frisbee, Lonnie Frisbee, Julie Was och Jim Golden.
Jesusfolket på Sverigebesök 1970-71.

Äktenskapsproblem

Biofilmen Jesus Revolution har fått miljonpublik i USA och är också en kärleksberättelse om hur då 19-årige Greg Laurie möter Jesus och dessutom träffar flickvännen Cathrine, som han fortfarande är gift med. I dag är de ett känt pastorspar som arbetar på USA:s västkust och har nyligen haft nya stora dopförättningar i samma vik i Stilla havet som det visas bilder från i filmen.

Evangelisten Lonnie Frisbee gifte sig å sin sida tidigt med Connie som även deltog i deras Sverigebesök. Men paret gick skilda vägar ett par år senare efter ett kort äktenskap.

– Nog förstod jag att Lonnie och Connie hade problem i sitt äktenskap. Det märktes när de var här, mitt i allt det fantastiska och härliga som hände, säger Stanley Sjöberg.

Han uppger att det även fanns andra problem. Exempelvis att det efter ett tag visade sig att Lonnie Frisbee och andra att hade rökt hasch – och ”gjort andra dumheter”.

– De kom direkt från gatan och ville inte något hellre än att ha ett förvandlat liv, men ändå ”föll de”.

Lewi Pethrus tog hit andra

Ryktena började gå i de svenska församlingarna att Lonnie Frisbee och hans team ”inte var riktigt frälsta”, fortsätter Stanley Sjöberg, vilket gjorde att ett andra Sverigebesök året därpå blev ganska kort.

Pingstledaren Lewi Pethrus, som från början hade välsignat Frisbees besök, tog 1972 i stället hit predikanten och tidigare komikern Duane Pederson, en annan framträdande profil i Jesusrörelsen i USA. Han anlände ihop med 150 amerikanska ungdomar från Jesusfolket och fick besöka pingströrelsens Nyhemsvecka och turnera i Sverige, Norge och Danmark med Lewi Pethrus välsignelse.

Jesusrörelsen tog fart på allvar i Skandinavien, medan Lonnie Frisbee allt mindre blev en centralgestalt. Kuriosa är att Duane Pederson senare i livet blev präst i Antiokias ortodoxa kyrka i USA.

Stanley Sjöberg hade under hela den här tiden haft telefonkontakt av och till med pastor Chuck Smith i Calvary Church och fick råd av honom. Pastor Smith berättade om hur hans församling förändrades när hippieungdomarna kom och hur han gav de nyfrälsta nåd när de snubblade och misslyckades, uppger Sjöberg.

Duane Pederson, en av Jesusfolkets ledare i USA och chefredaktörför Hollywood Free Paper, med Lewi Pethrus, värd för Jesusfolket i Sverige. Jönköpings flygplats. 1972-06-17.

Frisbee drabbad av aids

Drygt 20 år senare avled Lonnie Frisbee bara 43 år gammal. Han dog enligt uppgift i aids 1993 efter att på slutet av sitt liv ha levt ut sin homosexualitet, något han brottats med redan som ung. Att där fanns problem i äktenskapet och annat visas i filmen Jesus revolution, men avslutningen på hans liv omfattas inte i berättelsen.

87-årige Stanley Sjöberg darrar till på rösten där han sitter i stolen och berättar. Rullatorn står intill, han har ramlat och brutit sig flera gånger. Det bränner till i samtalet när han minns tillbaka.

– Jag såg svagheten, och problemen med droger och annat. Kerstin och jag hade samtidigt vår upplevelse i Citykyrkan. Det var många av den här sortens människor som kom och hade en längtan. Vi fick ta hand om ganska många.

Efterlyser nåd och vishet

Något liknande Jesusrörelsen sker i dag, menar Stanley Sjöberg, i det som händer kring rapartisten och evangelisten Sebastian Stakset, där människor från gängkriminella miljöer möter Jesus och får sina liv förvandlade.

Men med sådant följer också att allt inte är enkelt, något man också märkt av inom exempelvis missbrukararbetet i LP-verksamheten i Pingst genom åren, säger Stanley Sjöberg. Här behövs det ständigt vishet och nåd, påpekar han.

Från Jesusväckelsen i Calvary Church utanför Los Angeles, och Lonnie Frisbee, kom en annan rörelse som också fick återverkningar i Sverige. Det handlar om Vineyardrörelsen som växte fram på 1980-talet, och där en församling bildades i Stockholm under den så kallade Torontoväckelsen och påverkade runt omkring i landet.

John Wimber, en av grundarna till Vineyard, var starkt påverkad av just Lonnie Frisbees känsla för det profetiska och övernaturliga, och det fanns flera kontakter med Sverige.

Glad för filmvisningarna

Stanley Sjöberg har inte sett den aktuella filmen, och är osäker på om han orkar med ett biobesök. Men han är väl medveten om att den ska visas i Sverige och glad för detta.

– Ja, det är oerhört. Det var något gudomligt och underbart som hände vid den här tiden. Jag har uppfattningen att de har försökt göra filmen trovärdig och eftersträvat äkthet, vilket är bra, säger Stanley Sjöberg.


---

Fakta: Jesus revolution

  • Filmen “Jesus Revolution” är ett 120 minuter långt drama från 2023.
  • Huvudrollerna: Joel Courtney och Anna Grace Barlow (kärleksparet Greg och Cathe Laurie), Jonathan Roumie (hippieevangelisten Lonnie Frisbee) samt Kelsey Grammer (pastor Chuck Smith).
  • Det beskrivs som den sanna historien om ett nationellt andligt uppvaknande i början av 1970-talet och dess ursprung inom en gemenskap av tonårshippies i södra Kalifornien som fick en världsvid spridning.

---

Fler artiklar för dig