Dokument

Uthyrningar räddar frikyrkornas ekonomi - men till vilket pris?

Arkitekten Göran Reierstam: Tragiskt när kyrkor bygger för miljoner, men inte själva kan nyttja lokalerna

Lokaluthyrning har blivit ett måste för finansieringen av många svenska frikyrkor. Församlingar som Dagen talat med vittnar om sänkta trösklar in till kyrkan, men också om svåra avvägningar kring vilka man kan hyra ut till. Ibland riskerar de lukrativa hyresgästerna att hindra den egna verksamheten.

Lewi Pethrus, pingströrelsens grundare, hade en krass syn på kyrkorummet. Rummet blev heligt när kristna samlades där till gudstjänst, i övrigt var det inte heligt. Detta exemplifierades genom väckelserörelsens öppenhet för att använda både cirkustält och Folkets hus-salar som gudstjänstrum.

På senare år har allt fler frikyrkor anpassat sina ombyggnationer och renoveringar för att skapa möjligheten att ställa sina lokaler till förfogande för andra samhällsaktörer, och på så sätt få ett välkommet tillskott i kassan.

man

Göran Reierstam, är pingstvän i hjärtat och arkitekt till yrket. Han har varit med vid ett flertal om- och nybyggnationer av kyrkor, från idé till färdig kyrka. Exempelvis Södertörnkyrkan i Huddinge som stod färdig 2010, Korskyrkan i Umeå som invigdes 2019, Hedvigslundskyrkan i Gävle som invigdes 2013 och Leksands pingstkyrka som fick inglasad lounge och restaurang 2013.

Det som ofta präglar hans arkitektoniska uttryck är stora glaspartier, samt mycket luft och ljus.

– Jag bygger gärna med så mycket transparens som möjlig. Det blir enklare att gå in i en ny byggnad om man kan ana vad som möter en där inne. På det sättet finns det en evangeliserande tanke med att bygga för uthyrning. När människor blivit bekanta med en lokal, efter att exempelvis ha varit där på en konsert, är det större chans att de återvänder för att gå på gudstjänst, menar Göran Reierstam.

En som håller med om att uthyrningar hjälper församlingen att göra kyrktrösklarna låga är Majvor Evermyr, husvärd i Betlehemskyrkan i Göteborg.

kvinna

– Vår kyrka ligger centralt och vi vill gärna att den ska användas. Att vara kyrka är att hjälpa andra och det är vad vi gör. Har man varit här på en konsert eller annat så är det också lättare att hitta hit sen, då är inte steget lika stort.

– De som söker sig hit är människor som står för vår värdegrund och således har vi inte ställts inför frågeställningar där vi tvekat på att hyra ut våra lokaler, fortsätter hon.

Göran Reierstam menar dock att uthyrningar alltid är en balansgång och att det finns tillfällen då församlingarnas strävan att hyra ut sina lokaler kan gå för långt.

– Det finns exempel på församlingar som gjort sig beroende av intäkterna, varpå den egna verksamheten trängts åt sidan. Jag tror det är en särskild risk för storstadsförsamlingar, att man gör sin budget efter ett visst volymmål, så att man till slut inte har råd att vara i sina egna lokaler.

Han är försiktig med att ge konkreta exempel på församlingar – de är trots allt till stor del hans uppdragsgivare. Men Göran Reierstam hävdar att det finns målkonflikter i flera församlingar i dag. Man bygger om kyrkan för stora summor pengar, och gör sig därmed beroende av uthyrning för att få intäkter. Det i sin tur kan innebära att den egna verksamheten tvingas hålla till i sämre lokaler eftersom man måste prioritera uthyrningen för externa aktörer.

– Jag ser flera sådana exempel i dag faktiskt – det är lite tragiskt. Man bygger ut för kanske 100 miljoner kronor, men kan inte nyttja lokalerna fullt ut själv, konstaterar Göran Reierstam.

– Problemet riskerar dessutom att växa efter räntechocken som många inte var beredda på. Det har flera byggprojekt inte tagit höjd för.

Södertörnkyrkan i Huddinge.

Så vad brukar Göran Reierstam ge för råd till församlingar som vill bygga lokaler för uthyrning? Han citerar gärna ett bibelord från Lukasevangeliet där Jesus i förbifarten säger till sina lärjungar att den som vill bygga ett torn först behöver sätta sig ner och räkna ut om han har tillräckligt med pengar för att avsluta bygget.

– Ofta underskattar man finansieringsproblemet och hur tungt det kan vara att dra lasset med förvaltningskostnaderna. En vanlig fallgrop är också att man har en överdriven tro på hur mycket man ska kunna hyra ut sina lokaler.

En stor fråga för församlingar i färd med att bygga ut eller bygga nytt är om lokalerna kan momsregistreras eller inte. För att slippa momsen, som är hela 20 procent av den totala byggkostnaden, behöver man starta ett kommersiellt fastighetsbolag som hyr ut en viss del av lokalerna.

– Jag får ofta göra momsritningar genom att ringa in vilka ytor som ska momsregistreras och motivera det för Skatteverket. Det är en stor fråga i nybyggnadssammanhang eftersom det blir en stor besparing om man kan motivera det. Men klarar man det inte blir man skattskyldig och då kan det röra sig om miljonbelopp.

Gustaf och Viktor Norén bjuder in till julkonsert från Filadelfiakyrkan i Stockholm. Det blir folkkära jullåtar med inspiration från folkmusiken, men även stora hits och favoriter från höstens säsong av Så mycket bättre. Dessutom gästar Peter Jöback.

Det innebär också att man blir hyresgäst hos sig själv, det vill säga att ska man exempelvis ha en ungdomssamling så hyr man lokalen och sedan får församlingen en faktura från det egna fastighetsbolaget.

Det finns också en teologisk aspekt på det hela, inte bara en ekonomisk. Det är trots allt kyrkor som ska hyras ut. Göran Reierstam möter ofta frågor från församlingar som undrar hur man bör tänka kring uthyrning.

– Det finns de som tycker att det är förfärligt om kyrkan skulle hyras ut till konserter där artisten kanske använder svordomar i sina låttexter, medan andra välkomnar alla kunder som visar intresse. Finns det olika synsätt i en församling kan det bli en målkonflikt.

Göran Reierstam, som forskat på frikyrkans arkitektur genom historien kan se att synen på kyrkorummet svängt från att ha varit i stort sett avsakraliserat, till att bli mer utsmyckad under 1970-och 80-talen, till att i dag ta större steg mot att vara en multilokal som kan användas till olika saker, inte bara gudstjänst.

Man kan notera att exempelvis både Filadelfiakyrkan i Stockholm och Pingstkyrkan i Uppsala gjort förändringar av lokalernas yttre som gör det mindre tydligt att byggnaden är just en kyrka. Det handlar exempelvis om att ta bort korssymboler eller själva ordet “kyrka” från fasaderna.

Hur kommer den nya Frihamnskyrkan på Hisingen att se ut? Dagen gjorde ett studiebesök och fick en guidad tur i den byggnad där en av Sveriges till medlemsantalet största frikyrkor – Smyrnaförsamlingen i Göteborg – flyttar in 2023.

Jenny Peterson, teolog och lärare på Götabro bibelskolor, har liksom Lewi Pethrus ”en krass syn” vad gäller kyrkorummet.

– För mig kan köksbordet vara lika mycket kyrka som gudstjänstrummet, när vi möts och samlas i Jesu namn, säger Jenny Peterson.

– Det är inte kyrkobyggnaden som är helig i sig – det är faktiskt vi som är Guds tempel.

kvinna

Den synen på kyrkorummet blev tröstande under den period då familjen inte hade möjlighet att gå till kyrkan, berättar Jenny Peterson. Ett av barnen led då av en sjukdom som gjorde att de undvek större folksamlingar. I stället blev den lilla hemgruppens gemenskap ovärderlig.

– För våra barn är det lika mycket kyrka, om inte mer, att samlas i hemgruppen som att gå till kyrkobyggnaden. Det kändes därför inte alls som att vi var kyrklösa under den tiden då vi inte hade möjlighet att gå dit, och det tackar jag Gud för, säger Jenny Peterson.

– Men jag har samtidigt all respekt och förståelse för dem som har en vördnad för själva kyrkorummet och som inte vill möblera om eller använda det till vad som helst.

Vi ska vara generösa och inte vara så rädda för att människor tycker och tänker olika. Och samtidigt stå upp för våra värderingar

—  Jenny Peterson

Jenny Peterson tillhör Betania i Åbytorp utanför Kumla. Församlingen ingår i samfundet Evangeliska frikyrkan. Även om Åbytorp är en liten ort hyr man ut kyrkan till olika aktörer, bland annat till vägföreningen och till skolan.

– Vi är ganska generösa med vilka vi hyr ut till och sätter en ära i att vara ”kyrkan mitt i byn”. Men vi hyr inte ut till vad som helst – det skulle vara jättekonstigt om vi exempelvis lät en New Age-mässa ta plats där.

Under ett helt år hyrde den kommunala skolan in sig i kyrkans lokaler, vilket Jenny Peterson ser som mycket positivt.

– De hade sina lektioner här eftersom det var för trångt i skolan, och det var ju jättespännande när lärarna kom in i kyrkan. Jag tror det blir ganska odramatiskt att fortsätta relationen efter det, att tröskeln blir lägre. Vi ska vara generösa och inte vara så rädda för att människor tycker och tänker olika. Och samtidigt stå upp för våra värderingar: ”Går ni med på detta som vi står för är ni jättevälkomna”.

Göran Reierstam, frikyrkoarkitekten, håller med om att det kan vara bra med en generös hållning till kyrkans lokaler. Men han understryker vikten av att tänka till innan man gapar över för mycket och renoverar eller bygger ut med tanke på uthyrningsintäkterna.

– Det kan gå fel så att man inte har råd att vara i sina egna kyrkolokaler längre.

* * * * *

Dagen kartlägger: Så arbetar sex stora frikyrkor med uthyrning i dag

Göran Brengesjö, Pingstkyrkan i Jönköping.

Göran Brengesjö från Jönköping Pingst:

Vilka positiva följdverkningar ser ni av att hyra ut kyrkan?

– Även om kommunen är hyggligt stor så har vi ett gott samarbete med den och det har betydelse att kommunföreträdare sett lokalerna, i samband med vår julkonsert exempelvis. Det har gjort att många vågat sig till kyrkan och att vi inte blir betraktade som något sektliknande.

Har ni sagt nej till någon som velat hyra lokalerna, och varför i så fall?

– Ja, vi har sagt nej till politiska partier flera gånger. Vi säger även nej till privata event flera gånger per år eftersom vi har ett generellt beslut på att inte hyra ut till politiska partier och privata event. Vi kan godkänna uthyrning om kaféet levererar förtäring så att lokalen enbart är en del av uthyrningen men det är också beroende på vem kunden är.

– Ganska ofta får vi säga nej på förfrågningar för att lokalerna används till församlingens verksamhet eller är uthyrda till annat. Vi är även tveksamma till att ta in hyresgäster som vill vara i våra lokaler återkommande då vi ser att det begränsar vår verksamhet och vår planering.

Hur gör ni om de som hyr lokalen vill avlägsna kristna symboler som kors och dylikt?

– De kristna symboler vi har är ett kors i kyrksalen som är väldigt stort och fast monterat. Så det är egentligen en ickefråga. Men om kunden skulle ställa något framför korset, som en stor LED-vägg eller liknande, har vi inga åsikter.

Skulle ni hyra ut era lokaler till någon av följande fem verksamheter:

  • Politiska partier: Nej.
  • Yogapass: Nej.
  • Ateistiska föreningar: Nej.
  • Gudstjänster eller religiösa sammankomster för andra religioner: Nej.
  • Filminspelning: Ja, av dessa skulle vi troligtvis bara hyra ut till filminspelning, men det beror också på innehållet i filmen.
kvinna

Julia Helleday, från Korskyrkan i Umeå:

Har ni sagt nej till någon som velat hyra lokalerna, och varför i så fall?

– Sedan vi kom in i vår nybyggda kyrka under hösten 2019 och öppnade upp för uthyrningar, så har vi inte ställts inför det scenariot att ha behövt neka någon att hyra våra lokaler. För varje förfrågan gör vi en individuell bedömning med vår uthyrningspolicy som grund. Den uttrycker tydligt att varje enskild hyrestagare behöver intyga att de arbetar utifrån demokratiska värderingar, respekterar trosuppfattningar samt ställer sig bakom grundläggande principer som jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde.

Hur gör ni om de som hyr lokalen vill avlägsna kristna symboler som kors och dylikt?

– Vi svarar nej. De kristna symboler som finns i våra lokaler är ett uttryck för vår tro och en viktig del av vår verksamhet. Vill man hyra våra lokaler så får man ta dem som de är.

Skulle ni hyra ut era lokaler till någon av följande fem verksamheter:

  • Politiska partier: Vi kan säga ja till ett politiskt parti som finns representerat i kommunhus eller riksdag och som inte strider med Korskyrkans värderingar. Alltså att partiet arbetar utifrån demokratiska värderingar och i sin verksamhet inte för fram främlingsfientliga, rasistiska, eller för annan grupp förnedrande eller stötande uttryck. Det får inte förekomma.
  • Yogapass: Nej, vi ser det som en annan religion.
  • Ateistiska föreningar: Nej, det strider mot vår trosuppfattning.
  • Gudstjänster eller religiösa sammankomster för andra religioner: Nej, även detta strider mot vår trosuppfattning.
  • Filminspelning: Ja, om det är ett företag och ett projekt vars arbete utgår ifrån demokratiska värderingar, respekterar vår trosuppfattning samt inte för fram varken främlingsfientliga, rasistiska, eller för annan grupp förnedrande eller stötande uttryck. Dessutom att de ställer sig bakom grundläggande principer för jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde.
kvinna

Malin Lagerlöf, verksamhetsledare Kafé & Konferens Uppsala Missionskyrka

Har ni sagt nej till någon som velat hyra lokalerna, och varför i så fall?

– Under min tid som verksamhetsledare har vi endast sagt nej till bokningar som varit utanför de tider vi håller öppet.

Hur gör ni om de som hyr lokalen vill avlägsna kristna symboler?

– I Uppsala Missionskyrka finns det ett flertal olika lokaler att hyra, för större och mindre konferenser, träning, konserter med mera. Den som hyr lokaler har inte rätt att avlägsna den utsmyckning som finns.

Ser ni några positiva följdverkningar av att hyra ut kyrkan?

– Ja, det finns många positiva aspekter. Uppsala Missionsförsamling vill att kyrkan ska vara en öppen och välkomnande plats för alla. Det innebär även att vi är tacksamma över vår placering centralt i Uppsala där vi får samverka till att vara en trivsam samlings- och mötesplats för olika aktiviteter, både genom egen verksamhet och genom att hyra ut.

Skulle ni hyra ut era lokaler till någon av följande fem verksamheter:

  • Politiska partier
  • Yogapass
  • Ateistiska föreningar
  • Gudstjänster eller religiösa sammankomster för andra religioner
  • Filminspelning

– Vår bedömning när det gäller hyresgäster är att vi hyr ut lokaler till verksamhet som i linje med församlingens intention stärker sociala och diakonala initiativ, kulturliv, musikliv, arbetsliv inom privat och offentlig verksamhet samt bildnings- och gemenskapsfrämjande verksamhet på demokratisk grund.

kille

Pontus Rydebjörk, anställd av Filadelfiakyrkans fastighetsbolag Filadelfia Convention Center, Stockholm:

Vilka positiva följdverkningar ser ni av att hyra ut kyrkan?

– Sedan vi öppnade efter pandemin har vi haft cirka 175 000 gäster i lokalerna kopplat till uthyrning. Alla dessa människor har fått Filadelfia på kartan. Vilka ringar på vattnet det ger vet vi inte i alla lägen, men vi har flera vittnesbörd där människor hittat till vår kyrkogemenskap genom uthyrningen. Det är fantastiskt.

– Intäkterna kan vi lägga på “tråkiga kostnader” och på så sätt använda våra insamlade medel till kärnverksamheten. Dessutom kan vi hålla en mycket hög nivå på vissa delar i huset som krävs i och med uthyrningen, och som kyrkan får nyttja. Exempelvis alla våra tekniska system som blir en allt större och viktigare del av gudstjänsterna.

Har ni sagt nej till någon som velat hyra lokalerna, och varför i så fall?

– Ja, vi prövar och bedömer varje förfrågan kopplat till tid, dag, ekonomi och lämplighet.

Hur gör ni om de som hyr lokalen vill avlägsna kristna symboler?

– Vi har många alternativa lokaler i huset och har valt att i kyrksalen inte ha några fasta fysiska kristna symboler. Utan jobbar där med “digitala” lösningar och visar våra symboler med hjälp av ljus och projicering.

Skulle ni hyra ut era lokaler till någon av följande fem verksamheter:

  • Politiska partier: Vår policy är att inte hyra ut till ett enskilt parti men kan tänka oss en uthyrning där alla politiska partier kommer till tals.
  • Yogapass: Inte med uttalat religiösa förtecken.
  • Ateistiska föreningar: Förmodligen inte.
  • Gudstjänster eller religiösa sammankomster för andra religioner: Nej.
  • Filminspelning: Ja.
man

Lars-Åke Andersson, konferens- teknik och driftansvarig i Equmeniakyrkan i Linköping:

Har ni sagt nej till någon som velat hyra lokalerna, och varför i så fall?

– Det har hänt vid något enstaka tillfälle, när vi känner att det inte rimmar med våra värderingar. Då har jag undrat varför de hör av sig till oss som ju är en kyrka.

Hur gör ni om de som hyr lokalen vill avlägsna kristna symboler?

– Vår kyrksal hyrs ut varje vecka och många helger – det är stora föreläsningar för kommun och region och vi tar aldrig bort symboler. Vi låter inte heller våra gäster sätta upp stora flaggor eller liknande, det skulle ta udden av våra saker. När jag ställer i ordning för en stor konferens lägger jag gärna lite extra ljus på den stora väven med korset som vi har längst fram. Jag får ofta höra att föreläsaren anpassar sig till rummet: “Nu är man ju i en kyrka …”. Sedan finns det förstås de som inte kan behärska sitt språk, men vi kan inte heller sitta med pekpinnar.

Ser du någon risk med att hyra ut kyrkans lokaler till profana tillställningar, som att kyrkans syfte blir urvattnat?

– Nej, snarare tvärtom. Nu är det ju ännu fler som upptäcker att vi finns och som får träffa oss här i kyrkan. Och vad är det för skillnad mellan finkultur i domkyrkan och en konsert med Chris Kläfford i Equmeniakyrkan? Det blir ju fjantigt om man inte får uppträda i kyrkan bara för att man inte är en kyrkokör – alla uttryck måste få finnas.

Skulle ni hyra ut era lokaler till någon av följande fem verksamheter:

  • Politiska partier: Ja. Men det är inte alla som vill vara här – Vänsterpartiet har exempelvis aldrig bokat.
  • Yogapass: Vi har en motionshall där det tränas både yoga och zumba och annan form a v träning. Men det är ingen spirituell yoga.
  • Ateistiska föreningar: Vi har nog aldrig fått frågan från någon sådan. Vi är tydliga med att vi är en kyrka och sticker inte under stol med det, snarare tvärtom. Samtidigt står vi inte innanför dörren och granskar allt som sägs.
  • Gudstjänster/Religiösa sammankomster för andra religioner: Det har vi inte haft och skulle inte ha heller.
  • Filminspelning: Skulle vi få frågan tänker jag att det viktiga är att föra ett samtal innan, så blir det nog tydligt vad som är okej och inte. Det viktiga är att man känner att man klickar med hyresgästerna.
man med hjälm

Henrik Nordling, ordförande i Lugnetkyrkan Konferens AB

Har ni sagt nej till någon som velat hyra lokalerna, och varför i så fall?

– Vi har haft förfrågningar av privatpersoner som inte tillhör församlingen och det har vi nekat. Ofta har det rört sig om fester och eftersom våra lokaler är alkoholfria så har det varit ett enkelt beslut.

Hur gör ni om de som hyr lokalen vill avlägsna kristna symboler?

– Vi har ett stort kors på vår scen som är flyttbart. Ibland tar vi bort det själva vid vissa arrangemang och våra hyresgäster har samma möjlighet. Vi är dock noga med att kunden är medveten om att dom befinner sig i en kyrka.

Skulle ni hyra ut era lokaler till någon av följande fem verksamheter:

  • Politiska partier: Ja
  • Yogapass: Ja
  • Ateistiska föreningar: Svårt att säga men en förening som predikar ateism säger vi troligen nej till.
  • Gudstjänster/Religiösa sammankomster för andra religioner: Nej
  • Filminspelning: Ja, kanske lite beroende på hur manus ser ut.
Fler artiklar för dig