Dokument

Han ger miljoner inom kristenheten – men är en okänd makthavare

Kjell-Roger Holmström ger miljoner till kristen mission via Obadja AB - men ställer också krav på mottagarna

Kjell-Roger Holmström är företagaren och riskkapitalisten som har gett åtskilliga miljoner kronor till kristen mission via sitt bolag Obadja AB. Han är en dold makthavare i den pingstkarismatiska frikyrkligheten, som samtidigt inte räds att gå i konflikt med kristna ledare och sammanhang. Nu senast som finansiär när predikanten Josef Barkenbom stämt sin arbetsgivare Solna Pingst. Inom kort sponsrar han 60 utvalda pastorer att resa till ett bönehus i Dalarna för att nätverka utifrån ”strikt bibeltroget perspektiv” och utifrån oro för utvecklingen i svensk kristenhet.
Dagen har tittat närmare på hur Kjell-Roger Holmström har gjort sin röst hörd – och hans livsresa in och ut genom ett stort antal församlingar och företag.

Bakgrundsepisod: Förbön hos världsevangelist

Tillsammans med pastorn Johannes Amritzer i dåvarande Märsta Harvest Center besöker Kjell-Roger Holmström världsevangelisten Reinhard Bonnkes stora konferens i Tyskland. Det är i början av millenniet och mellan 5 000 och 7 000 deltagare är på plats. Kjell-Roger Holmström får sitta på podiet, och känner sig malplacerad. Efteråt bjuder han ut några personer på lyxrestaurang. Bland annat en afrikansk man som ansvarar för ”demonutdrivning” i ett tält bakom arenan där Reinhard Bonnke predikar och bjuder in till frälsning och helande.

Kjell-Roger Holmström beskriver mannen som en ”robust afrikan med riktiga ladugårdsnävar” när svensken ett par decennier senare talar inför kristna företagare på konferensen ”Arise and shine” hos församlingen Echurch i Uppsala.

När maten på lyxrestaurangen i Tyskland är uppäten vänder Kjell-Roger Holmström sig till demonutdrivaren och frågar om mannen inte kan be för hans, Kjell-Rogers, likviditetsproblem.

– Han bad i 40 sekunder och sedan var det klart.

***

Kjell-Roger Holmström har vid den här tiden köpt en gammal Electroluxfabrik i Säffle i Värmland med 150 anställda. En jättefabrik som blir en del av koncernen Robust ståldörrar AB utanför Filipstad, det företag som Holmström redan äger och som ska komma att få honom på fötter igen efter en rejäl krasch och konkurs i finansvärlden. Men i det här läget har han slut på pengarna i bolaget – saknar likviditet. Han vill låna mer pengar, men banken ställer krav på personlig borgen, något som Kjell-Roger Holmström vägrar. Bankmannen blir i sin tur rosenrasande, uppger han. Det är i det här låsta läget han slår följe med Johannes Amritzer för att åka och lyssna på Reinhard Bonnke.

***

När den afrikanske mannen bad för mig förlöstes något. Det spratt till i anden.

—  Kjell-Roger Holmström

Tillbaka i Sverige igen ringer banken till Kjell-Roger Holmström efter några dagar och beviljar lånet på 2,6 miljoner kronor – utan krav på borgen.

Han berättar om saken för de kristna företagarna hos Echurch i Uppsala.

– När den afrikanske mannen bad för mig förlöstes något. Det spratt till i anden. Och så var det klart. Det var inga långa böner. Men han hade mandat rätt upp i himlen, säger Kjell-Roger Holmström med sin lite hesa röst.

Kjell-Roger Holmström har ställt fram tre tomma stolar i lokalen i Uppsala där han talar för att illustrera olika förhållningsätt till bön och kristen tro. Afrikanen satt på stol nummer ett, säger han. När han bad så hände det något. Intill står stol nummer två. De som sitter på den stolen är också frälsta och kommer till himlen, men när de ber hoppas de mest, och tycker det är bra som det är, säger Kjell-Roger Holmström. De ser det kristna livet mer eller mindre som ”föreningsverksamhet”.

De som sitter på stol nummer tre är inte kristna alls, och har inte sina namn skrivna i Livets bok. De kommer inte till himlen. Men Herren avgör, inte jag, säger Kjell-Roger Holmström.

Själv vill han och hustrun definitivt sitta på stol nummer ett.

Carina Holmström berättar på videoinspelningen från samma konferens att hon en gång blev anställd som förebedjare i ett av Kjell-Rogers företag, och att de numera fungerar som ett team där hon hemma på sin kammare ofta ägnar sig åt förbön för de anställda och affärerna, medan maken står för själva skötseln av bolagen.

De brukar be till Gud båda två när de ska köpa ett bolag eller liknande, och upplever ofta att Gud talar till dem om samma summa pengar, som de sedan lägger som ett bud.

***

Konflikten i nutid

Bakgrunden till att Kjell-Roger Holmström på senare tid har dykt upp i det offentliga ljuset är ett videoklipp i sociala medier kring omvändelseterapi och homosexualitet. Predikanten Josef Barkenbom, som gärna sticker ut hakan, fick stor uppmärksamhet och även hård kritik när han förra sommaren i videoklippet använde sig av det nya begreppet omvändelseterapi när han bjöd in till en gudstjänst i pingstkyrkan i Solna.

Josef Barkenbom utestängd från Pingsts pastorsnätverk.

Han har förklarat att inbjudan om att få omvändelseterapi var ett försök till parodi och inte gällde hbtq-personer specifikt, utan var riktad till alla människor att omvända sig till Gud på klassiskt kristet vis. Men utspelet uppskattades inte, varken av politiker, hbtq-personer, medierna eller hans egen församling.

Josef Barkenbom blev ett halvår senare uppsagd från sin tjänst i Solna pingstkyrka med hänvisning till arbetsbrist och bestämde sig då för att stämma sin arbetsgivare i domstol, Solna tingsrätt. Samtidigt anklagade han hela pingströrelsen för att vara på väg att liberaliseras i fråga om vad som är synd, i nära koppling till homosexualitet.

Det är i det läget som Kjell-Roger Holmström spelar en avgörande roll genom att gå in som finansiell garant för Josef Barkenbom i den arbetsrättsliga tvisten, som ännu inte är avgjord.

– Jag tycker inte att en pastor ska bli uppsagd på grund av att han inte delar en teologisk uppfattning när det gäller vad som är synd eller inte synd, sa Kjell-Roger Holmström till Dagen vid det tillfället.

Han lovar att ställa upp med så mycket pengar som behövs, och säger också att han ger Barkenbom förutsättningen att kunna stämma Solna Pingst därför att, som Holmström uppfattar det, nationella pingstledaren Daniel Alm har gått in i det hela – och det då ”blir en obalans eftersom Pingst FFS har flera hundra miljoner i kassan”.

***

Även tidigare har Kjell-Roger Holmström uttryckt kritik mot ledningen för Pingst – fria församlingar i samverkan och dess föreståndare. I maj 2020 anklagade han dem i ett offentligt brev som är publicerat hos bönerörelsen Norden 7:14, med kontroversiella bibelläraren Lars Enarson som nationell ledare i Sverige. Där klandrade Kjell-Roger Holmström pingstledningen för att driva en agenda ”i det fördolda”.

Kjell-Roger Holmström anklagar Pingst FFS offentligt i ett brev på sajten Norden 7:14. Kjell-Roger Holmström klandrar pingstledaren Daniel Alm för att driva en agenda "i det fördolda".

I brevet uttrycker Holmström kritik mot Pingsts medlemskap i Sveriges kristna råd, med hänvisning till det internationella ekumeniska dokumentet Charta Oecumenica som, enligt Holmström, ”dikterades initialt av Satan själv och sattes i händerna på katolska ledare och andra villolärare”.

Han tar vidare upp vad han ser som support av ”feministisk abortpolitik” i missions- och biståndssammanhang från Pingst. Han förutspådde också [felaktigt] att pingstpastorer och församlingar som vägrar viga homosexuella skulle komma att förlora sin vigselrätt inom Pingst under år 2021. Han uppmanade därför församlingar att lämna Pingst FFS.

***

Flera källor bakom porträtt

Den i dag 64-årige Kjell-Roger Holmström är förhållandevis okänd för den stora allmänheten inom kristenheten, men har ändå stort inflytande i pingstkarismatiska kretsar genom sina finansiella resurser. Han har samtidigt skapat flera kontroverser längs vägen. Att så är fallet vittnar flera personer som Dagen talar med.

Kjell-Roger Holmström har rört sig genom ett stort antal församlingar och samtidigt haft en karriär inom företagsvärlden. Också där med både upp- och nedgångar.

Dagen har gått igenom gamla tidningsartiklar där Kjell-Roger Holmström figurerar. Vi har läst moderkoncernens Obadja AB:s årsberättelser, liksom advokaternas förvaltarberättelse från den konkurs i försäkringsbolaget Njord på 1990-talet, där Kjell-Roger Holmström bland annat var vice vd, och senare vd, och som ställde honom på bar backe. Mer om detta senare.

Vidare har vi tagit del av olika brev som Kjell-Roger Holmström har skrivit offentligt inom kristenheten genom åren, liksom lyssnat till inspelningar när han själv har berättat sin historia för kristna företagare samlade hos Echurch i Uppsala, flera år i rad.

Affärsmannen Kjell-Roger Holmström talar på en Echurch-samling i Uppsala.

Tidningen har även pratat med drygt tiotalet olika personer inom företagsvärlden, församlingsledare och andra som känner till honom.

Vi har självklart också sökt Kjell-Roger Holmström med en förfrågan om en större intervju för att svara på frågor och berätta mer inför ett porträtt av honom, något som han dock har tackat nej till efter ett par veckor av bön och funderande.

***

In och ut genom församlingar

I Kjell-Roger Holmströms livsberättelse finns parallellt med hans företagande en vandring genom många expansiva, och ibland omdiskuterade, församlingar i pingströrelsen, och till viss del i trosrörelsen. Från uppväxten i pingstförsamlingen Smyrna i Göteborg går han in i nybildade och fristående Centrumkyrkan i Sundbyberg vid flytten till Stockholm som ung vuxen. Det finns också kontakter med Citykyrkan i huvudstaden. Han går vidare till Karisma Center i Stockholm som senare går i konkurs, och är samtidigt med i styrelsen för missionsorganisationen Filippus Army som får läggas ned efter en otrohetsaffär där ledaren är inblandad.

I nästa steg bär det av till Johannes Amritzer och dåvarande församlingen Harvest center i Märsta.

Kjell-Roger Holmström passerar också Livets ord och beundrar Ulf Ekman i Uppsala under några år samt Hillsong Stockholm, där han så sent som förra året intervjuas kring givande av pastor Andreas Nielsen i samband med en gudstjänst.

Kjell-Roger Holmström intervjuas kring givande av pastor Andreas Nielsen i samband med en gudstjänst i Hillsong Sweden.

Han är också med i starten av Echurch i Uppsala, och är tillsammans med pastorn och företagaren Stefan Edefors delaktig i att skapa visionen att bygga en megakyrka med 50 000 medlemmar. I samtal med Dagen tidigare i år beskriver Kjell-Roger Holmström sig som ”pingstvän” och relaterar enligt de uppgifter tidningen har främst till Hillsong.

***

Flera personer Dagen har pratat med inför det här reportaget beskriver hur Kjell-Roger Holmström ofta kommer in med liv och lust i församlingen och bidrar med pengar till verksamheten. Men efter ett tag uppstår en fnurra på tråden där han inte är överens med ledningen, och då lämnar Kjell-Roger och går vidare till nästa sammanhang.

Mest offentligt är hur han i flera års tid bidrar med medel till Livets ords missionsarbete i Kina och Ukraina. Men när grundaren Ulf Ekman börjar närma sig Katolska kyrkan reagerar Kjell-Roger Holmström hårt, lämnar församlingen och drar tillbaka sina pengar samtidigt som han går ut offentligt i ett brev och förklarar varför. Han kritiserar vidare att Livets ord vid tidpunkten i fråga för samtal om att öppna för barndöpta att bli medlemmar, även om församlingen praktiserar troendedopet.

***

Obadja-koncernen ger miljoner till missionen

Kjell-Roger Holmström säger själv att han har ”givandets gåva”. Detta går igen också i hans företagande med koncernen Obadja AB i centrum, som han startade och driver sedan 1991. Huvudkontoret finns utanför Sigtuna norr om Stockholm, där han numera bor. Affärsidén i bolaget är att köpa upp andra industribolag som befinner sig i ekonomiskt utsatta situationer och göra dem ekonomiskt lönsamma igen.

Koncernen – visar Dagens djupdykning – omsatte 2021 nästan 120 miljoner kronor – och gjorde en vinst på 14 miljoner kronor. Året dessförinnan var vinsten 46 miljoner kronor. Det finns samtidigt rejäla ambitioner för framtiden. Enligt koncernens webbsida sattes år 2018 ett mål om att tiodubbla omsättningen på tio år – från 100 miljoner kronor till 1 000 miljoner kronor år 2028.

Holdingbolaget Obadja AB har i dag flera dotterbolag inom verkstadsindustrin och inom fastighetsbranschen i bland annat Eskilstuna, Hofors och Partille, och med dotterbolag i USA och Storbritannien.

I årsredovisningarna för koncernen sedan millennieskiftet, som Dagen har läst, finns det inskrivet att en del av Obadja AB:s verksamhet är att bedriva ”kristna missionssatsningar med för varje år betydande belopp”. De flesta av åren saknas en angiven summa till ändamålet i årsredovisningarna, men för åren 2009, 2010 och 2011 är beloppen till kristen mission specificerade till: 3,6 miljoner kronor, 1 miljon kronor, respektive 2,7 miljoner kronor. Det framgår dock inte mer uttalat vilka kyrkor eller kristna organisationer som är mottagare av pengarna.

Församlingar har mycket mer visioner än de har pengar.

—  Kjell-Roger Holmström

Exakt hur mycket Obadja AB har bidragit med till kristen mission och olika församlingars och kristna organisationers satsningar genom åren är svårt att veta. Men gör vi ett tankeexperiment och räknar på i snitt två miljoner kronor om året de senaste 20 åren landar beloppet på 40 miljoner kronor.

Kjell-Roger Holmström uppmanar även andra kristna företagare att ge pengar på det här sättet, både till församlingar och till olika fristående ministries/organisationer i kristenheten.

– Församlingar har mycket mer visioner än de har pengar. De behöver ett flöde av pengar. Det är klart vi företagare ska tjäna pengar. Och vi ska samtidigt inte behöva leva på knäckebröd. Gud välsignar oss, säger han.

***

Fram tills för något år sedan satt den danske mirakelpredikanten Jens Garnfeldt i styrelsen för moderkoncernen med det gammaltestamentliga profetnamnet Obadja AB. Garnfeldt har väckt uppmärksamhet i Sverige genom sina helandemöten och fokus på pengar. En annan tidigare styrelsemedlem – perioden runt millennieskiftet – är predikanten Mattias Lekardal som då fanns i Karisma Center, och numera är känd bland annat för sina högst tveksamma konstaffärer och den kraschade missionsorganisationen Divine Favour Mission. Företagaren och pastorn Stefan Edefors som har grundat Echurch, men också är känd för att vara verksam i flera egna bolag, sitter fortfarande i styrelsen och har gjort så i över ett decennium.

***

Uppväxten i Göteborg

Vem är då denne doldis som genom sina finansiella resurser gör avtryck i frikyrkliga och pingstkarismatiska sammanhang? Låt oss ta det från början.

Kjell-Roger Holmström är uppvuxen i Göteborg, och har en syster som heter Annelie Enochsson. Fram tills nyligen var hon riksdagsledamot för Kristdemokraterna, en färgstark sådan. Hans mamma dog redan när Kjell-Roger var tonåring. Pappan, Stig Holmström, arbetade som sjökapten och rektor för Sjöbefälsskolan i Göteborg. Men pappan var också tongivande i Smyrnakyrkan i Göteborg där han drev söndagsskolan, kaféverksamhet med mera.

Dagen stämmer träff med studenten Alice Gatenheim, 24, och pensionären Roland Lind, 83 år. Smyrnakyrkan i Haga, Göteborg.

Kjell-Roger Holmström har berättat hur både hans farfar och morfar var redare, och hur pappan åkte med lastbåtar i Sverige, Danmark, Norge och senare till USA, där han bland annat mötte två bröder i hamnen i New York som evangeliserade på båtarna.

Kjell-Roger själv läser ekonomi och matematik vid Karlstads universitet, och får tidigt jobb bland annat hos Göteborgsentreprenören Christer Ericsson och bolaget Consafe, verksamt inom sjötransportområdet.

***

Finanslejonet som kraschade

En tioårsperiod i Kjell-Roger Holmströms unga vuxna liv – under 1980-talet och början av 1990-talet – är han, med egna ord, ett ”finanslejon” och välkänd i finansvärlden. Han tjänar stora pengar – men förlorar också stora pengar, har han berättat.

26 år gammal hoppar Kjell-Roger Holmström av från etablerade Skandia försäkringsbolag ihop med en kollega och är med och startar uppstickande försäkringsbolaget Njord som vänder sig till företagskunder. Han fungerar som först som vice vd och senare som vd, sitter i styrelsen och är en av aktieägarna, innan bolaget under stor massmedial uppmärksamhet går i konkurs 1991. Han är då 32 år gammal.

Tidningsurklipp om entreprenören Kjell-Roger Holmström.

Njord hade inte återförsäkrat sina försäkringar till andra företag. Och när ett par stora kunder inte klarar sig leder det slutligen till konkurs. Kraschen skakar om och gör att till och med finansminister Erik Åsbrink (S) reagerar och vill skärpa kraven på nya försäkringsbolag.

Konkursförvaltarna startar samtidigt en stor skadeståndsprocess mot fyra personer i ledningen för Njord, inklusive för Kjell-Roger Holmström. Skadeståndskravet omfattar för de fyra totalt en summa på 430 miljoner kronor.

Det väcks också ett par år senare åtal mot åtta styrelseledamöter i Njord angående svindleri, även här bland annat mot Kjell-Roger Holmström. Men anklagelserna kan inte ledas i bevis i Stockholms tingsrätt, och leder inte till något strafföreläggande. Kjell-Roger Holmström nekar konsekvent till anklagelserna.

Men det är ändå några rejält tuffa år för den unge mannen från Smyrnakyrkan i Göteborg som flyttat upp till Stockholm och gått in i Centrumkyrkan i Sundbyberg med Stanley Sjöberg som pastor.

***

Kjell-Roger har – med hustrun Carina Holmströms ord – ”kört ett bolag i konkurs”. Kvällstidningen Expressen står i trädgården. Makarna Holmström har tre små barn och ingen mat i kylskåpet utan får hjälp av människor runt omkring, berättar Carina i samband med en av konferenserna för kristna företagare. Det är under den här tuffa perioden det gifta paret bestämmer sig för att ändå ge tionde till Gud och kristen verksamhet, en princip de sedan har levt med också när det gått betydligt bättre ekonomiskt.

Det är också vid den här tiden som Kjell-Roger Holmström börjar jobba för finansmannen och tidigare Fermentachefen Refaat El-Sayed, omskriven för sin falska doktorshatt. Kjell-Roger blir vd för företaget Svenska Rayon i värmländska Vålberg, som Refaat El-Sayed precis har köpt. Företaget sysslar bland annat med råvaror inom textilbranschen. Men när Kjell-Roger Holmström blir åtalad kring Njordkonkursen får han kliva av vd-skapet efter en tid.

***

Tackar Gud för ståldörrar i Filipstad

Efter några kärva år kommer Kjell-Roger Holmström tillbaka igen, visar Dagens djupdykning. Sin framgångsresa och comeback som bolagsägare och företagare påbörjar Holmström när han i 40-årsåldern köper börsnoterade företaget Robust ståldörrar billigt av koncernen Hexagon, 1999. Fabriken utanför Filipstad omsätter 100 miljoner kronor och har 70 anställda. Kjell-Roger berättar att han var helt pank och hade skulder upp över öronen. Frågan var i det läget om familjen skulle behöva sälja villan. De många inkassobreven öppnar han inte ens.

Bland fyra intressenter på Robust ståldörrar lägger han det lägsta budet, och ringer efter ett tag upp och vill sänka sitt bud, i enlighet med det han upplever är Guds vilja, berättar han.

De övriga budgivarna droppar av olika orsaker av en efter en och till slut får Kjell-Roger Holmström köpa företaget till det pris han erbjudit. Bolaget hade inte varit lönsamt på sex år, men första månaden gjorde vi svarta siffror, uppger han.

Tidningsurklipp om entreprenören Kjell-Roger Holmström.

Sex år senare meddelar Kjell-Roger Holmström i en artikel i Dagens Industri att Robust ståldörrar, med 150 anställda, väntas gå med 10 miljoner kronor i vinst det året. Han säger också att drivkraften är att få pengar till missionsverksamhet, och att målet är att avsätta en tiondel av företagets vinst till detta. Även tio procent av Kjell-Rogers privata inkomst går till mission, uppger han.

När Kjell-Roger Holmström säljer Robust ståldörrar vidare 2008 – precis innan den stora finanskrisen, som startar i USA – är det en god affär. Han säljer till ungdomskompisen och företagaren Bruce Grant från svenska västkusten, som senare hamnar inom Stenbeckssfären, och som i dag driver storbolag i både Sverige och USA med välgörenhet som en del av affärsidén.

***

Bengt Sjöberg har varit pastor inom Evangeliska frikyrkan och finns i Filipstad. Han berättar att Kjell-Roger Holmström sökte upp honom med frågan om församlingen kunde komma och be för hans fabrik och att Gud skulle välsigna arbetet där. Det gjorde de några gånger ihop med andra kristna i staden.

Bengt Sjöberg satt också i kommunfullmäktige för Kristdemokraterna när Kjell-Roger Holmström sökte och beviljades ekonomiskt stöd från Filipstads kommun. Robust ståldörrar befann sig i en tillfällig svacka.

– Hans moderföretag hette Obadja och kommunalrådet och några av politikerna hade luskat ut att det hörde ihop med Bibeln. De frågade om jag som pastor kunde förklara. Han fick sitt lån – och betalade tillbaka, säger Bengt Sjöberg.

– Kjell-Roger anställde bland annat en man från Uzbekistan som vi hade hjälpt i kyrkan. En fin man som är en av förmännen på företaget än i dag.

Men Filipstadspastorn drog sig samtidigt ur bönesamlingarna på företaget efter ett tag.

– Han var väldigt frimodig och rak med den kristna tron, medan jag är mer försiktig när jag träffar nya människor. Jag vill först etablera en relation, säger Bengt Sjöberg.

***

Maktkamp i kristen tidning

Kristna medier har också varit ett område av intresse för Kjell-Roger Holmström. Sommaren 2011 investerar han genom sitt bolag Obadja AB en miljon kronor i kristna tidningen Världen idag, och bidrar därmed till att rädda tidningen i ett svårt läge ekonomiskt. Kjell-Roger Holmström är numera största ägaren i tidningen, med cirka 23 procent av aktierna i sin ägo genom Obadja-koncernen.

Kjell-Roger Holmström var en gång i tiden också intresserad av att få köpa tidningen Trons Värld när den ägdes av Dagen. Men någon försäljning eller köp blev det inte trots uppvaktning.

***

Dagen har tidigare berättat om maktkampen kring Världen idags styrelse i början av 2021, där Kjell-Roger Holmström ville få bort ordföranden Per-Olof Eurell och samtidigt utan framgång försökte utöka sitt aktieinnehav i tidningen. Bakgrunden är vad Holmström beskriver som en förflyttning åt det liberalteologiska hållet hos Eurell, med hänvisning till teologin kring homosexualitet.

Per-Olof Eurell, Managing Partner, Anecta.

Per-Olof Eurell har senare lämnat styrelseuppdraget, och nyligen gett ut en bok där han tänkt nytt kring homosexualitet, men beskriver sig fortfarande som en starkt bibeltroende kristen. I samband med maktkampen beskrevs det för Dagen att Kjell-Roger Holmström i många år hade försökt utöka sitt ägande i Världen idag och andra kristna medier, bland annat genom bulvaner. Och att han skapat många konflikter omkring sig.

En episod inifrån från Världen idags arbete, som har återgivits för Dagen från ett par olika håll, är när Kjell-Roger Holmström efter att han gått in som ägare vill rädda tidningen genom att återkommande i varje nummer publicera en stor annons med svart ram och svarta, skrikande bokstäver som berättar att ”homosexualitet är synd”. Han får dock inte med sig den dåvarande tidningsledningen på ett sådant initiativ.

***

Laddat kring ekumenik, katoliker och hbtq

Flera av personerna som Dagen har varit i kontakt med angående Kjell-Roger Holmström talar om en duktig och givmild företagare och riskkapitalist, men som också blivit alltmer radikal i sina åsikter kring ekumenik i Sveriges kristna råd, Katolska kyrkan, aborter, Israel och hbtq-frågor, och som ställer krav när han ger, och som vill driva frågor. Det visar sig inte minst i de ekonomiska garantierna till predikanten Josef Barkenbom nyligen, när Barkenbom bestämmer sig för att stämma arbetsgivaren Solna Pingst och som samtidigt markerar mot pingstledningen.

Kjell-Roger Holmströms kopplingar till den kontroversiella predikanten Lars Enarson, boende i Israel, och hans bönerörelse med namnet Norden 7:14, kommer också upp i olika samtal. Enarson, också han från Göteborgstrakten, arrangerade under pandemin den omdiskuterade bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna idrottshall, och det är på hans digitala plattform som Kjell-Roger Holmströms tidigare kritik mot Pingst FFS och pingstledaren Daniel Alm ligger upplagd för läsning.

I sitt offentliga brev reagerar Holmström mot att Daniel Alm har markerat avstånd från Lars Enarsons bönekonferens i Solna. Han hänvisar dessutom till en artikel av Enarson som beskriver Sveriges kristna råd (SKR) ”som ett hinder för väckelse och upprättelse”.

Samtidigt beklagar Kjell-Roger Holmström att pingstledaren prioriterar SKR, eftersom de står bakom den internationella ekumeniska överenskommelsen Charta Oecumenica, påpekar han.

Holmström skriver: ”Det låter kanske fint, men innebär att vi fullt ut ska bejaka villoläror som till och med går så långt att de fullt ut jämställer tron på Jesus med tron på Muhammed, vilket Katolska kyrkan till 100 % gör.”

***

Pingstledaren Daniel Alm.

Pingstledaren Daniel Alm säger till Dagen att han aldrig har träffat Kjell-Roger Holmström personligen, men att han förstås har sett den kritik Holmström har framfört i brev till honom, och utskickat till alla landets pingstförsamlingar. Likaså är han medveten om den ekonomiska garantin i samband med Josef Barkenbom-affären. Men Alm vill med hänvisning till den juridiska process som pågår kring Solna Pingst i övrigt inte kommentera den kritik som har framförts mot honom eller Pingst.

***

Bjuder in 60 pastorer till Gärdebygården i Rättvik

Anrika Gärdebygården ligger vackert belägen utanför Rättvik i Dalarna, med utsikt över Siljan. Bengt Nordström, en av de privata ägarna till konferensgården, beskriver anläggningen som ett ”bönehus för konservativt bibeltroende i Norden”. Bengt Nordström har själv varit pastor i Livets ord i Gävle i över 20 år, och har varit med i ledningsgruppen för predikanten Lars Enarsons bönerörelse Norden 7:14 från starten 2018. Norden 7:14 stod också med bakom Gärdebygården första halvåret, men drog sig sedan ur, när Bengt Nordström för tre år sedan, tillsammans med ytterligare några kristna privatpersoner, tog över det som har varit Svenska Missionsförbundets mångåriga gård, uppger han till Dagen.

Gärdebygården i Rättvik.

Kjell-Roger Holmström bjuder nu in 60 särskilt utvalda pastorer, föreståndare och andliga ledare från en ”mycket begränsad lista” till en sluten konferens på Gärdebygården, 15–16 maj. Bakgrunden är, skriver han på företaget Obadja AB:s brevpapper, att ”det händer mycket i svensk kristenhet just nu, och att allt tyvärr inte är till det bättre”. Under konferensen ska man nätverka och samtala i aktuella ämnen utifrån ”ett strikt bibeltroget perspektiv”, uppger han.

Kjell-Roger Holmström berättar att han sponsrar hela sammankomsten och att de inbjudna pastorerna inte kommer att ha några kostnader för mat och logi, utan blir bjudna på detta. Värmlandspastorn Morgan Carlsson som driver organisationen Mission of Hope uppges i inbjudningsbrevet svara på fler frågor.

En nätverks- och bönekonferens anordnades även på Gärdebygården i november förra året, då Mission of Hope stod som inbjudare, och då Kjell-Roger Holmström var en av de närvarande. En av deltagarna skrev efteråt i sociala medier: ”Stark bönekonferens på Gärdebygården i Rättvik, med förkunnelse, bön och förbön. Stor nöd för Sverige och dess andliga ledarskap präglade samling, förändring kommer.”

***

Summering: Rolls-Royce-bilar och Gud

Kjell-Roger Holmström har gått från ungt finanslejon till att bli utblottad efter konkursen i försäkringsbolaget Njord på 1990-talet, och så återigen till att vara en välbärgad koncernägare och företagsledare. Samtidigt har han gjort en vandring genom en rad församlingar inom pingströrelsen och trosrörelsen, och varit del i ett antal konflikter längs vägen.

Till företagsledarna som samlas på konferens hos Echurch i Uppsala ger Kjell-Roger Holmström rådet att inte leva ett överflödsliv, även om de inte ska behöva vara fattiga. Själv känner han fyra miljardärer som har Bentley-bilar, båtar och hus i varje världsdel, uppger han.

Men han vet också vad det innebär när barnen på 1990-talet inte fick resa till Thailand, som kompisarna, utan fick nöja sig med att åka in till stan och fika i stället. Eller när de bara fick ta en skinkbit på smörgåsen.

Han berättar om när familjen vid den här tiden är utan bil en period, och han plötsligt gör en god affär och får råd med en firmabil till företaget igen – och får en halv miljon kronor över. Men så säger Gud till honom att ge allt tillbaka till Gud. Han ringer Carina och berättar – och så blir det.

Vi frågar Gud vad vi får köpa, vilken nivå vi ska lägga oss på kring bilar och investeringar.

—  Kjell-Roger Holmström

För egen del väljer Kjell-Roger Holmström i nuläget att inte ha någon fritidsstuga varken på västkusten eller i fjällen, även om det är tillåtet, säger han till företagarna som lyssnar i Uppsala. Han betonar att det är viktigt att inte ha sin trygghet i pengar, utan i Gud, och att han sett hur rika människor plötsligt kan bli av med alla sina finansiella resurser.

– Vi frågar Gud vad vi får köpa, vilken nivå vi ska lägga oss på kring bilar och investeringar. Du kan snurra till det, och tro att du ska köpa en Rolls-Royce när du har pengar, säger Kjell-Roger Holmström.

---

Fakta: Kjell-Roger Holmström

  • Bolagsägare och företagare som driver holdingbolaget Obadja AB med 120 miljoner kronor i årsomsättning och med flera industriföretag och fastighetsbolag som dotterbolag.
  • 64 år, boende i Sigtuna, och som ger tionde av bolagets pengar till kristen mission.
  • Har varit med i många olika församlingar inom pingströrelsen och trosrörelsen. Bland annat Smyrnakyrkan Göteborg, Centrumkyrkan Sundbyberg, Karisma Center, Märsta Harvest Center, Livets ord, Hillsong och Echurch i Uppsala.
  • Dagen har bett om en intervju med Kjell-Roger Holmström, men han avböjer att tala med tidningen.

---

Fler artiklar för dig