Han föds in i pingströrelsen och blir tv-stjärnan som ”kommer hem” till det kristna partiet. KD:s kärntrupper välkomnar Lars Adaktusson som en hjälte, men hans snabba politiska uppgång slutar med ett lika plötsligt fall. Nu berättar han om sin besvikelse, utfrysning och utbrändhet som ledde till att han lämnade politiken – och skriver en bok om sina upplevelser.

Det är som “a match made in heaven”, alltså en himmelsk kombination, ett drömpar. Men relationen mellan det kristna partiet och den kristne stjärnjournalisten slutar med en krasch.

Lars Adaktusson säger att han inte är bitter i dag, snart tre år efter konflikten med kollegerna i Kristdemokraternas partiledning som ledde till att hans politiska kometkarriär slogs i spillror. Däremot sitter besvikelsen kvar.

Nu talar han öppet om det som i hans version framstår som svek och utfrysning från partiledningens sida. Och om hur trycket ledde till utbrändhet och till att han senare hoppade av politiken.

– Det finns en känsla av besvikelse över det som hände. Men jag går inte omkring och känner mig bitter. Jag är i det stadium där jag accepterar det som hänt, säger Lars Adaktusson, 67, tidigare riksdagsledamot, EU-parlamentariker och andre vice ordförande i KD, till Dagen.

– Jag hamnade mycket tydligt utanför arbetsgemenskapen. Det ledde med tiden till utbrändhetssymptom och koncentrationssvårigheter, jag blev sjukskriven av min läkare. Under 47 år i arbetslivet hade jag aldrig sjukskrivit mig, så i det perspektivet kändes det märkligt att avsluta på det sättet, säger han.

KD avböjer via sin presstjänst att kommentera tvisten kring Adaktusson och uppgifterna i den här artikeln.

Stjärnjournalist

Under 20 år är Lars Adaktusson ett av våra mest kända ansikten i tv-rutan. Efter att ha startat sin journalistbana på Dagen hamnar han i slutet av 1980-talet på SVT där han bland annat är politisk reporter, programledare och utrikeskorrespondent. Och startar samhällsprogrammet Agenda.

Efter att ha lämnat nyhetsjournalistiken några år tidigare blir han 2013 medlem i Kristdemokraterna. Det är ett naturligt val för den kända medieprofilen som växt upp som pingstvän i det kristdemokratiska hjärtlandet i Jönköpings län.

– Efter alla år i journalistiken var jag nyfiken på politiken från insidan. Det var ingen fråga om vilket parti. Kristdemokrat var och är jag i hjärtat, även i dag, säger han.

Den politiska karriären går snabbt. Redan 2014 toppar han KD:s lista i EU-valet och väljs in med rekordmånga personkryss. Efter ytterligare ett år är han medlem av partistyrelsen och verkställande utskottet, 2017 blir han andre vice partiordförande och 2018 kommer han in i riksdagen.

En röstmagnet

Mediestjärnan lyser också som politiker. En tänkbar partiledare, enligt många bedömare, även om han själv alltid klädsamt förnekar sådana ambitioner.

I Europaparlamentet arbetar han mycket för utsatta kristna i Mellanöstern. Han får igenom en uppmärksammad resolution som klassar terrorgruppen Islamiska statens (IS) våld mot kristna och jezider i Irak och Syrien som folkmord.

Adaktusson är en röstmagnet. KD har ofta försökt rekrytera kändisar, så den välartikulerade journalisten och det kristdemokratiska partiet är en perfekt kombination. Det fortsätter att gå bra för KD efter valet 2018, opinionssiffrorna pekar uppåt och Adaktusson har en klar del i framgången.

Men strax före EU-valet i maj 2019, i vilket Adaktusson inte kandiderar, publicerar Dagens Nyheter en stort uppslagen artikel enligt vilken han har röstat mot aborträtt 22 gånger under sina fyra år i Europaparlamentet 2014–2018. En våldsam politisk storm utbryter. Medier och partier går till generalangrepp mot KD och Adaktusson – och hävdar att partiet inte står bakom svensk abortlagstiftning, av historiska skäl en mycket känslig fråga för KD.

Lars Adaktusson säger att han inte har röstat emot aborträtt, utan i enlighet med partilinjen följt den så kallade subsidiaritetsprincipen som innebär att vissa frågor, till exempel om aborträtt, inte ska avgöras på EU-nivå utan av medlemsländerna själva. Han säger att han informerat partikansliet och ledamöterna i riksdagens EU-nämnd om sitt röstande och att han följt samma principer som sin företrädare i EU-parlamentet, Alf Svensson.

strax före EU-valet i maj 2019, i vilket Adaktusson inte kandiderar, publicerar Dagens Nyheter en stort uppslagen artikel enligt vilken han har röstat mot aborträtt 22 gånger under sina fyra år i Europaparlamentet 2014–2018. En våldsam politisk storm utbryter. Medier och partier går till generalangrepp mot KD och Adaktusson – och hävdar att partiet inte står bakom svensk abortlagstiftning, av historiska skäl en mycket känslig fråga för KD.

Besvärligt läge

Men trycket är hårt på KD, opinionssiffrorna sjunker snabbt – och partiledaren Ebba Busch tar avstånd från honom i ett försök att rädda situationen.

– Avslöjandet om hans röstande om abort försatte KD i ett besvärligt läge, det uppfattades som kritik av den fria aborträtten. Väldigt få väljare, bara 5-6 procent, stöder en mera restriktiv abortpolitik. Även bland kyrkligt aktiva är det en minoritet, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Berättelsen i media blev att Adaktusson röstade mot aborträttigheter. Han klev inte fram och redogjorde för sin ståndpunkt, han närmast gömde sig. Hans ansikte blev associerat med en politik som KD inte ville bli associerat med, säger han.

Magnus Hagevi, statsvetare.

Också enligt andra bedömare utnyttjade KD:s motståndare fallet Adaktusson till att ta politiska poäng och till att komma åt partiet. De säger att abortfrågan länge har använts som en politisk strategi mot KD. Samt att Adaktusson hamnade i ett besvärligt läge när han inte gick ut tydligt och försvarade sin principiella linje.

Enligt Adaktusson berodde hans tystnad på instruktioner från partiledningen om att inte ställa upp i intervjuer. Det är förklaringen till att han inte fick ut sin bild av att han hade följt partiets principiella linje när han röstade mot att abortfrågan skulle komma upp på EU:s dagordning.

– Jag fick förhållningsorder av partiledarstaben att inte ställa upp i intervjuer. Det skadade både mig och partiet. Bilden av mig sattes som klandervärd. Vi tappade väljare, det gav intryck av att det fanns något att dölja, säger Adaktusson.

“Jag har ångrat det”

Han anser att partiets krishantering var “kontraproduktiv” och att det hade krävts ett parti med alla dess resurser för att i sak försvara den politiska linjen och hur han hade agerat.

– Jag insåg att jag skulle stå ensam inte bara mot medier utan också mot partiledaren om jag gick ut offentligt. Jag hade inte kraften och energin. Efteråt har jag ångrat det, jag skulle ha agerat annorlunda, säger han – och förklarar att “besvikelsen” över efterspelet till DN-artikeln fortfarande sitter djupt hos honom.

De drog undan mattan för mig både som talesperson och som ledamot av utrikesutskottet.

—  Lars Adaktusson

I juni 2019 meddelar han att inte ställer upp till omval i partistyrelsen och till posten som andre vice ordförande. Men även när han lämnar partiledningen fortsätter han som KD:s utrikespolitiske talesperson och partiets representant i riksdagens utrikesutskott.

Adaktusson har en känsla av att han “hamnar mer och mer utanför processen i partiet”, men att det fungerar bra i utrikesutskottet där han lägger ned kraft och energi. Han arbetar i början av 2022 med frågor som Rysslands invasion av Ukraina och Natodebatten – men säger att han “blir överkörd” när KD väljer en annan person som sin medlem i den parlamentariska arbetsgrupp om det säkerhetspolitiska läget som regeringen tillsätter.

STOCKHOLM 20140524
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson valspurtar i centrala Stockholm på lördagen.
Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090

– Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Ingen sa något till mig, ingen talade med mig. Andra i utrikesutskottet informerade mig om att partiet utsett en annan person, säger Lars Adaktusson.

– De drog undan mattan för mig både som talesperson och som ledamot av utrikesutskottet. Att jag inte ens var vidtalad var ett tecken på hur partiledningen såg på mitt arbete, säger han.

Han hoppar av både som talesperson och som medlem i utskottet. Och blir sjukskriven i två månader.

– Det handlade om ett utanförskap. Mekanismen i ett politiskt parti fungerar inte annorlunda än på vilken arbetsplats som helst. Hamnar man utanför är det svårt att sköta sitt uppdrag, säger han.

Adaktusson beslutar sig också för att inte ställa upp i riksdagsvalet 2022.

– Jag kände att jag inte kunde fortsätta trots att jag hade många nomineringar och starkt stöd. En ouppklarad arbetsplatskonflikt var för tung att ta med sig i en ny mandatperiod. Klyftan mellan mig och partiledningen gick inte att överbrygga, säger han.

”Tråkigt att det slutade på det här sättet”

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD) och partiets försvarspolitiske talesperson, beklagar att Lars Adaktusson lämnar politiken. Han säger att de samarbetade bra i säkerhets- och utrikespolitiska frågor i riksdagen och att han redan för mer än tio år sedan uppmuntrade Adaktusson att engagera sig i partiet.

– Han gjorde fantastiska insatser i EU-parlamentet, särskilt för förföljda kristna och för Israel. Han fortsatte att göra lysande insatser i utrikesutskottet. Det var väldigt positivt för partiet när han anslöt sig, det är mycket tråkigt att det slutade på det här sättet, säger han.

Mikael Oscarsson (KD).

Enligt flera bedömare är Lars Adaktusson representativ för många av KD:s kärnväljare som partiet inte längre fokuserar på. Alltså personer som är socialt engagerade, biståndsvänner och som vill hjälpa flyktingar, men samtidigt är värdekonservativa i till exempel familjefrågor.

Anton Säll, debatt- och opinionsredaktör på den politiska nyhetssajten Altinget, förklarar att Adaktusson hade stort förtroende hos engagerade gräsrötter i partiet eftersom han företrädde deras politik. Men att dessa bara är en del av KD när partiet nu riktar in sig mer på allmänborgerliga väljare.

– Adaktusson är stor biståndsvän och engagerad för internationellt samarbete. Men partiledningen är restriktiv i dessa frågor, det sker en allmän högervridning av KD:s politik. Han kom på kant med partiledningen efter DN-artikeln, han kände sig kastad framför bussen, säger Anton Säll till Dagen.

Anton Säll, Debatt- och opinionsredaktör Altinget.

– Adaktusson är klassisk kristdemokrat i Alf Svenssons anda, han prioriterar sociala frågor. Partiet har blivit mera allmänborgerligt till skillnad mot vad han och gräsrötterna förespråkar, säger han.

Också statsvetaren Magnus Hagevi säger att Adaktusson blev språkrör för en väljargrupp som KD inte längre bygger på. Som flera andra bedömare påpekar han att KD har förändrat sin politik, att partiet riktat in sig på sekulära väljare som “vill ha hårdare tag och restriktiv flyktingpolitik”.

”Känslan av att komma hem”

– Adaktusson hade två kvalitéer som värderas högt i KD: bakgrund i pingströrelsen, och kändisskap. Historiskt är pingströrelsen stark i KD och partiet har ofta rekryterat kändisar. Så han förväntades dra röster på två olika sätt, säger Hagevi.

– Jag tror säkert att flera såg honom som framtida partiledare, säger han.

Den typen av gräsrotsväljare och -medlemmar hyllar Lars Adaktusson när han blir medlem för tio år sedan och själv beskriver han det som en känsla av att komma hem. Han lämnar journalistiken för att vara med och påverka samhällsdebatten – och säger att han det första året reser runt i landet som kandidat till EU-parlamentet och “känner glädjen i att arbeta politiskt”.

– Jag blev välkomnad med en värme jag inte hade kunnat föreställa mig. Det blev en känsla av att komma hem. Partiets och mina rötter sammanfaller genom kopplingen till pingströrelsen, säger Adaktusson.

– Det fanns en samsyn och en samstämmighet. Jag kände mig ett med partiet, det kan ha bidragit till att mottagandet blev så positivt. Det fanns också andra faktorer som att många kände behov av förnyelse och var nyfikna på ett nytt namn, säger han.

Nu arbetar han på en bok om sina tio år i politiken. Den handlar om hans sidbyte från journalistik till politik, skildrar hur det fungerar i EU-parlamentet, riksdagen och partiet – och tar upp händelserna efter DN-artikeln som ledde till att han lämnade politiken.

– Jag tar det lugnt, tillbringar mycket tid med barn och barnbarn. Jag är kvar som opinionsbildare, jag skriver och fortsätter att debattera i frågor som ligger mig nära, säger Lars Adaktusson som bland annat är ordförande i Vänskapsförbundet Sverige–Israel.

Fler artiklar för dig