Dokument

Därför har en stor grupp lämnat Kristet Center i Örebro

“Kunde få höra att man hade “kritiska andar” i sig” • “Man skulle hålla med, annars var man fel” • Ett hundratal medlemmar har lämnat • Föreståndaren: Pingst har obrutet förtroende för oss.

Kristet center i Örebro var Trosrörelsens näst största församling – och blev en pingstförsamling för fyra år sedan. Men sedan dess har upp emot ett 100-tal personer lämnat sammanhanget. Bakom finns anklagelser om toppstyrning, manipulation och bristande demokratiska strukturer.
Avhoppen har skapat oro bland övriga frikyrkor i Örebro och spänningar till Pingstkyrkan Elim i staden. Det har även orsakat bekymmer för nationella ledningen hos Pingst. Pastor Per-Åke Eliasson hävdar samtidigt att församlingen har “obrutet förtroende” från pingstledningen.

Kristet center i Örebro är en församling som har låtit höra om sig sedan den bildades 1995. Det var en av de större och tongivande församlingarna inom Trosrörelsen vid sidan av Livets ord i Uppsala, och samtidigt uppfattades den som en församling som gärna går sina egna vägar.

Ett hundratal yngre och aktiva personer uppges alltså ha lämnat Kristet center i Örebro de senaste två åren från en ungefärlig siffra på 250 aktiva i församlingen.

Edward Sköllerfalk, pastor och föreståndare i grannförsamlingen, Pingstkyrkan Elim i Örebro, är fåordig i kontakterna med Dagen, men bekräftar att en större grupp – det talas om ett 40-tal personer – har kommit från Kristet center till hans församling.

– Ja, vi är mottagare av ett antal människor. Det kan vi bekräfta. Vi har tagit emot ett stort antal som har både sorgliga och graverande berättelser från sitt förra sammanhang. Vi försöker ge dem stöd, mod, hopp och själavård, säger Edward Sköllerfalk, utan att vilja gå in på några detaljer.

Församlingen Kristet Center på Pionjärgatan i norra Örebro.

Tidigare ström i väg

Även cirka 15 år tillbaka i tiden var det en större ström av människor bort från Kristet center, där kanske lika många medlemmar lämnade, och de flesta flyttade då till andra orter.

Sammantaget talas det om nästan en halvering av den aktiva församlingen eller en minskning med i storleksordningen 25–50 procent.

I pingströrelsens årsbok är de senaste uppgifterna från Kristet center 433 medlemmar vid utgången av 2021. Detta kan jämföras med 550 medlemmar i matrikeln två år tidigare, vilket alltså innebär att antalet medlemmar i registret har blivit 117 färre.

Känsla av familjeföretag

Många av de aktiva som har lämnat hänvisar till ”toppstyrning”, ”manipulation” och ”brist på demokratiskt inflytande”, där det i praktiken inte finns ett församlingsmöte eller någon ordförande att gå till när något kändes fel i ledningen.

Pingstförsamlingen Kristet Center i Örebro.

Kristet center i Örebro leds sedan 25 år tillbaka av 73-åriga pastorn och föreståndaren Per-Åke Eliasson. Vid sin sida har han bland andra sin dotter och svärson, Rebecka och Tommy Hagsten. Rebecka är församlingsledare och medarbetare, och predikar ibland, men är också studierektor på den kristna friskola Grenadjärskolan som församlingen driver i anslutning till kyrkan.

Hennes man Tommy är administrativt och ekonomiskt ansvarig för församlingen, och tituleras även han som församlingsledare och medarbetare samt predikar i gudstjänsterna.

Runt ovanstående släktförhållanden hörs en del av den kritik som har framförts runt de många avhoppen. Samtidigt som gudstjänstbesökaren möts av det som ytligt framstår som en livaktig församling med god förkunnelse, drar Kristet center mot att vara ett ”familjeföretag” som toppstyrs av främst Per-Åke Eliasson själv, menar kritikerna.

Pingstförsamlingen Kristet Center i Örebro.

Andra kristna ”mindre andliga”

Dagen har varit i direktkontakt med tidigare medlemmar i Kristet center i Örebro, och även fått ett anonymt brev där avhoppade medlemmar beskriver sina upplevelser. Flera av dem säger sig ha behövt gå till psykolog eller själavårdare efter vad de varit med om. Sammanlagt bekräftas berättelserna av ett tiotal personer tidningen haft kontakt med.

Brevskrivarna berättar bland annat om ”bristande insyn i beslut” och om ”kontroll från ledarskapet”. Vidare om ”utfrysning och tillrättavisningar för ifrågasättanden” samt om ”isolering från andra kristna i staden som ansågs mindre andliga”. Den tonåring som blev ihop med någon innan han eller hon fyllt 18 år, eller som ifrågasatte något, fick inte längre vara med och sjunga lovsång eller delta i andra uppgifter. Om någon missade en bönegrupp antecknades det och rapporterades till pastorerna, uppger de.

Ord uttalades om att de hade ”kritiska andar” i sig, sägs det vidare.

Om man inte höll med ”var man fel”

I brevet till Dagen skriver de tidigare medlemmarna:

”Man behandlades som en schackpjäs i ett schackspel och ledningen flyttar runt människor precis som de vill. Man skulle hålla med om allt annars ‘var man fel’, och felet låg alltid hos en själv aldrig hos ledaren, för ledaren hade kommit längre med Gud än vi i ‘lägre rang’ och de visste vad som var bäst för oss.”

Kristet centers lokaler ligger på ett gammalt militärområde i Örebro och gudstjänster firas sedan ett par decennier i ombyggda förråd som tillhört försvarsmakten. För en kyrka som önskar ligga i framkant är den passande gatuadressen Pionjärgatan 1.

Vid sidan av gudstjänster och annan församlingsverksamhet har Kristet center gjort sig kända i Örebro också genom sin friskola Grenadjärskolan, med drygt 220 elever i grund- och förskoleåldrarna, i anslutning till kyrkan. Det är en utbildningsverksamhet som under vardagarna fylls med mer liv och rörelse än själva gudstjänstlokalen, och som vidgar kontaktytan i staden.

Församlingen Kristet Center på Pionjärgatan i norra Örebro.

Brytning mellan församlingarna

Grenadjärskolan omsätter dessutom ganska stora belopp pengamässigt, inhyrd i församlingens lokaler, och med den kommunala skolpengen i botten. Här finns ett 30-tal lärare, skolledare och annan personal. Betydligt fler anställda än i församlingen Kristet center.

pingstpastor

Av de tidigare medlemmarna i Kristet center Örebro hittas i dag den största gruppen i den andra och stora pingstförsamlingen, Pingstkyrkan Elim, som har strax över 1 000 medlemmar. Flera av dem är nu aktiva nyckelpersoner på centrala positioner i Elim, erfar Dagen.

Enligt det anonyma brevet finns spänningar och mer eller mindre en brytning mellan de två församlingarna.

– Vi sitter här som två pingstförsamlingar i stan, och idkar ingen gemenskap. Det är fakta, säger Elimpastorn Edward Sköllerfalk kortfattat.

Frikyrkor kontaktade Pingst

Flera andra frikyrkor i Örebro har också känt oro över utvecklingen i den aktuella församlingen utifrån berättelser de fått från avhoppade medlemmar. Ledningarna i fem frikyrkoförsamlingar har därför skrivit ett gemensamt brev till den nationella pingstledningen och uttryckt sina bekymmer över vad det är som pågår. De har därefter också mött ledningen för Pingst FFS för ett samtal.

Kristet center i Örebro lämnade Trosrörelsen 2019 och anslöt sig i stället till Pingst – fria församlingar i samverkan. Det hela ägde rum fem år efter att ledaren Ulf Ekman övergav Livets ord och konverterade till Katolska kyrkan.

Örebroförsamlingens pastor sa då att det ”kändes naturligt” att bli en pingstförsamling utifrån kontakter de hade, och att det inte fanns någon konflikt med trosrörelsen bakom.

Nationellt har Per-Åke Eliasson profilerat sig bland annat som styrelseledamot i tidningen Världen idag samt som understödjare av fristående Skandinavisk teologisk högskola i Uppsala, med kopplingar till USA. Kristet center i Örebro har också stort engagemang i Israelfrågan och har röstat emot att Trosrörelsens är på väg in i Sveriges kristna råd – detta med hänvisning till SKR:s ”palestinavänlighet”.

De anonyma brevförfattarna uppfattar att avsikten med att gå med i Pingst – fria församlingar i samverkan – var att ”styra upp och rädda Pingströrelsen” utifrån att ”hela Pingst hade tappat sin sälta”.

Kristet center i Örebro, tidigare trosrörelsen, går med i Pingst FFS. Per-Åke Eliasson, föreståndare och pastor i Kristet center i Örebro

Pingstledningen i samtal

Pingst nationellt har nu i stället fått en församling med stora interna problem att hantera, och där relationerna till den andra pingstkyrkan i staden kärvar rejält.

Från Pingst centralt bekräftar Richard Svensson, ansvarig för församlingsavdelningen, att de som nationell ledning är inblandade i samtal med Kristet center i Örebro. Nu senast hade de ett möte i slutet av januari. Omkring 70–80 personer har lämnat församlingen de senaste två åren, enligt de uppgifter som nått pingstledningen. Richard Svensson säger att de problem som tidigare medlemmar berättar om, handlar om ”församlingskultur och ledarskapskultur”.

Richard Svensson, verksamhetsledare för Pingst Församling.

– Vi har haft öppna, ärliga och konstruktiva möten med ledningen i Kristet center där vi lyft det vi fått berättat för oss. Som det är nu vill vi hålla samtalet i gång med ledarskapet i församlingen, säger Richard Svensson.

Pingstledningen har även mött den andra pingstförsamlingen i Örebro, Elimkyrkan, för samtal, och har inriktningen och förhoppningen att dialogen mellan de två pingstförsamlingarna ska stärkas, uppger Richard Svensson vidare.

I oktober förra året var Elimkyrkan i Örebro värd när nationella konferensen Pingst ledare samlade 500 volontärer och pastorer från Mellansverige till utbildning och inspiration under en lördag. Men i princip ingen från pingstförsamlingen Kristet center uppges ha varit närvarande, något som kan förstärka intrycket att relationerna inte är de bästa.

Dyster bild av församlingar

Oavsett bekymren med medlemmar som har lämnat Kristet center i Örebro oroar sig pastor Per-Åke Eliasson samtidigt för den kristna gemenskapen som fenomen, runt omkring i Sverige. Varje år brukar Kristet center anordna nationella bönedagar, och i januari i år bjöds det in till bön och undervisning kring just församlingens roll i Sverige.

Dagen har via videoinspelade gudstjänster på Kristet centers webbsida lyssnat på flera predikningar av Per-Åke Eliasson där han i anslutning till bönedagarna har tagit upp församlingarnas kallelse och utmaningar, och har beskrivit att det är ett ”illa läge” för de kristna gemenskaperna i landet. Församlingarna menar han har reducerats till ”föreningar” som jobbar med ”kristna aktiviteter”. Örebropastorn målar upp en dyster bild och beskriver en ”utbredd apati, missmod och uppgivenhet i breda lager av kristenheten i dag”.

Han efterlyser bland annat mer av ”andlig auktoritet” i församlingarna. ”Detta är inget som kan tas för givet, utan måste ständigt erövras”, undervisar och ber pastorn i de videoinspelade predikningarna. Han betonar att det med Guds hjälp är möjligt.

Pastor skickar skriftlig kommentar

Dagen har vid upprepade tillfällen, och under en längre tid, sökt Kristet center i Örebros pastor och föreståndare för att få hans bild av vad som har hänt och händer i församlingen lokalt. Per-Åke Eliasson vill inte prata med tidningen och svara på frågor i telefon eller få besök på plats i Örebro. Men han skickar några skriftliga kommentarer per mejl till Dagen.

Där uppger Eliasson att ledarskapet i Kristet center under 2,5 års tid har levt tillsammans med Pingst centralt i stor öppenhet, och mött dem flera gånger. Ledningen har också involverat en utomstående församlingspastor med ”bred och beprövad erfarenhet och utbildning” som bollplank och mentor, uppger Per-Åke Eliasson, utan att ange något namn på pastorn.

”Från början har de haft full insyn och öppna dörrar till alla de områden som de önskat få beröra”, skriver Eliasson till Dagen.

Han fortsätter: ”De har obrutet förtroende för oss som ledarskap och församling.”

Föreståndaren uppger också att människor som tidigare har lämnat församlingen på senare tid har tagit kontakt och önskat få relationer upprättade efter att ha omvärderat situationen, och där ”helande och upprättade familjerelationer varit möjliga”.

Det är oklart hur många individer detta i så fall skulle handla om.

”Vi har fått se hur full upprättelse är möjlig när hjärtan är på rätt plats”, skriver Per-Åke Eliasson till Dagen.

Fler artiklar för dig