Det blir allt vanligare att träffa sin partner på nätet – även för kristna. Dagens Fanny Willman har undersökt de två kristna dejtingapparna som finns på marknaden och hittat såväl solskenshistorier som bluffprofiler och utbredd kritik.
Jag har själv nätdejtat, och jag är långt ifrån ensam. Enligt rapporten ”Svenskarna och internet” dejtar i dag mer än var fjärde svensk singel på nätet. Var sjunde svensk som lever i en relation har träffat sin partner via en hemsida eller app, i de flesta fall Tinder. Jag hade Tinder under flera år och i min profil var jag oftast öppen med att jag är kristen.
Det var inte bara bra.
– Hur ser du på sex före äktenskapet?, frågade flera (!) män i chatten innan de ens sagt hej.
Jag blev trött på frågan och testade därför att ibland ha med, och ibland utelämna, uppgiften om mina religiösa böjelser. Och resultatet kunde inte ha varit tydligare: Det blev fler matchningar när det inte gick att räkna ut att jag tror på Gud. Senare i det här reportaget kommer du att få möta Mathias som vittnar om exakt samma sak. Så jag förstår behovet av kristna dejtingappar. Vi människor vill leva med någon som delar vår världsbild och tro – att kompisgängen ska gå att kombinera och att värderingarna är någorlunda samstämmiga.
Därför har Dagen kartlagt den kristna kärleksmarknaden, och de dejtingappar som vuxit fram för kristna singlar. Det ska visa sig finnas flera alternativ för den som vill hitta en kristen partner. Däremot gäller det både att se upp för oseriösa användare och undvika att dejtandet blir som ett spel – där man låter profiler flimra förbi på skärmen utan att någon engagerar sig i en nyfiken konversation.
Två appar och en hemsida
”Kristen Date” har i dag både en hemsida och en app, men tjänsten har sitt ursprung i två kristna dejtingsidor – ”Solid love” och ”7ehimlen” – som gick ihop 2009. Kristen Date har i dag cirka 7 000 medlemmar i Sverige. Tjänsten styrs från Norge av två heltidsanställda.
Utmanaren ”Valo”, är ursprungligen en finsk app som lanserades sommaren 2022 i Sverige. Appen har sedan dess samlat 50 000 registrerade användare i Sverige. För att få insyn i hur dessa tjänster fungerar, och hitta användare att prata med, upprättar jag en profil på båda dejtingsidorna.
---
Fakta: Liten dejtingordlista
Svajpa: Att bläddra bland profiler på en dejtingsida eller -app och antingen dra fingrarna åt höger om man blir intresserad av den man ser, och vänster om man inte blir det.
Matcha: När två personer på samma dejtingsida eller -app ser varandras profiler och båda svajpar höger uppstår en match. Personerna kan därefter skriva meddelanden till varandra, och eventuellt komma överens om att ses i verkligheten.
Ghosta: Att mitt i en konversation, utan förklaring, sluta svara på meddelanden.
---
Även kristna ghostar
Väl inne på Valo, haglar bibelreferenserna. Många väljer att presentera sig med ett bibelord. Adam ”söker sin Eva”, skriver en användare fyndigt. Det är också tydligt att de flesta användare tillhör en frikyrkoförsamling. På Valo visas nämligen vilken kyrka man tillhör, till exempel om man är katolik eller tillhör trosrörelsen.
Efter en kort stund kommer jag i kontakt med Mathias Öhlund, 30, som bor i Falun och är engagerad i en EFK-församling sedan tio år tillbaka. I perioder har han använt Tinder, och ibland skrev han i sin profil att han vill träffa en tjej som tror på Jesus. Med blandade resultat. En tjej trodde att han skämtade. Några andra var själva kristna och gick i gång på Mathias tro.
Men matchningarna – att två användare trycker ”gilla” på varandras profiler – blev helt klart färre när han berättade att han är kristen. Därför lockade Valo, appen där alla användare är öppet kristna.
– Jag tycker över lag att användarna är mer seriösa på Valo, men jag ser ändå samma tendenser som på Tinder, berättar Mathias Öhlund när vi hörs per telefon.
Mathias förklarar att kristna per automatik inte är mer engagerade än andra. Det finns en utbredd uppfattning i vår kultur att det alltid är killar som inleder konversationen på dejtingappar. Valo verkar inte vara något undantag.
– Det är ofta man matchar utan att någon skriver. Om man skriver får man inte så mycket respons, säger Mathias Öhlund.
Och kristna kan också ”ghosta”, alltså lämna en påbörjad chattkonversation utan förklaring.
– Helt ärligt är det lite svårt att träffa någon. Jag är trött på att hela tiden vara den som tar kontakt efter att man har matchat med någon, ibland får jag svar men det kan närsomhelst hända att personen slutar höra av sig. Man kommer liksom ingen vart om ingen tar initiativ, till slut blir man lat också.
[ "Försök inte lära oss singlar vad vi ska göra bättre" ]
”Min gissning att de skapar konton på fyllan”
Mathias Öhlund påstår också att det händer mindre på Valo nu än under sommaren 2022, då appen valde att gå ut med massiva reklamkampanjer för att locka användare – såväl på sociala medier som i kollektivtrafiken.
– Då var det stor tillströmning, men nu är det inte lika mycket aktivitet.
Mathias har också lagt märke till att alla på Valo inte har goda avsikter. Profiler som låtsas vara seriösa, men som Mathias sedan märker inte vet hur man använder kristna begrepp när de väl börjar chatta, har gjort honom misstänksam.
– Det är tydligt att de inte vet vad de säger, att det liksom inte finns någon substans. Det kan vara att de använder kristna ord utan kontext.
– Jag tror att tjejerna kanske skapar konton på Valo på fyllan som ett skämt, för att driva med kristna killar, det är min gissning, säger Mathias Öhlund.
Men Mathias Öhlund har också positiva exempel. Han har träffat en tjej från Valo i verkligheten.
– Det var väldigt bra. Vi träffades många timmar en eftermiddag och åt mat. Det var en bra dejt, men vi bor långt ifrån varandra och har inget gemensamt sammanhang. Det hade blivit svårt att fortsätta, säger han.
– Men det går absolut att hitta någon, säger Mathias hoppfullt och berättar om en vän som träffat sin partner på Kristen Date.
Med 50 000 medlemmar i Sverige är det omöjligt att kunna kontrollera alla.
— Kristiina Fekete, kommunikatör, Valo.
Valo: Dejtingmarknaden har tröttat ut många
Vad säger Valos företrädare själv om framgångskonceptet? Och hur fungerar egentligen deras altruistiska algoritm? Appen vill nämligen ge kristna bästa möjliga förutsättningar att bli ihop – och säger sig utmana Tinder, som kritiserats för algoritmer som ofta nöjer sig med att människor främst ser populära profiler och faktiskt aldrig träffar någon partner (och därför fortsätter betala för tjänsten).
Kristiina Fekete är ansvarig för presskommunikation på Valo. Hon menar att appens syfte är att sprida positivitet på dejtingmarknaden.
– Dejtingmarknaden har tröttat ut många. Och vi vill inte att människor ska gå på många dejter för att sedan komma hem besvikna, sätta sig i soffan och tänka att de aldrig kommer att hitta någon. Vi vill att den som letar efter ett långt, seriöst förhållande ska hitta det. Det kanske låter lite naivt med tanke på att vi är ett företag, men det är vår ärliga intention med appen.
Algoritmen som jobbar i bakgrunden lär sig vad användaren tycker om. För att skapa en profil svarar man på frågor om värderingar, livsmål och livsstil genom att kryssa i boxar med det som är viktigt för en, till exempel ”bön” och ”familj”. Dessutom lär sig appen vilken typ av profiler man tenderar att gilla efter att man börjat svajpa.
– Både enligt studier och sunt förnuft kan man konstatera att liknande människor gillar varandra, säger Kristiina Fekete.
Hon har nyligen besökt en stor kristen ungdomsmässa i Åbo.
– Då hände det att några kom fram och berättade att de hittat kärleken på Valo. Det värmde såklart.
På Valo har man inte kunnat observera någon avtagande trafik efter lanseringen. Däremot känner Kristiina Fekete igen kritiken mot oseriösa profiler.
– Det är något som jag också hör i Finland. Vi gör allt för att ta tag i den typen av fall, och tar bort en profil direkt vi märker att den inte är seriös. Men med 190 000 medlemmar i Finland och 50 000 i Sverige är det omöjligt att kunna kontrollera alla, säger Kristiina Fekete.
Har du hört om att man använder appen för att göra narr av kristna?
– Just det har jag inte hört.
[ Josefin de Gregorio: Kyrkan har ett dejtingproblem som vi måste tala om ]
”Kryllar av bedragare”
Så till den andra kristna dejtingtjänsten: Kristen Date. Efter att jag öppnat ett konto där får jag snabbt ett meddelande från en användare som sett min profil. Där berättar jag att Dagen gör ett reportage om kristna dejtingappar.
Användaren säger att antalet bedragare på hemsidan är så stort att få vågar ta kontakt, och att forumet på hemsidan behärskas av högröstade personer med kontroversiella åsikter ”Konspirationsteoretiker, förintelseförnekare, Putinvänner, extremhöger och så vidare”, skriver mannen i fråga. ”Besök forumet och läs själv” uppmanar han.
Forumet på Kristen Date är öppet för alla användare, och där pågår diskussioner om allt från kärlek, tro, samhälle och livsstil. Jag ser inget av extrema åsikter, men flera högljudda röster som menar att det kryllar av bedragare på hemsidan – och berättelser om hur människor blivit lurade på pengar av användare på Kristen Date.
Den norska grundaren och ägaren Øyvind Isaksen, som varit med sedan grundandet 2009, svarar på anklagelserna mot hemsidan. Han menar att man rensat mycket i forumet, och tagit bort många användare som uttryckt sig kränkande. Dessutom raderar Kristen Date en bluffprofil varje dag av cirka tio nya användare. De flesta raderas direkt efter registrering, och hinner alltså inte kontakta någon annan användare.
Att hemsidan ”kryllar av bedragare” håller Isaksen därför inte med om.
– Jag känner igen responsen, men det är kanske fem till tio aktiva medlemmar på forumet som kommer med kritik.
Det kostar ingenting att öppna ett konto på Kristen Date, men för att kunna öppna meddelanden från andra behöver man betala 49 kronor i månaden. Det är alltså endast betalande medlemmar som kan ägna sig åt bedrägerier, och flera av användarna i forumet spekulerar i om inte hemsidan undviker att stänga bluffprofiler på grund av att de då förlorar intäkter.
– Så gör vi aldrig. En person blir utestängd direkt om vi ser att den inte är på hemsidan med goda avsikter. Det har inget att göra med om de betalar eller inte. Det gör större skada för oss att de finns på hemsidan än om vi förlorar deras 49 kronor i månaden, slår Øyvind Isaksen fast.
[ John Sjögren: Kristna idag lider av erotisk förträngning ]
Känner du till något fall där någon skulle ha lurat en användare på pengar på Kristen Date?
– Jag känner till enskilda som blivit lurade. Men det har inte skett via vår tjänst utan handlar om att man har kommit i kontakt där men sedan gått över till ett annat medie.
Øyvind Isaksen menar att Kristen Date gör allt för att stilla negativiteten och frustrationen.
– Jag förstår inte varför inte de fortsätter vara kvar om de är så pass missnöjda.
För att registrera sig på hemsidan behöver man uppge ett svenskt mobilnummer. En avstängd användare kan inte öppna ett konto med samma mobilnummer, utan är blockerad från tjänsten.
Øyvind Isaksen berättar om att Kristen Date genomgår ett stort förändringsarbete. Under 2023 hoppas företaget på att lansera en helt ny version av appen, och ge hemsidan ett ansiktslyft med nya funktioner.
Länge har Kristen Date varit det enda alternativet för kristen nätdejting. Känner ni av konkurrensen från Valo?
– Nej, helt ärligt känner jag inte till den appen. Vi vet att vi har många medlemmar och väldigt många nöjda medlemmar.
Några dagar efter samtalet med Øyvind Isaksen gör han en efterlysning på Kristen Dates hemsida. De vill komma till bukt med problemet med bedragarna och söker två till tre medlemmar som kan tänka sig att hjälpa till med att upptäcka oseriösa profiler i utbyte mot gratis medlemskap.
Den kristna dejtingmarknaden är inte felfri. Men i alla sammanhang finns solskenshistorier, och kristna träffar kärleken på nätet hela tiden.
En som vet hur det är att kamma hem en pojkvän på nätet är Alexandra Bengtsson, 36. Hon och Johan Bengtsson, 36, blev ett par 2014. I dag lever de som makar. De träffades på Solid love, som senare blev Kristen Date.
– Vi träffades innan apparnas tid, kan man säga.
– Då var det fortfarande något man sa, att vi ”faktiskt”, träffades på nätet. Det var inte det vanligaste. Men nu har jag flera kompisar som träffats på det sättet. Men på något sätt fick vi försvara det då, det är lite roligt hur det har förändrats, säger Alexandra Bengtsson.
I dag har Alexandra och Johan tre barn: Selma, 5, Noa, 3, och Henry som är åtta månader. De bor i villa i Södertälje.
– Det blir inte så mycket romantik och dejting numera, säger Alexandra och skrattar.
Hennes råd är:
– Ge inte upp! Det kan komma någon helt plötsligt som dyker upp och är vettig. Var aktiv och skriv till flera personer. Nu är mycket utseendebaserat men döm inte någon efter utseendet. Jag är väldigt kritisk till det utseendefixerade. Det är inte det som man behöver sedan när man har barn och inte kan sova.
[ Dejta på Tinder kan vara ärligare än att flirta på kyrkkaffet ]
---
Fakta: Valo och Kristen Date
- Valo är en app. Kristen Date har en hemsida och en app.
- De båda tjänsterna fungerar på ungefär samma sätt. Det gäller att skapa en intresseväckande profil, kryssa i vad man söker efter och börja leta efter den rätta.
- Tjänsterna välkomnar alla åldrar och sexualiteter. Som kvinna kan jag välja att komma i kontakt med kvinnor och män, eller bara ett av könen. På Valo går det att ställa in vilket åldersspann man vill dejta i, på Kristen Date syns människor i alla åldrar för varandra.
- Den största skillnaden mellan tjänsterna är att Kristen Date också är till för att hitta vänner, medan Valo är en uttalad dejtingsida.
---