Dokument

”Man nyper sig i armen och funderar på vad som har hänt”

Producenten och initiativtagaren Anders Wisth berättar i Dagen om hans dröm om att skapa ett Minns du sången 2.0. Nu, när drömmen blivit verklighet hoppas han att SVT och NRK ska vilja visa programmet: ”Vill att så många som möjligt kan ta del av detta, och vilja dela det med andra.”

Han är den som syns till allra minst under inspelningsdagarna där 40 svenskar och norrmän åkt till Nashville för att spela in en helt ny programserie kallad ”Alla tiders sånger. Ändå hade ingenting blivit av om det inte vore för Anders Wisth som leder den kristna tv-kanalen TBN Nordic. Det är nämligen han som kläckt idén till Minns du sången-uppföljaren. Dessutom är han producent för hela härligheten.

NASHVILLE. Bakom den stora scenen där inspelningen pågår finns ett vindlande system av trappor från vilka man når olika kontrollrum, sminkloger, green room och diverse förrådsutrymmen. Jag hittar Anders Wisth i ett teknikrum som tycks ligga längst in, längst upp i den stora studiobyggnaden. Enda belysningen kommer från de tv-skärmar som är fokus för allas uppmärksamhet. Förutom Anders jobbar här två personer, bildproducenten Stephen Fogleman och skriptan Lynelle Livesay.

Även ljudnivån är dämpad. Så fort inspelningen rullar är det fullt fokus på skärmarna där man ser vilka bildvinklar sju olika kameror och tre kranar erbjuder. Lågmält men bestämt hörts Anders kommandon till mixerkillen så att tittarna ska få den mest optimala bilden. För ögonblicket är det Maria Gustin Bergström som gör en soloinsats på Att tjäna dig är min vilja. Det gäller att skapa ett skönt flyt i helheten och dessutom få bildflödet att harmoniera med musiken. Man behöver inte följa skådespelet många minuter för att inse att detta är inget hantverk för nybörjare.

När sista tonen klingat ut syns Anders rita cirklar i luften med sitt höjda högra pekfinger.

– Keep rollin’! Keep rollin’!

Kamerorna fortsätter gå. Syftet är att fånga de känslor som ofta visar sig hos de medverkande efter ett sångnummer som gripit tag i dem.

Inspelningen av Alla tiders sånger är en koncentrationsövning i den högre skolan, inte bara för artisterna, utan minst lika mycket för inspelningspersonalen. Det görs en alternativ tagning av i stort sett samtliga 60 sånger som spelas in under de tre studiodagarna. Ibland blir det ännu fler. Det kräver ett strikt tidsschema och det gäller för samtliga inblandade att inte tappa skärpan.

När jag samtalar med Anders Wisth efter att inspelningsveckan är avklarad är han märkbart lättad. Han är också tagen av atmosfären som uppstod där och då.

– Man nyper sig i armen och funderar på vad som har hänt. Gud möter människor. Det var väldigt speciellt, konstaterar han.

Det hörs att han är mån att hitta de rätta orden.

Hela projektet började som en idé i Anders Wisths huvud. En dröm att göra ett Minns du sången 2.0 när nu 20 år gått sedan den ursprungliga programserien. Samtidigt insåg han att det skulle krävas såväl en rejäl portion tro som ett stort nätverk av artister och professionella medarbetare för att ro i land ett sådant projekt.

När sedan planerna väl började ta form kom en pandemi emellan. Två gånger har datumet för resan fått flyttas fram, men första veckan i november blev så resan äntligen verklighet.

Producenten Anders Wisth i samband med inspelningen av nya tv-serien "Alla tiders sånger" i Nashville.

Många har undrat: Varför just Nashville? Anders Wisth är beredd på frågan.

– Förutom alla mjuka värden – som att resan i sig är en berättelse och ett äventyr som alla kommer att vilja berätta om och minnas – så finns ett antal hårda skäl. Ett musikprogram behöver ha sina ingredienser utöver artister, förklarar Anders Wisth och räknar upp en rad sådana: En omgivning och en miljö som kan bidra till berättelsen, en produktion på hög professionell nivå.

– Eftersom det är tv är scenografin som ramar in sångerna en viktig ingrediens. Allt detta finns i Nashville och i TBN:s nätverk och studio som finns på plats där. TBN Nordic är en så liten verksamhet att vi behöver hitta det mest kostnadseffektiva sättet att göra produktionen när man väger in olika aspekter och det har vi gjort.

Anders Wisth konstaterar att när Minns du sången spelades in i slutet av 1990-talet hade TV-Inter en betydande stab och tekniska resurser i Linköping. TBN Nordic är i huvudsak en volontärbaserad verksamhet, men med tillgång till det globala nätverkets resurser. Av TBNs olika stora produktionsanläggningar runt om i USA är just Nashville specialiserad på sång och musikproduktioner, vilket gjorde valet av studio enkelt för Anders Wisth. Från amerikanska TBN har mer än 30 personer varje dag funnits med på crewlistan under inspelningen. Dessutom har medarbetare från norska TV-Inter deltagit i inspelningen.Känsloladdat när uppföljaren till Minns du sången spelades in

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

– Därtill kommer vårt team bestående av flera professionella volontärer som avsatt semester och ledig tid för att vara med och hjälpa till.

Dessutom, tillägger Anders Wisth, produceras en mängd olika musikprogram regelbundet i TBN:s Nashvillestudio, varför all teknik är anpassad till just sådan produktion.

– Att hyra en sådan studio är nog i princip omöjligt i Sverige eller Norge. Att bygga upp en liknande miljö är en oerhörd investering så det finns inte på kartan över huvud taget.

produktion

Att spela in i USA innebär att alla medverkande måste ta flyget. Hur resonerar ni när det gäller miljöpåverkan?

– Det är naturligtvis en avvägning. Som det mesta som handlar om miljöpåverkan handlar det om medvetna val. Ska man hårdra detta argument blir det väldigt mycket vi får sluta upp med. I den kristna kontexten kan man till exempel reflektera över pilgrimsresorna till Israel.

Vad kostar projektet?

– Budgeten är på drygt 1,5 miljoner kronor, men det ligger mycket volontärtid därutöver. Alla medverkande har stått för sin egen resa. De enda som har fått betalt är musikteamet som har jobbat med förberedelsearbetet. De har arvoderats på ett symboliskt sätt.

Själva inspelningen är dock bara en liten del av jobbet. Nu ska materialet redigeras och ett första pilotavsnitt är tänkt att vara klart före jul. Detta ska sedan presenteras för olika intressenter i förhoppning om att få ut Alla tiders sånger till så många tittare som möjligt.

– SVT och NRK vore jackpott, medger Anders Wisth. Då är vi på de nationella kanalerna som har störst spridning i både Sverige och Norge.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

Planen bygger på åtta avsnitt, minst 45 minuter långa. En avvägd blandning av musik och personliga berättelser som programmakarna hoppas ska väcka nyfikenhet och skapa livsmod och framtidstro. Men förutsättningarna har ändrats jämfört med när TV-Inter 1998 lanserade Minns du sången.

– Nuförtiden tänker du inte tv utifrån bara ett format, utan från alla sorts distributionsplattformar. Det kan vara kortare delar av intervjuer som läggs upp på sociala medier för att väcka intresse.

– Den stora skillnaden i dag mot för 20 år sedan är ju sociala medier. Då nåddes den svenska publiken via den traditionella tv-rutan. SVT Play fanns inte utan det var linjära sändningar med repriser. Nu finns Youtube, sociala medier och så många andra vägar. Vi vill publicera dessa program så att så många som möjligt kan ta del av det och vilja dela det med andra, säger Anders Wisth.

Producenten Anders Wisth i samband med inspelningen av nya tv-serien "Alla tiders sånger" i Nashville.

---

Fakta: “Minns du sången”

  • En programserie med kristna sånger som sändes i Sveriges Television under tre säsonger 1998-2000.
  • Idén till programmen hämtades från Bill och Gloria Gaithers amerikanska musikprogram “Homecoming”.
  • Serien producerades av svenska TV-Inter.
  • Minns du sången blev en tittarsuccé där vissa avsnitt nådde en miljonpublik.
  • Totalt 25 avsnitt gjordes.

---


Fler artiklar för dig