Dokument

Hon gömde 16 massajflickor för att rädda dem från könsstympning

Svenska missionären Gunilla Ek: Efter några år kom mammorna och tackade mig

Missionären och barnmorskan Gunilla Ek har vigt sitt liv åt att kämpa mot könsstympning. Under lång tid arbetade hon bland massajerna i Kenya och räddade bland annat 16 flickor från omskärerskorna genom att gömma dem.
– Det är vansinne att flickor fortfarande utsätts för detta, konstaterar hon.

År 2017 prisades Gunilla Ek, 75, på Svenska hjältar-galan för sitt arbete mot kvinnlig könsstympning i Etiopien och Kenya.

– Jag kom till massajfolken i Kenya 2014 och har arbetat många år för att stoppa den här fruktansvärda seden.

Gunilla berättar att hon undervisat tusentals elever om farorna med könsstympning och att hon fortfarande hjälper fyra massajflickor med universitetsstudier. Flickorna ingår i den grupp på sammanlagt 16 flickor i Nkararu som Gunilla Ek var med och gömde för att rädda dem från könsstympning.

– Vi gömde de här flickorna från sina egna föräldrar. De var inte välkomna hem. En flicka kan inte bli bortgift om hon inte är omskuren och det är för värdefullt för föräldrarna att kunna gifta bort flickorna.

Flickorna har blivit ambassadörer

Gunilla Ek berättar att massajflickorna som räddades har kunnat utbilda sig och blivit ambassadörer i kampen mot könsstympning i sina egna byar och familjer.

– Efter några år kom flera av deras mammor och tackade mig. De hade förstått hur värdefullt det var att flickorna slapp omskäras och var fria att utbilda sig.

Gunilla Ek.

Gunilla Ek delar bilden att kampen mot könsstympning tvingats backa flera steg under coronapandemin.

– Tyvärr är det här en alldeles för bra business. En omskärerska jag träffade berättade att hon kunde omskära 300 flickor per vecka under perioden mellan slutet av november och mitten av december när flickorna hade skollov. Så jag är inte förvånad att många passade på under pandemin när alla flickor tvingades vara hemma under så lång tid.

– Jag har också sett färska siffror från WHO, som visar att antalet könsstympningar i världen inte sjunker så fort som man hoppats.

Vet innerst inne att det är fel

Gunilla Ek är märkbart upprörd över att könsstympningarna inte upphör. Samtidigt är hon försiktigt optimistisk när hon ser på framtiden.

– Det är vansinne att flickor fortfarande utsätts för detta. De får ju enorma problem, både med sexualiteten, barnafödandet och olika sjukdomar. Dessutom finns risken att könsstympade flickor förblöder. Det behövs upplysning på det här området. Samtidigt vet jag efter alla mina år på skolor i Kenya att mängder av massajer i dag innerst inne känner att det här är helt fel.

– Det gäller bara att tillräckligt många ska våga säga stopp. Och jag tycker att vi börjat se det nu, säger Gunilla Ek.

massajflickor, könsstympning

---

Fler artiklar för dig