Dokument

30 under 30 år om sina bidrag till församlingen

Sund bibelsyn - Vikten av smågrupper - Inkluderande miljö med högt i tak - Mer humor i kyrkan

Vad vill du som ung bidra med in i kyrkan? Det var frågan vi ställde till 30 personer under 30 år

Har du två dagar över? Då kan jag tipsa dig om att sätta dig ner och ringa 30 unga personer som finns i kyrkan. Varför? För att deras röster visar att det finns framtidshopp.

Vi behöver lyssna till de personer som är kyrkans framtid. De som brinner av iver att få vara med och sprida Guds kärlek. Det råder ingen tvekan om att viljan finns hos ungdomar och tonåringar att få visa Jesu kärlek, på en mängd olika sätt. Frågan är om vi som är lite äldre ger dem den plats och de verktyg som de behöver för att deras längtan ska bli verklighet?

kille vid talarstol

Robin Aldenholt, 29, Örnsköldsvik

– Som ansvarig för unga vuxna i vår församling vill jag gärna bidra till en sund och evangelikal bibelsyn. Just nu går vi igenom Apostlagärningarna tillsammans, för att diskutera, läsa på om och förklara hur man kan tolka texten. Det handlar om att få ungdomarna att förstå att Guds ord är relevant och sant även i dag, lika sant som det var då det skrevs.

ung kille

Albin Rehnman, 20, Ursviken

– Jag jobbar gärna med att skapa plattformar där unga både får gemenskap och undervisning. På så sätt tror jag att de får lära känna djupet, höjden och bredden av Gud. Det är viktigt att vi undervisar nästa generation, för att de ska få lära känna Gud. Som Mose fick höra då han stod med lagen i händerna, att vi ska bära den på vår panna, på vår arm, och lära ut den till de unga.


ung tjej

Goel Faroun, 20, Norrköping

– När jag var yngre trodde jag inte att vi unga kunde göra så mycket i kyrkan – det var de vuxnas uppgift. Men vi kan göra jättemycket! På universitetet har vi startat en kristen grupp, Kefas, som träffas varje vecka för bön och bibelläsning, och varje månad har vi utåtriktade satsningar för att berätta om Jesu kärlek. Vi har också startat en Alphakurs och fått god respons. Så vi unga kan verkligen bidra på olika sätt!

tonåring

Nellie Sollenby, 14 år, Jönköping

– Jag brukar fråga andra som inte är med i kyrkan om de vill komma på vårt ungdomsmöte och annat som händer. Jag frågar även de som brukar komma, för att de ska känna att det är någon som vill att de kommer. Jag vill gärna bidra med god gemenskap så att alla känner att det är kul att komma till kyrkan!

19-årig tjej

Esther Rönnbrink, 19, Ärla

– Jag vill bidra med en miljö där alla känner sig välkomna och hemma – fylld med skratt, kärlek och inkluderande gemenskap. Vi behöver också ha stort fokus på samhället runt omkring och se vad som behövs. En fritidsgård? Ett soppkök? En mammagrupp? På så vis kan vi genom våra handlingar visa på Guds kärlek och i samma veva berätta om Jesus.

tonårstjej

Adelina Jakobsson, 21, Stockholm

– Kyrkan bör vara en plats där ledare tas fram. Jag har själv gått från att vara barn och ung i kyrkan, till att få kliva fram och ta mer ansvar som ledare. Det är toppen att man får ledaruppgifter även om man inte har gjort det tidigare. Dessutom är det bra att man får träffas i olika åldrar – det är värdefullt för både yngre och äldre att få lära av varandra.

Ung tjej i vinter

Sofie Myrtenstam, 23, Uppsala

– Jag studerar till präst och ser fram emot att få tjäna församlingen och kyrkan genom prästämbetet. Mitt hjärta brinner för att människor ska få närma sig Gud och uppleva den kravlösa kärlek han vill ge oss. Vi behöver påminna oss om att vi når ut till människor på olika sätt, som genom digitala alternativ, soppluncher, träffa dopfamiljer – och vi behöver fortsätta se hela bredden i hur vi kan möta människor.

17-årig tjej

Alida Sandström Klingberg, 17, Jönköping

– Jag vill göra det som hjälper mig själv och andra att växa i tron. Jag ser att denna önskan tillgodoses i det konfirmationsarbete jag hjälper till med just nu.

Ung, mörk kille

Ebenezer Haregot, 27 år, Stockholm

– Många har en bild av kyrkan som en plats med bara regler där man blir dömd i stället för älskad. Jag vill vara anledningen till att de människorna ser Jesus kärlek, inte fördömelse. Det börjar alltid med en person som reflekterar Guds kärlek, som kan leda till att ytterligare en person får uppleva denna oförtjänta kärlek som leder personen hem till Gud.

15-årig tjej

Emilia Ardenfors, 15 år, Bankeryd

– Jag tycker att barnen spelar en stor roll i kyrkan, därför kan jag se mig själv hjälpa till inom barnverksamheten i församlingen. Jag tycker att det är viktigt att kyrkan får vara en trygg miljö för att unga ska kunna bygga en stadig grund till sin tro.

19-årig kille

Sebastian Sjöö, 19, Stockholm

– Jag vill vara med och skapa en kultur där ungdomar känner att de får komma precis som de är till kyrkan, utan masker. Att de får känna att det är roligt! Kanske kan man ha ett särskilt häng för dem på kyrkfikat, där de får skapa nya kontakter som resulterar i att de kommer på till exempel fredagskvällarnas ungdomssamling. Jag tror vi behöver ha en modern kultur som ungdomar diggar – och att helig Ande kommer med sin närvaro.

ung kille i stad

Lukas Hagel, 29, Uddevalla

– Jag ser smågrupper som en central del av församlingslivet och vill gärna få andra att förstå vikten av det. I en mindre grupp blir vi sedda på ett djupare plan, och där blir vi utmanade genom att möta åsikter som skiljer sig från våra. Jag tror det finns en risk med att aldrig möta dem som tänker annorlunda. Vaccinpass är bara ett aktuellt exempel på hur olika man kan tänka inom samma församling.

ung tjej

Vilma Bergsell, 19, Jönköping

– Jag är uppvuxen i kyrkan och har själv haft bra ungdomsledare – nu längtar jag att få vara detsamma. Jag tror att en bra ledare är någon som finns med inte bara på fredagskvällen utan att man får umgås även utanför kyrkan och dela livet med någon som gått lite längre. Ungdomstiden är en svår tid, det är många som vill säga vem man är. Jag hoppas kunna hjälpa någon att förstå att deras identitet får vara i Jesus.

kille i bil

Joel Holmesson, 21, Karlskrona

– Vara med och skapa trygghet i tron; hjälpa unga att få vara sig själv i relationer till både människor och till Gud. Som ungdomsledare vill jag vara en förebild genom att leva som jag lär. Jag vill ge vidare av min tro utan att vara pressande. Att tvinga någon till något ger sällan god frukt.

ung tjej

Nathalie Skoglar, 24 år, Jönköping

– Jag vill hjälpa till med att fånga upp ungdomar så att de känner sig viktiga och älskade. Som ideell ungdomsledare vill jag att ungdomarna ska få testa på och upptäcka sina andliga gåvor.

ung kille

Edvin Lundström, 18, Karlskrona

– Mitt bidrag är det tekniska – ljud och sånt. Det har jag bidragit med i 8-9 år. Att vara ljudtekniker innebär att man får vara på plats tidigt, ha kontakt med alla som ska medverka i gudstjänsten och fixa och dona. När det är en gudstjänst med kör, komp och många medverkande och jag ska styra allt, och det går bra – då är jag nöjd.

ung tjej

Heba Dhia-Peter, 26, Eskilstuna

– I mitt arbete med unga vuxna ser jag många brinnande hjärtan, som vill vara med och bidra, men som inte alltid får möjligheten. Vi behöver låta dem leda gudstjänst, komma med sina tankar och idéer och våga göra förändringar utifrån deras sätt att se hur vi kan nå nya människor för Jesus. Särskilt i församlingar där man hela tiden gör och tänker likadant tror jag detta är viktigt.

ung kille

Trygg Tholvsen, 20, Hönö

– Att skapa en plats där man känner sig välkommen och sedd, en plats där man både får ha kul, känna gemenskap och inspireras till att läsa Bibeln. Jag vill ge vidare mitt intresse för Bibeln och få fler att inse att den håller genom hela livet, att den är aktuell i dag. Vi har andakter på våra ungdomskvällar på fredagar där vi efteråt bjuder in till ett kort bibelsamtal för den som vill.

ungdomspastor

Lukas Wilhelmsson, 27, Östersund

– Jag vill att församlingen ska få vara en plats där människor från alla delar av samhället får hitta mening och frälsning. Jag och min fru försöker leva på ett sätt där relationer och människor är det som prioriteras, som att till exempel bjuda hem någon som vi ser är ny i kyrkan. Jag önskar att församlingslivet får pågå lika mycket runt människors köksbord som i gudstjänsten på söndagar. Då behöver vi ibland prioritera relationer framför vår egen bekvämlighet.

ung tjej

Molly Viklund, 19, Haninge

– Jag önskar att alla som kommer till kyrkan ska känna sig välkomna och jag vill bidra till att skapa en sådan miljö. Jesus umgicks med horor och alla möjliga, vi ska inte heller göra skillnad på människor. Många församlingar är små och tajta, med människor som tycker att man är en perfekt kristen – vi behöver öppna upp och göra våra samlingar mer offentliga.

Ung tjej

Caroline Ahl, 22, Uppsala

– Jag vill gärna få in lite nya synsätt i kyrkan och uppmuntra till det. Jag konfirmerades för att jag var nyfiken, och fortsatte sedan som ledare. Jag kände mig väldigt välkommen i gemenskapen, oavsett bakgrund eller uppfattning, och det blev en trygghet. Därför vill jag att fler ska känna att de får kritisera, argumentera och göra olika tolkningar, men att vi får diskutera det tillsammans.

ung kristen tjej

Julia Is, 20 år, Norrköping

– Att få sprida tron så att andra ungdomar får möta den gemenskap och kärlek jag själv mött. Jag sitter i styrelsen för vårt ungdomsförbund och har till exempel bibelstudier några dagar i veckan. På fredagar har vi först en samling med vår präst och därefter en aktivitet. Jag tror att om jag fortsätter sprida Guds kärlek och glädje kommer andra att se vad som finns att få.

16-årig pojke

Malte Rigmark, 16 år, Vetlanda

– Jag tror man bidrar bäst med det man kan, och jag gillar att prata inför folk. Jag har predikat två gånger i Missionskyrkan och ska göra det igen i mars. När jag predikar vill jag få med så många bibelord som möjligt, och djupdyka i något. Jag vill gärna vara med och uppmuntra till mer bibelläsning.

lovsångsledare

Elin Hulebo, 25 år, Stockholm

– Jag vill vara med och skapa en plats för tonåringar där de får bygga gemenskap, med Gud och med varandra. Varje fredagskväll möter vi våra tonåringar och vår bön är att vi får vara en annan röst än vad som ofta finns i deras liv, med mycket stress och press. Vi ser att många mår dåligt och vill tala om hur viktiga och älskade de är och att det finns en plan för deras liv.

Tjej på selfie

Alise Plavane, 18, Svenska kyrkan, Nynäshamn

– Jag hittade till kyrkan genom konfirmationen, vilken hjälpte mig mycket under tonåren. Jag försöker bidra genom att sprida glädje i min församling och locka fler unga till kyrkan, vilket är svårt har jag märkt. Jag är kyrkvärd vilket jag tänker kan inspirera unga som kommer. Jag längtar efter att få se fler unga i kyrkan!

ung kille

Carl-Ruben Sjulander, 21 år, Huskvarna

– Jag längtar efter att fler ungdomar ska komma till tro! Konfirmationen är en fantastisk värld som jag önskar att fler får upptäcka, med en kristen gemenskap och trygghet man inte hittar någon annanstans. Jag är anställd som ungdomsledare och försöker uppmuntra unga att berätta om sin kristna tro – ju fler som tar steget och berättar, desto enklare blir det.

14-årig tjej

Tilda Athley, 14, Jönköping

– Jag vill göra omgivningen bättre genom att sprida glädje. Jag vill också vara inbjudande mot andra och få dem att känna sig trygga i församlingen. Jag går konfirmation nu i pingstkyrkan och är även med på fredagskvällar och på söndagsgudstjänster. Ibland är jag med och leder lovsång.

tjej med telefon

Alice Wahlin, 14, Åkarp

– Jag skulle gärna vilja hjälpa till med de yngre personerna i församlingen. Att de har en relativt ung, men ändå trygg person att gå till med sina olika tankar och funderingar. Just nu konfirmeras jag och har tidigare varit med som barnledare på söndagsskolan, och på Klingande julkort.

kille gör hjärta med händerna

Jakob Athley, 17, Jönköping

– Att få gå i Jesu kärlek och vara ledd av helig Ande. Jag vill älska Gud av hela mitt hjärta och älska människor och få se dem förvandlas av den kärleken som Gud vill ge. Om det är något jag längtar specifikt efter är det att få vara en Jesusälskande välgörenhetsorganisatör!

ung tjej som ler

Louise Sedin, 24, Örnsköldsvik

– Jag vill bidra med skratt och glädje! Jag är irriterad på att alkohol tycks ha fått patent på det i vår tid – Andens frukt är ju glädje. Där kan vi i kyrkan vara föregångare. Mer humor, mer liv, rörelse och dans – det tror jag skulle bidra till att människor vågar slappna av och vara sig själv lite mer.

Fler artiklar för dig