Dokument

”Jag är inte arg på Gud för att jag blev blind”

Stå upp-komikern Mackan Andersson blev världens första blinda frälsningsofficer – berättar om varför han inte längre vill ha sin syn tillbaka

Nio år har gått sedan en läkares felmedicinering gjorde Mackan Andersson blind. För ett par veckor sedan valde han att operera bort sitt högra öga.
Dagen åkte till Malmö för att ta reda på varför.

MALMÖ. Mackan Andersson minns fortfarande i detalj stunden när han insåg att han blivit blind. Det var skärtorsdagen 2013 och Mackan hade nyss klivit upp ur sängen.

– Jag ställde mig framför spegeln och kunde inte se mig själv. Tidigare kunde jag se mitt ansikte när jag lutade mig framemot spegeln.

– Jag var själv hemma och jag vet egentligen inte vad jag tänkte eller hur jag ska beskriva det. Det var mest någon form av förvirring eller panik. Jag insåg att nu har jag passerat den här gränsen där jag verkligen inte kan se längre.

Mackan Andersson

Mackan, som vid den här tiden läste teologi, skulle åka till sin praktikplats i Immanuelskyrkan i Malmö. Han försökte hålla panikkänslan borta medan han sakta låste och lämnade lägenheten.

– Innerst inne hade jag vetat länge att det här skulle hända. Läkarna hade berättat att min syn successivt var på väg att försvinna och sedan oktober 2012 hade de inte kunnat uppmäta någon syn alls hos mig. Ändå blev det en chock att inse att jag blivit blind.

Mackan Andersson beskriver att han drabbades av en plötslig och omotiverad skam. I dag är han förvånad över sin egen reaktion.

– Min första tanke var: “tänk om någon märker något”. Nu i efterhand vet jag inte varför det skulle ha varit otäckt eller pinsamt. Men jag gjorde allt för att dölja det som hade hänt för mina kollegor i kyrkan.

Opererat bort höger öga

Det har snart gått nio år sedan den där skärtorsdagen. Jag har tagit kontakt med Mackan Andersson för att jag vill förstå mer av vad det gör med en människa att bli blind mitt i livet. Hur har det påverkat hans syn på den kristna tron och på Gud?

Vi möts mellan höghusen i bostadsområdet Kroksbäck i södra Malmö. Mackan är klädd i jeans och huvtröja. I handen har han den vita käppen, specialbeställd för att passa hans resliga längd.

– Vi skulle kunna ta bilder här. Jag har förstått att det finns några träd här till vänster, säger han och pekar träffsäkert mot en dunge några meter bort.

Trots att jag gradvis hade förlorat synen under en längre tid blev det ändå väldigt traumatiskt för mig när det sista ljuset försvann.

För bara ett par veckor sedan genomgick Mackan Andersson en omfattande operation där hans högra öga helt togs bort.

– Det har verkligen gått över förväntan. Smärtan efter operationen släppte redan första dagen, konstaterar han och blinkar till som för att kontrollera att hans nya konstgjorda sitter kvar.

Varför valde du att operera bort ögat?

– Jag har under 20 års tid haft problem med infektioner i hornhinnan på det här ögat. Och eftersom jag inte längre kan se kände jag att jag lika gärna kunde vara utan ögat.

– Jag förstår om folk tycker att det låter drastiskt, men för mig känns det skönt att slippa problemen som tvingat mig att vara sjukskriven från jobbet under långa perioder och åka ut och in på sjukhus.

Bild från Mackan Andersson operation

En sorgeprocess

Vi fortsätter att prata om den där skärtorsdagen 2013 när allt blev svart. Mackan berättar att han sedan några månader tillbaka hade fått färdtjänst för sin dåliga syn. Under eftermiddagen beställde han en bil och åkte in till kyrkan. Han satte sig vid sin dator och låtsades börja jobba. Han ville inte att någon skulle ana vad som var fel. Men charaden fungerade inte särskilt länge.

– Jag minns att en av pastorerna gick förbi och sa till mig: “Mackan, vi behöver nog prata. Din dator är släckt”.

Vad tänkte du i det läget?

– Det första jag tänkte på var hur jag skulle kunna berätta för min familj att jag blivit blind? Hur ska det bli med oss nu? Mina barn var fortfarande små.

Mackan Anderssons röst är avslappnad och saklig. Trots många år i Malmö har han behållit stockholmskan. Han fortsätter metodiskt att berätta om det kompakta mörker han gick in i under den där påskhelgen.

– Trots att jag gradvis hade förlorat synen under en längre tid blev det ändå väldigt traumatiskt för mig när det sista ljuset försvann.

Hur var det att berätta för barnen?

– Det var faktiskt barnen som tog det här bäst. Kanske märkte de inte så stor skillnad, jag hade ju sett väldigt dåligt redan tidigare. Men för många andra i min närhet blev det en sorgeprocess som drog i gång. Det blev tufft för mig att bära alla de andras sorg över att jag förlorade synen.

Läkarmiss låg bakom synförlusten

Anledningen till att Mackan Andersson förlorade synen var en förödande läkarmiss. Han undersöktes återkommande för problematiken med hornhinnan på höger öga och efter många års behandlingar skedde plötsligt ett ödesdigert felbeslut i medicineringen.

– Under en av alla de här behandlingarna blev jag felmedicinerad. Jag fick en slags cocktail av mediciner som skulle hjälpa mot mina besvär, men resultatet blev det motsatta.

Läkarmisstaget skulle komma att få värsta tänkbara konsekvenser. Inte nog med att felmedicineringen drabbade Mackan Anderssons infekterade öga. Även hans tidigare helt friska vänsteröga förstördes.

– Det slutade så illa att synen på båda ögonen till sist försvann, konstaterar han lågmält.

Jag lyssnar efter något stråk av ilska eller bitterhet i rösten. Men hittar inget.

Mackan Andersson

Blev du inte arg på läkarna?

– Nej, faktiskt inte. Jag blev så klart oerhört chockad och ledsen, men jag tror inte att någon hade kunnat förutse att det skulle bli en sådan här reaktion. Läkare är människor och de tog sina beslut efter vad de trodde skulle hjälpa mig mest. Det gick inte att förutse att just mina ögon så skulle reagera så här på behandlingen.

Har du klandrat Gud för det som hände?

– Det är en intressant fråga. Jag hade faktiskt en väldigt stark upplevelse av Gud och en slags nystart i min tro precis efter att det här hade hänt.

– Jag kände ganska snabbt att jag behövde prata med Gud och liksom göra klart vissa saker för oss båda. Så jag gick ut och promenerade och sa till Gud att “Jag vet att det här inte är ditt fel, Gud. Jag vet att det inte är du som gör mig blind”. Och efter att jag hade sagt det fick jag överlåta mitt liv igen i Guds hand.

Mackan Andersson

Den lugna rösten darrar till. Mackan Andersson blir märkbart berörd av minnet. Han beskriver hur ett lugn fyllde honom trots att han just då brottades med en mängd olika frågor om framtiden.

– Vid den här tiden gick jag på Frälsningsarméns officersutbildning. Jag hade känt en kallelse dit, men jag var rädd att jag inte skulle få bli officer om jag inte kunde se.

– Men där och då insåg jag att Gud inte kallar dem som är färdigutrustade. Han utrustar dem han kallar. Och mitt under promenaden upplevde jag så tydligt att Gud sa att “det här är min vilja för dig”. 2013 blev jag sedan ordinerad och invigd som officer i Frälsningsarmén. Jag tror faktiskt att jag är den första blinda frälsningsofficeren i hela världen.

Den råa jargongen i humorvärlden blev en befrielse

Under många år var Mackan Andersson känd som “den kristna stå upp-komikern”. Han underhöll på kristna konferenser och festivaler såväl som på krogar och stand up-klubbar. Mackan skiner upp när komikertiden kommer på tal och han berättar att den råa jargongen i humorvärlden blev en viktig ventil för honom när allt kändes som jobbigast.

– Jag minns när mina komikervänner för första gången vågade skämta om att jag blivit blind. Det kändes som en enorm befrielse. Äntligen mötte jag ett sammanhang där människor inte behandlade mig som att jag var gjord av porslin.

Mackan Andersson

Han berättar hur en humorkollega uppvaktade honom på födelsedagen med boken 101 science fiction-filmer du måste se innan du dör.

– Humorn blev ett förlösande sätt för oss att förhålla oss till det som hade hänt. Och jag insåg att jag faktiskt mådde bättre i det gänget än bland mina kristna vänner som alla ville be för att jag skulle bli helad.

För Mackan Andersson ledde denna upplevelse till en insikt han tagit med sig in i församlingsarbetet.

– Jag har insett att vi i kyrkan ofta är dåliga på att hantera de stora sorgeprocesserna. Det är som att vi försöker be bort alla trauman i stället för att överlåta till Gud att vara Gud.

Hur menar du?

– Det är inte fel att be för helande. Men jag tror att Gud kan använda mig och min kropp i befintligt skick. Han är mer intresserad av vad som sker i mitt hjärta än vad som sker med mina ögon.

Vad tänker du om de bibelställen där Jesus helar exempelvis blinda?

– När Jesus helar en blind man utanför Jeriko inleder han situationen med att fråga mannen: “Vad vill du att jag ska göra för dig?”. Jag tror att det är viktigt att börja i den änden. Sedan har jag inga problem, vare sig att be för helande eller att ta emot förbön för helande.

– Jag upplever till exempel att det är förbönerna som har hjälpt mig att läka så snabbt. Men ibland kanske vi är lite för ytliga när vi läser texterna. Vi ser bara versen där Jesus helar och inte själva sammanhanget runt omkring.

---

Fakta: Var tredje svensk lever med funktionsnedsättning

Omkring 36 procent av Sveriges befolkningen har någon form av funktionsnedsättning.

Knappt elva procent har mer än en funktionsnedsättning.

Cirka fem procent av alla vuxna har svårt att se även med glasögon eller kontaktlinser.

Över 30 000 personer är gravt synnedsatta eller blinda.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

---

Brinner för funktionshindrades rättigheter

I dag arbetar Mackan Andersson som omsorgspastor med ansvar för frälsningssoldater i hela Sydsverige. En hjärtefråga för honom har blivit tillgängligheten för funktionshindrade inom kyrkan.

– Det finns otroligt mycket att göra i den här frågan. Församlingarna måste inse varför nästan inga blinda, döva eller rullstolsburna kommer till gudstjänsterna. Det handlar inte om att de här människorna inte finns, eller att de inte skulle vara kristna. Det handlar helt och hållet om att vi inte inkluderar dem i våra kyrkor.

Mackan Andersson

Rösten har en annan intensitet nu. Det är tydligt att frälsningsofficeren från Kroksbäck brinner för det han talar om. Mackan Andersson refererar till bibelstället i Första Korinthierbrevet om kroppen och lemmarna.

– Om en av lemmarna lider så lider hela kroppen. Och så länge hela kroppen inte kan samlas så är vi stympade. Tänk bara vad vi missar! Vi kanske missar världens bästa själavårdare för att vi inte gör våra kyrkor tillgängliga.

Ser flera “fördelar” med att vara blind

Själv menar Mackan på fullt allvar att avsaknaden av syn gjort honom till en betydligt bättre själavårdare.

– Jag uppfattar ljud på ett annat sätt och lyssnar på nyanserna i människors röster, vilket hjälpt mig otroligt mycket i själavårdssamtalen.

Mackan Andersson börjar lekfullt att lista fler “fördelar” med att leva som blind. Han konstaterar att han nu slipper reklamskyltarnas budskap och jämförelsehetsen när han tränar på gym.

Vi pratar vidare om vardagen som blind. Mackan konstaterar att beslutet att operera bort det skadade ögat redan förbättrat hans livskvalitet avsevärt.

– Det betyder jättemycket för mig att slippa de här ögonproblemen.

Han tystnar för en stund. Som om en oväntad insikt plötslig slagit honom.

– Under alla de här åren har jag önskat att jag kunde få min syn tillbaka. Men något förändrades förra året och i dag är jag inte lika säker längre. Det här är ju jag. Det här är hemma och jag känner att jag har ett rikt liv.

– Det kommer en dag när vi får möta Herren. Vi får se om jag får tillbaka synen då. Men i det här livet är jag nöjd, säger Mackan Andersson.

---

Fakta: Mackan Andersson

  • Ålder: 46 år.
  • Bor: I Malmö.
  • Kommer från: Stockholm.
  • Yrke: Omsorgsofficer. Mackan har sitt kontor i Malmökåren, men jobbar med människor i hela södra Sverige.
  • Tidigare yrkesliv: Kårofficer i Umeå och Malmö samt stå upp-komiker.
  • Familj: Två barn 11 respektive 15 år.

---

---

Fakta: De arbetar med kyrka och funktionsnedsättning

Inom de flesta kristna samfund pågår i dag arbete kring att möta människor med funktionsnedsättning.

Sveriges kristna råd (SKR) har en särskild arbetsgrupp för frågor omkring funktionshinder. Man arrangerar bland annat utbildningar och bedriver påverkansarbete i frågan.

SKR har även gett ut policydokumentet “En kyrka för alla” samt skriften “Gåvan” som båda syftar till att inspirera församlingar att bli inkluderande gemenskaper.

Sveriges Kristna Handikappförbund, SKrH, är ett ekumeniskt förbund som arbetar för att göra församlingar och samfund medvetna om att människor med funktionsnedsättning är en naturlig del av den kristna gemenskapen.

---


Fler artiklar för dig