Dokument

”Lättare att hoppas på Jesu återkomst än en förändring i Mellanöstern”

BEIRUT, LIBANON. Edgard Traboulsi är den högst uppsatte protestantiske politikern i landet.
Han ser problemen med korruption i politiken, men menar att förändringen måste börja hos den vanlige libanesen.
– Jag är väldigt besviken på pånyttfödda kristna som mutar, säger han.

Edgard Traboulsi är väldigt mycket på samma gång. Han tar emot i kyrkan i utkanten av Beirut, en kyrka som i mångt och mycket liknar en svensk frikyrka. Här tjänar han som pastor, och det är här han har sitt hjärta. Han visar runt i biblioteket och i skolsalen där bland andra reformatorer som Luther och Calvin har hedersplatser. Och så kyrksalen där man numera kan sända gudstjänster över internet.

– Vi har förlorat många som emigrerat under pandemin, vi hade en stor tillväxt tidigare. Men nu börjar det komma fler och fler igen, säger han.

Mångsysslande pastor

I själ och hjärta är han evangelist, på många sätt liknar han en forna tiders frikyrkoevangelist i Sverige. Han tvekar inte att fråga någon om han eller hon är en pånyttfödd kristen. Men det är bara en dimension, han är välkänd i Libanon eftersom han ofta syns i tv i egenskap både av pastor och av politiker. Och han skriver böcker, bland annat om kristen tro och politik. För honom har det sedan unga år varit självklart att båda tjäna i kyrkan och i politiken.

– Jag kämpade som ung länge mellan vilken väg jag skulle välja, men insåg att jag var kallad att tjäna Gud på två områden, säger han.

Bägge hans engagemang startade under det långa inbördeskriget i Libanon. Som tjugoåring fungerade han som själasörjare i de kristna miliserna, han bar inte vapen. I stället vittnade han om Jesus och spred kristen litteratur till soldaterna. I den miljön började han också få förtroende som politisk ledare.

Edgard Traboulsi. Reportage, Libanon.

I Libanon är det många kristna som skyr politiken, en far kan ge sin son rådet att på alla sätt undvika politiken för att inte smutsa ner sig som människa. Det är den pietistiska traditionen som spelar in, men också det usla rykte som politiken har. Edgard Traboulsi menar dock att kristna måste ta ansvar i det politiska livet.

– Guds första kallelse till människan var inte att tillbe honom, utan att förvalta jorden. Därefter kom det andliga uppdraget, säger han.

Evangeliska kristna vill bort

Man märker att han är trött på debatten bland libanesiska protestantiska kristna.

– De evangeliska kristna känner inte att de tillhör landet för de är en liten minoritet. De är på väg till himlen, eller till västvärlden. Ja, de vill åka till väst först och sedan till himlen, säger han med mild ironi i rösten.

Men även de kristna som tar avstånd från politiken vänder sig till honom.

– Pastorer som är apolitiska kontaktade mig under kriget och bad om hjälp för att en skola eller ett sjukhus som blivit konfiskerat skulle lämnas tillbaka. Eller så ville de ha hjälp när de blev diskriminerade, säger han.

Men hur är det då med korruptionen i politiken? Edgard Traboulsi är inte ett enkelt intervjuobjekt, han ställer lika många skarpa frågor tillbaka som han får. Han undrar hur det ser ut i resten av världen, finns det inte politisk korruption i länder som Israel, Frankrike och Italien också?

– Skillnaden är att i västvärlden så är det lagen som styr och kontrollerar människor. Om du inte har en fungerande rättsstat så blir korruptionen mer öppen, säger han.

Stöttar presidenten

Han tillhör det politiska block som stöttar den nuvarande kristne presidenten Michel Aoun.

– Jag arbetar med andra för att reformera landet. Jag accepterar inte att vi som reformister blir anklagad tillsammans med de korrupta.

Han ser inte korruptionen som något isolerat till politiken, i stället menar han att det är som en sjukdom som infekterat hela samhället.

– Jag har problem med de så kallade pånyttfödda kristna i Libanon. Det är väldigt svårt att se någon skillnad på hur kristna och icke-kristna agerar, båda betalar mutor och låter sig mutas, säger han.

“Vad har kyrkan i världen gjort?”

Edgard Traboulsi tillhör de kristna som skulle kunna lämna Libanon men som väljer att stanna. Han har bestämt sig för att leva och dö här. Att så många ändå lämnar känner han en sorg över, vem ska då dela evangeliet med människorna i Mellanöstern?

– Vad har kyrkan i världen gjort för att kristna ska stanna i Mellanöstern? En del kyrkor har till och med underlättat för att kristna ska emigrera till Kanada i stället för att hjälpa dem att stanna, säger han upprört.

Men Edgard Traboulsi kommer inte med något sockrat budskap för att människor ska stanna. Han är ärlig med att livet här kommer att fortsätta att vara utmanande.

– Det är lättare att hoppas på Jesu återkomst än att hoppas på en förändring i Mellanöstern. Ledarna i detta område har en form av galenskap i sig, de tycker om att slåss, säger han.

– Jag vet inte hur nära vi är Jesu återkomst men vi befinner oss i den sista tiden, och det väntar svåra dagar. Men samtidigt som jag säger detta så hoppas vi alltid att saker ska förändras till det bättre.

Fler artiklar för dig