Dokument

Pastorer uppmanar till prostitution - tar intäkterna i tionde

Karismatiska migrantkyrkor del av i sexhandeln i Europa - pastorerna manar medlemmar till prostitution

Att pastorn i församlingen skulle agera hallick för unga prostituerade i kyrkbänkarna är en främmande tanke för de flesta.
Men i ett antal migrantkyrkor i Central- och Sydeuropa sker just detta, berättar svenska Greklandsmissionären Eva-Lena Hellmark för Dagen.

Dagen har tagit del av vittnesmål från flera håll om att karismatiska migrantkyrkor och deras ledningar ibland är en del i den kriminella kedjan bakom sexhandeln i Europa – eller drar fördelar av den. Det handlar ofta om nigerianska unga kvinnor som rekryteras i hemlandet och smugglas vidare till Europa via Turkiet. Kvinnorna och flickorna utnyttjas i aktiv prostitution under övervakning av en “madam” eller en hallick. Människohandlarna kräver in hundratusentals kronor i betalning från inkomsten av deras arbete bland europeiska män.

Svensk missionär bekräftar

Eva-Lena Hellmark är svensk Europamissionär som arbetar med att hjälpa före detta prostituerade i flermiljonersstaden Aten till ett nytt och värdigt liv. Hon bekräftar de uppgifter om nigerianska migrantkyrkor som också finns i flera skriftliga rapporter, och uppger att hon under flera års tid har hört talas om migrantförsamlingar som blivit centrum för prostitution.

Porträtt: Eva-Lena Hellmark, missionär i Aten, Grekland för Evangeliska frikyrkan

– Det handlar om församlingar där det är regelbunden människohandel och där ledarna spelar en aktiv roll. De försörjer sig genom tjejerna som får prostituera sig på gatorna. De unga kvinnorna går till kyrkan och betalar sitt tionde till pastorn och församlingen, säger Eva-Lena Hellmark.

Hennes intryck är att det ofta handlar om ganska små och fristående karismatiska migrantförsamlingar som drar åt det framgångsteologiska hållet. Det gäller vidare storstäder i länder som Österrike, Italien, Holland, Belgien, Spanien och Frankrike.

Pastorerna medvetna

Porträtt: Andreas Kallauch, tysk missionär som jobbar med att hjälpa prostituerade i Wien, Österrike.

Andreas Kallauch, missionär från Tyskland, har arbetat många år med att försöka hjälpa prostituerade i Österrike och huvudstaden Wien. Också han bekräftar bilden med kvinnor som säljer sex i det inre av ett antal migrantförsamlingar, och där pastorerna är väl medvetna om vad som pågår.

– Pastorerna känner till att deras flickor i kyrkorna arbetar som prostituerade. De ser mellan fingrarna och säger inget, utan tar emot pengarna de ger i sitt tionde. Det handlar om pengarna. Däremot vet jag inte säkert att vi har pastorer som agerar som hallickar här i Österrike just nu, säger han till Dagen, och uppger att prostitutionen från Nigeria över lag har minskat något senaste tiden.

“I maskopi med madammen”

Isoke Aikpitanyi sålde sin kropp i sexindustrin i Italien i början av 2000-talet. Hon är numera skribent och aktivist, och berättar i en rapport från Church of England om de aktuella pastorerna i migrantkyrkorna:

“I Italien går flickorna till kyrkor som är organiserade speciellt för afrikaner. Det är deras enda avkoppling från sitt hårda liv …” “Uppenbarligen är pastorn alltid i nära maskopi med madammen. Flickorna går till honom och frågar om råd. Om de är sjuka lägger han händerna på dem, och om de frågar om hjälp säger han: ‘Vad kan du göra? Det här är Guds vilja. Prostitution är förskräckligt, men att inte hålla sina löften är också väldigt illa.’ Pastorn fortsätter: ‘Låt oss be tillsammans. Visa ånger! Och kom ihåg att vår Fader också säger: Du måste betala dina skulder.’ Så flickorna betalar skulderna och de betalar församlingen.”

Självklart ska det samtidigt sägas att långt i från alla karismatiska migrantkyrkor i Europa är involverade i sexhandeln. Många kyrkor arbetar i stället aktivt för att hjälpa unga prostituerade att ta sig ur den påtvingade människohandeln. Mer om det längre fram i artikeln.

Sälja sex och be till Gud

De unga sexsäljande kvinnorna som sitter i kyrkbänkarna i de aktuella nigerianska migrantförsamlingarna går – efter att gudstjänsten är slut och kvällen kommer – ut på gatorna. Men de bekänner samtidigt sin tro på Gud, ber och är aktiva i sin tro.

Många av dem kommer från det starkt kristna Edo-området i södra Nigeria.

– Vi kan tycka att detta är knepigt. Men de kommer från en helt annan kulturell bakgrund. De flesta av kvinnorna har blivit lurade och tvingade in i prostitutionen. På något sätt kan de ändå hantera de två världarna samtidigt, säger missionären Eva-Lena Hellmark i Grekland.

Fönstershoppar. Red Light District är ett område i Amsterdam där prostitution är lagligt. Många tjejer blir där offer för trafficking och sexuellt våld.

Också pastorerna som agerar hallickar i sexhandeln – eller tar emot kvinnornas pengar i kollekten – upplever hon ofta som genuint kristna:

– Åtminstone till orden. De kan citera sin bibel och deltar jättemycket i församlingslivet. Förkunnelsen är ofta svartvit och med stark betoning på tiondegivande.

– Men sedan är pastorerna jättepragmatiska. Behöver de inkomst så har de valt att ha ett antal tjejer på gatan, säger Eva-Lena Hellmark.

Pastor dömd som hallick

I Frankrike är lagarna mot människohandel, bordeller och sexköp hårdare än på många andra håll i Europa. Därifrån finns ett fall där en pastor har dömts till fängelse för inblandning i sexhandeln. Det gäller pastor Stanley Omoregie som 2019 fälldes i domstol i Lyon. Han anklagades för att ha varit en av centralfigurerna i ett familjebaserat syndikat med 22 personer, och som ägnat sig åt människohandel med sexslavar som fördes från Benin i Nigeria till Frankrike.

Stanley Omoregie har beskrivits som en självutnämnd pastor. Under rättegången nekade han till alla anklagelser: “Gud ska döda mig om någon tjej har arbetat för mig.” Han medgav dock att en del av de prostituerade hade bott i lägenheter som han ägde och betalat honom hyra för detta. Men sa att han inte hade frågat varifrån de fick pengarna.

I rättssalen hade pastor Omoregie svårt att ge ordentliga svar på vad han syftat på i textmeddelanden om att han önskade “de som är mogna och har vackra kroppar” … och “inte de som orsakar problem”.

Ytterst få liknande rättsfall finns, och de aktuella församlingsledarnas grad av inblandning varierar påtagligt, uppger Dagens kontaktpersoner.

Händer som håller kycklingfötter.  En del av juju-ritualen, som ingår i den afrikanska voodooreligionen.

Juju-förbannelse skapar rädsla

När det gäller de unga nigerianska kvinnorna som säljer sex är de ofta från tonåringar och upp till 30-årsåldern. Ett av skälen till att de hålls kvar i prostitutionen är den så kallade juju-ritualen, en form av ond magi som ingår i den afrikanska voodooreligionen. Innan de unga flickorna lämnar Nigeria får de besöka en juju-präst och svära en ed om att inte rymma, gå till polisen eller sluta betala skulden till sin madam när de kommer till Europa. Det är inte ovanligt med en form av religionsblandning med kristen tro.

Juju-ritualen innefattar ofta att dricka kycklingblod och att prästen behåller nagelbitar, blod och könshår från kvinnan.

Förbannelsen säger att kvinnan blir galen, inte kan få barn, kan få sin familj i hemlandet drabbad, eller ska dö om hon bryter mot det avtal som har upprättats. Detta får många nigerianskor att inte våga lämna prostitutionen när de befinner sig i Europa.

Kyrkor som vill stoppa sexhandeln

Men det finns alltså också många migrantkyrkor och andra kyrkor som jobbar aktivt för att hjälpa kvinnorna att bryta med sexhandeln trots juju-förbannelsen. Nigerianska pastorn Margareta Makinwa i Wien i Österrike uppskattar att hennes kyrka har hjälpt omkring 500 kvinnor att bli fria under hennes 27 år i landet, berättar hon när Dagen tar kontakt.

Frälsningsarmén i Amsterdam i Nederländerna är en annan kyrka som försöker hjälpa. Ineke van Buren, som jobbar nationellt mot människohandel, har mött många nigerianskor som hon beskriver som “skräckslagna” – och erbjuder både psykologisk hjälp och förbön för befrielse från förbannelsen.

– Båda sakerna kan behövas. Vi frågar om kvinnorna har mardrömmar, och vilken typ av hjälp de vill ha. De flesta vill ha förbön. Vi hjälper dem att få välja vilken kyrka de vill komma till: en afrikansk, holländsk, pingst, protestantisk … eller vad det nu kan vara, berättar Ineke van Buren.

Kristen tro underlättar hjälpen

Hon menar att det är viktigt för den kristna kyrkan att arbeta mot människohandeln och ta kampen för rättfärdighet och rättvisa.

– Just när det gäller kvinnor och barn berör det hjärtat extra mycket. Här behöver vi vara ett ljus och stå upp för ett annat perspektiv. Just att vi är kristna gör det faktiskt ofta lättare att nå fram här, säger Ineke van Buren.

---

Fakta: Sexhandeln från Nigeria

  • FN uppskattar att cirka 80 procent av de unga kvinnor som kommer till Europa från Nigeria faller offer för människohandel och utnyttjas i prostitution.
  • De har ofta fått löfte om att jobba som hårfrisörska eller på restaurang och få ett bättre liv.
  • Flickorna har fått betala flera hundra tusen kronor för resan, som de måste återbetala under vistelsen i Europa.
  • Juju-förbannelsen och voodoo från hemlandet sätter skräck i många av dem.

---

Fler artiklar för dig