Dokument

Tommy Dahlman – alkoholen, skammen och vägen tillbaka

Det här är historien om pastorn och tv-predikanten som åkt fast för grovt rattfylleri och grov olovlig körning – och som nu berättar offentligt om sina misslyckanden. Han är inte längre en del av pingströrelsens pastorsnätverk, men reser med sin självbiografiska bok till små landsbygdsförsamlingar. Och dyker upp på Scandic hotell i Sollentuna en vanlig fredagskväll.

1 av 5

Glam och fest. Det är trångt och lite uppsluppet bland den mogna besöksskaran när jag tränger mig fram genom Scandic Stars entréhall. Inför helgen vimlar gästerna i baren med något att dricka i handen. Inte direkt den vanliga frikyrkomiljön. Men det är här någonstans som predikanten Tommy Dahlman ska berätta om sina omtumlande senaste år.

Jag ser ingen annonsering på plats, men tar mig fram till en vakt och frågar om det är någon gudstjänst eller liknande här i kväll. Vakten ser frågande ut medan gästerna runtomkring stojar, springer en trappa ner för att fixa till sig och slår sig ner i restaurangen.

Till slut kommer han på det: ”Du menar Divine?” Jo, det låter gudligt. ”Ta hissen åtta våningar upp.”

När jag kliver ur hissen infinner sig en helt annan känsla än på entréplanet. Här är det stilla och nyktert, nästan lite trevande. Det bjuds på kaffe med fikabröd innan samlingen. Missionsorganisationen Divine Favour Mission, under ledning av pastor Mattias Lekardal – som i annonsering ibland kallas ”profeten” – står som inbjudare. Det är här som Tommy Dahlman ska få tillfället att berätta om sin bok med titeln ”Visst gör det ont när hjärtan brister” (utgiven av Semnos och Kanal 10 Förlag). Kvällen ingår i den bokturné han har gjort på 30-talet orter i Mellansverige och söderut under november och början av december.

Lämnar Kanal 10

Tommy Dahlman är pingstevangelisten från Dalsland som efter att ha varit ung och ”up and coming” har hållit på i drygt tre och ett halvt decennium. Han har ”frilansat” med väckelsekampanjer runtom i Skandinavien, och har varit föreläsare och inspiratör i företagsvärlden. Han har jobbat som begravningsentreprenör och hamnade senast, först som chefredaktör och sedan som marknadschef, hos det fristående kristna tv-bolaget Kanal 10 i Älmhult i Småland.

Marknadschefsjobbet har han alldeles nyligen blivit uppsagd ifrån – med hänvisning till kanalens återigen ansträngda ekonomi. Tommy Dahlman själv har inga nådiga ord att säga om sin före detta arbetsgivare, och berättar att de har fått ”köpa ut honom”.

– Tommy Dahlman och vi går skilda vägar, säger Börje Claesson, koncernchef för Kanal 10 till Dagen, som för övrigt inte vill kommentera de senaste årens turer med sin före detta anställde.

Läs också Tommy Dahlmans offentliga uppdrag på Kanal 10 pausas efter rattfylla

###

Börje Claesson.

Flera fall av rattfylleri 16 fall av fortkörning

Berättelsen handlar alltså om en predikant, med rötterna i pingströrelsen, som de senaste fyra åren har dömts för rattfylleri vid två tillfällen efter att ha blivit stoppad av polisen, en gång för grovt rattfylleri. Så sent som i maj förra året åkte han fast i Älmhult med alkohol i kroppen – rejält onykter – och dömdes även för grov olovlig körning eftersom han satt bakom ratten trots indraget körkort.

Vid 16 tillfällen har Tommy Dahlman åkt fast för fortkörning. För det mesta har han tryckt på gaspedalen lite för mycket när han på söndagsnatten har kört hem till familjen efter att ha varit ute i landet och predikat, berättar han. Bötessumman är uppe i 80 000 kronor och han har tidigare fått avtjäna 50 dagar med samhällstjänst.

– Domaren har sagt till mig att jag har haft ett stort problem: bilen. Den har varit mitt andra hem, och där tappade jag omdömet. Hade det inte varit för bilen hade jag inte varit där jag är i dag, säger Tommy Dahlman.

Det sitter ett 30-tal personer i konferensrummet på Scandic Star i Sollentuna när det är dags för Tommy Dahlman att kliva fram. Han har gott om tid på sig att lägga ut texten om de svårigheter av olika slag som han har brottats med.

– Jag har egentligen svårt att tala om mig själv, det ligger emot min natur. Men nu säger jag allt, ända in i sängkammaren.

– Utom på ett område, och det är när jag försökte ta mitt liv, säger han.

Tommy Dahlman på ledarskapsevent i Pingst­kyrkan i Trollhättan.

Tommy Dahlman från ett möte i Trollhättan. Foto: Roger Lärk

Tog till alkohol när livet krisade

Bakom sig har han en skilsmässa för fyra år sedan. Och så talar han om sin alkoholism. En liberalisering kring alkoholfrågan i frikyrkan för ett antal år sedan parades med att han föreläste i näringsliv och föreningsliv under 18 år, och att det oftast serverades vin på middagen efteråt. När livet krisade tilltog alkoholintaget.

– Jag började dricka alkohol för att bedöva inneboende olycka och ångest. Jag representerar den stora gruppen, smygalkoholisterna. Vi är högpresterande, socialt begåvade och sköter allt detta mellan klockan 8-17. Men när vi stänger dörren då dricker vi.

Av polisens noteringar, som Dagen har tagit del av, och av Dahlmans eget skrivande, framgår samtidigt att det stundtals har varit rejält stökigt.

Han citerar skådespelaren Mikael Persbrandt som av Skavlan i SVT fick frågan om det verkligen var så illa med hans missbruk som vi kunde läsa om i kvällstidningarnas rubriker: ”Det var givetvis mycket värre”, svarade Persbrandt.

Tommy Dahlman uppger att han nu har sökt hjälp, och fått hjälp, med alkoholismen av professionella psykoterapeuter och läkare, och säger att han har varit helt nykter det senaste dryga halvåret, och fortfarande har stöd.

Läs också Tommy Dahlman: Jag blev nedslagen och rånad

Vill berätta sin version

Nu vill 54-åringen från Dalsland berätta sin version av vad som hänt. Enligt egen uppgift har han mött närmare tusen personer under en intensiv månad av bokturné. Han har mestadels varit på små platser och i små församlingar; Bland annat pingstkyrkan i Zinkgruvan, missionskyrkan i Slottsbron, EFS i Dals-Ed och pingstkyrkan i Bengtsfors. På listan finns också några större orter som Norrköping, Malmö och Örebro, men där har han ordnat samlingar på hotell, ungefär som här i Sollentuna.

Betaniaförsamlingen i Bruzaholm utanför Eksjö, med knappt 25 medlemmar, hör till dem som har fått ett besök. Sievert Arréhn är ordförande i församlingen och säger att han känner Tommy Dahlman sedan länge.

– Vi hade ett riktigt bra möte där han berättade om sin bok. Tommy var ett bra tillskott när han kom in i Kanal 10. Det tycker jag än. De flesta som har med Gud att göra åker på struliga liv. Han är en av de få som ärligt och öppet berättar det. Det hedrar honom, säger Sievert Arréhn.

Många motståndare

Att Tommy Dahlman samtidigt kämpar för sin plats i den kristna offentligheten är tydligt när han möter sina åhörare på Scandic Star i Sollentuna. Frågan om det ska bli några mer offentliga uppdrag för hans del upptar en tredjedel av hans bok, vid sidan av alkoholproblemen och hans version av skilsmässan, som också omfattar en tredjedel var. Han talar om icke namngivna motståndare och om antagonister som ena stunden vill trycka ner honom och andra stunden vill göra honom större än han är. Samtidigt betonar Tommy Dahlman att han inte vill framställa sig som något offer.

Han uppger att en del till och med beställer ut hans ”brottsregister” och skickar till de församlingar han ska besöka innan han kommit dit.

För egen del har Tommy Dahlman stundtals svingat friskt i sociala medier. Försvarat sig och gått till angrepp. Och snabbt ångrat sig och tagit bort en hel del inlägg. Nu försöker han den vägen nå ut med nya dagliga tv-andakter i eget namn.

– Vad gör man med en sådan som Dahlman i kristenheten? frågar han retoriskt. Kan vi ha honom kvar i offentligheten? ”Ta time-out!”, säger en del. Står det i Bibeln? Och hur länge? Ingen i kristenheten har kunnat svara mig eller ge mig ett rehabiliteringsprogram, eller säga hur länge det ska vara.

– Andra säger: ”Han ska inte ha några offentliga uppdrag.” Mina värsta dagar undrar jag om jag kan få gå på Ica och handla offentligt, eller ska jag dra en svart säck över huvudet? Vem drar gränserna, undrar predikanten på Scandic Star i Sollentuna.

Applåder i lokalen.

Med Älmhult som bas

Offentlig har han fortsatt att vara genom att boka upp sig för intervjuer i lokala och regionala tidningar som Dalslänningen och Smålandsposten. Även här i Dagen har han en längre tid velat berätta sin historia.

Jens Nielsen är nyhetschef på Smålandsposten, som bland annat har en redaktion i Älmhult. Där finns kristna Kanal 10:s inspelningsstudio, med kopplingar till karismatiska Citykyrkan och Jesus-festivalen på orten genom koncernchefen Börje Claesson.

Det är av intresse för tidningen att berätta för sina läsare vad som händer på Kanal 10, motiverar Jens Nielsen ett antal publiceringar kring Tommy Dahlmans rattfylleridomar, och nu senast hans berättelse om kraschen i livet.

– Vi har följt Citykyrkan genom åren från det att Börje Claesson bröt sig ur pingströrelsen och lanserade sitt koncept med en pingstkyrka på Ikea-vis, där han uttryckte sina storslagna planer och bland annat tog med sig Tommy Dahlman in som profil.

– Även om Dahlman inte har varit en stor figur i lokalsamhället så är han uppmärksammad runtomkring i världen, och har varit tv-predikant för Kanal 10 som sänds från Älmhult. Det är en rätt annorlunda verksamhet för en pingstförsamling i Sverige, som vi uppfattar det, och en lokaltidnings uppgift att uppmärksamma, säger Jens Nielsen.

Läs också Tommy Dahlman dömd för rattfylleri igen – "Det är djupt tragiskt"

Publicering i Dagen 19/1-2016, och Smålandsposten 28/6-2019.

Publicering i Dagen 19/1-2016, och Smålandsposten 28/6-2019.

Publicering i Dalslänningen  19/11-2019, och Smålandsposten 26/11-2019.

Publicering i Dalslänningen 19/11-2019, och Smålandsposten 26/11-2019.

Smålandspostens senaste publicering om Tommy Dahlman var en av Älmhultsredaktionens mest lästa artiklar på webben i höstas.

Så kallad ”time-out” från offentligheten menar sig Tommy Dahlman redan ha haft. Han berättar om fyra månader borta från mikrofonerna, då han i höstas satt hemma och skrev innan bokturnén påbörjades. Åhörarna i salen på Scandic Star i Sollentuna ger återigen sitt bifall. Men de får förstås bara höra en sida av berättelsen.

Läs mer Tommy Dahlmans offentliga uppdrag på Kanal 10 pausas efter rattfylla

Inte längre pingstpastor

I sin bok uttrycker han att pingströrelsens ledning aldrig har tagit kontakt. Dahlman säger att närmare 90 procent av kollegorna på de kristna plattformarna har tagit bort honom från vänlistan.

Pingströrelsens föreståndare Daniel Alm är, när Dagen kontaktar honom, väl införstådd med många av turerna kring Tommy Dahlman, som inte längre har vigselbehörighet i pingströrelsen och som inte längre tillhör pastorsgemenskapen i Pingst sedan några år.

– Vi vill gärna bidra med rehabilitering och stöd till pastorer i sådana här situationer, säger Daniel Alm. För några år sedan hade vi en process där vi bland annat uppmanade honom att reda ut en del spänningar som fanns med den lokala församlingen. En pingstpastor måste ha en lokal församling bakom sig.

– Men han valde att gå en annan väg med andra uppdrag och arbetsgivare, och då ströks han ur vårt pastorsnätverk efter ett tag.

Läs mer Tommy Dahlman påstod sig ha vigselrätt – men blev av med den 2013

Daniel Alm.

Daniel Alm, föreståndare, Pingst FFS.

Daniel Alm säger att Pingst har regionledare ute i landet som församlingar och/eller pastorer kan höra av sig till om det uppstår problem av olika slag.

– Ofta är det människor som är förkrossade och som vill reda ut saker och ting som hör av sig. När dialogen finns kan vi nästan alltid komma överens om en period av timeout eller andra saker, och här är vi beredda att gå långa sträckor med människor, även om det inte finns någon exakt fastslagen mall.

– Problemen uppstår när någon inte vill ha dialogen med oss.

Förlåtelse ska alltid finnas, och evangeliet visar på vägar till återupprättelse. Men förtroende kan ta tid att bygga upp, säger Daniel Alm, och konstaterar att det för kassören som har förskingrat bostadsrättsföreningens pengar lär ta tid att få bli kassör just där igen.

Röst för gräsrötterna

Tommy Dahlman själv säger till Dagen att rehabiliteringsprogram i princip saknas i alla trossamfund. Han har hört sig för.

– ”Ditt förtroende är förbrukat”, säger en del. ”Bli bilmekaniker i stället”, säger andra. Jag tänker att det ska finnas plats i vårt skrå även för en sådan som Tommy Dahlman. Jag säger det inte kaxigt. Men kanske behövs jag ändå som en röst för gräsrötterna.

Tommy Dahlman tycker att han har kommit ”närmare människor” sedan han fått professionell hjälp, nått vissa insikter och börjat berätta om sina misslyckanden.

Men du har inte alltid varit öppen och ärlig. Vad är det som gör det så svårt att berätta när problemen pågår?

– Skammen. Du måste komma till “the point of no return”. Eller som Jesus gör omskrivningen: ”sanningen ska göra er fria”. Det är ett väldigt vanligt missbruksbeteende att man ljuger och manipulerar och opererar i en slags låtsasvärld. En del av oss måste gå i botten för att inse att vi inte i egen kraft kan fixa det här.

– Jag vet vilka synder jag har gjort.

Divine Favour Mission

Vad ska då hända framåt med Tommy Dahlman när han inte längre har kvar jobbet hos Kanal 10 i Älmhult? Ja, det är inte så lätt att veta, även om det finns ett och annat erbjudande, säger han när vi pratas vid. När jag ett par månader in på 2020 sedan slår en signal till Mattias Lekardal på Divine Favour Mission, som tog emot Tommy Dahlman på Scandic Star i Sollentuna, visar det sig att det är där som nya dörrar nu ska öppnas.

Missionsorganisationen agerar i kristenhetens karismatiska utkanter, utan koppling till något trossamfund. Rörelsen präglas av själavård, bön för sjuka, befrielse och social omsorg om människor i Skandinavien – och stöttar dessutom barnhem i bland annat Uganda, berättar ledaren Mattias Lekardal. Han har bakgrund som pastor i den omskrivna och sedan länge nedlagda pingstförsamlingen Karisma Center i Stockholm.

Organisationens strategi är att arrangera mötessatsningar på en utvald orts hotell en gång i månaden för att skapa kontakter. Ambitionen är att sedan etablera vad han kallar ”Divine center”, där man kan ta emot människor för själavård, helande och sociala insatser. Och även om det inte finns några sådana center i Sverige ännu, så hoppas Mattias Lekardal att ett par snart ska kunna öppnas.

Läs mer Börje Claesson: Jag sörjer med Tommy Dahlman men rattfylla är helt fel

Lämnat Älmhult

Mattias Lekardal berättar att han har känt Tommy Dahlman sedan han var 16 år gammal. Han vill ge Dahlman en ”klar och tydlig roll i Divine”.

– Jag vet om hans många turer, men vi har förtroende, även om jag förstår om det kan vara förbrukat på en del andra ställen. Jag vill skapa en miljö där folk ska få både en andra och tredje chans om det behövs. Här är det okej att prata om saker och gå vidare, säger Mattias Lekardal.

Nu har Tommy Dahlman lämnat Älmhult och Kanal 10 för att flytta tillbaka till Dalsland. Han har klivit på sin nya tjänst som marknadschef för Divine, där han redan har predikat en del senast tiden. Bokturnén är avslutad.

Han säger sig vara glad för att ha fått ett förnyat förtroende, och talar om att han kommer att få möta andligt hungrande människor, även om de – med Tommy Dahlmans ord – ”lever lite vid sidan av de traditionella kyrkosamfunden” där han tidigare mest har rört sig.

Läs mer Tommy Dahlman påstod sig ha vigselrätt – men blev av med den 2013

Fler artiklar för dig