Dokument

En era över - Kaggeholms folkhögskola lämnar Kaggeholm

En nödvändig flytt för att skolan ska utvecklas, menar ägarna. – Kagge har betytt jättemycket för mig, säger före detta eleven Annasara Yderstedt som döptes på skolan.

1 av 16

Kaggeholms folkhögskola cirka tre mil utanför Stockholm är i flyttagen, ett faktum som inte tycks bekomma de elever som småpratandes släntrar in till förmiddagsfika i skolans matsal en måndag förmiddag när Dagen är på besök. Säkert finns här flera blivande missionärer, pastorer, musiker och journalister. Eller varför inte en eller annan kulturarbetare?

Skolan har under tre kvarts sekel gjort sig känd som en plats där bildning varit i fokus. Med det latinska ordspråket Ora et labora – Bed och arbeta – som motto, sammanfattas uppdraget.

Länge var Kaggeholm en plantskola framför allt för Pingströrelsens olika verksamhetsgrenar. Med tiden har skolan inte enbart rekryterat från frikyrkorna utan också lockat en hel del elever utan kristen bakgrund eller koppling. Inte minst genom massmedielinjen som startades 1974 och som sedan dess utbildat åtskilliga journalister, varav flera blivit kända i riksmedierna.

Lewi Pethrus tog upp frågan 1920

Det dröjde dock många år innan pingstledaren Lewi Pethrus fick sin vilja igenom om att starta en folkhögskola. Redan 1920 tog Pethrus första gången upp frågan i Filadelfiaförsamlingens i Stockholm äldstekår. Men bröderna var tveksamma, företaget ansågs som alltför svårt att genomföra.

Att få stopp på avkristningen i samhället var en stark drivkraft bakom idén. Pethrus ville göra något för att skydda barnen och ungdomarna från denna farsot. Han fick sin vilja igenom till slut och invigningshögtiden hölls den 15 september 1942 i Rörstrands slott.

Rörstrands folkhögskola, som Kaggeholms folkhögskola kallades i början, stannade dock bara i drygt ett år i slottet vid Birkaplan.

Lewi Pethrus framför Kaggeholms slott.

Lewi Pethrus framför Kaggeholms slott.

På Helgö utanför Stockholm, med lantgårdar och beteshagar som närmaste grannar, låg nämligen Kaggeholms slott. Slottet med tillhörande egendom köptes av Filadelfiaförsamlingen för 200 000 kronor, en summa som motsvarar cirka 3,7 miljoner med dagens penningvärde.

Den 1 februari 1944 – för nästan exakt 75 år sedan – flyttade Rörstrands folkhögskola till Kaggeholms slott och blev då Kaggeholms folkhögskola.

Såldes för 93 miljoner kronor

Säkert myllrade det vid det tillfället av liv och rörelse i slottet, som användes som undervisningslokaler. Numera är bilden en lite annan. När Dagen besöker Kaggeholm är området kring slottet öde och tyst. Inte en levande själ inom synhåll, snön ligger vit på marken och det enda som vittnar om att en förändring är på gång är några byggställningar på gården utanför.

Sisyfosgruppen, som tog över ägandet av hela anläggningen den 1 juni förra året, har tjuvstartat med renoveringen.

Slottet från 1700-talet är Kaggeholms juvel, en stor anledning till att Olle Larsson, grundare och ägare av Sisyfosgruppen, slantade upp 93 miljoner kronor för att kunna förvärva alltihop. Samma företag som för några år sedan köpte Venngarns slott i Sigtuna, som också det tidigare ägdes av pingströrelsen, och som även införskaffat Dragons Gate mellan Stockholm och Gävle.

Olle Larsson.

– Kaggeholms vackra läge vid Mälaren, slottet, naturen och alla fina omgivningar är just den typ av anläggning där vi ser en stor potential. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med kommunen, invånarna, grannarna och företagarna för att hitta en väg att utveckla Kaggeholm. Vi vill göra området tillgängligt för fler, säger Olle Larsson.

En bit därifrån, i skollokaler av betydligt senare tillkomstdatum, står Mats Levander, skolans biträdande rektor, och väntar. Han undervisar på skolans medieutbildningar, som fått rykte om sig som en av landets bästa.

Ovissheten är över

Mats Levander visar runt i den del av skolbyggnaden som förutom diverse lektionssalar bland annat består av musikstudio, en sliten gymnastiksal och ett bibliotek med stora fönster och en vidunderlig utsikt över Mälaren. Biblioteket ligger på andra våningen i en tillbyggnad och känns fint och modernt.

– Det har varit en lång process och nu ser vi fram emot att flytta, säger Mats Levander.

Mats Levander, biträdande rektor på Kaggeholms folkhögskola.

Mats Levander.

Det är tydligt att han är lättad över att äntligen veta hur det ska bli.

– Ovissheten, att inte veta om det ska bli en flytt eller inte och var vi i så fall skulle flytta, har varit påfrestande, erkänner Mats Levander, som själv är före detta Kagge-elev och varit i pingströrelsens tjänst under stora delar av sitt vuxna liv. Nu har han och hela skolan siktet inställt på att packa och ge sig iväg.

Några flyttkartonger syns dock inte, ett tecken på att det dröjer ett tag innan det blir skarpt läge. Den sista tiden på Kaggeholm hyr skolan in sig i väntan på flytt.

Förhoppningen var att skolan skulle flytta in hösten 2019, men projekteringen i Rörstrands slott, som byggdes på 1600-talet, har blivit försenad. Det innebär att flytten av verksamheten troligen kommer att ske till vårterminen 2020.

Läs mer: Klappat och klart mellan Filadelfia och Kaggeholm

”Utan Kaggeholm hade dans inte varit mitt yrke”

Tusentals elever har genom årens lopp passerat Kaggeholm. En av dem är Annasara Yderstedt som gick danslinjen 2008–2009. Hon vittnar om skolans betydelse för de yrkesmässiga kunskaper som hon fick där.

– Året på Kaggeholm betydde jättemycket för mig. Utan Kaggeholm hade dans aldrig varit mitt yrke i dag. Med mottot ”dans är viktigt men du är viktigare”, som våra lärare hela tiden påminde oss om, vågade jag satsa på en karriär i en oerhört tuff bransch, berättar hon medan vi går ut i vintervädret igen.

Sedan några år försörjer hon sig som dansare på heltid. En hårt arbetande egenföretagare som under tiden på Kaggeholm mognade som människa, tog nya steg i sin kristna tro och blev klar över vad hon ville satsa på som sitt yrke.

På Kaggeholm bestämde hon sig också för att bli döpt, ett beslut som växte fram genom den undervisning hon fick i trons grunder. Vi går bort till den brygga som vetter ut mot Mälaren där dopet skedde. Stående på bryggan i det kalla vinterlandskapet berättar Annasara om dopgudstjänsten den 4 juni 2009 då hela skolan var delaktig och varför hon ville bli döpt.

– Jag har varit kristen i hela mitt liv och växt upp i en församling men valde att vänta med dopet eftersom jag inte ville bli döpt bara för att mina kompisar blev det. På Kaggeholm blev det tydligt för mig varför den som tror bör bli döpt.

Annasara Yderstedt gick danslinjen på Kaggeholms folkhögskola 2008-2009.

Annasara Yderstedt.

– Kaggeholm har också gett mig vänner för livet, vi har fortfarande kontakt och träffas regelbundet. Vi har de senaste åren åkt ut hit ibland eftersom platsen betytt så mycket och bär på så många positiva minnen.

Var lärare i 41 år

Många liknande berättelser finns om hur livet tagit en ny och kanske oväntad riktning just på Kaggeholm. I 75 år har skolan varit lokaliserad inte långt från Birka där Sverige kristnades.

Riktigt så länge har inte Maggan Engman varit platsen trogen. Hon kom till Kaggeholm som lärare hösten 1973 och var anställd i 41 år, vilket förmodligen är något slags rekord. Ingen nu levande lärare har varit anställd lika länge på skolan.

Numera är Maggan Engman, som slutade sin anställning 2014, pensionär men undervisar några timmar i veckan. Hon sökte dock aldrig tjänsten, utan blev erbjuden den.

– Åke Boberg, som var rektor på den tiden, ringde och undrade på sitt lite barska sätt vad jag jobbade med. Innan jag hann svara fick jag mer eller mindre en order att komma till Kaggeholm.

Maggan Engman, lärare på skolan 1973-2014.

Maggan Engman

.

Samma dag tackade Maggan ja till jobbet och 23 år gammal började ett nytt kapitel i hennes liv. Hon var ett oprövat kort med en magisterexamen i engelska, tyska och litteraturvetenskap från Stockholms universitet på sitt cv, och visade snabbt vad hon gick för.

– Det var vad Gud ville med mitt liv. Utan introduktion eller förberedelse kastades jag in i något som jag visste väldigt lite om. Men jag växte med förtroendet och ansvaret och trivdes jättebra.

Vad tycker du om att Kaggeholm ska flytta?

– Jag är inte nostalgisk men det kommer nog att krävas ganska mycket för att få det till en sammanhållen enhet. Till exempel att eleverna inte längre bor på internat kan få betydelse. Kaggeholm har varit det andra hemmet för många. Deras första boende.

– Jag tror också att det finns fördelar med att komma in till stan. En nystart som gör att skolan utvecklas. Kanske kan det locka elever som föredrar närheten till det stora utbudet i en storstad, säger Maggan Engman och summerar sin inställning:

– Allt har sin tid. Kanske har Gud något nytt på gång som ingen ser i dag?

"Förstår de som är besvikna"

Den tanken ligger i linje med Johannes Magnussons vision. Han är ordförande Stiftelsen Pingstförsamlingarnas skol- och kursverksamhet, PSK, som äger Kaggeholms folkhögskola och fyra andra folkhögskolor: June i Jönköping, småländska Mariannelund, Dalkarlså i Umeå och Vinga i Göteborg.

Johannes Magnusson, ordförande i PSK.

Johannes Magnusson, ordförande PSK.

– Jag har själv inte gått på Kaggeholm och har därför inga personliga band till skolans fastigheter. Men jag förstår de som är ledsna och besvikna över att vi lämnar Kaggeholm. För mig var beslutet att sälja Kaggeholm och flytta till Rörstrands slott inte särskilt svårt, säger han.

Stora renoveringsbehov på Kaggeholm

Beslutet att sälja togs för drygt två år sedan, men lösningen på fastighetsfrågan har diskuterats betydligt längre än så.

– Sedan jag kom in i styrelsen 2006 har frågan varit uppe vid flera tillfällen. Att vi landade i beslutet att sälja beror på att det i längden inte var ekonomiskt försvarbart att vara kvar på platsen, säger Michael Jonsson, vice ordförande i Kaggeholms styrelse, som själv var elev på Kaggeholm på 1980-talet.

Michael Jonsson, vice ordförande i Kaggeholms styrelse.

Michael Jonsson, vice ordförande, Kaggeholms styrelse.

Han syftar på de stora underhålls- och renoveringsbehov Kaggeholm står inför och som en konsult beräknade till mellan 35 och 40 miljoner kronor. Summor som ansågs för höga för att motivera en fortsättning på den nuvarande platsen.

– När olika möjligheter att finansiera en upprustning, som att stycka av och sälja tomter, stötte på patrull återstod bara försäljning. Vi ser det som en nystart, som en fantastisk möjlighet att ta nästa steg i skolans utveckling, säger Michael Jonsson.

– För oss har en flytt av Kaggeholm varit en överlevnadsfråga, annars hade det varit svårt att driva skolan vidare, säger Johannes Magnusson.

"Vill komma närmare församlingsrörelsen"

Ytterligare ett argument som hörts i debatten är att man vill ”komma närmare församlingsrörelsen”. Och församlingsrörelsen blev i detta fall Filadelfia i Stockholm, där allting började på 1940-talet.

Att Kaggeholms folkhögskola snart flyttar till Rörstrands slott innebär att cirkeln sluts. Flera personer som Dagen pratat med talar om ”att komma hem”. I Filadelfiakyrkan, som planerar att bygga om sin kyrka och som räknar med att därefter kunna samutnyttja lokaler med folkhögskolan, är glädjen stor.

– Nu håller vi på att tömma slottet så att vi kan börja renovera och bygga om så att det passar för folkhögskolans behov. Det handlar bland annat om nyinstallation av ventilation, el och liknande. De gamla kakelugnarna från den tid då slottet var porslinsfabrik kommer vi att låta vara kvar, säger Sören Eskilsson, vice föreståndare i Filadelfiakyrkan och ansvarar för ombyggnationen.

Rörstrands slott och slottscafé görs i ordning för att ta emot Kaggeholms folkhögskola.

Rörstrands slott, som ligger i anslutning till Filadelfia Stockholm.

Byter inte namn

Sedan ett par månader samägs Rörstrands slott av Filadelfiaförsamlingen och PSK genom att ett fastighetsbolag har bildats där de äger 50 procent var. Lokalerna i Rörstrands slott blir till ytan mindre än de lokaler Kaggeholms folkhögskola förfogar över i dag.

– Vi har kapacitetstestat och känner oss övertygade om att det kommer att fungera bra när allt och alla är på plats. Dessutom får vi tillgång till lokaler i Filadelfiakyrkan som vi samutnyttjar med församlingen. Så jag är övertygad om att det ska fungera, säger Mats Levander.

Den första årskullen på Rörstrands folkhögskola 1942–1943 hade totalt 29 elever jämfört med de ungefär 130 elever som det ska finnas plats för när skolan flyttar in i Rörstrands slott vårterminen 2020. Dessutom tillkommer ett 20-tal lärare.

– Något namnbyte är inte aktuellt. Kaggeholms folkhögskola är ett så starkt varumärke att vi beslutat att behålla det, säger Michael Jonsson.

Se också TV: Så ser nya Kaggeholms folkhögskola ut efter flytten

Fler artiklar för dig