Dokument

Så ser de olika kyrkorna på nattvard i dag

Nattvardsmåltiden en av de svåraste ekumeniska frågorna i Sverige.

Alla kyrkor anser att Kristus på något sätt är närvarande i nattvardsfirandet, men i katolska, ortodoxa och Svenska kyrkan kan endast ämbetsbärarna dela ut nattvarden/eukaristin. Katoliker och ortodoxa kan inte fira måltiden ihop med andra kyrkor - och i vissa kyrkor är måltiden öppna för alla.

Frikyrkorna

I det frikyrkliga nattvardsfirandet är vinet och brödet en symbol för Jesu kropp och blod. Nattvarden ses som en påminnelse, en andakt och en gemenskapshandling omkring det Jesus gjorde för människan genom sin död och uppståndelse. Att ta del av nattvarden ses även som ett konkret mottagande av Jesus in i det egna livet.

De flesta frikyrkor praktiserar öppet nattvardsbord där alla som bekänner sig till Jesus är välkomna. Inga bara pastorer utan även lekmän, som utses inom församlingen, får dela ut nattvarden.

Aldrig för sent! Det sade många på Facebook, sedan de sett de fina bilderna från Dona Penhas första nattvard, 101 år gammal. (Här nattvardsfirande i Stockholm).

På vissa håll har även frikyrkan rört sig åt det sakramentala, och har ibland med mer av liturgi i nattvardsfirandet.

Svenska kyrkan och EFS

Kristi kropp och blod ses som verkligt närvarande i nattvarden utan att detta slutar vara just bröd och vin (konsubstantiationsläran). Nattvarden anses ge gemenskap med Jesus som försonare, men det förutsätter också att mottagaren är döpt och har bett om förlåtelse för sina synder.

Nattvarden i Svenska kyrkan är ett sakrament (nådemedel) och kan delas ut enbart av en vigd präst. Nattvardsbordet är öppet och kyrkan avvisar ingen som vill delta. Om prästen däremot får veta att någon mottagare inte är döpt så bör prästen be om ett samtal som kan leda till dop.

Katolska kyrkan

En katolik tror att det i eukaristin (nattvarden) – ett av sakramenten - sker en förening med Kristus. En förvandling av brödet och vinet äger rum i mässan i samband med att instiftelseorden läses (transsubstantiationsläran). Trots att det uppdukade på bordet fortfarande smakar och ser ut som bröd och vin (materien), har elementen efter invigningen förvandlats till Kristi kropp och blod i sitt väsen (substansen).

Viktig ordning. ”Jag är kritisk till att vi firar nattvard så sällan, och att man tänker för slarvigt om det”, säger pastor Mikael Karlendal som tycker att nattvardsfirandet kommit i skymundan.

Det bröd som blir över är föremål för tillbedjan, medan vinet oftast dricks upp av prästen ensam. Vinet - Kristi blod - får inte hällas ut.

Katolska kyrkan har ett slutet nattvardsbord och ser eukaristin som ett tecken på enhet. Katoliker kan därför inte dela den heliga kommunionen med kristna från andra samfund. Endast ämbetsbäraren kan dela ut nattvarden.

Ortodoxa kyrkorna

I eukaristin tror de ortodoxa kyrkorna på förvandling av brödet och vinet (transsubstantiation) till Kristi kropp och blod, detta på samma sätt som Jesus var både Gud och människa genom inkarnationen.

Till skillnad från i Katolska kyrkan anses förvandlingen dock inte ske när instiftelseorden läses i mässan, utan strax efteråt när den helige Ande nedkallas över gåvorna (epiklesen).

Endast den ortodoxa troende som har full enhet i tron och gemenskap med sin kyrka får ta emot eukaristin tillsammans. Det innebär att exempelvis en grekisk-ortodox inte kan fira nattvard med en syrisk-ortodox. Än mindre kan de ortodoxa fira nattvard med kristna från andra kyrkofamiljer. Brödet och vinet får inte förspillas och endast ämbetsbäraren kan dela ut nattvarden.

Fler artiklar för dig