Dokument

Volontärer i messiansk-judiska byn: ”Speciellt ställe att vara på”

YAD HASHMONA. Svenskorna Amelia Orre och Miriam Blanchette är volontärer i den messiansk-judiska byn på berget utanför Jerusalem.Det är hårt jobb – och en andligt berikande erfarenhet.

Ungefär 25 volontärer från hela världen finns alltid i Yad Hashmona. De stannar upp till ett halvår och arbetar i byns kooperativt ägda hotell och restaurang i utbyte mot kost, logi och fickpengar.

Miriam Blanchette, 35, från Västerhaninge utanför­ Stockholm berättar att hon är uppvuxen i ett kristet hem där Israel alltid var en del av familjens liv. Hon har besökt Israel flera gånger och tillbringar nu fem månader hos de messianska judarna i bergen väster om Jerusalem, där hon jobbar som servitris.

– Jag känner mig berikad, det här har fördjupat min tro. Jag har alltid vetat att Jesus var jude, men har inte känt på samma sätt som nu, säger Miriam som arbetar som fritidsledare hemma i Sverige.

– Det är ett speciellt ställe att vara på. Den fantastiska naturen. Och närheten till Gud, vi pratar alltid om vår tro. När vi jobbar lyssnar vi på lovsånger. Vi har bön före varje skift. Det är en starkt religiös, andlig atmosfär, säger hon.

Lär känna Israel bättre

Också Amelia Orre, 22, undersköterska från Ha­paranda kommer från ett kristet hem. Familjen tillhör det laestadianska Haparanda fridsförbund.

– Det här är en bra chans att lära känna Israel bättre och skönt att ta en paus från jobbet hemma. Här får jag se det bibliska landet och känna kristen gemenskap. Jag träffar kristna från hela världen och messianska judar, säger Amelia som arbetar som rumsstäderska på hotellet.

– Det är väldigt intressant med de messianska judarna. De tar till sig det gammaltestamentliga och tror på Jesus, säger hon.

Miriam Blanchette säger att jobbet som servitris är slitsamt, men att hon ser det som ett ”tjänandeprojekt”. Hon serverar hotellets gäster men också på konferenser och olika evenemang som judiska bar mitzva-fester och andra familjehögtider.

– Vi jobbar hårt. Vi gör det för dem som kommer hit, för det här stället, för Gud. Det är fantastiskt att det finns judar här som tror på Jesus och sprider det budskapet, säger hon.

”Mina perspektiv har vidgats”

Miriam berättar att det som gjort största intrycket på henne under vistelsen i Yad Hashmona var en konferens med kristna arabiska kvinnor och messianska judiska kvinnor.

– De arbetade för samförstånd och för att hela de sår som finns. De sjöng lovsånger på arabiska och hebreiska och kom tillsammans i sin kristna tro. De judiska kvinnorna tvättade fötterna på de arabiska för att uttrycka kärlek och förlåtelse, säger Miriam Blanchette.

– Jag kom hit som oerhört engagerad och okritisk proisrael. Men nu har jag mött olika grupper, träffat människor från båda sidor.

– Mina perspektiv har vidgats, mina ögon har öppnats. Nu känner jag att båda har rätt till det här landet och fördömer våld på båda sidor, säger hon.

Fler artiklar för dig