Dokument

Tidslinje: Mitt kors – från början till ”slut”

Det här har hänt sedan sedan facebookgruppen Mitt kors startade den 26 juli 2016.

1 av 2

Läs mer: Därför exploderade debatten om korset

TV: Annika Borg om hur Mitt kors startade

26 juli: Den katolske prästen Jaques Hamel mördas av två jihadister. Samma dag beslutar sig de tre prästerna bakom sajten Kristen opinion att starta Facebookgruppen Mitt kors.

31 juli: Dagen uppmärksammar Mitt kors för första gången, i en kort artikel som läggs upp på vår sajt, som sedan blir notis i tidningen.

1 augusti: Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg skriver på sin privata Facebooksida, där han menar att Mitt kors känns uppviglande och okristligt.

3 augusti: Katolskt magasin upprörs över Gunnar Sjöbergs Facebook-kommentar.

4 augusti: Kritiken sprider sig, Expressen och Dagen uppmärksammar kritiken. Gunnar Sjöberg väljer att förtydliga sig på sin blogg.

5 augusti: Åke Bonnier, biskop i Skara stift, skriver ett blogginlägg, där han såväl lyfter fram korset som symbol, men samtidigt varnar för att det går att missbrukas. Expressen publicerar en debattartikel av historikern David Lindén, om att det är ängsligt av Svenska kyrkan att inte stödja Mitt kors. Kristna tidningar som Kyrkans Tidning, Signum och Världen i dag uppmärksammar korsbråket.

7 augusti: Göteborgs-Posten, Nerikes Allehanda skriver om korsbråket på respektive ledarplats.

8 augusti: I Dagens nyheter skriver Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, tillsammans med muslimer, judar och katoliker, en artikel där de varnar för "upprop till kulturkamp", som många tolkar in som en replik i korsbråket. Flera skribenter uppmärksammar Mitt kors, bland annat Margit Richert i Svenska Dagbladet och Ann Heberlein i Expressen.

9 augusti: Gunnar Sjöberg berättar att han försökt gå med i Mitt kors, men nekats. Debatten pågår i flera av de stora dagstidningarna.

10 augusti: Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark spelar in en film som han lägger ut på Facebook, där han kritiserar Svenska kyrkan för att vara vänstervriden och inte våga stå upp för kristna värderingar.

12 augusti: Gunnar Sjöberg förklarar sig i P1:s program Människor och tro.

14 augusti: Johanna Andersson, en av de tre initiativtagarna, begär utträde ur Svenska kyrkan och skriver om varför på sajten Kristen opinion. Författaren Göran Rosenberg skriver en debattartikel i Expressen, "Vems kors bär du?", som kritiserar Mitt kors-initiativet.

15 augusti: Annika Borg, en av de tre initiativtagarna till Mitt kors, kräver en ordentlig ursäkt av Göran Rosenberg. Dagens nyheters ledarskribent Erik Helmersson skriver att det inte kan ses som ett korståg att stödja förföljda kristna genom att bära kors.

16 augusti: Humanisternas Christer Sturmark går med i Mitt kors. Dagen lägger på kvällen ut artikeln om att Svenska kyrkans biskopar duckar på frågor om Mitt kors, och efter det går ärkebiskop Antje Jackelén ut på Twitter och debatterar med kritiker och meningsmotståndare.

Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) meddelar att han lämnar Svenska kyrkan, för att han inte hittar några belägg för att kyrkan tar ställning för förföljda kristna.

Expressens ledarskribent Eric Edfors publicerar "Bön för Svenska kyrkan", en satir om hur situationen ser ut.

Uppsalas biskop Ragnar Persenius kommenterar också läget på sin blogg med att "Det här har ju gått överstyr".

17 augusti: Dagens ledarskribent Joel Halldorf skriver att debattklimatet i Svenska kyrkan måste reformeras, och pekar ut två läger, team Annika och team Antje, som hela tiden vill se fel hos den andre. Kyrkans Tidning skriver att Västerås biskop Mikael Mogren gått med i Mitt kors. Samtidigt publicerar Hallands Nyheter en insändare av Ulla Rickardsson, en av toppolitikerna i kyrkomötet, med budskapet att korskampanjen är kränkande för Svenska kyrkan.

18 augusti: Tidningen Dagen går med i Mitt kors, och väljer att publicera ett kors på framsidan på varje tidning resten av månaden. Flera tidningar skriver fortfarande i ämnet.

20 augusti: TT skriver om korsdebatten, att det blottar kyrkans kris. Artikeln publiceras i en rad tidningar över hela landet.

22 augusti: Dagen publicerar en intervju med Härnösands biskop Eva Nordung Byström på sajten, som kommer i papperstidningen dagen därpå, där hon kallar Mitt kors-debatten för en storm i ett vattenglas.

24 augusti: Gunnar Sjöberg skriver en krönika i Norrbottens-Kuriren, om hur missuppfattad han blivit under sommaren.

25 augusti: Annika Borg och Antje Jackelén möts i SVT:s debattprogram OpinionLive, där ärkebiskopen tillbakavisar att Svenska kyrkan skulle vara emot Mitt kors, samt erkänner att Gunnar Sjöberg uttryckt sig mindre lämpligt i sitt blogginlägg.

Ebba Busch Thor (KD) blir den första (och hittills enda) partiledaren att gå med i Mitt kors.

29 augusti: Aftonbladet kultur publicerar skämtteckningen #mitthatkors som satir över lättkränkta kristna.

2 september: Mitt kors har ungefär 10 000 medlemmar.

Fler artiklar för dig