Dokument

Svenskar efter tiden på Bethel: En kultur där man uppmuntras till helande

Många som gått Bethel School kommer tillbaka förändrade. Alexander Edsmyr och Robin Eklind är två tidigare elever som vittnar om att det egna kristna livet blivit helt annorlunda efter tiden på skolan.

1 av 2

Frihet. Det är vad Alexander Edsmyr förknippar med Bethel. Som pingstvän sedan barnsben har han alltid haft en tro på övernaturliga ingripanden. Men när han första gången besökte Bethel Church i Redding tillsammans med sin fru upplevde han något som han saknat.

– Det var en helt ny frihet. Det fanns en mängd uttrycksformer, och man kände inte någon förväntan på att man behövde vara på ett visst sätt som kristen, säger han.

Det goda intrycket gjorde att familjen hösten 2014 flyttade till Redding. Alexander började på bibelskolan.

– Man läser mycket i Bibeln på skolan, men målet är inte att få en relation till Bibeln utan att uppleva Guds kärlek och att praktisera det vi läser om, säger han.

Han beskriver en atmosfär där bön för helande och profetiska ord inte är undantag utan regel.

– Vi bad mycket och många blev helade. Jag minns en tjej som blev helad från dyslexi och började läsa Bibeln på ett helt nytt sätt. Hemma i Sverige hade jag troligtvis inte tidigare tänkt att det var något man kan be för.

Kan det ha förekommit att människor sa att de blev helade men inte blev det?

– Kanske. Det är en kultur där man uppmuntras till helande. Men jag upplevde inte att ledarskapet pressade någon att vittna, och när kyrkan dokumenterade helanden så gjorde de det på ett gediget sätt, säger han.

– Jag tycker ändå en sådan miljö där man förväntar sig helanden har enorma fördelar framför att inte förvänta sig något alls.

"Har satt djupa spår"

I dag är Alexander hemma i Kungsbacka igen, men tiden i Bethel har satt djupa spår. Han är säkrare på vem Jesus är och vem han själv är. Det övernaturliga är betydligt mer naturligt för honom.

– Det är inte så att jag profeterar över alla jag möter. Men jag vet att jag har det i mig, det är något normalt. Det är inte konstigt om någon blir helad på en pendeltågsstation, säger han.

– Förr knöt jag ofta sådana förväntningar till stora möten och konferenser, men nu ser jag inte så stor skillnad på stora och små sammanhang. Jesus vill möta dig överallt.

Gjorde upp med sin prestationskristendom

Alexander är engagerad i samma församling som tidigare, men träffar regelbundet andra som bott i Redding. Bara under året han var där fanns det ett 40-tal svenskar som på olika sätt var knutna till Bethel Church.

– Det är enkelt att umgås för vi har delat många upplevelser, säger han.

En annan före detta bibelskoleelev är Robin Eklind, som i dag går kandidatprogrammet på Örebro teologiska högskola. Han studerade tre år på Bethel School.

– Det som betydde mest för mig är gudsbilden. Gud är en far som älskar oss. Jag fick göra upp med prestationskristendom, att jag hela tiden måste göra något för att förtjäna Hans kärlek. Jag behöver inte jämföra mig med andra utan kan vara tacksam för den jag är,

Även med några års perspektiv menar Robin Eklind att Bethel Schools undervisning i grunden är god.

– Jag tror att till exempel undervisningen om Guds rike och Guds kärlek kan betyda mycket för oss i Sverige. Sedan kan man aldrig ta något rakt av, vi får pröva vad som passar in i ett svenskt sammanhang.

Tror att Bethel Churh kan inspirera

Även om Bethel inte är en församlingsgrundande rörelse finns det flera svenska församlingar som hämtar inspiration därifrån. One heart church i Stockholm är ett exempel på det. Pastor Maria Sjögren tror att Bethel kan betyda något för kristenheten i Sverige.

– Jag tror att Bethel Church kan inspirera oss till en djupare relation till Jesus. Något som Bethel kan ge oss inspiration till är att ett smort liv och ett övernaturligt kristet liv är för alla kristna, eftersom alla människor har ett värde i Guds ögon.

Hur tror du framtiden ser ut för rörelsen i Sverige?

– Bethel älskar att hjälpa andra att växa till i sin kallelse och tjänst, men önskar inte att skapa ett kyrkosamfund, utan vill bara vara en välsignelse. Och vem vill inte ha en församling som upplever helande, ser människor bli frälsta och berör samfund kring sig? Det är Bethel bra på.

---

Fakta:

  • Profetisk konferens pågår

    Denna helg samlas tusentals människor till Bethel churchs profetiska konferens.

    Alla platser i kyrkan med biutrymmen är fyllda men konferensen kan, mot en avgift på 40 dollar, följas via Bethels tv-station.

    Huvudtalare är David Wagner, grundare av Father's Heart Ministries med bas i Florida, Lisa Bevere som tillsammans med sin man John startat Messenger­ International och Bethels­ senior­pastor Kris Vallotton.

    – Det är en av årets höjdpunkter och flera svenskar har flugit över bara för att vara med på konferensen, säger Alexander Edsmyr.

---

Fler artiklar för dig