Dokument

Så har Bethel i USA blivit en svenskskola

I en avlägsen del av Kalifornien ligger en av Sveriges populäraste bibelskolor. Bethel School har på kort tid blivit en magnet för unga kristna som vill uppleva Guds kärlek, helande och gemenskap.Men alla är inte lika positiva. Kritiker pekar på märkliga företeelser som bönesamlingar vid gravar­ och guldstoft från himlen.

1 av 6

I all karismatisk kristendom finns en laddning och längtan. Om nu Gud vill hela, varför sker det inte oftare? Om nu Gud har lovat att utgjuta sin Ande, varför är det så ofta torrt och grått i kyrkan?

För många som har brottats med dessa frågor har Bethel Church i staden Redding i Kalifornien blivit ett svar. Där försöker man just göra det övernaturliga naturligt, och församlingens bibelskola heter också Bethel School of Supernatural Ministry.

Rapporterna därifrån handlar ofta om helande och profetiska ord, men också om kreativ öppenheten och varm gemenskap.

Har besökt New Wine flera gånger

Bethel tillhör inte de största församlingarna i USA, och ledaren Bill Johnson är inte heller en verklig kändispastor. Ändå verkar Bethel slagit an en ton just bland svenskar. Kanske beror det delvis på musiken. Församlingens lovsångsgrupp, Jesus Culture, har fått ett brett genomslag och skapat intresse för rörelsen.

Men främst har det ekumeniska nätverket New Wine bidragit till att bana väg. Bill Johnson och andra företrädare för församlingen har vid flera tillfällen gästat New Wines konferenser. Mycket uppmärksammad blev till exempel den helandeskola som New Wine arrangerade i Malmö 2011.

Hans Wolfbrandt, som är ordförande i svenska New Wine och kyrkoherde i Lysekils församling, berättar att Bill Johnson först kom till New Wines konferenser i England.

– Precis som anglikanerna tog in John Wimber (en av förgrundsgestalterna i den karismatiska Vineyardrörelsen) på 1980-talet så tog de in Bill Johnson och Bethel. Vi i Sverige kände att vi också ville bli berikade av orden och kraften i Bethel. De hade sund bibelundervisning och den helige Andes kraft i upprättandet av människor, säger Hans Wolfbrandt.

Det som fascinerar många kristna i kontakten med Bethel är just betoningen på att Gud verkar i dag, att Guds rike är en realitet. Det kristna livet handlar inte om passiv väntan på att en dag få komma in i paradiset, utan de himmelska krafterna är verksamma just nu på jorden.

Bill Johnson uppmanar kristna att ta ”tag i Guds kraft och Guds visdom” för att förändra individer, familjer, samhällen, städer och nationer. Han uttrycker det på ett kärnfullt sätt: ”Det är Guds uppgift att ta mig till himlen. Min uppgift är inte att ta mig till himlen utan att ta ner himlen till jorden genom mina böner och min lydnad.”

Tanken är att det övernaturliga ska bli naturligt. I Bethel Church och i bibelskolan är det därför självklart att be för helande, att profetera och att förvänta sig andra gudsingripanden.

Hans Wolfbrandt tycker att detta varit en viktig inspiration.

– Vi har sett att tillbedjan och helande varit något som Gud har påmint oss om, genom Bethel. Och vi har i Bethel känt igen mycket av John Wimbers arv. I Bethel ligger inte fokus på att det ska komma en helandeevangelist och göra allt. Budskapet är att detta är något som allt Guds folk kan ta del av och utföra i vardagen, säger han.

”Detta är ju helt fel”

Men alla tycker inte att Bethel är inspirerande. Det som främst väckt uppmärksamhet är berättelser om guldstoft och änglafjädrar som ska ha fallit över deltagarna i vissa möten. Den tidigare redaktören för amerikanska Charisma Magazine, J. Lee Grady, är tveksam till sådana manifestationer och menar att de kan ta fokus från Jesus.

Den hårdaste kritiken har dock riktats mot det som kallas ”mantle grabbing” (att gripa tag i manteln) eller ”grave sucking” (att suga upp [smörjelsen] vid en grav). I Bethel finns en spridd tanke om att man ska hedra sina ledare men också minnas de predikanter och teologer som gått före i väckelsehistorien.

I vissa fall har detta inte begränsat sig till att sätta en blomma vid en grav, unga kristna också lagt sina händer på gravstenar och bett om att få överta den avlidnes smörjelse.

– I alla väckelserörelser finns det saker i periferin som inte är okej. Detta är ju helt fel. Men jag har i princip läst alla böcker som Bill Johnson har skrivit och där finns inget av att man ska ligga på gravar. Detta är ju inget församlingsledningen står för, säger Hans Wolfbrandt.

Guldstoftet är han mer öppen för.

– Jag har medarbetare som besökte Bethel. Då hände det. Vad det var som hände är svårt att veta, men för mig är det inte svårt att tro att det finns övernaturliga sätt för Guds härlighet att visa sig.

Gudsriket redan är realiserat

De senaste åren har många kristna svenskar, främst ungdomar, rest till Kalifornien för att gå ett eller flera år i Bethels bibelskola.

Ulrik Josefsson, som är utbildningsföreståndare för ALT, menar att Bethel i dag är en av de större svenska bibelskolorna om man ser till antalet svenskar som studerar där. Han tror också att Bethel­ kan få stor inverkan på svensk frikyrklighet.

När han nyligen besökte USA åkte han till Redding där han hade ett längre samtal med Dann Farrelly, dekan på bibelskolan. En av frågorna handlade just om gudsriket, som har en så central plats i Bethels undervisning.

I kristen teologi finns ofta en spänning i beskrivningen av gudsriket, som en verklighet som ännu inte fullt blommat ut. Kristna får leva både med rikedomen i gudsriket och med bristen i världen.

– Jag hade uppfattat det som att Bethel i stället menar att gudsriket redan är realiserat och att frågan bara gäller hur vi tar emot det, säger Ulrik Josefsson.

Men Dann Farrelly höll inte med. Han menade att Bethel faktisk lär ut att denna spänning finns. Däremot har församlingen velat betona starkare än i traditionell teologi att Gud faktiskt griper in, helar och upprättar redan nu.

– Vi hade ett bra samtal, och jag kunde konstatera att jag stod ganska nära ledningen teologiskt. Men det kan vara stora skillnader mellan den teologiska syn som kyrkans ledare har och den som vanliga medlemmar ger uttryck för. När idéerna ska förverkligas kan det bli ganska höga förväntningar hos människor på att gudsriket redan är här fullt ut, säger Ulrik Josefsson.

Han upplever dock inte att det finns ett kravfyllt förhållande till helande i Bethel.

– Inte som det kunde vara i 1980- och 90-talets framgångsteologi. Det är mer som Vineyard. Man har en självklar förväntan på att Gud kommer att gripa in, men konstaterar också, på ett prestigelöst sätt, att ibland gör Han det inte.

Katalysator

Bethel Church har varit med i pingstsamfundet Assemblies of God men lämnade det 2006. Enligt ett uttalande från församlingen handlar det inte om en konflikt utan om att Bethel har en vision om att vara en katalysator i en större väckelse, vilket skulle bryta av från pingstsamfundets kallelse. När Ulrik Josefsson mötte ledande pingstteologer i Kalifornien tog de inte avstånd från Bethel.

– Jag uppfattade det inte som att de såg Bethel som en farlig avvikare.

Även om Ulrik Josefsson inte hissar varningsflagg för Bethels teologi menar han ändå att det kan uppstå problem för unga som gått bibelskolan. Klyftan mellan upplevelsen i Redding och hemförsamlingen i Sverige kan bli stor.

Återplantering viktig

– Om man som ung svensk får vara nio månader i en enorm miljö med 3 000 ungdomar från hela världen, med undervisning och möten varje kväll, så kan det vara svårt att landa hemma.

– Jag uppfattar det som att Bethel vill utrusta människor för att kunna verka i hemmiljön, men frågan är hur de förbereder dem för det. Dann Farrelly medgav att det hade de gjort lite för dåligt.

Kommer Bethel att påverka svensk kristenhet?

– Det klart att det får någon typ av påverkan. Men vad leder det till i långa loppet? Det jag känner mig orolig för är om man inte lyckas med återplanteringen i vardagen.

---

Fakta:

  • Bakgrund

    Bethel Church och Bethel School of Supernatural Ministry ligger i Redding i norra Kaliforniens inland.

    Kyrkan grundades 1952 och växte kraftigt på 1980- och 90-talen.

    1996 blev Bill Johnson föreståndare.

    Bibelskolan startade 1998.

---

Fler artiklar för dig