Evangeliska frikyrkan (EFK) sjuder av liv lokalt och globalt, samtidigt som vi minskar totalt sett. Vi samverkar utifrån visionen att vara ”Växande församlingar som förmedlar hela evangeliet till hela människan över hela världen”.
För en krympande rörelse är frestelsen stor att vända sig inåt. Risken är att vi sliter sönder både varandra och rörelsen om vi väljer den vägen. Teologiska samtal är viktiga! Rent av ett livgivande blodomlopp, när de förs på ett sådant sätt att de kan leda till fördjupad kärlek till Gud och varandra. Vi behöver samtal som driver oss ut i missionstjänst nära och långt borta. Men vi riskerar att accelerera kvävningsdöden genom att använda teologiska samtal för att etikettera varandra.
Den pågående debatten om att EFK kallat Brian Zahnd som talare till Torpkonferensen är den senaste i raden av debatter. EFK-pastorerna Stefan Swärd och Niclas Ljung menar i intervjuer och debattinlägg att det är olämpligt att kalla Zahnd. Några andra EFK pastorer – Anton Fagerstedt, Fredrik Lignell och David Axelsson – har bemött deras påståenden om Zahnds teologi. Det är inte för att kommentera detta ytterligare vi skriver. Vi vill i stället lyfta det vi ser som en stor utmaning för vår rörelse. Nämligen när strävan efter enhetlighet sker på bekostnad av enheten.
Låt oss diskutera teologi för att bryta ny mark och nå nya människor med evangeliet. Inte för att avgöra om vi kan parkera husvagnen på Närkeslätten.
— 27 pastorer i EFK
Tillsammans har vi, exempelvis i vårt Tro- och självförståelsedokument, skrivit fram grundläggande teologi som gör oss tillräckligt trygga i vår identitet för att våga lyssna nyfiket, även till dem som kommer till andra slutsatser. Utifrån en gemensam teologisk grund rymmer vi församlingar med olika betoningar i både form och innehåll. Utifrån denna grund samarbetar vi med organisationer och kyrkorörelser runt om i världen som många gånger gör andra betoningar än de vi gör inom EFK i Sverige.
Låt oss glädjas över vår rörelses vilja och kapacitet att skapa konstruktiva samarbeten. Låt oss fördjupa vår identitet som evangelikala, karismatiska, missionella baptister på ett sådant sätt att människor kan uppleva EFK som en öppen famn där samtalen ryms och vi tror att Gud kan ha ett budskap till oss även om vi inte håller med om allt. När fokus blir att sträva efter enhetlighet i varje enskild fråga riskerar rörelsen att ta allvarlig skada.
Ljung efterlyser ett samtal om vilken teologi som ska råda i EFK. Vi menar att våra gedigna grunddokument redan gjort just det som Ljung efterfrågar. Vad vi däremot inte har gjort ännu är att ta hela evangeliet till hela människan över hela världen. På den resan kommer vi att möta kulturer, religioner och traditioner som utmanar vår teologi och vårt sätt att leva ut den. Låt oss diskutera teologi för att bryta ny mark och nå nya människor med evangeliet. Inte för att avgöra om vi kan parkera husvagnen på Närkeslätten och delta på vår egen midsommarkonferens eller ej.
Vi tror att tystnaden bland pastorskollegor och församlingsmedlemmar i mycket är ett uttryck för trötthet
— 27 pastorer i EFK
Den som läser debattinlägg och kommentarsfält kan lätt få bilden av att strävan efter enhetlighet är stor inom EFK eftersom texter som skrivs om detta genererar mycket medhåll. Då bör man notera att många av författarna och kommentatorerna inte är aktiva i församlingar inom EFK. Det är rimligen mer intressant vad personer som bär ansvar inom EFK-församlingar tycker om EFK än vad de som kommenterar från åskådarplats tycker.
Vi tror att tystnaden bland pastorskollegor och församlingsmedlemmar i mycket är ett uttryck för trötthet över ivern från åskådarplats. Man är trött på markeringar och etiketteringar och orkar helt enkelt inte lägga kraft på att säga emot.
Sverige och hela världen behöver fler växande lokala församlingar. Tillsammans med alla de heliga vill vi förstå höjden, bredden, längden och djupet av Guds kärlek, så att vi blir bättre rustade att gå ut med det glada budskapet om Jesus Kristus till vår samtid. Vi vill bjuda in till tro, omvändelse och dop. Vi vill välkomna nya och redan troende in i våra gemenskaper för tillbedjan, fördjupning och tjänst. Vi är övertygade om att denna vilja kännetecknar vår rörelse oavsett om man läst och skaffat sig uppfattningar om Zahnd eller ej.
Röster har höjts för att bojkotta Torpkonferensen. Vi anser att det är en märklig väg att gå. De senaste åren har vi lärt känna begreppen cancelkultur och filterbubblor. Båda är dåliga och splittrande. I cancelkulturen definierar vi varandra mer utifrån vilka inlägg på exempelvis Facebook vi tryckt tumme upp på än hur vi mötts i tjänst och överlåtelse till vårt gemensamma uppdrag. I filterbubblorna matas vi med ensidiga budskap och gräver ner oss i allt djupare skyttegravar i stället för att mötas i en verklig och överlåten baptistisk gemenskap.
Det av människor tillverkade Babels torn ledde till splittring. Pingstdagen markerar en annan riktning. Anden kan i bästa fall både öka vår kärlek till varandra, Ordet och mångfalden i Guds mission.
Pastorer och missionärer inom EFK:
Johan Arenius, Örebro
Pelle Bark, Askeby, Linköping
Linn Bernberg, Fornåsa
Caroline Cedon, Göteborg
Andreas Dagernäs, Timmersdala
Rikard Edefors, Örebro
Maria Finnevidsson, Chiang Mai
David Fiske, Örebro
Samuel Furingsten, Linköping
Josefin Fållsten, Örebro
Billy Hellmark, Aten/Bodafors
Carl-Johan Hultman, Kisa
Anna-Maria Jonsson, Örebro
Bengt Jörnland, Simrishamn
Håkan Kenne, Landskrona
Johan Pernryd, Malmö
Helen Richard, Göteborg
Kalle Spetz, Skillinge
Eveline Söderblom, Örebro
Kjell Söderblom, Stockholm
Victor Weidersjö, Norrköping
Linnea Åberg, Chiang Mai
Henrik Åkesson, Sundsvall
Lovisa Bernberg, Vaggeryd
Roland Spjuth, Malmö
Elnaz Moradi, Malmö
Edward Härgestam, Fjugesta