Debatt

Skulle Lewi Pethrus känna igen sig i dagens förkunnargärning?

BIBELTROHET. Ibland kan vi behöva gå tillbaka till källorna, till Bibeln och till vår väckelsehistoria, för att se vad som förkunnats förut, skriver Peter Kujala

Finns verklig bibeltrohet i dag, eller är den flexibel, anpassningsbar? Bibelns bud om kärlek och nåd är fundamentet som evangeliet vilar på, och utan dess livgivande blodomlopp blir religionen död, hotfull och dömande.

Men innebär detta en gränslös frihet från Guds uttalade vilja i allt som står skrivet i Bibeln? Jag tror inte det, lika lite som Paulus som skrev om både frälsning genom tro och Guds nåd och om vikten av lydnad till gudsordet, om ett helgat liv i den helige Ande.

Till alla förkunnare skulle jag därför vilja skicka med det ord som Paulus lämnade till ledarskapet i Efesos:

”Jag har inte försummat något som kunde vara till nytta för er. […] Därför betygar jag i dag för er att jag inte är skyldig till någons blod. Jag har inte tvekat att predika för er hela Guds vilja och plan. Ge akt på er själva och på hela den hjord som den helige Ande har satt er som ledare över, till att vara herdar i Guds församling som han har köpt med sitt eget blod. Jag vet att när jag har lämnat er, skall rovlystna vargar komma in bland er, och de skall inte skona hjorden. Ja, ur er egen krets skall män träda fram och förvränga sanningen för att dra lärjungarna över på sin sida” (Apg 20:20, 26-30).

Finns det områden i förkunnelsen som försummats, eller ännu värre förvrängts, vad gäller trohet gentemot gudsordet?

—  Peter Kujala

Tolkningen av varje mening överlåter vi till var och en, i begrundan och för vidare diskussion och bön. Men, finns det områden i förkunnelsen som försummats, eller ännu värre förvrängts, vad gäller trohet gentemot gudsordet?

Ibland kan vi behöva gå tillbaka till källorna, till Bibeln och till vår väckelsehistoria, för att se vad som förkunnats förut och jämföra det med vad som hålls fram i dag.

Pingstförkunnarna till exempel, som nyligen avslutat sina pastorsdagar i Stockholm, skulle deras föregångare i pingstväckelsen – Lewi Pethrus, T.B Barrat och Georg Gustafsson för att nämna några – känna igen sig i dagens förkunnargärning? Skulle Paulus, Petrus och Jakob göra det?

För att finna ett svar kan det vara till hjälp att undersöka vilka teman som Paulus och de övriga bibelskribenterna behandlar. Vad lyfter de fram som viktigt i läran, vilka livsregler gäller, vilka kvaliteter pekar de på bör finnas hos en ledare i församlingen, till exempel?

Om vi upptäcker en diskrepans, vågar vi då fråga oss: Finns verklig trohet gentemot Bibeln eller är det världslig anpassning som gäller? Tillämpas en flexibilitet för att undvika förföljelse? Eller för att få acceptans från världsligt håll och gillande för att tröskeln slipats ner så att alla ska kunna kliva in i våra kyrkor?

Men om tröskeln är Guds Ord – vad säger det om oss då om vi slipar ner den?

Låt oss bedöma och begrunda om vår egen spegel verkligen reflekterar hela Guds rådslut och vilja i Bibeln.

Fler artiklar för dig