På första advent i år var kyrkan jag besökte fylld till nästan sista plats. Innan vi gick in hade vi mötts av kyrkklockornas dovt klingande ljud som kallat till samling över nejden. Inne i kyrkan fick vi ta del av textläsningarna och i bön och lovsång stämma upp i: ”Bereden väg för Herran! Berg, sjunken, djup, stån opp! Han kommer, han som fjärran var sedd av fädrens hopp.”
Det är någonting speciellt att tillsammans närvara och få ta del av ett mysterium som är större en själv. Man blir för en stund ödmjuk i sinnet, och det är någonting jag tror vi behöver betänka och komma till insikt om i dagens oroliga samhälle. Det kristna budskapet är ett glädjens budskap som berör och behöver värnas om.
Det låter självklart att så är fallet, men kikar vi lite närmare efter så är det mycket som skaver. För samtidigt som vi i kyrkan knäpper händerna och ber till vår Herre om bland annat syndernas förlåtelse, så har ”politiken” lagt en slöja över våra kyrkor för att bevaka vad som sker därinne.
Tänk tanken om människor framledes, i en större omfattning, börjar söka efter existentiella frågor som bland annat väcks i kyrkorummen och det märkliga uppstår att man inser att prästerna inte predikar samma sak som sägs i ”politiken”, där det dagsaktuella dryftas?
“Politiken” vill mycket som inte har i kyrkan att göra. Det sker ändå, då kyrkan är en bra plattform att sprida politiska åsikter från och medlemmarna är många.
— Leif Larsson
”Politiken” handlar om samhällsfrågor och de politiker som är skickligast och starkast vinner debatten och kommer leda oss framöver. Det kristna budskapet är någonting annat och kan enkelt sammanfattas i lagen (de tio budorden) och Jesus kärleksbudskap. Kan vi hålla oss till detta budskap, får vi ett mycket mer ödmjukt och tillitsfullt samhälle.
Men ”politiken” vill mycket som inte har i kyrkan att göra. Det sker ändå, då kyrkan är en bra plattform att sprida politiska åsikter från och medlemmarna är många. Det är orsaken till varför kyrkan inte får vara i fred. ”Politiken” driver samhället isär och skapar inte de trygga miljöer som kyrkan naturligt skapar genom evangeliebudskapet och gränsöverskridande gemenskap.
Tänk, om de existentiella frågorna skulle växa i betydelse så att ”politiken” skulle tappa i förtroende? Motkrafterna skulle direkt börja slå tillbaka. Troligtvis hårdare än vad som redan sker.
Från årsskiftet gäller demokratikravet om religiösa samfund ska få statliga bidrag. Det blir på ”politikens” villkor – annars inga pengar! Kanske passar detta Svenska kyrkan bra, för ibland kan man uppleva att kyrkan mer och mer dansar runt ”politiken” som runt guldkalven. För Svenska kyrkans del är det viktigt, då statens bidrag behövs för att täcka kostnaderna för kyrkorenoveringar – KAE-pengar (Kyrkoantikvarisk ersättning – statens ersättning till Svenska kyrkan för vården av det kyrkliga kulturarvet).
Därmed är risken stor att lovprisningen till demokratin blir ljudligare och högre än den traditionella lovsången i kyrkan. Det finns åtskilligt mer att ta upp om vad ”politiken” ställer till med, men inte nu. Det viktiga nu i juletid är att kyrkan får förbli en fredad plats att fira gudstjänst på som i månghundrade år före detta år och förhoppningsvis i många kommande, och att vi nu gemensamt få stämma upp i: ”När juldagsmorgon glimmar, jag vill till stallet gå. Guds Son i nattens timmar där vilar uppå strå.”
[ Frida Park: Underskattar kyrkan de politiska krafter som vill inskränka samfundens frihet? ]