I en tid då samhällsfrågor om rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter ständigt är i fokus, står kyrkor inför en viktig och nödvändig utmaning: att fördjupa sitt arbete med värdegrund. Kyrkor har historiskt sett varit ett moraliskt nav i samhället, där de har förmedlat en värdegrund baserad på medmänsklighet, omsorg om de svaga och utsatta, respekt och rättvisa.
I dagens samhälle behöver kyrkor reflektera mer aktivt kring vilken värdegrund de vill stå för och hur de kan göra den relevant och tillämpbar för både kyrkans medlemmar och samhället i stort. Det är viktigt att organisationer, kyrkor, företag – ja, också privatpersoner – har verktyg och funktioner på plats för att upptäcka, och motverka, kränkningar om det skulle förekomma.
Ett genomtänkt arbete med värdegrund och mänskliga rättigheter bidrar till en bra miljö, ett stärkt samarbete och socialt och etiskt ansvarstagande i samhället. Tyvärr är vår erfarenhet att många ryggar tillbaka inför de här frågorna, kanske för att man inte känner sig tillräckligt insatt i terminologin, i vad lagen säger eller vad man bör tänka på när man utformar sin organisations, kyrkas eller myndighets värdegrund. Det är lätt att det blir ett dokument fyllt av fina ord – men välformulerade ord på papper gör ingen skillnad om de inte omsätts i handling.
En värdegrund behöver alltid ha konkreta kärnvärden som kan exemplifieras och arbetas med i praktiken för att värdegrunden inte bara ska förbli teori eller ett fint pappersdokument utan blir levande värderingar som påverkar kulturen och miljön omkring oss.
Många människor, även de som inte identifierar sig som troende, finner samhörighet med en kristen värdegrund.
— Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand
Glädjande nog märker vi av en större efterfrågan på mer kunskap om mänskliga rättigheter, inte minst om religionsfrihet och om diskriminering på grund av religion. Rätten att få tänka, uttrycka sig, tycka och tro som man vill är oerhört viktiga rättigheter i ett demokratiskt samhälle. Många kyrkor och organisationer är också villiga att inhämta kunskap för att upptäcka och belysa det som inte fungerar så bra, för att kunna arbeta för att bli bättre på gällande värdegrund och mänskliga rättigheter.
För kyrkor kan det innebära att man arbetar fram funktioner som ser till att man lever upp till de värderingar som ofta ligger till grund för den kristna tron. Det handlar också om att föra den kristna värdegrunden in i samtida sammanhang och visa hur den kan vara relevant även för dem som inte nödvändigtvis identifierar sig som troende.
En kristen värdegrund behöver inte vara bunden enbart till religiös tro. Många människor, även de som inte identifierar sig som troende, finner samhörighet med en kristen värdegrund eftersom den bygger på universella värderingar som respekt för människovärdet, rättvisa och ansvar för svaga och utsatta.
Kyrkor som aktivt engagerar sig för att arbeta med värdegrund går från att bara tala om kristen etik till att också skapa strukturer och funktioner som gör det möjligt att upptäcka och motverka kränkningar. Det handlar om att ha en tydlig plan för hur man hanterar diskriminering, kränkningar, trakasserier och andra typer av negativa beteenden som kan uppstå även i kyrkliga sammanhang. Det innebär också att ha en visselblåsarfunktion på plats och jobba aktivt med att strukturerat rapportera in eventuella missförhållanden som har upptäckts.
Några tecken som visar behov av en tydlig, integrerad värdegrund kan vara bristande respekt eller förtroende, dålig miljö eller tystnadskultur, utanförskap eller polarisering eller direkta kränkningar och trakasserier.
[ Steven Crosson: Kristna Deborah stenades och brändes ]
Sexuella trakasserier och övergrepp är allvarliga problem som kan förekomma i alla miljöer, och kyrkor är tyvärr inget undantag. Trots att kyrkans grundläggande värderingar bygger på kärlek, respekt och medmänsklighet, har vi dessvärre sett exempel på hur dessa värderingar kränks genom sexuella övergrepp och trakasserier.
Det är hög tid att kyrkor tar ett gemensamt ansvar för att förebygga, ingripa och se till att dessa handlingar inte får förekomma i kyrkans sammanhang. Nolltolerans mot sexuella övergrepp innebär inte bara att kyrkan säger att vi inte accepterar sådana handlingar. Det innebär att kyrkor och ledare aktivt arbetar förebyggande och med utbildning och skapar ett klimat där alla känner sig trygga att anmäla misstänkta händelser.
Kyrkor som väljer att fördjupa och konkretisera sitt arbete med värdegrund har möjlighet att vara en positiv kraft i samhället. Genom att integrera värdegrund och mänskliga rättigheter i sin dagliga verksamhet kan kyrkor både stärka sin egen gemenskap och spela en viktig roll i att forma en bättre och medmänskligare värld.
[ Ny rapport kopplar förföljelse av kristna till korruption ]