Debatt

Kritiken mot Elijah Lambs ”alldeles för radikala” förkunnelse har ingen biblisk grund

ÖVERLÅTELSE. I dag höjs röster för att förkasta all undervisning som utmanar våra ungdomars livsstil och inspirerar dem att vara hängivna Jesus över allt annat, skriver Adam Stenerdahl.

I en artikel publicerad i Dagen 19/9 nämns en namninsamling i ”protest mot Pingst efter predikan på Nyhem”. Predikanten i fråga är influencern och Tiktok-evangelisten Elijah Lamb från USA och hans så kallade radikaliserande budskap riktat mot tonåringar. Låt oss ta en närmare titt på anklagelserna mot den undervisning som kritiseras.

Jenny Olofsson, en av initiativtagarna till namninsamlingen, säger att hon reagerade på ”ett radikaliserande budskap där livet och personen inte får plats.” Hon fortsätter med att budskapet i sin helhet blev att ”ni måste bli mer radikala.”

Lamb hade två undervisningstillfällen där han talade om att följa Jesus för alltid, samt om hur vi kan älska Jesus av hela våra hjärtan. Jag själv uppfattade budskapet som väldigt uppfriskande och alla jag talade med efteråt uttryckte att Lamb var deras favoritpredikant under veckan.

Lambs undervisning var väl strukturerad i punktform så att ungdomarna enkelt skulle få med sig viktiga redskap i vardagen. Uppmuntran som ”tänk på korset hela tiden”, ”ge allt till Jesus” och ”följ Jesus för alltid” genomsyrade båda undervisningstillfällena.

Det var ett ”radikalt” och Jesuscentrerat budskap som manade åhörarna till ett liv i total överlåtelse till Jesus och ett förnekande av sig själva. Allt sagt med en ton av allvar för att peka på hur viktig Gud bör vara i våra liv.

Lamb uppmanade alla som lyssnade att tänka över vad i deras liv som kommer i vägen för deras relation till Jesus.

—  Adam Stenerdahl

Vad menar jag då när jag säger att det var ett radikalt budskap? En vanlig definition av ordet radikal är någonting som är väldigt annorlunda från normen eller traditionellt tänkande, ibland till och med extremt annorlunda. Ett starkt budskap om Jesus, vem han är i all sin helighet, stränghet och godhet, är ett radikalt annorlunda budskap mot vad världen pumpar våra sinnen med. Ett budskap som framhäver ett självförsakande liv för Jesus anses till och med vara väldigt annorlunda (radikalt) mot vad som traditionellt lärs ut i våra församlingar.

Men varför är ett radikalt budskap om Jesus och ungdomars efterföljelse av honom någonting att avfärda och bekämpa – ja, varna för? Vår verkliga kamp är mot liberalisering inom församlingen, ett urvattnat evangelium och en kristenhet som inte vågar stå upp för det sanna och radikala budskapet om vår herre Jesus Kristus.

Dagenartikeln nämner att Lamb vid ett tillfälle sa att hälften av ungdomarna i hallen kanske borde göra slut med sina pojk- eller flickvänner, ett uttalande som kritikerna reagerat häftigt på. De nämner däremot inget om i vilket sammanhang talaren sa just detta.

Lamb beskrev hur viktigt det är att vi som troende vaktar våra hjärtan från saker som vill ta första platsen i våra liv (Ords 4:23). Strax därefter förklarade han att vissa bland åhörarna säkert gör saker med sina pojk- eller flickvänner som de inte borde göra och att detta skadar deras relation med Gud. De vaktar inte sina hjärtan.

Nej, självklart kan en talare på Nyhem inte tvinga ungdomar att avsluta sina förhållanden, och utifrån sammanhanget var det inte heller vad talaren syftade till att göra. Lamb uppmanade alla som lyssnade att tänka över vad i deras liv som kommer i vägen för deras relation till Jesus. Det kunde vara allt från telefonanvändning till ett förhållande som inte ärade Gud.

Faktum är att det inte talas nog om detta i våra församlingar i dag, att evangelium också har ett pris. Det är en skam att predikanter som vågar vara raka med ungdomar i våra kyrkor och utmanar till överlåten, bibeltrogen livsföring ska behöva försvara sig inom kristna sammanhang.

Ett annat exempel på vad Lamb sa är hur man i dag kan klaga och jämra sig över att man inte känner sig tillräckligt nära Gud eller att ens passion för honom har slocknat. ”Du är på din telefon sju timmar om dagen!”, sa han och fortsatte med att förklara hur det inte är en hemlighet att vår överväldigande skärmtid ofta drar oss bort ifrån Gud. ”Det är så simpelt, stäng av din telefon”, inspirerade Lamb, ett uttalande som följdes av höga applåder i en Nyhemslokal fullpackad med ungdomar.

Budskapet om att förneka oss själva, att ta upp vårt kors i efterföljelse av Jesus och en tydligt målad bild av vad han verkligen är värd, är precis vad Jesusälskande ungdomar i Sverige hungrar efter. Vi har hört predikan efter predikan om att Gud är med oss var vi än befinner oss och att han aldrig lämnar oss, men nu är det dags för en tid av utmaning! En tid av sann och radikal undervisning som leder till Guds ära och helgelse i våra liv.

Oron över Elijah Lamb och hans ”radikaliserande” och – så tolkar jag kritiken – ”farliga förkunnelse” är vad som håller mig vaken på nätterna. Tycker vi verkligen att ungdomarna inom Pingst i Sverige utsätts för farlig och extrem undervisning? Jag vill argumentera för direkta motsatsen.

I dag lockas ungdomar till våra kyrkor med löften om aktiviteter, gaming och ”gött häng”, samtidigt som röster höjs för att förkasta all undervisning som utmanar våra ungdomars livsstil och inspirerar dem att vara hängivna Jesus över allt annat. Den kritik som riktats mot Elijah Lambs ”alldeles för radikala” förkunnelse under Nyhemsveckan har ingen biblisk grund. Vi behöver mer, inte mindre överlåtelse. Detta bör Pingst vara tydlig med.

Fler artiklar för dig