Debatt

Svårigheten att få arbetsliv och privatliv att gå ihop gjorde mig sjuk

PRÄSTYRKET. Det måste finnas en väg för kyrkan att utforma en arbetsmiljö som är hälsosam, skriver Lena Thoms.

Präster, pastorer och diakoner toppar sjukskrivningsstatistiken. Återigen ser vi rubrikerna, den här gången i Dagen: Utbrändhet rekordhög i kyrkan – facken vill börja granska kyrkoråden. Visst är det bra att granska både arbetsgivarorganisationen och kyrkoråden. Men det kan finnas andra aspekter av problemet. Kanske är arbetsbelastning och bärande av ansvar bara en del av problemet?

Det finns i arbetsgruppen pastorer/präster/diakoner en kallelse till att vara i tjänst, att finnas till för andra. Man ställer upp och jobbar lite extra, därför att det är så otroligt viktigt, men också för att det är roligt!

I Dagens enkät till pastorer som redovisades i våras hamnade ”För hög arbetsbelastning” allra högst när det gällde anledningar till stress. På andra plats kom ”Svårighet att balansera familjeliv och yrkesroll”. Det är ett stort område som kan rymma otroligt mycket.

Visst finns det pastorer och präster med små barn som ska hantera hämtningar och lämningar, tvätt, matlagning och aktiviteter. Kanske lugnar familjelivet ner sig lite när barnen blir äldre. Men familjelivet är större än så, och inrymmer även andra familjemedlemmar. Hos många av oss i församlingstjänst finns en inbyggd önskan att hjälpa till, både församlingsbor och familjemedlemmar.

Det finns också en förväntan från samhället att ”steppa in” när anhöriga mår dåligt. Vi har i vår samhällsorganisation byggt in en förväntan på att anhöriga till den som mår dåligt eller behöver extra stöttning ska gripa in, eftersom det är ont om platser på äldreboende eller sjukhus.

Samtidigt ska du som pastor/präst/diakon vara jättebra på ditt arbete och helst jobba heltid och gärna lite mer. Helgarbete spelar också in. Du arbetar en helg för att helgen efter hjälpa familjemedlemmar där det behövs, kanske i andra delar av landet, som det då också tar tid att resa till. Arbetar du varannan eller var tredje helg är detta svårt att få ihop med familjeliv, socialt umgänge och vila.

Privatliv och arbetsliv är en enda gemensam, underbar och jobbig enhet, den som kallas liv, där olika delar tar olika stor kraft olika dagar.

—  Lena Thoms

Kanske har din partner problem som den behöver hjälp med? Psykisk eller fysisk ohälsa. Svårt att ta tag i sitt eget liv. Du behöver stötta och bära.

Svårigheten att få arbetsliv och privatliv att samarbeta är inte den enda faktorn som kan skapa stress eller oro. Hur blir det med pensionen så småningom? Har du varit föräldraledig mycket? Många av oss präster/pastorer/diakoner har studerat mycket, något som också påverkar pensionen. Kanske har du varit arbetslös en längre tid? Alla dessa perioder av lägre inkomst, oavsett om man valt dem eller ej, påverkar din pension. Den oron är tung att bära, och vissa präster kan i dag känna att de behöver arbeta längre än pensionsåldern för att få livet att gå ihop.

I Försäkringskassans statistik över sjukskrivningar från 2018–2019 är andelen sjukskrivna med psykisk sjukdom 33,3 procent av alla sjukskrivna kvinnor. Hos män är samma siffra 22,9.

Fortfarande är kvinnor den grupp som tar det största ansvaret för hemmet. Logistiken kring familjelivet är en stor organisation om man har flera barn. Man ska se till att barnen klarar sig i skolan, besöka farmor, se till att alla aktiviteter blir av. Förutom detta bär kvinnor ett stort ansvar för övriga sociala kontakter, oavsett om det är kontakter med vänner eller släktingar. Kvinnor som är präster, pastorer eller diakoner kan vara en särskild riskgrupp att drabbas av utmattning.

Allt ovanstående sammantaget: När finns tid för individen? När finns tid för egen återhämtning? När finns tid för relationen med Gud?

Många arbetsgivare ger varje år sin anställda möjlighet att åka på en retreat. Det är ett gott initiativ, men en stor del av problemen kring utmattning handlar om vardagslivet, dess prövningar och möjligheten att dra sig undan efter påfrestningar, både på jobbet och privat. Varje dag, varje månad. Här behöver arbetsgivare och arbetstagare bli mer vaksamma över livets komplexitet. Privatliv och arbetsliv är inte två storheter skilda åt, där du hanterar en storhet i taget. Privatliv och arbetsliv är en enda gemensam, underbar och jobbig enhet, den som kallas liv, där olika delar tar olika stor kraft olika dagar.

Vi är alla olika. Det finns många anledningar till varför vi inom kyrkan drabbas av sjukskrivningar. Ingen skugga ska falla på min egen arbetsgivare som jag fått allt stöd från när det gungat under mina fötter. Gemensamt har dock många av oss att vi inte ser problemen förrän vi står mitt i dem och det är för sent. Utmattningen är ett faktum. Något jag själv har fått erfara.

För att få hjälp att få syn på detta behövs, förutom den årliga retreaten, möjlighet till handledning med en utomstående person. Detta för att kunna sortera vad som är vad i arbetslivets och privatlivets vindlingar, och se vad man kan göra åt det. Se vad som faktiskt inte är det egna ansvaret och vad man därför ska skicka vidare till andra. Och framför allt: Hjälp att se när och var det svämmar över och när det är dags att pausa.

Det måste finnas en väg för kyrkan att utforma en arbetsmiljö som är hälsosam. En väg att hitta balans mellan kallelse och fritid, arbete och återhämtning. Tillsammans kan vi bygga en hållbar kyrka som arbetar för att alla, även de som arbetar inom kyrkan, ska få må bra.

Fler artiklar för dig