Debatt

Ska det bli fred i Mellanöstern måste penningflödet till terrorister upphöra

ISRAEL/PALESTINA. Varje finansiellt bidrag som Sverige tillhandahåller staten Palestina frigör motsvarande belopp från dess egen budget. Det kan sålunda likställas med direkt finansiering av terrorism, skriver Ilya Meyer.

Vem är en terrorist? I Mellanöstern finns inte enbart icke-statliga rörelser som Hamas och Hizbollah, som av bland andra EU, USA och Storbritannien klassas som olagliga terrororganisationer. Också nationella organisationer som officiellt erkänns av demokratiska stater i västvärlden kan vara terrorister.

Fatah, ett socialistiskt parti som sorterar under PLO (Palestine Liberation Organization) och som styr den Palestinska myndigheten, anses officiellt inte längre vara en terroristorganisation. Fatah leds av Förintelseförnekaren Mahmoud Abbas som är president i en del av Palestina (det finns som bekant en andra del av staten Palestina, i Gaza, som styrs av Hamas).

Abbas valdes på ett fyraårigt mandat år 2005 men sitter kvar på posten mer än 19 år senare, utan att ha bemödat sig om att hålla allmänna val under den snart tjugoåriga perioden. Sverige har erkänt, och finansierar med i runda tal 700 miljoner kronor årligen, staten Palestina.

Men palestinska myndigheten, som alltså leds av Fatahs Mahmoud Abbas, uppviglar till terrorism mot judar, bland annat genom att finansiera ”framgångsrika” terrorister genom myndighetens martyrfond. Ju fler judar som dödas, desto högre livslång belöning får terroristen, eller, om han dör på kuppen, hans familj. Man skulle kunna säga att Fatah betalar för terror genom ombud – gör det inte Fatah till en terroristorganisation då?

Så långt olagliga terrororganisationer och terrororganisationer som poserar som företrädare för stater.

Palestinska myndigheten ger direkta bidrag, ibland livslånga pensioner, till terrorister eller martyrers familjer genom tidigare nämnda Martyrfond.

—  Ilya Meyer

Därtill finns även regelrätta terrorstater. Vad gäller utsikterna för fred – eller ens för liv – i Mellanöstern, är terrorstaten Iran i en klass för sig. Iran indoktrinerar, utbildar, finansierar, beväpnar och både planerar och utför terroraktioner mot ett flertal mål i stater i väst från baser i Libanon, Syrien, Irak, Iran, Jordanien, Gaza, Jemen och numera även norra Afrika. Irans största fokus för terrorattentat är staten Israel, åtföljt av civila judiska intressen utomlands som ålderdomshem, ambassader, synagogor, skolor och affärsfolk.

I april i år utförde den iranska terrorregimen missilattacker direkt mot Israel. Eftersom det är en stat för judar. Den iranska regimen har som mål att likvidera Israel.

Vad har då allt det ovanstående med pengar att göra? Och ännu viktigare, vad har det med Sverige att göra? Svaret är följande: Utanför Sverige har ett antal rättsprocesser startats för att kräva terrorfinansiärer på mångmiljardbelopp i skadestånd. Mångmiljardbelopp i dollar, inte kronor.

I Israel stäms Palestinska myndigheten på nästan trekvarts miljarder dollar. Anledningen är att Palestinska myndigheten ger direkta bidrag, ibland livslånga pensioner, till terrorister eller martyrers familjer genom tidigare nämnda Martyrfond.

I USA stäms terrorstater Iran, Syrien samt Nordkorea på sammanlagt fyra miljarder dollar av överlevande samt anhöriga från Hamas massaker i södra Israel 7 oktober 2023.

Den israeliska organisationen Shurat HaDin (Israel Law Center) är i full färd med att bygga upp en imponerande portfölj av massiva rättsprocesser som kommer att driva anklagade individer, organisationer och länder till finansiell katastrof för deras inblandning i finansiering av terrorism mot judiska individer, judiska organisationer, och världens enda judiska stat Israel. Och många fler liknande rättsprocesser är att vänta.

Så kommer vi då till Sverige. Sverige har erkänt staten Palestina. Eftersom Sverige fortsätter att erbjuda såväl finansiell som diplomatisk täckning för denna stat riskerar även Sverige att stämmas som juridiskt skyldig för de brott mot mänskligheten som begås av staten Palestina mot Israels civila. Detta eftersom varje finansiellt bidrag som Sverige tillhandahåller staten Palestina frigör motsvarande belopp från dess egen budget. Det kan sålunda likställas med direkt finansiering av terrorism eftersom missbruket har påtalats under många år.

I sammanhanget ska understrykas att de juridiska anspråken inte riktas mot palestinska individer eller organisationer, utan mot de länder som direkt eller indirekt finansierar palestiniernas fortsatta attacker mot civila israeler. I Sverige handlar det främst om vår frikostiga – och allt annat än transparenta – finansiering genom Sida.

Efter att Putin invaderade Ukraina och gjorde civila ukrainare till mål för ryska attacker antog Sverige en finansiell och kommersiell blockad mot Ryssland. Om Sverige inte antar en liknande finansiell och kommersiell blockad mot Palestina efter att Hamas invaderade Israel och gjorde civila israeler till mål för Hamas attacker, attacker som officiella representanter för palestinska myndigheten visat stöd för, ligger vägen öppen för en juridisk prövning. En prövning som kan bli kostsam både PR-mässigt och finansiellt.

I Israel är man fast besluten att strypa tillflödet av finansiering för terrorism, oavsett den bedrivs av individer, organisationer eller erkända stater. Sverige bör vara oroligt för ett kommande rättsligt efterspel. Vårt rykte står på spel – och vår finansiella framtid.

Fler artiklar för dig