Debatt

De minsta passar inte i en hipp kyrka

TRENDER. En kyrka som anpassar sig efter tidsandan kommer alltid kompromissa. En sådan kyrka kommer alltid vara ett mediokert alternativ i mängden, skriver Emanuel Almroth.

Att inte vara populär och relevant är skämmande, för då är man konstig, alldaglig eller något så hemskt som förlegad. Har man varit hipp som ung kan det vara lätt att vilja vara det även när man blir äldre – risken finns att man blint följer dagens trender.

Därför är det inte förvånande om kyrkan agerar likadant och vill försöka vara ett icke-mossigt alternativ för de unga. Denna vilja är dock fåfäng och har många fallgropar. Kyrkan behöver vara bredare än så, för om den låser sig till tidsenliga uttryck kan den inte heller bli en hel kropp.

Ett problem med tidsandan är att den är i ständig förändring. Dessutom kan den vara motsägelsefull. Det kan visa sig att ledare som vill vara relevanta har jagat dagsländor – vänt kappan efter vinden. Kyrkan kan anpassa budskapet efter tiden och bli för politisk, eller göra som megakyrkorna och förvandla Jesus till ett självhjälpsbudskap och kopiera underhållningsindustrin.

Men en kyrka som anpassar sig efter tidsandan kommer alltid kompromissa. En sådan kyrka kommer alltid vara ett mediokert alternativ i mängden.

Kristendomens fördel är att dess budskap är tidlöst och kulturlöst och därför kan vara helt opåverkat av tidsandan.

—  Emanuel Almroth

Att ha fokus på vad som är trendigt och lockar mycket folk riskerar att successivt göra kyrkan mer världslig, vilket många megakyrkor och dess ledare visar tecken på. Därför kan många som passar in i en hipp kyrka passa lika bra på klubben.

En kyrka som anpassar sig på detta sätt kan locka till sig mycket folk. Då är det lätt att tro att allt är väl eftersom det finns en uppfattning att mycket frukt är samma sak som god frukt. Men också fruktens kvalitet och hållbarhet är viktig att leta efter – blir den bestående?

Jag tror dock inte på en trendig kyrkas motsats – en fyrkantig kyrka med cementerad tro som menar att det enda rätta är hur samfundet alltid gjort och avskyr allt som går utanför de ramarna. Däremot är risken stor att det som i dag är ”hippa kyrkor” bildar en ny homogen kultur som blir framtidens fyrkantiga kyrka.

Det populära tenderar att ge tydliga regler för vad som är inne och inte. Om kyrkan efterapar tidsandan kommer de människor som inte passar in i vår tid inte heller passa in i kyrkan. Dessa avvikande individer är de som Jesus kallade för de minsta.

Fokuset på de minsta är en av kyrkans viktigaste uppgifter, för det vi gör för de minsta gör vi också för Jesus. Att fokusera på coola individer med status är enkelt eftersom det ger tydliga personliga fördelar. Men att fokusera på de eländiga och föraktade är krångligt, det kräver uppoffring.

De minsta kommer också skapa mycket bekymmer för välanpassade kristna. Alltför ofta har kyrkan uteslutit de minsta, oftast i sitt försök att vara relevant och inne. En kyrka med höga ljudnivåer och blixtrande ljus kan verka cool men kommer inte vara ett hem för de högkänsliga.

Kristendomens fördel är att dess budskap är tidlöst och kulturlöst och därför kan vara helt opåverkat av tidsandan. Kristendomen har en förmåga att genomsyra varje kultur och förena olika kulturer med varandra. Kyrkan bör vara kulturellt kreativ, huvud och inte svans och utvidga sina tältpluggar. Kristendomen har inte ett uddlöst budskap som försöker vara alla till lags, men budskapet är ändå riktat till alla. Därför krävs en öppenhet för att våga vara radikalt annorlunda mot världen – både i uttryck och budskap.

Kyrkan behöver vara ett motgift mot tidsandans sjukdomar, det har alltid varit dess uppgift. Tiderna förändras men kyrkans grund är alltid densamma: Jesus. Kyrkan kommer alltid ge vederkvickelse och frälsning till varje tid, kultur och personlighetstyp.

Vi bör inte fastna i samfundsdogmer, men inte heller anstränga oss för att göra Jesus mer relevant och säljande. Jesus behöver inte tidsandans smink för att vara attraktiv och bli sedd. Jesus budskap kommer alltid vara attraktivt eftersom alla människor har sanningen och en längtan efter Gud inskriven i sina hjärtan. Men varje människas sinne är också fördunklat av tidsandans dimma och därför kan det vara svårt att se Jesus. Det blir inte lättare om kyrkan hjälper till med fördunklandet.

Kyrkan behöver vara en hel kropp, där varje kroppsdel har en plats i församlingen. Att följa samtidens nycker kommer leda till att vissa kroppsdelar prioriteras framför andra. Gud i sin finurlighet använder oftast människor som ingenting är i världens ögon. Därför kan mer besynnerliga kroppsdelar vara oumbärliga för kyrkan, men en kyrka som bländas av tidsandans sol kommer tänka som världen och missa dessa individer.

Gud har gjort oss olika för att vi ska komplettera varandra och för att var och en av oss ska ha en unik personlig relation med Gud. När vi är en hel kropp kommer dess skönhet vara ett bevis för vem Jesus är. Jesus säger också att när människor ser hur mycket vi älskar varandra ska de förstå att vi är hans lärjungar.

Jag är kanske naiv eftersom jag tror det är möjligt för Kristi kropp att vara hel, att radikalt olika människor kan be och lovsjunga tillsammans i enhet. Jag är inte säker på att det är möjligt på jorden – konformitetsregler har troligtvis skapats för struktur och ordning så att sammanhanget inte spårar ur. Men Guds rike ska också vara här på jorden, alltså borde denna gemenskap vara något att aktivt sträva efter.

Fler artiklar för dig