Debatt

KD:s principer som jag föll för efterlevs inte av toppolitikerna i partiet

EU-VALET. Det är trist att Kristdemokraternas ledning varken lyssnar på sakkunniga eller sitt eget partiprogram, skriver Lisa M Granberg.

När jag först gick med i Kristdemokraterna 2023 var det för den politik som grundar sig i partiets principprogram, vilket uppdaterades 2015. Sedan dess har mitt arbete som förtroendevald förankrat sig i de värderingar som står på pränt däri. Ett arbete som inkluderar ett flertal opinionsartiklar i svensk media, men även medverkan i barn- och utbildningsnämnden och myndighetsutövande i form av borgerlig vigselförrättare.

Grundtanken i min politik, i enhet med kristdemokratisk filosofi, är kristna värderingar. Snabbt märkte jag, om än ny i politiken, att de åsikter som jag föll för i principprogrammet inte nödvändigtvis efterlevs av toppolitikerna i partiet.

Denna insikt väcktes först i samband med 7 oktober 2023 och den ofattbara massakern i Israel. På intet sätt förminskar jag det som hände. På intet sätt förnekar jag Israels rätt att försvara sig. Däremot måste man, enligt både mig och principprogrammet, även tänka på de civila som oundvikligen drabbas då Israel försvarar sig.

I en debatt i Aktuellt den 16 maj säger Alice Teodorescu Måwe: ”hade Israels ambition varit att döda civila så hade dödstalen varit otroligt mycket högre.” För mig, som påbörjade mitt intresse för politik genom en förkärlek för principprogrammet, klingar dessa ord illa.

På sida 43 i principprogrammet går att läsa att det i folkrätten måste finnas: ”regler för hur och när internationella organisationer som FN och EU kan ingripa, även militärt, för att förhindra systematiska övergrepp mot civilbefolkningen också inom ett land, genom en så kallad humanitär intervention.”

Hon författade inte vårt principprogram. Hon författade Moderaternas.

—  Lisa M. Granberg

Vad Teodorescu Måwe i stället framhäver är att så mycket fler civila skulle kunna ha gått åt, om Israel så velat. Men så bör vi också komma ihåg att Måwe är en nyare kristdemokrat än till och med jag är, och hon författade inte vårt principprogram. Hon författade Moderaternas.

Detta med att vara ny och okunnig var svårt för mig att smälta. Därför blev jag lite uppmuntrad då jag läste Karin Pihls artikel i Expressen. I ”Det stinker om KD:s fiskpengar” den 16 maj får jag veta att det inte bara är jag, som delvis sakkunnig i frågor rörande fred och konflikt, som blir ignorerad. Pihl framhäver att även sakkunniga inom fiskeindustrin känt sig frustrerade över hur de blir behandlade av KD. Det är alltså ett genomgripande tillvägagångssätt för högt uppsatta kristdemokrater att ignorera sakkunniga. För mig var det då skönt att läsa Pihls artikel, skönt att veta att det då för en gångs skull är de sakkunniga som vågar kalla en högt uppsatt kristdemokrater för okunnig.

Ett politiskt parti tillhör alla inom partiet. Det går inte att känna ägarskap. Skyttedal nämnde i en intervju i Nyhetsmorgon den 17 februari att den hårda partipiskan hon ser i Kristdemokraterna i Sverige inte viner lika hårt i andra kristdemokratiska partier runt om i Europa. Jag är villig att hålla med. Vill man locka väljare tror jag ett första steg kan vara att visa på hur lojal man är som parti gentemot sitt principprogram. Inom KD kallas det att man är ‘’intresserad av ideologi’' om man ifrågasätter när politiken som förs glider bort från principprogrammet.

För mig är det självklart att alla som intresserar sig för politik är intresserade av ideologi! Men nu förstår jag att många är mer intresserade av att göra karriär. Annars skulle inte uttrycket ”du tillhör de som är intresserade av ideologi” finnas inom KD.

Se som exempel årets valkampanj inför EU-valet: gränser och frihet. Min första tanke var: vilka motsägelser! Min andra tanke var: åh nej, inte ordet ”gränser”. Får vi verkligen soffpotatisarna att rösta genom en ständig klagan över subsidiaritetsprincipen dåliga efterlevnad och vad EU ska och inte ska lägga sig i? Jag kan se hur det snarare får allmänheten än mindre intresserad av EU. Och angående gränser och frihet står det i principprogrammet att EU:s medlemsländer bör: ”ha en gemensam och generös flyktingpolitik, som tar hänsyn till människors skyddsbehov och där humanitära skäl väger tungt.” Detta framhäver man inte med ordet gränser. Teodorescu Måwe markerade mot Sverigedemokraterna i DN. Om hon vill ta avstånd från SD borde hon kanske inte vilja associeras med gränser och murar.

Enda sättet jag kan se hur gränser och frihet har något att göra med Kristdemokraterna är inom den egna partikulturen. Håller du dig inom gränserna för vad partiledningen tycker så får du vara fri.

Fler artiklar för dig