Debatt

Guds skapelse kan ha startat evolutionen - vilket ledde till människoblivande

SKAPELSEN. Vi kan inte blunda för konfliktpunkterna mellan Bibelns skapelseberättelse och evolutionsteorin - i stället handlar det om att se mysteriet i hur vi blivit till, skriver Lars Melin.

En kristen skola i Umeå har fått kritik från Skolverket efter att ha ifrågasatt evolutionsteorin och främjat kreationism. Vi har hört det förut, men varken tro eller vetande är helt enkelt.

Bibelns skapelseberättelse innehåller talande ormar, magiska äppelträd, fikonlöv och annat som spärrar bokstavstro. Men mytens hårda kärna står sig. Utan en allsmäktig Gud ingen värld, och utan syndafallet blir det svårt att förstå varför en god Gud skulle skapa en hård värld?

Alternativet, Darwin, berättar om hur en tuff miljö bara låtit de mest anpassade överleva och få ny avkomma. Den vilar på tung evidens men förklarar inte det viktigaste – livets uppkomst.

Självklart öppnar detta för konfliktpunkter. Men slapp borgfred där man blundar för problemen är värre. På en punkt är Bibeln och Darwin oförenliga. Evolutionen har ingen vilja och inget mål. Men i Första Moseboken är allt vilja: krocken mellan Guds vilja och människornas.

En annan konfliktpunkt är hur vi blev människor. Enligt Första Moseboken var människoblivandet en enda punktuell händelse. Gud skapade Adam och blåste in liv genom hans näsborrar men för evolutionen är allt en steglös process.

Vetenskapen har ringat in tiden för människoblivandet. Yuval Horah Haran beskriver i sin bok Sapiens, en kort historik över mänskligheten den kognitiva revolutionen: Homo sapiens har fått en större hjärna, brukar eld och verktyg och utvecklat språket.

Från tiden för cirka 50 000 år sedan i tiden har man funnit elaborerade gravar, grottmålningar och skelett med läkta frakturer. Jägare och samlare ägnade sig åt religion, kultur och sjukvård. Vi börjar känna igen oss.

Vad är vetenskapens motsvarighet till blåsa liv i näsborrarna?

—  Lars Melin

För vår självbild och vår framgång som art är språket, kulturen och medvetandet viktigare än upprätt gång, tumme och kroppsbehåring. Men när fick vi allt detta? Vad är vetenskapens motsvarighet till blåsa liv i näsborrarna?

Dateringarna är osäkra och därmed tolkningarna. Kanske behövdes en stor hjärna för att använda eld för matlagning. Eller behövdes näring från stekt kött för en stor hjärna? Kanske var språket viktigt för socialt samspel? Eller var det sociala behov som drev språkutvecklingen? Kanske startade allt vid lägerelden då det sociala trycket kickstartade allt. Klart är däremot att det var i Afrika det hände, före utvandringsvågorna för cirka 75 000 år sedan.

En tredje konfliktpunkt är tidslinjerna. Bibeln startar med paradiset som följs av syndafallet, medan Darwin låter evolutionen selektera fram överlevarna. Hur får man ihop detta?

Först måste skolan i Umeå acceptera att homo sapiens formats av evolutionen före syndafallet, det vill säga av en ständig kamp mot en motspänstig miljö. Där har den bibliska berättelsen en lucka. Det måste också till någon sorts människoblivande (à la näsborrar), annars hade vi varken kunnat förstå eller gå emot Guds instruktioner. Där har Skolverket en lucka.

En kombinerad tidslinje skulle därmed kunna se ut så här:

Skapelse ledde till evolution vilket ledde till människoblivande. Detta blev en förutsättning för kontrakt med Gud vilket föregick syndafallet och ledde till råslit och död.

Men vad satte i gång det hela? Var det elden, verktygen, språket, medvetandet eller hjärnan? Eller var det parallellprocessande? Denna gissning blir mer trolig när man beaktar att mixen människodanande element innehåller just de tre ting som mest envetet stått emot vetenskapliga ansträngningar: hjärnan, medvetandet och språket.

Hjärnan är inte bara stor, tre gånger större än en gorillas. Den är dyr också. Den drar tio gånger mer energi än andra kroppsdelar, är en belastning för mödrar som måste föda fram storskallade barn och det behövdes hundratals generationer för att mutationer skulle nå över nyttotröskeln.

Medvetandet är ett mysterium på ett helt annat sätt. Medan vi vet mycket om hjärnan har vi noll koll på vad medvetandet faktiskt är. Språket är däremot väl beskrivet och ska till och med kunna vara lokaliserat i vissa hjärncentra. Men språkets ursprung är dolt i mörker. När en jägar- och samlarstam i Afrika på något sätt fått nog intelligens, medvetande och språk för att överväga olika handlingsalternativ, ja, då hände det.

Kanske lät Gud evolutionen blåsa in liv i näsborrarna och avbröt evolutionens hårda lagar så att människorna fick ett evigt liv i ett evigt paradis. Så kunde det ha fortsatt om inte människorna velat nå längre och vetat mer.

Syndafallet startade om evolutionens hårda villkor. Och här är vi nu. Inte så lättsmält för kreationister, men kanske Skolinspektionen borde se mystiken i människoblivandet.

Fler artiklar för dig