Debatt

Gud är större än avgudarna – även på sminkhyllan

SKÖNHETSPRODUKTER. Vi skall inte befatta oss med sådant som kan vara en fara för vår tro men det betyder inte att produkterna i sig behöver vara hotfulla, skriver Febe Lann.

Det är mycket berömvärt att vara en medveten konsument och vår lydnad till Kristus gäller allt i vårt liv. Sofie Lundgren skriver (18/4) om faran med parfymer och hudprodukter, i de fall dessa produkter gjorts med syfte att ge karma eller hylla solguden. Om hon uppfattar hotande avgudar vid användande av skönhetsprodukter så gör hon helt rätt i att hålla största möjliga avstånd. Vi ska inte befatta oss med sådant som kan vara en fara för vår tro.

Med detta sagt, så betyder det inte att produkterna i sig behöver vara hotfulla. Paulus inställning till kött från hedniska offer, framgår i Första Korinthierbrevet 8: Vi behöver, som kristna, inte bekymra oss över ifall en produkt ursprungligen kopplats ihop med avgudar. Men vi måste följa vårt samvete, och även ta hänsyn till andra människors samveten.

Om någon aktivt söker efter exempelvis skönhetsprodukter som uppges påverka konsumenternas karma så är det utan tvekan på kollisionskurs med kristen tro. Även med hinduisk tro, eftersom karma inte uppfattas som kopplad till skönhetsprodukter, utan med att följa sådana regler som gäller för ens egen samhällsställning. Men när jag köper någon fuktighetsbevarande hudkräm har jag absolut ingen aning om ifall producenten anropat Shiva, Kali, Vishnu, Buddha eller Allah. Jag frågar heller inte efter det. Växterna som är aktiva i produkten är skapade av Gud.

Ifall en produkt efterfrågas just på grund av sin koppling till en viss religion, så kan det vara etiskt problematiskt ifall det inte är den egna religionen. Men om exakt samma produkt efterfrågas oberoende av ifall någon sådan koppling kan spåras, så finns inte det problemet.

Vid ett tillfälle råkade jag köpa halal-kött, vilket jag insåg först när jag kommit hem. Det var inte för att det var halal jag köpte det och det bekymrade mig definitivt inte. Jag tackade i stället Gud för maten. Jag tillhör Gud, Fadern och Sonen och den heliga Ande med hela mitt liv. Det förändras inte av ifall min hudkräm är tillverkad av någon med en annan trosbekännelse än min.

För mitt eget samvetes skull, undviker jag numera att köpa produkter av Marabou eller GB, eftersom de fortfarande exporterar till Ryssland. Jag uppskattar däremot rättvisemärkta varor. Var och en ska följa sitt eget samvete; det är viktigt. Men mitt samvete noterar inte ens, vad för handkräm jag köper för mina händer och fötter. Det är därmed heller ingenting som stör min gemenskap med Gud.

Fler artiklar för dig