Debatt

Alla församlingar borde servera veganskt som standard

KLIMAT OCH MAT. Kärlek innebär medkänsla, omsorg och en strävan att förhindra lidande. Hur kan vi förena denna gudomliga princip med den grymhet som genomsyrar den moderna djurindustrin? skriver Linda Lindström och Jonas Norberg i en slutreplik.

Vi är tacksamma för de repliker som kommit på vår debattartikel Välja veganskt är att gå i Noas fotspår. Vi tror inte heller att Man blir inte mer godkänd av Gud på grund av maten man låter bli, som Håkan Söderström skrev, men vi är fria att välja växtbaserat för att värna om Guds skapelse.

Kyrkohistorikern Micael Grenholms artikel Köttätande leder till andra människors död, sätter bibelorden i en historisk kontext. Han framhåller att det inte är en stor omställning för församlingar att ställa om till växtbaserad mat och att det betyder mycket för att bekämpa världshungern och klimatkrisen.

Vi håller med Grenholm till fullo, men vi vill betona djurrättsaspekten tydligare. Gud är kärlek. Kärlek innebär medkänsla, omsorg och en strävan att förhindra lidande. Hur kan vi förena denna gudomliga princip med den grymhet som genomsyrar den moderna djurindustrin?

Vi är kallade att älska och skydda Guds skapelse, precis som Noa räddade djuren.

—  Linda Lindström och Jonas Norberg

I dag tvingas miljontals djur leva under fruktansvärda förhållanden, enbart för att tillfredsställa människans smaklökar. Grisen, en intelligent varelse med förmåga att känna glädje och sorg, tvingas leva på en yta mindre än en kvadratmeter. Hon lever i sin egen avföring i sex månader innan livet tas ifrån henne.

Kon, ett majestätiskt djur med starka modersinstinkter, tvingas genomgå artificiell insemination år efter år. Varje gång hon föder en kalv rycks den ifrån henne, och efter fem år, trots att hon kan leva i 25, dödas hon. Hönan, sönderavlad för att producera ägg i en onaturlig takt, lever ett kort och plågsamt liv. Hon dödas ofta innan hon når två års ålder, utsliten efter att ha lagt 300 ägg om året.

I en tid då växthusgasutsläpp hotar livet på jorden och vi redan utrotat de flesta vilda djur, är ansvaret att växla över till växtbaserad mat oerhört viktigt. Studien The global biomass of wild mammals, publicerad i februari 2023, visar att världens lantbruksdjur utgör över 59 procent av biomassan, medan vilda däggdjur bara utgör 6 procent.

Allt detta för att vi tycker att det smakar gott med ett glas mjölk och en biff på tallriken. Lunds stift visar vägen genom att servera 100 procent växtbaserad mat på ”Kyrkdagar 2024 – Kallad till kärlek”.

Vi är kallade att älska och skydda Guds skapelse, precis som Noa räddade djuren. Därför borde alla församlingar servera växtbaserad mat som standard. Detta är inte bara enfråga om etik och miljöhänsyn, utan en konkret handling för att bekämpa världshungern. Som Grenholm skriver, kan en sådan förändring ha en betydande effekt på vår värld.

Fler artiklar för dig