Debatt

Oförskämdheter i TV4 på långfredagen

PÅSK I TV. Oförskämdheter om kyssarna antyddes av den flabbande reportern. skriver Bo Brander.

Påsken inleds med skärtorsdagen. Kristenheten minns då hur Jesus kvällen före sitt lidande instiftade nattvarden. Otaliga människor över planeten deltar i den heliga mässan. Man minns också hur Jesus just den kvällen tvättade sina lärjungars fötter. Den handlingen utförs gärna på skärtorsdagen i Jesu efterföljd.

Så gjorde också påven, precis som han brukar. Tolv kvinnliga interner fick sina fötter tvättade och kyssta av den åldrige påven. Det är en laddad handling som signalerar ödmjukheten inför varje människas storhet oavsett livshistoria.

Den som lever med i kyrkans drama vaknar på långfredagen till en höghelig dag. Hela dagen präglas av att det är dagen för Jesu död på korset. Men även nyhetsrapportering hör till dagens början.

TV4 inledde sin morgon med att häckla påvens tvättande av de belastade kvinnornas fötter i en banaliserande och raljerande ton. Oförskämdheter om kyssarna antyddes av den flabbande reportern Steffo Törnquist.

Det skulle kunna gjorts annorlunda. Tänk om TV4 i stället kommenterade fotatvagningens, inklusive kyssandets, välgörande inverkan i världen. Tänk om man reflekterat över den fredsskapande innebörden om folkens ledare tvättade varandras fötter, eller om de som lever på ömse sidor i de djupt smärtsamma krigen kysste varandras fötter.

Det är dags, TV4 och Steffo, att fullständigt tänka om. I år firas påsken vid olika datum i öst och väst. Nästa år firas gemensam påsk över hela jordklotet. Redan nu äger förberedelser för detta rum i hela världen. Med bön och längtan efter försoning mellan oss alla och ödmjukhet och respekt för varandra ser kristenheten fram mot nästa års fotatvagning.

Fler artiklar för dig