Debatt

Bli den man Gud har tänkt att du ska vara

MANLIGHET. Det finns en medfödd manlighet men också en medfödd kvinnlighet som det inte varit politiskt korrekt att tala om, skriver Alf B Svensson.

Hur ska egentligen en bra man vara? På 1970-talet skämdes många män för att de var män och åkte därför på mansläger i RFSU:s regi och försökte bli mer som kvinnor.

Andra män gjorde tvärtom. De försökte hitta sin manlighet genom att åka ut i skogen, där de vrålade och skrek och högg ner stora träd. Många kvinnor inom kvinnorörelsen tonade också ner sin kvinnlighet. De slängde bh:n, slutade sminka sig och talade mer om girl power än om moderlighet.

En som haft modet att säga att det finns något så omodernt och ofeministiskt som maskulinitet är Josefin de Gregorio i en artikel här i Dagen. Hon påstår dessutom att maskulinitet är något bra som moderna kvinnor längtar efter och vill ha.

En maskulin man är trygg och kraftfull men också varm och beskyddande. En riktig man är snäll men ingen mes.

Efter att ha försökt hjälpa många par i kris har jag sett samma sak. Kvinnor vill ha män som delar på ansvaret för vård av hem och barn. Men det de framför allt uppskattar är att han är trygg, snäll och omtänksam.

Det finns en medfödd manlighet men också en medfödd kvinnlighet som det inte varit politiskt korrekt att tala om. Kön är inte bara en social konstruktion som vissa genusfundamentalister påstår.

Även om män och kvinnor är mer lika än olika, finns det på gruppnivå biologiska skillnader – också ovanför halsen.

Bara ett exempel på det är att 96 procent av alla förskollärare och 90 procent av alla sjuksköterskor är kvinnor, medan 70 procent av alla civilingenjörer är män. Detta i ett av världens mest jämställda länder, där vi försökt utplåna de traditionella könsrollerna.

Jesus visade också det vi traditionellt ser som kvinnliga sidor.

—  Alf B Svensson

Gud har skapat oss olika, inte som kopior av varandra utan som komplement. Vi män ska inte skämmas för utan bejaka och utveckla en positiv manlighet. Men då behöver vi andra förebilder är de medierna lyfter fram.

Jesus är vår bästa förebild. Han var modig och kritiserade den tidens religiösa och politiska makthavare. Han var trygg, vågade gå sin egen väg och fegade inte ut även om han visste att det skulle sluta med att han blev korsfäst. Han strävade inte heller efter att pengar, makt och sex. Han visste att det viktigaste är att vi vårdar våra relationer.

Jesus visade också det vi traditionellt ser som kvinnliga sidor. Han skämdes inte för att gråta, han hade empati och ställde upp för de svaga och utstötta. Jesus var en riktig man – varken macho eller en mes. En våra största utmaningar är att bli en sådan man.

Fler artiklar för dig